Výběr levného dalekohledu
- karkulka10
co to je DSO? 

- denis.marc
DSO Deep Sky Object, prostě objetky vzdáleného vesmíru, řadí se tam galaxie, mlhoviny, hvězdokupy...jsou tady o tom mnohé příspěvky v různých vláknech. :)
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... rd=deepsky
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... rd=deepsky
Dobry den,
checl by som kupit bratovi ako darcek Dalekohlad - Astronomicky. Zatial sme ziadny nemali, takze by som chcel neaky pre amaterov/zaciatocnikov. Precital som si par clankov ako vyberat dalekohlad, ale na vyber je dost vela modelov s podobnymi parametrami. Vedeli by ste mi prosim Vas poradit prip. odporucit neaky vhodny? Nic profesionalne ale zas ani nie upne nekvalitne
. Pouzivat sa bude na vizualne pozorovanie. Cena cca do 150e aj spodstavcom.
PS:Len pre info. Pozeram zatial na jeden z tycho troch:
-Celestron AstroMaster 70/900EQ
-Celestron Powerseeker 127/1000EQ
-Celestron AstroMaster 114/1000EQ-C
checl by som kupit bratovi ako darcek Dalekohlad - Astronomicky. Zatial sme ziadny nemali, takze by som chcel neaky pre amaterov/zaciatocnikov. Precital som si par clankov ako vyberat dalekohlad, ale na vyber je dost vela modelov s podobnymi parametrami. Vedeli by ste mi prosim Vas poradit prip. odporucit neaky vhodny? Nic profesionalne ale zas ani nie upne nekvalitne

PS:Len pre info. Pozeram zatial na jeden z tycho troch:
-Celestron AstroMaster 70/900EQ
-Celestron Powerseeker 127/1000EQ
-Celestron AstroMaster 114/1000EQ-C
Tento dotaz patří do sekce pro začátečníky, je tam několik vláken určených k pomoci s výběrem dalekohledu.
Je třeba si ujasnit: Co by jste rádi s dalekohledem pozorovali? Planety a měsíc nebo objekty vzdáleného vesmíru?
Jaké máte pozorovací podmínky - budete pozorovat ve městě nebo mimo město pod tmavou oblohou?
P.S. Pokud bych měl navrhnout něco univerzálnějšího, je to jednoznačně SW 80/400 na AZ3 azimutální montáži s jemnými pohyby. Ty levné EQ montáže jsou jen k naštvání, stejně tak i ty newtony s korektorem, které jsi navrhnul.
http://astronyx.sk/index.php?page=shop. ... &Itemid=35
Jde použít navíc i na pozemní pozorování, má vzpřípený a stranově správně orientovaný obraz - s dodávaným hranolem. Newtony takto použít nejdou.
Je třeba si ujasnit: Co by jste rádi s dalekohledem pozorovali? Planety a měsíc nebo objekty vzdáleného vesmíru?
Jaké máte pozorovací podmínky - budete pozorovat ve městě nebo mimo město pod tmavou oblohou?
P.S. Pokud bych měl navrhnout něco univerzálnějšího, je to jednoznačně SW 80/400 na AZ3 azimutální montáži s jemnými pohyby. Ty levné EQ montáže jsou jen k naštvání, stejně tak i ty newtony s korektorem, které jsi navrhnul.
http://astronyx.sk/index.php?page=shop. ... &Itemid=35
Jde použít navíc i na pozemní pozorování, má vzpřípený a stranově správně orientovaný obraz - s dodávaným hranolem. Newtony takto použít nejdou.
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
tak tu sekciu pre zaciatocikov som akosi prehliadol. Ospravedlnujem sa. Skusim to dnes trochu prejst. Pozrem na ten SKY-WATCHER REFRAKTOR 80/400 + ktory ste mi ponukli. Ak vravite, ze je lepsi ako tie co som uviedol, tak by som ho vzal. Inak, pozorovat by som chcel co sa len da
) .. neake planetky, pripadne aj nieco vzdialenejsie. Viem ze to nebude ziadna slava, ale nechcem do toho vrazat zatial moc penazi. Ak to zacne bavit, neskor by som kupil nieco lepsie.
PS: pozoravt sa bude z okraja maleho mesta.
PS2: nemam bohuzial tolko casu aby som mohol prejst tu kopu materialov ktora je k tejto teme. Preto som rad, ze ste mi poradili. Kupit to potrebujem uz tento tyzden

PS2: nemam bohuzial tolko casu aby som mohol prejst tu kopu materialov ktora je k tejto teme. Preto som rad, ze ste mi poradili. Kupit to potrebujem uz tento tyzden

tak tu sekciu pre zaciatocikov som akosi prehliadol. Ospravedlnujem sa. Skusim to dnes trochu prejst. Pozrem na ten SKY-WATCHER REFRAKTOR 80/400 + ktory ste mi ponukli. Ak vravite, ze je lepsi ako tie co som uviedol, tak by som ho vzal. Inak, pozorovat by som chcel co sa len da ) .. neake planetky, pripadne aj nieco vzdialenejsie. Viem ze to nebude ziadna slava, ale nechcem do toho vrazat zatial moc penazi. Ak to zacne bavit, neskor by som kupil nieco lepsie.
To zní celkem rozumně. Navíc ani po koupi většího dalekohledu se tento refraktůrek neztratí. Rozměry a váha z něj dělají ideální stroj na cesty. Navíc má při 25mm okuláru zorné pole 3 stupně, což začátečníkovi neskutečně usnadňuje vyhledávání objektů. Na planety to teda žádný killer není, ale na hvězdokupy je výborný. ;)
To zní celkem rozumně. Navíc ani po koupi většího dalekohledu se tento refraktůrek neztratí. Rozměry a váha z něj dělají ideální stroj na cesty. Navíc má při 25mm okuláru zorné pole 3 stupně, což začátečníkovi neskutečně usnadňuje vyhledávání objektů. Na planety to teda žádný killer není, ale na hvězdokupy je výborný. ;)
Poslední příspěvky jsem přesunul z jiného tématu...
Moderátor
Moderátor
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

este by som mal jednu otazku. Na jednom internet obchode som nasiel ze ten Sky-Watcher 80/400 je idelny na pozorovanie prirody... tak ma to trochu zmiatlo... Nasiel som este aj Sky-Watcher Refraktor 80/900 + AZ3 v podobnej cene. Stale je lepsi ten 80/400?? ak ano tak uz sa nepytam dalej a beriem 

este by som mal jednu otazku. Na jednom internet obchode som nasiel ze ten Sky-Watcher 80/400 je idelny na pozorovanie prirody... tak ma to trochu zmiatlo... Nasiel som este aj Sky-Watcher Refraktor 80/900 + AZ3 v podobnej cene. Stale je lepsi ten 80/400?? ak ano tak uz sa nepytam dalej a beriem
80/900 bude lepší na měsíc a planety, na širokoúhlejší pozorování bude lepší 80/400. Pro větší zvětšení ale stejně bude třeba časem vyměnit 45° hranol za 90° zrcátko. Dodávaný hranol při větším zvětšení trošku kazí obraz. Dá se ale říct, že i 80/900 v kombinaci s AZ3 může být dobrý dalekohled.
80/900 bude lepší na měsíc a planety, na širokoúhlejší pozorování bude lepší 80/400. Pro větší zvětšení ale stejně bude třeba časem vyměnit 45° hranol za 90° zrcátko. Dodávaný hranol při větším zvětšení trošku kazí obraz. Dá se ale říct, že i 80/900 v kombinaci s AZ3 může být dobrý dalekohled.
tak som teda zavolal do obchodu ohladom teleskopu a odporucal mi tie iste modely ako vy. Potom sa ma ale pytal na vek brata ktroemu to kupujem.. a kedze ide mat 30 (toto ma byt darcek
... tak mi odporucil skor nieco s vaccsim priemerom aby bolo aj trochu viac vidiet. nemam problem doplatit tych cca 30e navyse ak sa to oplati. Co si prosim Vas myslite teda este o tychto dvoch ktore mi odporucil?
- Sky-Watcher Newton 114/900 + EQ2 (pripadne je tam aj 130/900)
alebo Sky-Watcher Refraktor 90/900 + AZ3

- Sky-Watcher Newton 114/900 + EQ2 (pripadne je tam aj 130/900)
alebo Sky-Watcher Refraktor 90/900 + AZ3
Průměr vítězí, ale pozor na levné montáže. Radčí dobsna 130mm.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Osobne odporucam co najvacsi priemer a dobsona. Mozno to nevyzera tak "profi" ako montaz, napr EQ2,3,AZ ale je to lepsie, menej sa trasie a za rovnaky peniaz budes mat lepsie "pozeranicko"..
SW 254/1200 dobson , SW 130/650 na EQ-2, SWA 5mm,7mm,9mm, 10mm a 25mm. SW moon filter atd atd
Já bych to zas tak tragicky neviděl, AZ3 + 90/900 použít jde docela dobře. Dobson v té ceně vyjde jedině stolní 130ka.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
myslim ze by se levnejsi plnotubus nasel i tady v inzerci za par kacek a 120-150mm by ji na zacatek bohate stacila hlavne na pozorovani mesice a jestly ji nebavi hvezdicky tak planet se zvetsenim kolem 150x