Polární záře - podzim 2004
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Barvu této záře tedy neposoudím, skvrny mraků však měly barvy světle žluté až doběla.
Co se týče barev polární záře, na vlastní oči jsem viděl prvně v životě svítivě červenou a krvavě rudou 1.4.2001
Poté jsem viděl např. zřetelně růžovou či purpurovou, spolu s červenou a bílou (očima - úžasný pohled) a to 30.5.2003, dále při této záři jasně bílé čtyři pruhy - nas nímcích mají růžovou barvu. Oko tedy vnímá jasné pruhy asi většinou bíle.
Tento poznatek víceméně potvrdila i poslední polární záře 20.11., která byla různobarevná. Ještě předtím, 30.10. 2003 jsem poprvé v životě viděl i zelenou polární záři a to byl panečku zážitek. Polárka 20.11. byla spíše modrozelená či modrá (nepočítám-li pruhy různých barev s převládající červenou žlutou oranžovou a bílou), ale to už je ohraná písnička.
Co se týče barev polární záře, na vlastní oči jsem viděl prvně v životě svítivě červenou a krvavě rudou 1.4.2001
Poté jsem viděl např. zřetelně růžovou či purpurovou, spolu s červenou a bílou (očima - úžasný pohled) a to 30.5.2003, dále při této záři jasně bílé čtyři pruhy - nas nímcích mají růžovou barvu. Oko tedy vnímá jasné pruhy asi většinou bíle.
Tento poznatek víceméně potvrdila i poslední polární záře 20.11., která byla různobarevná. Ještě předtím, 30.10. 2003 jsem poprvé v životě viděl i zelenou polární záři a to byl panečku zážitek. Polárka 20.11. byla spíše modrozelená či modrá (nepočítám-li pruhy různých barev s převládající červenou žlutou oranžovou a bílou), ale to už je ohraná písnička.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
- Morebundus
MaG napsal: Ano domnívám se, že mohlo dojít k mýlce. Nicméně pokud jsem na mnoha místech viděl světlé skvrny v dost velkých výškách (většinou 20 - 30 stupňů), těžko to mohly být ty odrazy od vesnic. Pokud se podíváte na fotky na IAN. přesně vím, co jsem asi zaměnil s odrazy vesnic. Mimochodem co to asi mám na fotce směr JJZ úplně vlevo? Na té čtvrté z té série na IAN? je to snad díra v mraku skrz níž něco svítí na zem nebo naopak. Nemyslím že toto byla polární záře.
http://www.ian.cz/redsys/upload/142-aur60_04_m.jpg
Tady je k tomu odkaz. Sám si myslím, že jediné co s polární září souviselo byla přesvětlená obloha a světlé skvrny místy viditelné. Jednou i s náznakem svislého pruhu (viděl jsem jej nad severním obzorem jako nenápadný úzký pruh skrze mraky do výšky asi 60 - 70 stupňů - to se těžko takhle odhaduje). Předpokládám, že nad jablneckem přecházela nepříliš silná vrstva oblačnosti a že mohlo něco prosvítat zvláště tam, kde se to trochu trhalo, což bylo evidentně hlavně směrem k západu a jihu. Zde jsem také ony světlé skvrny ve větších výškách vidě, - na fotkách jsou slité do jednolité oranžové barvy. Očima mi to přišlo dosti světlé oproti okolním mrakům, velikost byla vždy do 20 stuňů v azimutu a výškově tak do 15 - 20 stupňů.
Pokud to nebyla polární záře přes mraky, byť třeba slabé (chápu, že je to divné a sám tomu tolik bevěřím, jak potom vysvětlím existenci těchto skvrn i v oblastech, kde normálně nemám žádná světla?
Proto jsem se domníval, že to byla ona.
Ještě pro srovnání snímky z 8. 11. večer a 9. 11. večer, přibližně tentýž směr:
http://astronomy.hyperlink.cz/sdileni/srov-1.jpg
http://astronomy.hyperlink.cz/sdileni/srov-2.jpg
Je vidět, jak malé je tím směrem světelné znečištění? A druhý den je fotka úplně přeexponovaná, resp. ne úplně, jenom obloha. První expozice je 10 s na ISO 200 (zvednut jas a kontrast na úroveň aby byly pozemní objekty zhruba stejně jasné, jako na snímku druhém) druhý snímek je na 400 ISO opět 10 s.
Za polární záři jsem považoval tu světlejší skvrnu táhnoucí se zprava nad smrky až nad břízu, která vyčuhuje v popředí asi uprostřed snímku. (ne hned nad stromy ale kus výš je ta světlá skvrna). Ty skvrny tam navíc nebyly vidět pořád. Jejich mizení a objevování přičítám pohybu děr či slabších vrstev oblačnosti po obloze.
Čoveče já ti nevim jestli myslíš ten bílej kousek co máš na tom prvním odkazu úplně vlevo ? Tak bych to tipnul spíš na světelný znečištění "odspodu" nasvědčuje tomu i ten pruh světla, něco podobnýho nám tu dělají z nedaleké diskotéky při nízké oblačnosti.
Jinak jednou Vám blejsknu opravdové světelné znečištění. Zrovna včera byla nízká oblačnost a naše Chemička v Záluží (cca 7km) pravděpodobně odstavovala provoz kvůli závadě, takže co vyrobili hned spalovali a fakule to byli cca 20m vysoký a v Mostě bylo vidět skoro jak ve dne
http://www.ian.cz/redsys/upload/142-aur60_04_m.jpg
Tady je k tomu odkaz. Sám si myslím, že jediné co s polární září souviselo byla přesvětlená obloha a světlé skvrny místy viditelné. Jednou i s náznakem svislého pruhu (viděl jsem jej nad severním obzorem jako nenápadný úzký pruh skrze mraky do výšky asi 60 - 70 stupňů - to se těžko takhle odhaduje). Předpokládám, že nad jablneckem přecházela nepříliš silná vrstva oblačnosti a že mohlo něco prosvítat zvláště tam, kde se to trochu trhalo, což bylo evidentně hlavně směrem k západu a jihu. Zde jsem také ony světlé skvrny ve větších výškách vidě, - na fotkách jsou slité do jednolité oranžové barvy. Očima mi to přišlo dosti světlé oproti okolním mrakům, velikost byla vždy do 20 stuňů v azimutu a výškově tak do 15 - 20 stupňů.
Pokud to nebyla polární záře přes mraky, byť třeba slabé (chápu, že je to divné a sám tomu tolik bevěřím, jak potom vysvětlím existenci těchto skvrn i v oblastech, kde normálně nemám žádná světla?
Proto jsem se domníval, že to byla ona.
Ještě pro srovnání snímky z 8. 11. večer a 9. 11. večer, přibližně tentýž směr:
http://astronomy.hyperlink.cz/sdileni/srov-1.jpg
http://astronomy.hyperlink.cz/sdileni/srov-2.jpg
Je vidět, jak malé je tím směrem světelné znečištění? A druhý den je fotka úplně přeexponovaná, resp. ne úplně, jenom obloha. První expozice je 10 s na ISO 200 (zvednut jas a kontrast na úroveň aby byly pozemní objekty zhruba stejně jasné, jako na snímku druhém) druhý snímek je na 400 ISO opět 10 s.
Za polární záři jsem považoval tu světlejší skvrnu táhnoucí se zprava nad smrky až nad břízu, která vyčuhuje v popředí asi uprostřed snímku. (ne hned nad stromy ale kus výš je ta světlá skvrna). Ty skvrny tam navíc nebyly vidět pořád. Jejich mizení a objevování přičítám pohybu děr či slabších vrstev oblačnosti po obloze.
Čoveče já ti nevim jestli myslíš ten bílej kousek co máš na tom prvním odkazu úplně vlevo ? Tak bych to tipnul spíš na světelný znečištění "odspodu" nasvědčuje tomu i ten pruh světla, něco podobnýho nám tu dělají z nedaleké diskotéky při nízké oblačnosti.
Jinak jednou Vám blejsknu opravdové světelné znečištění. Zrovna včera byla nízká oblačnost a naše Chemička v Záluží (cca 7km) pravděpodobně odstavovala provoz kvůli závadě, takže co vyrobili hned spalovali a fakule to byli cca 20m vysoký a v Mostě bylo vidět skoro jak ve dne

cele odpoledne zuri na severu polarni zare, radiove odrazy jsou slyset i u nas,proto budte po zapadu slunce ve strehu mohla by se rozsirit i na jih
(navic je na morave jasno)
(navic je na morave jasno)
- Jan_Babovec
Beru na vědomí a sleduju.Zatím to vypadá dobře-síla kolem 200GW.
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Ano s tím bílým kouskem jasně svítícím vlevo dole se ztotožňuju. Také si myslím, že to jsou světla nějaké jasné řekněme zemědělské usedlosti či nádraží. Je to kdesi směrem k Turnovu.
Jediné, co mi ještě nehraje jsou ty výrazné rozdíly jasu mraků a to i v těch částech oblohy, kterou znám jindy jako prokazatelně černou (např. když je zcela zataženo, tak nad městem máme oranžovo, nad mou lokalitou je to již slabší oranžová, spíše hnědá a ta přechází prakticky do černé tím směrem, protože tam nejsou žádná města - na mapě si najděte Vrkoslavice a prodlužte si pohled k JZ až Z do vzdálenosti aspoň 5 km a uvidíte sami, kolik tam ještě je zdrojů světla. Znám to už dobře, mám pocit že oranžové to tam nikdy nebylo. Včera však ano a to hodně výrazně.
Jediné, co mi ještě nehraje jsou ty výrazné rozdíly jasu mraků a to i v těch částech oblohy, kterou znám jindy jako prokazatelně černou (např. když je zcela zataženo, tak nad městem máme oranžovo, nad mou lokalitou je to již slabší oranžová, spíše hnědá a ta přechází prakticky do černé tím směrem, protože tam nejsou žádná města - na mapě si najděte Vrkoslavice a prodlužte si pohled k JZ až Z do vzdálenosti aspoň 5 km a uvidíte sami, kolik tam ještě je zdrojů světla. Znám to už dobře, mám pocit že oranžové to tam nikdy nebylo. Včera však ano a to hodně výrazně.
- Morebundus
MaG napsal: Ano s tím bílým kouskem jasně svítícím vlevo dole se ztotožňuju. Také si myslím, že to jsou světla nějaké jasné řekněme zemědělské usedlosti či nádraží. Je to kdesi směrem k Turnovu.
Když na tu fotku koukám tak v tý dálce, pokud teda neni žádný zdroj světla by to mohla být trochu protrhaná oblačnost a mohla by to být ta záře, částečně i barva tomu nasvědčuje, je to nějaké nazelenalé, ale těžko soudit
Když na tu fotku koukám tak v tý dálce, pokud teda neni žádný zdroj světla by to mohla být trochu protrhaná oblačnost a mohla by to být ta záře, částečně i barva tomu nasvědčuje, je to nějaké nazelenalé, ale těžko soudit

- Jan_Babovec
Nevíte o nějaké větší aktivitě na dnešní noc?
Mám jasno,tak by se to hodilo. ;D
Mám jasno,tak by se to hodilo. ;D
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Abych to uzavřel. Fotky k JZ myslím neobsahují polární záři. Barvy neberu vážně, stáčí se např. oranžová do červené. Dále jsem si jist, že tím směrem skutečně mohlo být světlo civilizace, jen nevím dodnes jaké (mám na mysli ten zelenavý pruh výše než červená světla nad Turnovem u obzoru).
Dále souhlasím s myšlenkou co tu zazněla, že oranžové mraky mohou být tak světlé díky speciálnímu typu oblačnosti.
Domnívám se však, že poznám, co jsem viděl, a že zvláště severními směry jsem něco viděl. Myslím, že vím, jak by vypadalo světlo Liberce a Jablonce na mracích a myslím, že podobné světlo nemá co dělat ve směru, kde tato města nejsou. Nemá cenu to dále rozebírat. Důvod přílišného jasu mraků asi nenaleznu tak snadno.
Asi se jednalo o oblačnost, která se dobře nasvěcovala zespodu, což dokazují pohledy na jih k Turnovu a zároveň byla oblačnost místy slabší a prosvítala jí polární záře.
Jsem si tedy vědom toho, že samotná polární záře neumí nasvítit mraky tak, aby samy o sobě zářily tak jak je na fotkách. Varianta, že jde o mimořádný případ nasvícení zespodu má logiku a souhlasím s ní. Za tím, že jsem viděl cosi, nestandardního, podobného polární záři si však musím stát, na to jsem už v tomto příliš zkušený (např. také z 20. 11. 2003, kdy jsem též pozoroval dírami v mracích ale vím také, jak vypadala za mraky. Měl jsem na jejím počátku před 20:00 skoro zataženo.
Už je to doufám jasné. Omlouvám se, že jsem mystifikoval, ale netušil jsem, že by mohla být někdy obloha tak světlá..
Dále souhlasím s myšlenkou co tu zazněla, že oranžové mraky mohou být tak světlé díky speciálnímu typu oblačnosti.
Domnívám se však, že poznám, co jsem viděl, a že zvláště severními směry jsem něco viděl. Myslím, že vím, jak by vypadalo světlo Liberce a Jablonce na mracích a myslím, že podobné světlo nemá co dělat ve směru, kde tato města nejsou. Nemá cenu to dále rozebírat. Důvod přílišného jasu mraků asi nenaleznu tak snadno.
Asi se jednalo o oblačnost, která se dobře nasvěcovala zespodu, což dokazují pohledy na jih k Turnovu a zároveň byla oblačnost místy slabší a prosvítala jí polární záře.
Jsem si tedy vědom toho, že samotná polární záře neumí nasvítit mraky tak, aby samy o sobě zářily tak jak je na fotkách. Varianta, že jde o mimořádný případ nasvícení zespodu má logiku a souhlasím s ní. Za tím, že jsem viděl cosi, nestandardního, podobného polární záři si však musím stát, na to jsem už v tomto příliš zkušený (např. také z 20. 11. 2003, kdy jsem též pozoroval dírami v mracích ale vím také, jak vypadala za mraky. Měl jsem na jejím počátku před 20:00 skoro zataženo.
Už je to doufám jasné. Omlouvám se, že jsem mystifikoval, ale netušil jsem, že by mohla být někdy obloha tak světlá..
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
K aktivitě pouze dodávám, že pokud se nezmění směr z-tové složky mag. indukce slun. větru směrem do mínusu (alespoň 20 lépe až 50 nT), nebude zatím nic i přes slušnou výchylku magnetometru a hustotu částic.
Viz graf z ACE, kde je tato Bz červeně.
http://www.sec.noaa.gov/ace/Mag_swe_2h.gif
nebo delší úsek http://www.sec.noaa.gov/ace/Mag_swe_24h.gif
http://www.sec.noaa.gov/ace/Mag_swe_3d.gif
Viz graf z ACE, kde je tato Bz červeně.
http://www.sec.noaa.gov/ace/Mag_swe_2h.gif
nebo delší úsek http://www.sec.noaa.gov/ace/Mag_swe_24h.gif
http://www.sec.noaa.gov/ace/Mag_swe_3d.gif
No ja teraz neviem. Vcera som po zotmeni vybehol na najblizsi oholeny kopec. Pocas celej cesty som si kontroloval severny obzor. Nebolo na nom nic podozrive. Ked som prisiel na vrchol kopca (17:30SEC), bol kusok severo-zapadneho obzoru nepriehladnutelne svetelnejsi (mierne do ruzova). Urobil som dve fotky (este ich nemam - klas. film). Asi po 10-15 minutach to bolo takmer opat rovnake ako ostatne partie obzoru. V tomto smere by nemalo byt nijake vacsie osidlenie. Ostal som na stanovisku do 19:00, ale uz sa nic neudialo. Opar som mal pod sebou a zenite bola krasne viditeľná Mliečna cesta. Tak a teraz fakt neviem, ci to bola pol. ziara alebo iba moje zbozne zelanie.
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
:-/ Včera večer jsem co půl hodiny od 19 do 22 hod. běhal za vesnici (Brněnsko), ale nic výraznějšího jsem neviděl. :'( Viděl někdo něco?
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
PDlink napsal: Ked som prisiel na vrchol kopca (17:30SEC), bol kusok severo-zapadneho obzoru nepriehladnutelne svetelnejsi (mierne do ruzova). Urobil som dve fotky (este ich nemam - klas. film). Asi po 10-15 minutach to bolo takmer opat rovnake ako ostatne partie obzoru. Ahoj, včera končil nautický soumrak v 17:30 SEČ. Jak vypadala obloha směrem k JZ a Z? Ty popisuješ sice SZ ale to že je na JZ nebo Z světlo nemohlo jít přehlédnout taky. Úplná tma byla řekněme po tři čtvrtě na šest, astronomická tma až po šesté.
Aktivita polárních září byla nízká. Na magnetometru ani jinde jsem nezaznamenal nic extra zvláštního (kolem těch 16:30 UT), ale vyloučit nelze nikdy nic.
Aktivita polárních září byla nízká. Na magnetometru ani jinde jsem nezaznamenal nic extra zvláštního (kolem těch 16:30 UT), ale vyloučit nelze nikdy nic.
Vcera vecer so s priatelmi vybehol za Pezinok. Jedine co sme videli bol sneh. Po polhodine sa obloha zatiahla strednou a vysokou oblacnostou. Tak som to zabalil. Nic podozrive vidiet nebolo. Ale aspon sme nasli pekny flek na pozorovanie. Pozorovali sme od 21:50 do do 22:30. Kamos podcenil oblecenie, preto sme zdrhli tak skoro.
Sice na juhozapade Bratislava silno presvecuje oblohu. Jeden by poznamenal, ze vychadza Mesiac ;D
Cestou z Pezinka sme prechadzali cez Svaty Jur. Tam bolo jasno. V BA bolo polooblacno, potom sa zatiahlo. Po polnoci som spal ako mimino
Sice na juhozapade Bratislava silno presvecuje oblohu. Jeden by poznamenal, ze vychadza Mesiac ;D
Cestou z Pezinka sme prechadzali cez Svaty Jur. Tam bolo jasno. V BA bolo polooblacno, potom sa zatiahlo. Po polnoci som spal ako mimino

Klasika. V BA sa sem tam objavili diery v oblakoch (zial nie na severe) no napokon sa aj tak zatiahlo. Ako ma byt dnes (pocasie)?
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas napsal: Klasika. V BA sa sem tam objavili diery v oblakoch (zial nie na severe) no napokon sa aj tak zatiahlo. Ako ma byt dnes (pocasie)?
Ved vidis, nie? ;D
Inak vcera vecer bolo nejaky cas jasno, dokonca aj na severe, ale p.z. som nevidel. :-/
Ved vidis, nie? ;D
Inak vcera vecer bolo nejaky cas jasno, dokonca aj na severe, ale p.z. som nevidel. :-/
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16