Ostrost astro-expozice - měření relativní nuly

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Aby začátečníci po přečtení úvodních příspěvků nenabyli dojmu , že je ostření opravdová věda, a že je k danému problému potřeba přistupovat zrovna takto, uvádím svůj postup :
.................
1/ po najetí na poslední ( v kopuli ustavuji ale jen na 1 hvězdu), nasadím Bahtinovu masku , zaostřím a masku sundám.

Tím pro mě skončila "věda" a pak si jen nastavím kompozici a fotím do doby než jdu spát nebo i při tom :)
.............

K tomu musím připojit poznámku, že je potřeba mít zajištěno, že tubus s kolísající teplotou nemění rozměry. Toho lze v nejjednodušším případě dosáhnout při tubusu z překližky, finančně náročněji ale elegantněji tubusem karbonovým, u kovového tubusu poměrně finančně náročněji pomocí kompenzace.
Používal jsem jak překližkový, tak používám karbonový a během jakékoliv noci není potřeba se zajímat o ostření. Tepelná dilatace překližky i karbonu je min. 10x menší než u tubusu z AL / Fe a tak pád teploty o 10-15°C není u 1m tubusu nijak kritický pro ostření. Pokud jsem poslední měsíc nemanipuloval s kamerou, neměl jsem ani potřebu sahat na ostření. Jen jsem si ho Bahtinovou maskou překontroloval.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Prazan
Věk: 49

Příspěvek od Prazan »

Juste: Nejsem robot, takže "občas" znamená prostě občas. Pokud se prudce změní teplota, pak vím, že bych měl zkontrolovat zaostření. Pokud se teplota v průběhu noci nijak zvlášť nemění, pak přeostřovat většinou nemusím vůbec.
Na zbytek textu nechci a nebudu reagovat.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Milane, ani když se rozední ?  ;D Juste, píšu třetí a poslední příspěvek do této nesmyslné diskuse odpovídající přesně významu tebou popisovaných metod ostření. Používáš účelová tvrzení. Konihlav se zeptal až po smazání části diskuse, především kvůli tebou používaným urážlivým výrokům na druhé. Sám píše, že neví, co se předtím odehrávalo. Zajisté nepotřebuje ani prostředníka, on se na něco zeptal a já taky. Úplně odlišného. Tak opět nechápu, proč nás spojuješ dohromady. A zrovna tak musím konstatovat, že jsem se nemýlil, opět jsi na jeho otázky neodpověděl. Tady o tom dalším si už každý udělá úsudek sám:

Juste napsal 4.5.2011:
Asi nadčasový článek, Ostrost a ostření expozice, není otázkou - jak zaostřit a přeostřit, ale odpovědí - jak je i možné zaostřit a přeostřit. Vidím, že  ostření a přeostření s čísly je zdejší velkou neznámou, proto jsem si dovolil napsat ještě jeden článek, poskládaný z lehce pochopitelných úkonů. Budete-li mít ještě chuť  - můžete se podívat.

Juste napsal 12.5.2011:
...nikde však netvrdím, že moje postupy a metody jsou jedinečné, jak se tady někteří pokouší s "lehkou" ironií popisovat...

vyzkumnik32

Příspěvek od vyzkumnik32 »

kdyz to tu tak ctu tak se zacinam bat vubec zacit fotit,protoze to vypada jako pekna veda a bez doktoratu z astrofyziky to asi clovek nezvladne ;D
deavi

Příspěvek od deavi »

to vyzkumnik: já bych se ostření opravdu nebál, je to triviální věc, akorát někdo z toho dělá nesmyslnou vědu k tomu špatně vysvětlenou a formulovanou. Naštěstí jsou zde i jiný kolegové, kteří to dokáží napsat smysluplněji.

Já osobně to dělám tak, jak psal Milan. Po najetí na první hvězdu nasadím bahtima, zaostřím, sundám, vyhledám kompozici a fotím. V průběhu celé noci se jdu podívat na zaostření jednou, maximálně 2x za noc. Stačí si prohlédnou poslední snímky v MaximDL a zjistit jestli se zlepšuje či zhoršuje FWHM a podle toho se rozhodnu jestli přeostřím. Většinou musím, protože z večera je ještě teplo a dochází k poklesu teplot. V půlce noci už většinou masku nenasazuji, protože se mi nechce čekat na konec expozice a jen si trochu pootočím točítko na okulárovém výtahu dopředu. Stačí jen trošku a mám většinou vystaráno až do konce fotografování.
Ale tohle není návod pro ostatní aby to tak dělali. Já jsem na tento styl přešel z lenosti, protože většinou druhý den jdu do práce a musím se vyspat a nechci tvrdnou půlku noci ostřením.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
hokle

Příspěvek od hokle »

jen si trochu pootočím točítko na okulárovém výtahu dopředuTo se mi libí. :)Zkusím si to také natrénovat.
Já si vždycky na přeostřování uložím User object, najedu na jasnou hvězdu, přeostřím s maskou pod LiveView, pokusím se nezapomenout masku sundat, najedu na uložený User object a zapnu focení. Zabere to asi 2 minuty.
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
vla

Příspěvek od vla »

Kdysi jsem dělal totéž s objektivem Canon 300/2,8L, ten jako poslední měl kdesi uvnitř cosi ozubené co v tichu bylo slyšet při ručním ostření jako jemné cvakání a jelikož byl teplotně extrémě závislý věděl jsem , že musím na začátku focení každých cca 5 min. cvaknout ostření o dva zoubky. Nebo byla další možnost hodit odpoledne objektiv do ledničky, aby pořádně vychladl. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LKamarad »

Pokud ostřím na Live View tak k čemu potom nasazovat jakoukoliv masku? - prostě ostřím na nejmenší průměr hvězdy, případně u slabších na "objevení se a zmizení" - je to naprosto spolehlivý ??? :-?
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Pokud ostřím na Live View tak k čemu potom nasazovat jakoukoliv masku? - prostě ostřím na nejmenší průměr hvězdy, případně u slabších na "objevení se a zmizení" - je to naprosto spolehlivý ???  :-?
Na Canonu 5DmkII to delam take tak. Bohuzel treba D40 ma sice take live view, ale jeji display ma tak male rozliseni, ze bahtinov a cvicna expozice pomuze...
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Ostreni neni zadna veda ani na DSLR bez ziveho nahledu (zvlaste kdyz je k dispozici Bahtinov).

Proste na 10x10s cvicnych expozic je zaostreno prakticky vzdy. Osobne jen nekdy zapasim se svetelnejsimy teleobjektivy jejichz manualni ostreni neni dostatacne jemne a reprodukovatelne... Nekdy paradoxne poslouzi i AF na jasne hvezde, planete ci mesici s naslednym zaaretovanim...

Proste si cela tahle diskuse nezaslouzi tolik urputne snahy o znovuvynalezeni kola a tolik napsanych pismenek... :P
Pavel Vabrousek
stZ

Příspěvek od stZ »

Ostreni neni zadna veda ani na DSLR bez ziveho nahledu (zvlaste kdyz je k dispozici Bahtinov).
Neni co dodat :D

Juste: Ja si vazim lidi co si daji cas a napisou nejake svoje postrehy a navody... Mate jiste svuj styl vykladu, ale zkuste priste nedelat z trivialnich veci vedu.

K prispevku co napsal napr. "vabra" staci dodat foto jak vypada zaostrena hvezda, kdyz je na dalekohledu nebo objektivu Bahtinov a neni co dal dodavat.

Kazdy ma svuj styl ostreni a jinou techniku k dispozici, ale pokud si tohle precte naprosty amater co chce zacit, tak se na to .......

Pocet negativnich reakci, uz asi stoji za zamysleni zda je Vase forma vykladu vhodna. Problem muze byt taky ten, ze jste neoslovil tu spravnou zajmovou skupinu, coz je asi v tomto pripade vyloucene.

Preji hodne spokojenych ctenaru Vaseho Webu, ja se o to pokusil a jedine co musim pochvalit je jeho vzhled. Dal jsem si praci a precetl i par clanku, ale musim konstatovat, ze bych kazdy musel cist nekolikrat, abych ho vubec pochopil. Clanek me musi bavit, zaujmout jinak ho proste nectu a to se mi pri cteni Vaseho Webu nestalo.

Martin
MilAN

Příspěvek od MilAN »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 330178/5#5][splithere][/link][splithere_end]

juste :
1/ přes několikerá upozornění máte stále za hlavní cíl trefovat se do zdejších členů, hodnotit jejich chápavost ..... To tu opravdu nebude.
2/ Vaše sáhodlouhá pojednání jsou stále variantou pouze jednoho tématu a AF vám slouší pouze pro tříbení se v psaní. Dooručuji pro přístě upravit si celý text na vašem webu a sem dát pouze odkaz . ne další variantu poezie ani básně, jak to nazýváte
3/ pokud se vám zdá, že zde nechápeme genialitu zaostřování podle stupnic, chtěl bych vás jen upozornt, že v době, kdy se fotilo na film a to expozičními časy i několik hodin, měl na sobě každý fotografický objektiv mikroostření nebo noniové stupnice a ocejchované podle teploty. Jinak to opravdu tehdy nešlo. Jak geniální, že ?
4/ Pokud jsou vaše snímky ve vaší galerii výsledkem aplikací vašich poetických metod, nedovolím si je hodnotit, ale dooručuji každému jejich shlédnutí. Potom nechť se vyjádří, zda-li tak ostré snímky zde , např. na astrofotkách, již viděli.
5/pokud má kdokoliv dojem, že jsem zde spolu s nepatřičným smazal i něco hodnotného, rád to napravím nebo pošlu kopii mailem.
Jinak ale je vše obsaženo na webu autora, na který je zde několikrát odkazováno.
Juste

Příspěvek od Juste »

K aktuálnímu tématu mě zaujal pouze Váš bod tři, ptám se:

1.Opravdu každý měl mikroostření nebo noniovou stupnici a ocejchované podle teploty?
2.Kde se o tom píše?
3.Podle čeho a jak se cejchování dělá?

Děkuji
Juste
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

pro ty co neznaji uvedu jeden soucasny komercni vyrobek:
http://www.optecinc.com/astronomy/catal ... /tcf-s.htm
http://www.optecinc.com/astronomy/softw ... ontrol.htm - Learn Temperature Coefficients

Juste: mozna se budes divit, ale znam kolegy, kteri jednoduse, rychle a prakticky preostruji behem noci (treba jen 1x nebo 3x za celou noc, dle situace) a to rucne(!) i kdyz jeden chlapec ma tedy mikrofocuser, to jo. A jak vi o kolik kam? praxi, praxi, praxi. Staci sledovat FWHM hodnoty v nejakem programu a pokud pointace bezi stale po primce (tj. perfektne) je chybou narustu rozostreni. Navic kazdy vime zhruba jak dobre tu noc mame ten ktery dalekohled temperovan a co nas tedy v prubehu ceka. Nekdo ma navic rozliseni obrazu tak vysoke (jako napr. ja), ze nemusi preostrit nekdy ani 1x za celou noc.

Jelikoz se mi Tve fotky zdaji neostre, doporucil bych Ti se vyprdnout na home-made TCF a misto toho radeji zaostrit (preostrit) pres Bahtina. Budes se mozna divit, ale i bez live view to jde vsak ty testovaci expozice nejsou tak dlouhe. Radeji bych venoval par minut za noc preostreni (je-li nutne), nez vymyslel krkolomne reseni, ktere nedava uspokojive vysledky (me se proste nelibi - ale ja jsem narocny).

Tipnul bych si, ze mas treba (pokud Ti neco nejde ci lezou z toho fotky co vidim - nic moc ostre, spis "blivajz") neco blbe na svem home-made dalekohledu - tubusu... jen moje spekulace.

Jinak bych si opet dovolil se zeptat, co v zivote delas a cim se zivis? profese? je tu na to i specialni vlakno:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1190753993
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Juste :
Pokud jste  někdy fotil astronomický snímek na film, jistě víte, jak se  zaostřovaly  astronomické fotografické komory pomocí zkušebních expozic.  Opravdu si myslíte, že po několika  nocích, kdy se tyto objektivy zaostřovaly, by bylo možné zaostření reprodukovat bez  patřičných stupnic ? A bez toho, aby existovaly tabulky zaostření  v závislosti na teplotě ?
Víte, nás, kteří jsme tak fotili, tohle ani nenapadlo. Bylo to jediná možnost, jak  neexponovat celou noc  nezaostřený snímek.  
Astronomická fotografie nazačíná  digitální  fotografií, ale má stoletou historii. A v naprosté většině, s vyjímkou  ryze amatérských snímků, se neprováděla  ani zrcadlovkou  ( kde alespoň teoreticky  bylo možno s trochou štěstí trochu rozumně  zaostřit na mizernou matnici.) Takže jak se asi ostřilo ? Vymýšlíte něco, co tu existuje dobrých 100 let. Že to nevíte ....
Odpovědět