Kometa Bradfield
Kometa Bradfield
To je zajimave, ja si vzdycky myslel, ze komety maji ohon smerem od Slunce a u tehle to nejak nefunguje 
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Kometa Bradfield
To je teda zajimave, jsem zvedavy, co se z toho vyklube. Kometa se jakoby rozleza do sirky. To, ze zmizely pretekle pixely ze snimku muze znamenat, ze se jas rozlozil do nekolika mist ci plochy, a to by taky naznacovalo rozpad. Tak nevim. Zadne dalsi informace jsem zatim nikde nenasel.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-
Luky
Kometa Bradfield
Libor napsal: To je zajimave, ja si vzdycky myslel, ze komety maji ohon smerem od Slunce a u tehle to nejak nefunguje 
Musis uvazovat ve 3D prostoru.. ten ohon muze byt jakoby k nam nebo od nas
Kometa Bradfield
Luky napsal:
No to me taky napadlo, ale stejne si pri pohledu na posledni fotku ze SOHO nedokazu nejak predstavit, kde v prostoru by mela kometa byt, aby ji smeroval ohon od Slunce a pritom vypadala tak, jak vypada.
No to me taky napadlo, ale stejne si pri pohledu na posledni fotku ze SOHO nedokazu nejak predstavit, kde v prostoru by mela kometa byt, aby ji smeroval ohon od Slunce a pritom vypadala tak, jak vypada.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa Bradfield
Nemyslím, že se kometa zcela rozpadá, snad by se jednalo jen o nepatrné úlomky, jinak se mi zdá stále kompaktní. Trochu nás mate tím "přetáčením" ohonu ... jak psal Luky. Vzhledem k tomu, že se tak děje v prostorovém měřítku, může to vypadat bizarně. Kdybychom na ni viděli více z boku, nejspíš by se podobala kometě West, nemyslíte?
Ohon prostě nesměřuje přímo od Slunce. Přímo od Slunce nemíří ani sluneční vítr, takže ohony jsou vlastně vždy asi trochu zakřivené. Zbytek dodělává ten "neprostorový" vjem. Taky se na tom zřejmě podepisuje to, že částice zůstávají podél dráhy komety (kometa letí nyní velmi rychle a sluneční vítr nemá na ty prachové, které vytvořily ten nádherný ohon, takový vliv).
Až bude dál od Slunce, což je vždy tehdy, když ji vidíme my po západu slunce nebo nad ránem, už bude ohon mířit vcelku normálně. Proto se to o kometách tvrdí.
Do článku na IAN sem hodil snímky hned čtyř komet, takže je tam to zvláštní směrování ohonu také dobře vidět. Máte tam i odkazy na stránky..
Sám netuším, jaký bude další vývoj. Netrvrdím že se nerozpadne. Naopak, byly tu značné indikace že ano. (Její průběh jasu odpovídal kometám, které se prý vždy rozpadly). Moudřejší bychom mohli být už zítra.
Ohon prostě nesměřuje přímo od Slunce. Přímo od Slunce nemíří ani sluneční vítr, takže ohony jsou vlastně vždy asi trochu zakřivené. Zbytek dodělává ten "neprostorový" vjem. Taky se na tom zřejmě podepisuje to, že částice zůstávají podél dráhy komety (kometa letí nyní velmi rychle a sluneční vítr nemá na ty prachové, které vytvořily ten nádherný ohon, takový vliv).
Až bude dál od Slunce, což je vždy tehdy, když ji vidíme my po západu slunce nebo nad ránem, už bude ohon mířit vcelku normálně. Proto se to o kometách tvrdí.
Do článku na IAN sem hodil snímky hned čtyř komet, takže je tam to zvláštní směrování ohonu také dobře vidět. Máte tam i odkazy na stránky..
Sám netuším, jaký bude další vývoj. Netrvrdím že se nerozpadne. Naopak, byly tu značné indikace že ano. (Její průběh jasu odpovídal kometám, které se prý vždy rozpadly). Moudřejší bychom mohli být už zítra.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa Bradfield
To Luky: Snímky z Lasco C3 jsou obvykle k dispozici 2 za hodinu, ale tentokrát tam jsou výpadky, o jejichž důvodech zatím nic nevím.
To MMys: podoba se to komete Kudo-Fujikawa. To ze jakoby mizi jas by mohlo mozna zpusobovat prave to pretoceni ohonu. Vypada to pak, jakoby se zeslabila ale jak se ohon otoci, zase muze zjasnit. Presne to se stalo loni u C/2002 X5.
To MMys: podoba se to komete Kudo-Fujikawa. To ze jakoby mizi jas by mohlo mozna zpusobovat prave to pretoceni ohonu. Vypada to pak, jakoby se zeslabila ale jak se ohon otoci, zase muze zjasnit. Presne to se stalo loni u C/2002 X5.
Kometa Bradfield
....tak zploštělá koma????.............čoveče to je fakt zajímavé..........musíme si počkat na další snímek............
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Kometa Bradfield
Ohon komet vždy směřuje od Slunce, to ale neznamená, že bude rovně od Slunce.Nebude nikdy mířit ke Slunci ! Rovně by mířil jen v případě , že by se kometa zastavila, a Slunce ztratilo gravitaci, takže by fungoval jen sluneční vítr a tlak záření. Protože tomu tak není, dochází ke skládání dopředného pohybu částic, uvolňovaných z komety ( ty se nezastaví ale pokračují takřka stejnou rychlostí ve směru pohybu komety v okamžiku, kdy ji upustily) s takem záření, slunečním větrem a gravitací. Obdobou je vyhození kamene z okna, my mu udělíme vodorovnou složku , gravitace svislou a výsledkem je nějaká prabola. Navíc kometa má sklon cca 63°, takže se na její dráhu nedíváme kolmo a ještě ne ve směru osy paraboly. Až se kometa vzdálí od Slunce, budou složky dopředné rychlosti uvolňovaných částit a tlak záření a sluneční vítr působit v souhlasnějším směru a ohon bude čím dále více přímý a směřovat ve směr od Slunce Navíc se zvýrazně změní i rychlost komety.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa Bradfield
Teda Milane. Já fyzik a nenapadne mě to takhle jednoduše vysvětlit 
Přirovnání je super, doufám, že jsem to taky ve svém příspěvku správně naznačil, že ohon míří jinam, kvůli tomu, že i kometa letí hrozně rychle "jinam" než od slunce.
Ostatně to že se za chvíli začnou ony rychlosti sčítat a ohon bude mířit od slunce je jasné. Myslel jsem na středověk, když toto objevili, že si asi neuvědomovali, že v těsné blízkosti slunce míří jinam než od něj (neměli to příliš jak pozorovat...). Není to snad tak?
Nevím jednu věc - jak si představím, zda je teď kometa před nebo za sluncem. Poznám to jistě z parametrů dráhy ale nešlo by to někde zobrazit? Mám mlhavé tušení na jeden server... ale nevím kde sem to viděl.
Přirovnání je super, doufám, že jsem to taky ve svém příspěvku správně naznačil, že ohon míří jinam, kvůli tomu, že i kometa letí hrozně rychle "jinam" než od slunce.
Ostatně to že se za chvíli začnou ony rychlosti sčítat a ohon bude mířit od slunce je jasné. Myslel jsem na středověk, když toto objevili, že si asi neuvědomovali, že v těsné blízkosti slunce míří jinam než od něj (neměli to příliš jak pozorovat...). Není to snad tak?
Nevím jednu věc - jak si představím, zda je teď kometa před nebo za sluncem. Poznám to jistě z parametrů dráhy ale nešlo by to někde zobrazit? Mám mlhavé tušení na jeden server... ale nevím kde sem to viděl.
-
Luky
Kometa Bradfield
Jezis.. ta koma je porad sirsi.. ona se asi fakt rozpada... ted uz je na netu obrazek z 18 hod.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa Bradfield
Ne ne, komu kryje ohon, proto není vidět... Myslím, že to přežije... no teda doufám je přesnější. Počkej ještě aspoň do zítra 
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Kometa Bradfield
Už je mi teď konečně jasné i ve 3D, co se vlastně děje
Kometa "přehazuje" ohon na druhou stranu. Jasné "jakoby jádro" tedy schovala více plošnější koma, proto ten zdánlivý pokles jasnosti a zmizení bloomingu na čipu. Už je vidět náznak ohonu ve "správném" směru od Slunce. Škoda, že to nemůžeme pozorovat kolmo na rovinu dráhy a taky škoda, že brzo zmizí ze zorného pole koronografu. Myslím, že přežila Jsem zvědav, co nám předvede.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kometa Bradfield
teda ta koma je splostela, to snad neni pravda, jeste ze je proto vysvetleni...........uvidime co a jak
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa Bradfield
Nyní ráno je již vidět hezky, že hlavní ohon už míří kam má, akorát to není tolik patrné, neboť zmizel za okrajem koronografu. Je to trochu vidět na tom, jak se prodlužuje na posledních záběrech ta část vpravo nahoru.
Mimochodem jestli to teď něco znamená, tak je to to, že kometa zdá se přežila a budem čekat pár dní. Snad bude aspoň o fous jasnější než se čekalo.
Čistě teoreticky bych ji zkusil vyhledat už 23. nebo lépe 24. 4. Já nevím, zda je to reálné. Spíš ne. Druhá možnost je spočítat si, kdy vyjde ohon. Měl by mířit dosti kolmo k obzoru a mohl by být vidět ještě za tmy. To je ale spíš tak na zkušební foto než na pozorování okem. Přátelé s digiťákem by nám poskytli dobrou službu.
Ať žiješ a naviděnou Bradfielde, byla to paráda!
Mimochodem jestli to teď něco znamená, tak je to to, že kometa zdá se přežila a budem čekat pár dní. Snad bude aspoň o fous jasnější než se čekalo.
Čistě teoreticky bych ji zkusil vyhledat už 23. nebo lépe 24. 4. Já nevím, zda je to reálné. Spíš ne. Druhá možnost je spočítat si, kdy vyjde ohon. Měl by mířit dosti kolmo k obzoru a mohl by být vidět ještě za tmy. To je ale spíš tak na zkušební foto než na pozorování okem. Přátelé s digiťákem by nám poskytli dobrou službu.
Ať žiješ a naviděnou Bradfielde, byla to paráda!