NEAT

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
SKLP

NEAT

Příspěvek od SKLP »

Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
vasek

NEAT

Příspěvek od vasek »

Tak co, bude už zítra večer vidět?
Zapadá ve 22:25, 5st. nad obzorem by měla být kolem 21:45. Slunce zapadá 20:19 a Měsíc vychází až po půlnoci...
Narazil jsem na další stránky : http://www.waa.at/hotspots/kometen/2004_2comets.html
MaG
Kontaktovat uživatele:

NEAT

Příspěvek od MaG »

Na IAN jsem spekuloval, že 7. květen připadá v úvahu při brilantních podmínkách. Ty nebudou.

Takže zas jedna zbytečná zpráva o počasí Až ji uvidím, napíšu.

-----------
update 7.5.: Vypadá to, že kometa má slabé a krátké ohony, snad se to zlepší...
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
vasek

NEAT

Příspěvek od vasek »

[glb]HURÁ!!! VIDĚL JSEM JI![/glb]

Včera bylo skoro zataženo, tak jediné co jsem mohl pozorovat byl srpek Venuše a Jupiter.
Dneska jsem se chystal znovu. V osm večer začalo pršet :'(. Jenže v děvět se začalo vyjasňovat na západě, tak jsem ještě za slabého poprchávání naložil auto a vyrazil na blízký kopec. A tam jsem ji, po té co jsem našel Procyrona, v 21:25 poprvé uviděl, a to v triedru. Chvíli jsem se kochal a pak jsem asi 20minut připravoval newtona. Pohled zrcadlem vnesl jasno do detailů na roztřeseném obrazu triedru nepozorovatelných. Jasné zřetelné jádro, zřetelné koma(průměr si netroufnu odhadnout), jenom ten ohon jsem jaksi ne a ne uvidět(možná jsem ho viděl, ale obávám se, že to byl spíš výplod mé fantazie). Udělal jsem tři fotky 10,20,30s(bohužel mi někam zapadla drátěná spoušť, tak jsem si na delší rukou držené expozice netroufl, i tak z toho asi nic nebude). Naposledy jsem ji spatřil v 22:33 a to v triedru i newtonu. Pak zmizela asi v oparu. A v 22:38 mi zapadla za horizont(hřeben Jeseníků). :hi:
Po celou tu hodinu bylo nejen jasno, ale navíc po přeháňce pěkně průzračný vzduch. Pak jsem akorát ještě stihl vyzkoušet větší zvětšení na epsilonu Vegy(při 127x jsem viděl všechny 4 složky, poprvé mým newtonem). Po jedenácté se zpátky zatáhlo, tak jsem to zabalil.
Děkuji :angel: za tuto 2hodinovou pauzu v jinak zatáhnutém víkendu.
Viděl jste ji ještě někdo?? :hi:
Luky

NEAT

Příspěvek od Luky »

Tak to gratuluju. Ja jsem si vsiml, ze je nad zapadem jasno az kolem 21:45! Myslel jsem, ze to uz kometa bude prilis nizko... :-/

Takze gratuluju!!
Na dalsi dny to s pocasim vypada bidne...

Hezky vecer... vlastne uz spis dobre rano ;)
vasek

NEAT

Příspěvek od vasek »

Luky napsal: Na dalsi dny to s pocasim vypada bidne...
Hezky vecer... vlastne uz spis dobre rano  ;)
To pocasi je nevyzpytatelne. Ja tu frontu sledoval na tech satelitnich snimcich(CHMI) a zdalo se mi ze na SV(tj. u me a vlastne i u tebe)se to chvilemi trha. Takze klidne muzes mit zitra hodinku jasno a je fakt pěkně vidět triedrem z ruky, bez velkého hledání. Stojí to za to ;)
Dobrou! :)
MaG
Kontaktovat uživatele:

NEAT

Příspěvek od MaG »

Čekáme na ní v Jablonci každý den, dnes tu bylo večer jasno tak napůl a to "jasno" to byl pořádný zákal. pro jeho popis použiji příměr, že Jupiter měl tak 0 - 1 mag a okolo nebyly vidět žádné hvězdy, ani Regulus! Takže ani my tady nic.

Kdo ale zkoušel dnes večer planety možná zažil co my. Šíleně stabilní obraz. Nebýt toho že Jupiter byl značně zesláblý oblačností, nejspíš by šlo bez problémů zvětšovat 400x. I 190x to ale bylo moc moc pěkné.

Gratuluji ke spatření komety v ČR. Co oko? Jen triedrem? Předpokládám, že se jedná o kometu již půjde po 10. 5. vidět bez obtíží okem. Ohon je nyní nezřetelný. Možná se situace zlepší po 15. 5...
---------
Pozorování bylo zasláno také na WAPO a popis viditelnosti v náznaku okem má na webu pan Tichý.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Myzer

NEAT

Příspěvek od Myzer »

Hlasim tiez neuspesny pokus. Vcera vecer som mal pocasie podobne ako v Jablonci, cez zakal presvitali len planety alebo v lepsom pripade na niektorych miestach aj hviezdy /kostra Leva/, ale po komete ziadna stopa ani v triedri ani v 250.

Samozrejme dnes rano, ked som odchadzal do BA bolo uz slnecno, az sa dalo opalovat. Toto uz niekto robi schvalne. ;D

Nic to, zobral som si zo sebou trieder a ak sa bude dat, budem hladat aspon z okna. :o
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
vasek

NEAT

Příspěvek od vasek »

MaG napsal: Gratuluji ke spatření komety v ČR. Co oko? Jen triedrem? Předpokládám, že se jedná o kometu již půjde po 10. 5. vidět bez obtíží okem. Ohon je nyní nezřetelný. Možná se situace zlepší po 15. 5...
---------
Pozorování bylo zasláno také na WAPO a popis viditelnosti v náznaku okem má na webu pan Tichý.Okem jsem ji zkoušel spatřit asi tak kolem 22:15, kdy bylo vidět hvězd až jsem se divil, ale ne a ne ji vidět. Asi jsem to měl zkusit o něco dřív...
Martin Adamovský, pan Tichý: Tak přeci nejsem sám ;). Viděl jsem ji o 20 minut dřív... :bounce:
Hodně zdaru všem při dalších pokusech :hi:
Luky

NEAT

Příspěvek od Luky »

No tak nevim... Tady ted prsi a podle radaru jsem na tom jeste skoro nejlip z cele republiky  :) :)

Ale jeste mame nejakou tu hodinu cas do zapadu Slunce, takze to jeste uplne nevzdavam.. chvilemi tu prokoukne i Slunicko  :)

21:30 - Hm, tak tu mam deku.. u vychodniho obzoru naznak trhani oblacnosti, ale to je mi prd platny :)
FunTomas

NEAT

Příspěvek od FunTomas »

Ja som ju pozoroval (ale asi nie dost uspesne) v sobotu vecer zo Sandbergu (vrch pri Devinskej Novej Vsi). O 21:15 so pozoroval v newtone (150mm) nieco velmi slabucke hmliste. Podla suradnic to mohla byt len ona, no kym sa zotmelo dostatocne na pozorovanie difuznych objektov, danu oblast prekryli mraky a nevidel som nic. Cakal som az do 22:20, no ked to nadalej vyzeralo rovnako beznadejne, tak som zbalil veci a odisiel. Vo stvrtok som danu oblast pozoroval a aj fotografoval, ale vizualne som nevidel nic. Fotografie budu az v stredu, takze dam vediet vo stvrtok.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas

NEAT

Příspěvek od FunTomas »

Inak pocas cakania na odchod mrakov (neuspesneho) som sledoval dalekohladom pristavajuce lietadla nad Schwechatom. Poviem vam, je to fajn pohlad. Mat tak kameru, mozem ich nafilmovat aj s vysostnymi znakmi. Ak som dobre videl, tak niektore lietaju s osvetlenou chvostovou plochou, a tam tie znaky vidno.
Libor

NEAT

Příspěvek od Libor »

Tak hlasim uspesne pozorovani i z Plzne. :D
V sobotu 8.5. se to vecer dost necekane vyjasnilo a mezi 21:45 az 22:15 byla kometa celkem dobre viditelna v triedru 7x50. Jediny problem byl v male vysce nad obzorem, takze jsem ji nemohl pozorovat ze zahrady, kde vadi okolni domy, ale musel jsem vyhlizet z vylezaku na strese. Pozoroval jsem take malym refraktorem (prumer 100mm), vetsi pristroj uz jsem do toho vylezaku nedostal. Bylo videt jasne jadro a koma cca 10' v prumeru. Ohon videt nebyl, ale to se snad v presvetlene Plzni ani cekat nedalo. Na vyjezd s fotokomorou za mesto uz nebyl cas, takze zatim zadne fotky.
V nedeli prselo a dnes to nevypada o moc lepe >:(
Kunzov

NEAT

Příspěvek od Kunzov »

Zítra beru auto, fotak (objektivy 50 a 130 mm, film 400 ASA) a vyrazim asi 18 km do Oderskych vrchu na nejaky vetsi kopec. Dam vedet jak to dopadlo. No hlavne jestli se ty mraky roztrhaji - pocasi by se melo uz jen lepsit!

Jinak na http://www.spaceweather.com je kazdy den spousta novych fotek Q4. Jednu hezkou prikladam na ilustraci naseho velkeho rozjimani  :)

Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
FunTomas

NEAT

Příspěvek od FunTomas »

Fotky potesia oko, no pri pohlade na satelit ide cloveka rozhodit. Oblacnost sa drzi samozrejme prave nad nasim uzemim. Francuzska riviera je na :toilet: uplne. V europe je to pomerne pekne, no Cechy a Slovensko v oblakoch. :-/
Odpovědět