spektiv Meopta S1 Meostar APO

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

To "kedros" :

Vítej tady na fóru..Přečti si tento relativně čerstvý srovnávací test pozorovacích dalekohledů :

http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2011121601

Dále doporučuji zajet v Praze do prodejny SUPRA, kde se ti dostane zcela určitě té nejlepší pomoci..Můžeš si tam totiž diskutované spektivy vyzkoušet, včetně nového APO S2 od MEOPTY, který je velmi dobrý, v podstatě na špici s tím Swarovským ( je tam kus se zoomem 30 až 60x, který je velmi povedený, viz mé příspěvky výše..). Hlavně si tam můžeš vyzkoušet i toho CELESTRONa ( chce to ten s ED objektivem 80mm  - "REGAL") s různými okuláry, včetně velmi povedeného zoomu BAADER Hyperion Mark III :

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... ---2-.html

Ale je samozřejmé, že s pevnými ohnisky to bude lepší, a to i při poměrně širším zorném poli cca 60°. Pan Zahajský tam má velký výběr a není problém vyzkoušet dva dalekohledy vedle sebe a s různými okuláry. Pro tvůj účel bych rozhodně preferoval okuláry s polem min. těch cca 60°. Vybírej mezi řadami TS Planetary, Omegon LE + ED, TS Expanse..jsou v rozmezí 1,5 do 2,5 tis., tedy výborný poměr cena/výkon.

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... _1.25.html

Edit - tak jsme to s kolegou psali současně.. ;)
kedros

Příspěvek od kedros »

Díky za hodnotné příspěvky.Ten Hyperion mě zaujal, jen k němu najít správné tělo.. 1.místo Meopty ve vašem testu mě docela překvapilo, měl jsem je vedle sebe a bylo to pěkný pokoukání dokud jsem se nekouk skrz Swarovskýho... Předpokládám, že nové okuláry Meopta nebudou kompatibilní s APO S1 a tělo nepůjde jednoduše upravit na 1.25, to už bych chtěl asi moc ;D Nezbývá než se vydat do Prahy, alespoň pořídím i stativovou hlavu. Ještě jednou díky.
kedros

Příspěvek od kedros »

Tak jsem dnes navštívil prodejnu Supra a i když jsem si zatím dalekohled neodvezl jsem zase o kousek chytřejší. Měl jsem možnost srovnání Swarovski 80HD 20-60x a této Meopty S1 APO 20-60x a musím uznat, že je perfektní a srovnatelná s tímto 2-3x dražším dalekohledem. Před lety jsem pravděpodobně koukal do verze neAPO, která je znatelně horší. Jsem zvědav na Meoptu S2, rád bych pro zajímavost mrknul i přes toho Celestrona Regal 80 i když je pro mé účely už moc velký. Každopádně všechna čest panu Zahajskému, ne vždy máme možnost v obchodě potkat takového profíka a nadšence v oboru.
masan

Příspěvek od masan »

Dovolim si ozivit toto vlákno, vie niekto poradiť, či sa da na spektiv Celestron regal ED 65 bez problemov nasadit binohlava? Pripadne nejaký typ na binovlavu, ktorá by tam išla. Jedná sa mi o pozorovanie prirody cez den, prípadne mesiac, jupiter... tak so svetelnostou by nemal byt problem.
triedre: nikon 7x35,BPC 7x50, skymaster 15x70, 25x100, AZ4, fotostatív Baader Astro&Nature
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

S tím spektivem zkušenost nemám, ale jen obecně: Binohlava vede buď ke zkrácení tubusu dalekohledu, což v tomto případě je blbost nebo se k ní dodává člen, který prodlužuje ohnisko dalekohledu a vytahuje jej ven z tubusu, takže binohlava se dá namontovat místo okuláru. Zvětšení jde ale nahoru, ten člen je myslím 1,6x, takže mám-li okulár zvětšující 20x, vyleze z toho 32x. Binohlava má na konci tubusek 1,25", který se uchytí do objímky 1,25" s přítlačnými šroubky. Po vyšroubování tubusku tam bude nějaký závit o tom průměru 1,25". Nejlepší by bylo se pro binohlavu vypravit osobně i s dalekohledem a poradit se přímo v obchodě. Supra Praha má největší výběr binohlav, já mám obyč.SW z Binoxu, tam mají ale jen 2 druhy.
http://www.supra-dalekohledy.cz/prislus ... binohlavy/
http://www.binox.cz/hranoly/
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
masan

Příspěvek od masan »

Ďakujem za odpoved. Asi napisem do supry. Pan Zahajsky hadam bude vediet poradit.
triedre: nikon 7x35,BPC 7x50, skymaster 15x70, 25x100, AZ4, fotostatív Baader Astro&Nature
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Já se tedy obávám, že to nemá řešení. Spektiv má poměrně malý rozsah vnitřního ostření. Takže bino hlava by musela mít 100% kompenzaci svoji optické délky. A žádný takový člen , které jsou v nabídce ( ani 2,6x) na to nestačí.
Možná ten 2,6x by to se vším nadoraz zvládl, ale to by bylo potřeba vyzkoušet . Jenže už vznikne paskvil s malým zorným polem, a chybějícím světlem. Za cenu binohlavy, prodlužujícího členu, 2 okulárů a spektivu 65 mm by byl kvalitní lomený binodalekohled.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
masan

Příspěvek od masan »

No lomene bino s ED sklami by za to asi nebolo, urcitu ulohu tam pre mna hra aj kompaktnost spektivu oproti binu, ale dakujem za odpoved. Aspon viem,ze k spektivu nie je mozne rozumne pripojit binohlavu.
vitek.kl

Příspěvek od vitek.kl »

Mohu se připojit, že smysl má jen ten prodlužovač ohniska 2,6x a to ještě chce vyzkoušet. Jediná binohlava, která to nabízí, je malá Baadrácká. Na hlavy jiných značek, ale ten jejich prodlužovač nelze použít - je tam speciální systém připojení. Ale stojí to za to, protože ten jejich systém je dost kvalitní. Prodlužovače na Sw nebo TS hlavách jsou levné a kazí obraz. O takové sestavě jsem taky uvažoval, ale to zvětšení na tak malý dalekohled umožní jen planety, samozřejmě i Měsíc, ale jen velmi úzký výsek. Navíc podle mých zkušeností do binohlav mají smysl okuláry tak od 10 do 25 mm. U ostatních už se obraz dost blbě spojuje. Ale kdyby to fungovalo, dejte vědět.
masan

Příspěvek od masan »

A na refraktor ED 80 sa da napojit binohlava bez problemov, alebo treba tiež niečo rezať, bastliť ?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Na ED  80/600 je potřeba  dát  1,7x  korektor a malý Baader hranol.A aby to šlo skompletovat, tak mezi hranol a bino ještě vT2 nejkratší kroužek, jinak se tam nevejde korektor.
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Na ED80/600 je potřebadát1,7xkorektor a malý Baader hranol.A aby to šlo skompletovat, tak mezi hranol a bino ještě vT2 nejkratší kroužek, jinak se tam nevejde korektor.

Žádný T2 kroužek není třeba, korektor se šroubuje přímo do malého hranolu (jakoby dovnitř). Ta kombinace má potom optickou délku kolem 11cm, což mimochodem zhruba odpovídá optické délce běžných dvoupalcových SW zrcátek. Takže skoro libovolný refraktor, vybavený dvoupalcovým zrcátkem, snese i baaderáckou binohlavu s 1.7x korektorem a T2-hranolem - u jiných binohlav je třeba většinou řezat tubus nebo použít silnější násobič nebo obojí. Trik je v tom, že přímé spojení binohlavy s hranolem přes T2 ušetří optickou délku.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Pane kolego, do malého hranolu to nedáš, protože se tam nevejde a narazí jeho objímka na hranol a neutáhneš ho tam. Musel by se dát před hranol, a pak je poměr zvětšení větší než 2,6x.
Ten malý hranol je označen # 1C   a je potřeba ho hledat na stránkách Baaderů, ne na Supře, tam je to přeházeno.
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Pane kolego, do malého hranolu to nedáš, protože se tam nevejde a narazí jeho objímka na hranol a neutáhneš ho tam. Musel by se dát před hranol, a pak je poměr zvětšení větší než 2,6x.
Ten malý hranol je označen # 1C a je potřeba ho hledat na stránkách Baaderů, ne na Supře, tam je to přeházeno.  

Vlastním jak uvedený korektor, tak hranol - #1C, také značený #2456005. Mám je před sebou, pasuje to perfektně, nic nenaráží, ostatně to tak provozuji už delší dobu. Tento způsob montáže je také doporučen v návodu http://www.baader-planetarium.de/sektio ... tor-en.pdf. Pokud vám to nepasuje, tak je něco špatně.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Napsal jsem to asi  nesrozumitelně . Korektor tam lze našroubovat na hranol, ale  celé bino  při téhle montáži nelze  natočit o více než nějakých 40 ° na obě strany - potom naráží svým spodkem na  okulárový výtah ( rovněž Baader. ) Aby šel natočit i více, což sevždy hodí pokud chci s binem   pozorovat v ideální pozici vůči očím a v sedě, potom  se tam hodí právě najkratší T2 kroužek a bino lze natočit naprosto libovolně. To při bino pozorování považuji  za  velmi důležité a dost dobře si neumím představit pozorovat binokulárně v nějaké divné pozici vůči okulárům a dalekohledu.
Takže: provozovat bez toho T2 kroužku to jde, ale dost to omezuje pohodlné pozorování v dosti pozicích.
Odpovědět