Stavba newtona
Stavba newtona
vybroušené optiky z víčka na zavařovací sklenici.
;D ty vole, to je dobreee
ze ma to pred nejakymi 20-timi rokmi nenapadlo, tiez by som to asi vyskusal, nemas foto ?
ze ma to pred nejakymi 20-timi rokmi nenapadlo, tiez by som to asi vyskusal, nemas foto ?
Stavba newtona
Z tohoto vlákna plyne, že nejen mnohý Čech, ale i Slovák má nutkavou mánii vyrábět, místo aby koupil hotové. Snad je to pozůstatek dob minulých, snad i stále trvající zkušenost, že mnohý "řemeslník" se dá lépe a levněji nahradit vlastníma rukama, nevím. Je ale ověřeno, že v řadě oblastech platí, že rychlejší a levnější je koupit ( samozřejmě uváženě ). Například ač je můj mladší syn šikovný obuvník, boty si ani sám sobě nešije. Musel by si pro začátek nechat namodelovat a zhotovit kopyto a jen to by ho vyšlo na bratru 7-8 tisíc. další materiál a práci nepočítaje...Jeden za druhým zde říkáme - koupit, pokud nejde prvoplánově o tu výrobu a to zde nevypadá.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Stavba newtona
mám tu plno optík z rôznych projektorov a neoptarou, tak možno niečo vyšpekulujem...
kdepak, tyhle objektivy jsou na dalekohled prakticky nepoužitelné. Mívají velké aberace na ose jako daň za vykreslení velikého pole. Rozlišovačka bývá v řádu jednotek, maximálně nějaké té desítky čar na milimetr. Použitelné je to pouze pro velmi malá zvětšení, a to s bídou.
kdepak, tyhle objektivy jsou na dalekohled prakticky nepoužitelné. Mívají velké aberace na ose jako daň za vykreslení velikého pole. Rozlišovačka bývá v řádu jednotek, maximálně nějaké té desítky čar na milimetr. Použitelné je to pouze pro velmi malá zvětšení, a to s bídou.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Stavba newtona
Ja som bol nejak podobne na tom. Ako som tam počítal, vyšlo by ma to na cca 600€. Chcel som 10" dobsona s ohniskovou vzdialenosťou nejakých 1500(najlacnejšie zrkadlo). Už už som chcel ísť na to, ale v poslednej chvíli som sa toho vzdal (aký som rád) a kúpil som nový. Jednak ma to višlo lacnejšie, jednak nemám s tým skoro žiadnu robotu a nakoniec by som to asi aj tak nevedel spraviť kvalitatívne aspoň spolovice ako sériový napr. od SW.
„Nejnepochopitelnější na vesmíru je to, že se dá pochopit.“
Albert Einstein
Albert Einstein
Stavba newtona
Náhodou s takovou zásobou optiky se hraje docela dobře mám teďka vyrobený takový malý refraktůrek z brýlovích čoček a z vykuchaného triedru a jako druhý přistroj na tokové to podivání je to paráda zvětšení asi 10x a obří zorné pole a stálo mě to dohromady asi 200 Kč! Hlavně si s tim ale člověk nebojí hrát a pořád koumá co by mohl vylepšit.
Maličký newton +EQ6 Sky Scan ve výrobě větší přístroj.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Stavba newtona
jo, na hraní je to dobré, ale není to cesta k pořádnému dalekohledu. Zálaží na tom, co tazatel chce. A cílem byla původně 200-ka newton.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Stavba newtona
No keď som zakladal vlánko tak som netušil že by tá výroba bola taká drahá. To naozaj radšej kúpiť možno ešte lacnejší kus, ktorý má súčiastky presne na to vyrobené...
Tie projekčné a neotárové šošovky som samozrejme myslel tak vážne... isteže na hranie na čo iné...No radšej to ponúknem niekde na fóre kde si ľudia vyrábajú DIY projektory...aspoň to niekomu poslúži...
Tie projekčné a neotárové šošovky som samozrejme myslel tak vážne... isteže na hranie na čo iné...No radšej to ponúknem niekde na fóre kde si ľudia vyrábajú DIY projektory...aspoň to niekomu poslúži...
Stavba newtona
Původně ano a to je asi nejlepší vykouknout si tady na fóru někoho kdo jí za rozumný peníz prodává. Poku si ale přečteš všechny přízpěvky zjistíš že "Robio" uvažuje i o stavbě refráku z takovéko domácího harampádí.
Maličký newton +EQ6 Sky Scan ve výrobě větší přístroj.
Stavba newtona
Ty víčka z varného skla (Simax) se dříve používali jako zdroj materiálu pro primární zrcadlo. Optický průměr je pak 85mm a nebo 100mm.Je poměrně tenké,ale má žebrování a hlavně silný okraj. Jak 100 tak i 85 newton je funkční. Když jsem to tenkrát přivezl včetně vybroušených elips na pokovení do VOD v Turnově,tak na to dost zírali. A jak by ne,nic tak tenkého na astronomické zrcadlo neviděli.. ;D Prostě mladá amatérská léta ,kdy jsem začínal... ;D ;D ;D
Foto dodám popřípadně e-mailem
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Stavba newtona
Když jsem to tenkrát přivezl včetně vybroušených elips na pokovení do VOD v Turnově,tak na to dost zírali. A jak by ne,nic tak tenkého na astronomické zrcadlo neviděli.. ;D Prostě mladá amatérská léta ,kdy jsem začínal... ;D ;D ;D
Vidíš, to jsou takové paradoxy. Návrh na broušení zrcadel z víček od zavařovacích sklenic pochází přitom právě z VOD , konkrétně o svých pokusech a proměření takového zrcadla referoval RNDr Ivan Šolc v časopisu Říše hvězd v době ještě před Tvým narozením. Myslím, že by bylo potřeba hledat v časopisech před r. 1980.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stavba newtona
Vidíš, to jsou takové paradoxy. Návrh na broušení zrcadel z víček od zavařovacích sklenic pochází přitom právě z VOD , konkrétně o svých pokusech a proměření takového zrcadla referoval RNDr Ivan Šolc v časopisu Říše hvězd v době ještě před Tvým narozením. Myslím, že by bylo potřeba hledat v časopisech před r. 1980.
Já nepsal ,že je to můj nápad.Poradil mi to známý,který se dostal do Rokycan na kurs broušení astronomických zrcadel. Právě Zbyněk Melich,když měl zrcadlo v ruce ,o RNDr Ivanu Šolcovi mluvil,že by to určitě rád viděl. Asi se z toho vybrousit dobrá zrcadla dají,ty mé byl takový prvotní pokus bez velkých znalostí. V dnešní době by to dopadlo už jinak. Uváděl jsem to spíše jako kuriozitu..
::)
ps:r.1980 to už jsem byl 3 roky na světě... ;D ;D ;D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
- Jiri_Skalsky
Stavba newtona
Najděte si ŔH,tuším zářijové číslo z let 1974-,75,75 se žlutou obálkou a fotkou hvězdárny na Skalnatém Plese. V ní je článek o Kutterově dalekohledu. Podívejte se na konec článku.
J.S.
J.S.
Stavba newtona
Je to v čísle 11/1974, str.215. Další informace potom byly na nějakém astronomickém semináři
Stavba newtona
Je to v čísle 11/1974, str.215. Další informace potom byly na nějakém astronomickém semináři
Milane
,je možné to oskenovat a dát na net,třeba jako obrázek či pdf? Docela by mě to zajímalo,co se tam o tom píše.
Díky.
Milane
,je možné to oskenovat a dát na net,třeba jako obrázek či pdf? Docela by mě to zajímalo,co se tam o tom píše.
Díky.
Stavba newtona
To, co je v té ŘH sem přepíšu :
Amatéři, kteří by si chtěli vybrousit malá astronomická zrcadla, nemohou v současné době obvykle získat vhodné skleněné kotouče. Zní to sice značně paradoxně,ale autor článku z toho důvodu vyzkoušel použít víčka od zavařovacích sklenic, které mají na vrchní straně průměr okolo 10cm. Pokus se zdařil. I když víčko je značně tenké, je dosti vyztuženo zesíleným okrajem, který tak do určité míry plní i funkci žebrování. Při tom má sklovina malou roztažnost a bývá i slušně vychlazena. Za rozšířený okraj lze pak zrcadlo výhodně upevnit a při dostatečně volném uchycení nevznikají deformace optické plochy
Ale RNDr Ivan Šolc o tom potom podrobně referoval na nějakém astronomickém semináři, ovšem z toho není asi žádný textový výstup.
Amatéři, kteří by si chtěli vybrousit malá astronomická zrcadla, nemohou v současné době obvykle získat vhodné skleněné kotouče. Zní to sice značně paradoxně,ale autor článku z toho důvodu vyzkoušel použít víčka od zavařovacích sklenic, které mají na vrchní straně průměr okolo 10cm. Pokus se zdařil. I když víčko je značně tenké, je dosti vyztuženo zesíleným okrajem, který tak do určité míry plní i funkci žebrování. Při tom má sklovina malou roztažnost a bývá i slušně vychlazena. Za rozšířený okraj lze pak zrcadlo výhodně upevnit a při dostatečně volném uchycení nevznikají deformace optické plochy
Ale RNDr Ivan Šolc o tom potom podrobně referoval na nějakém astronomickém semináři, ovšem z toho není asi žádný textový výstup.