Pointační dalekohled

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
mich1

Pointační dalekohled

Příspěvek od mich1 »

Take se zapojim, myslim ze ta pointace pres hledacek 8x50 co se standartne dodava k newtonum je realna. Sam tento hledacek pouzivam pri pointaci 1500 mm. Jen je nutne to uchytit primo na kruhy ci na montaz protoze jak pise Martin dslr na jednom konci a zrcadlo na druhem je uz samo o sobe dost. Drive jsem mel ten hledacek ve standartnim uchyceni na zacatku trubky a zpusobuje to velmi neprijemne problemy co se tyce vyvazeni, krouceni trubky a vibraci. Pak je take potreba nahradit ten pritlacny bazmek normalnim sroubem. A neni od veci vytlouct z hledacku tu clonu veprostred, pred timto byla max mag co kamera videla okolo 7.2, po zmene ac se to muze zdat neuveritelne jsou videt hvezdy mag 9. Asi jsem mel stesti na citlivou webku :)
newton 30 cm, eq6
MilAN
Věk: 77

Pointační dalekohled

Příspěvek od MilAN »

A neni od veci vytlouct z hledacku tu clonu veprostred, pred timto byla max mag co kamera videla okolo 7.2, po zmene ac se to muze zdat neuveritelne jsou videt hvezdy mag 9. Asi jsem mel stesti na citlivou webku :)To trochu přeháníš, ne ?
Aby byl dosah větší o 1,8 mag, musely by mít clona 22 mm a být na objektivu ( = použít objektiv o průměru 22 mm). Ale vzhledem k tomu, že clona má průměr 25 mm a je uprostřed mezi objektivem a okulárem, tak na ose nedochází vůbec k žádné vinětaci a dosah musí být s clonou i bez clony na ose stejný. 2,5 mm od osy = roh čipu s úhlopříčkou 5 mm, je osvětlení rovno, jako kdyby byl použit objektiv s průměrem 45 mm - čili snížení dosahu je 1/4 mag. Pokud Ti na hvězdách vychází něco jiného, bude to dáno ciltivostí kamery a spektrem , nebo nestejnými podmínkami.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mich1

Pointační dalekohled

Příspěvek od mich1 »

Ano nestejne podminky urcite neco ovlivni ,ale rozdil tam je a je opravdu vyrazny, 1 magnituda navic to bude urcite. Ta clona nebyla presne uprostred, byla posunuta smerem k objektivu.
newton 30 cm, eq6
MilAN
Věk: 77

Pointační dalekohled

Příspěvek od MilAN »

Nechci se s tebou hádat, mám 2  hledáčky vyrobené v rozmezí cca 8 let. U obou je clona +/-3 mm uprostřed.  Nevidím moc důvodů , proč by byla více vpředu, ale i kdyby  byla  v 1/3 od objektivu, stále by byl úbytek rovný pouze 0,6 mag.  Tebou uvedený rozdíl nejde nijak vysvětlit, proto jsem psal ten příspěvek.  
Co Tě vedlo k myšlence vyndat tu clonu ? Můžeš změřit, kde byla ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mich1

Pointační dalekohled

Příspěvek od mich1 »

Kdyz jsem hledacek zkousel za dne tak to strasne vinetovalo. Kdyz nad tim tak zpetne premyslim tak nejaky posun objektivu ke clone jsem zpusobil i ja tim ze jsem musel objektiv mnohem vice zasroubovat aby slo zaostrit, posunout kameru blize uz nebylo mozne. Az to budu rozebirat tak zmerim jak daleko byla ta clona.
newton 30 cm, eq6
Michal1

Pointační dalekohled

Příspěvek od Michal1 »

Vážené astro-fórum, jaký pointační dalekohled byste mi doporučili? Má být vhodný pro tyto 3 sestavy:
1. Schmidt-Newton 203/812 + EQ6 SS + CCD Atik 16 IC. Dalekohled samotný váží 11kg. Zatím mám k dispozici k autopointaci Meade LPI kamerku. V případě potřeby ji budoucnu nahradím něčím lepším - co byste doporučili?
2. Tentýž dalekohled a montáž ale s kinofilmovou Praktikou a ruční pointací. Prostě můj dávný sen   :D.
3. Pentax 6x7 s fotoobjektivy + LXD-75. Brzy mi snad přibyde největší objetiv, který bude mít ohniskovou vzdálenost 400mm a spolu s tělem foťáku budou vážit asi 4kg. Po naskenování odpovídá 1 pixelu délka 12,6 mikronu. Toto rozlišení bude po zlepšení pointace i prakticky využitelné (viz tento obrázek z 200mm Takumaru, pozor má témeř 24 Mpix). Expoziční doba se pohybuje kolem 1 hod. Automatickou pointaci může zajistit Atik. Zde bych byl rád, aby nebylo nutné hledat pointační hvězdu, protože při širokoúhlém fotografování také pozoruji vizuálně.

Bude možné pro automatickou pointaci použít dalekohled s ohniskem kolem 500mm a pro manuální ho doplnit o Powermate 5x? Do teď jsem pointoval pomocí nejlevnějšího refraktůrku 60/700 a LPI kamery. Kromě toho, že má tento dalekohled nestandardní 1" ok. výstup, tak mu i ok. výtah pruží a obtížně se hledají pointační hvězdy.

M.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Vabra

Pointační dalekohled

Příspěvek od Vabra »

Pokecame osobne pri predani/placeni toho Takumara 400/4.

Jinak se mi pro pointaci za pomoci citlive kamery osvedcily prave levne teleobjektivy (Samyang). CCD Atik 16IC je dost citlivy a 200mm objektiv by mel bez problemu upointovat 400mm objektiv pri foceni na film.

S rucni pointaci neporadim ta mi dnes pripada jiz prekonana ;)
Pavel Vabrousek
Michal1

Pointační dalekohled

Příspěvek od Michal1 »

Co si budeme povidat, rucni pointace prekonana proste je. Ale zkousel jsi to nekdy? V lete je to krasa. Jednou, kdyz jsem dlouho sedel nehnute u pointacniho okularu, na me zacat pavouk stavet sit.
No a v zime se necham zastoupit Atikem.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Vabra

Pointační dalekohled

Příspěvek od Vabra »

Zkousel jsem manualni pointaci nekdy pred 5ti lety, a nijak nadseny jsem z toho nebyl (vetsinou mi vychazela poloha okularu dost nepohodlne). Nastesti se mi tehdy podarilo celkem slusne koupit starou verzi MMysova TV Guideru. :)

Jinak o dost pohodlnejsi mi prisla manualni pointace s CCD vypomoci. Tj sledovat hvezdu s pomoci citlive TV kamery na male lcd televizi (treba kdyz mi TV Guider nejak stavkoval)...
Pavel Vabrousek
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Pointační dalekohled

Příspěvek od Psion »

Jako návrat ke starým hodnotám si to vyzkoušet bych to chápal, dnes to je "buržoazní přežitek" a s levnější montáží bych to nazval sebetrýzněním.
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Pointační dalekohled

Příspěvek od MMys »

Vzpomínám si, jak jsem v začátcích pointoval ručně hodinové expozice na film, jednou dokonce i 90minut. Na low-end montáži GS280. Muselo se do toho koukat skoro kontinuálně. V celém cyklu byl asi minutový úsek, kdy to běželo jakž-takž a dalo se odskočit třeba fofrem vykonat potřebu  ;). Průběh PE jsem tehdy znal skoro nazpaměť.

Jednou v zimě mi na návětrné straně těla nějak namrzla a ztuhla levá (nepoužitá) ruka  ;D Skoro jsem s ní nemohl hýbat, vůbec ji necítil, a půl hodiny ji rozmrazoval v autě.

K tématu:
Ten 500mm refráček by stačit měl.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Pointační dalekohled

Příspěvek od Psion »

Nojo Martine ale Ty jsi "cvok", kterej fotil v zimě v minus dvaceti :D
Libcz

Pointační dalekohled

Příspěvek od Libcz »

v -20? ::) Tomu říkám odhodlání, já teda jednou jen v -26 ležel na zemi a v 1h v noci v lese se snažil vyhrabat auto sedící břichem na ledu, to mi úplně stačilo Na ruční pointaci (přes okulár s křížem) mi nejvíc vadilo, že se mi doslova rozjíždělo oko. Zdvojovalo se vlákno a tak. Přes "televizi" (= notebook) to bylo lepší, ale zase mě bolelo za krkem. Teď to sice přes notebook na ty kdovíjaké mrazy asi zase nebude (už tak se mi odvděčil selháním napájení procesoru 3 měsíce po záruce), ale aspoň to jede samo a lépe :-)

Apropo mě tak napadá, zkoušel tu někdo pointovat notebookem v nějakých těch mrazech? Já mu sice udělal z dřevěné kostry a polystyrénu "chlívek" kvůli rose, ale jedna strana je otevřená. Sice se tam dá dát po nastavení všeho deska a uzavřít to celé, ale pořád mám strach, aby vydržel rozdíly teplot venku a uvnitř notebooku ...
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Pointační dalekohled

Příspěvek od MMys »

Notebook tahám do terénu už léta (tak od r. 2006, starší IBM Thinkpad R40). V létě bývá celý mokrý (naposled teď na MHV mi po deklu stékala vykondenzovaná voda), v zimě zažil i jinovatku, když jsem ho nechal za domem na stolku. Většinou jej položený v otevřeném kufru auta, kde sice v zimě mrzne, ale je chráněný před vodou v jakékoli podobě. Zmrzlý ho obvykle doma nechám v uzavřeném fotobáglu, aby se teplotně vyrovnal a neorosil uvnitř. Za provozu však vnitře zcela jistě zůstane suchý, o to se postará ztrátové teplo z elektroniky.

Pokud máš "chlívek", vůbec bych se nebál. Elektronika se zahřeje sama a zvenku je to fuk.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Libcz

Pointační dalekohled

Příspěvek od Libcz »

ok, dík za zkušenosti. Máme hodně podobné stroje, v mém případě je to R400 (vybrán speciálně podle recenzí, kde pochvalovali jeho odolnost vůči drsným podmínkám)
Odpovědět