Web kamera do teleskopu

Otázky, rady, tipy, návody...
Josef  II

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od Josef  II »

Všechny ty objekty vidím mnohem lépe,než ti zahraniční pozorovatelé,důležitý je používání reduktoru,který srovná pole,ale hlavně zvýší světelnost soustavy.
jbakos

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od jbakos »

Tiež som skúšal čo dokáže upravená webcamera so SkyWatcherom 102/1300. Zamierili  sme ho s otcom na Saturn a nasnímali niekoľko sekundové videá. Po spracovaní v Registaxe 6 vyliezol takíto snímok

Kamera nanešťastie funguje len na rozlíšení 640x480, mala by na 1280x1024, nepomohlo ani preinštalovanie ovládačov  >:(

Ohľadom webcamier mám jednu otázku: dajú sa s webcamerou s odstráneným IR filtrom odfotiť slnečné škvrny? Mne sa to totiž nepodarilo a neviem či je na vine webcamera alebo ja.
Takže nespracovana fotka vytihanuta z videa co som vcera skusal. Seeing bol velmi zly ( seeing 10/10 ) tak mi skakal  Saturn po celej obrazovke a k tomu treba zaratat este silny vietor pri vode.

Dufam ze sa pocasie umudry a budem moct vyskusat na plno kameru. Inaksie bolo to nahravane v HD 720p rozliseny.

;D jb
Celestron AstroMaster 130/650 Dobson + OTG ( ako hľadáčik )
Celestron FirstScope 75
benji

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od benji »

...taketo foto si sem ani nemal davat lebo odradi ostatnych....!!!!... :)
benji

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od benji »

nejake nove foto s touto kamerou by neboli????

prikladam fotky so zahranicia

http://stargazerslounge.com/diy-astrono ... ion-5.html
jbakos

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od jbakos »

nejake nove foto s touto kamerou by neboli????

prikladam fotky so zahranicia

http://stargazerslounge.com/diy-astrono ... ion-5.html
Ahoj mam nove foto dneska pridam aj som natocil video. Poslem sem
Celestron FirstScope 75
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

Nevím ale, ať se dívám, jak se dívám, tak citovaná kamera Samsung SCB 4000 má o 2 řády horší citlivost (a to v BW, nikoliv color) jak Watec 902 H2 Ultimate...divil sem se, že by tomu tak bylo, pak by zajisté Japončíci briskně přešli z Wateců na Samsungy:-)
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
jbakos

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od jbakos »

Tu je video čo som točil ked som skušal čo ta kamera dokaže: http://www.youtube.com/watch?v=AgkQ9ej_83o
Celestron FirstScope 75
benji

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od benji »

pekne video.... ake priblizenie a aky dalekohald si pouzil?

- kvoli comu su tam tie farby ruzoveho odtiena? Nie je to ze si neodstranilnejaky ten filter s kamery alebo tak nieco?

- nahraval si priamo do pc?
jbakos

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od jbakos »

pekne video.... ake priblizenie a aky dalekohald si pouzil?

- kvoli comu su tam tie farby ruzoveho odtiena? Nie je to ze si neodstranilnejaky ten filter s kamery alebo tak nieco?

- nahraval si priamo do pc?
Pouzil som Astromaster 130/650 a tie farby sa menia kvoli tomu lebo som sa hral pri nahravani s nastavenim kamery.

jb
Celestron FirstScope 75
Fulleren
Věk: 43

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od Fulleren »

Zdravim,

ja este doplnim to co som raz uz pisal na AF (v inom vlakne) a pride mi dost aktualne k tejto teme:

Veru, fakt je, ze fotit lacno a dobre (vynechajme teraz fotaky) sa v astronomii neda. A casy, ked tu boli ccd webkamery s dobrymi Sony chipmi su uz za nami. Kazdopadne sa tejto teme venujem stale (sliedim po www ) a neprisiel som okrem komercnych ccd/ccd TV a pod. na nic extra. Samozrejme sa da na nete najst vela (ohromne mnozstvo) modifikacii ci uz softwarovych a hardwarovych (aj vymena ccd na webke), ale je to uz len pre tie webkamery, ktore sa daju len velmi tazko zohnat. Potazmo na Ebay. A s nimi nadsenci pred 5 rokmi dokazali divy! Vratane fotenia planet aj DSO (s modifikaciami). Tak isto su moznosti "odomknutia/umoznenia" fotenia do nekompresneho formatu/raw a pod. finty.

Dam do pozornosti list starych webkamier s pouzitymi chipmi:

http://homepage.ntlworld.com/molyned/web-cameras.htm

K opisovanej ccd QHY5 (ine vlakno) len tolko, ze chip je od micronu. Je sice velkosti 1/2 ale daju sa zohnat po dlhsom badani aj webky s podobnym chipom (mozno ina velkost, ~1/3). Vid. napr. vyrobca sweex ako jeden z mala uvadza presne o aky chip a aj aky prevodnik:

http://www.sweex.com/en/assortiment/sou ... ams/WC250/

Blbe ale je, ze iny vyrobcovia neuvadzaju ci vobec neuvedu pouzity chip (okrem rozoznania CMOS, CCD). To je tymto stazene...

Takze a ako sa vravi, ted niekto porad!

Kazdopadne, verim, ze nikdo, najma mladsi nadsenci nemaju na ani jednu alternativu drahych ccd. Tam ostava len kupit second hand fotak.
Jedno je iste: ccd ma svoje vyhody: mala velkost, lepsie moznosti riesenia chladenia, softwarove ovladanie a pod.
Lidlskop, Lidlbino, CG5 ADV GOTO, phillips SPC900NC
benji

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od benji »

TO jabakos:

nechystas sa nahodou na stretko pri Povazsku bystricu - Vrch Tepla tento vikend - od 29.7.2011 ??

rad by som videl nazivo tu kameru v akcii
IvanM

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od IvanM »

to jbakos:
skúšal som možnosti webkamery ( pozri odpoveď #2 ) na dvojhviezdach ( Mizar a Cor Caroli ), výsledok je tu. Snímané webkamerou v ohnisku Sky Watchera 102/1300, z avi export do bmp a v GIMPe doplnené nápisy a inverzia obrázka.
Na použitú techniku slušný výkon :-)

Ivan
trieder 12x34, Theo 10 (55/130mm ?), MAK SW 102/1300mm, Celestron 10x50
okuláre set 25mm a 10mm, 32 mm
Canon PowerShot SX200 IS + CHDK, ASI 120MC
EQ-5 + AstroEQ ,
dirka

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od dirka »

Dá se v současnosti pořídit nějaká webka, která by se vyrovnala starším Philipskám? Nějaké upravené jsem viděl, ale obrázky nebyly nic moc.
S-W UWA 5 mm,plössl 6 mm, Sony A 58
Fulleren
Věk: 43

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od Fulleren »

Uz len asi velmi tazko...i ked tie drahsie s CMOS sensormi stale nie su zle...ale nikdo uz tomu nevenuje taku (amatersku) pozornost ako v minulosti bolo mozne s CCD webkami napr. radi phillips ci logitech ;). Dobre je vyskusat napr. spomenutu Mrkvosoft Cinema HD ci sa skusit poobzerat po Ebay.
Lidlskop, Lidlbino, CG5 ADV GOTO, phillips SPC900NC
Anubis

Web kamera do teleskopu

Příspěvek od Anubis »

ahoj, mam takovej dotaz jestly bych mohl u dalekohledu vynechat sekundarni zrcatko a na jeho misto rovnou umistit snimac...byl by to takovej ultralight
Odpovědět