WO Flattener IV
- Dansemacabre
Re: WO Flattener IV
Hades: většinou se mi to povedlo dokonale srovnat až plus mínus milimetr mimo uváděný backfocus a finální nastavení bylo o mikroposuvech rovnače tam a zpátky než si to sedlo. A je třeba se s mířit s tím, že jeden z rohů může lehce ujíždět vždycky (stačí miniaturní nepřesnost v usazení čipu kamery, u mně je to taky levý spodní roh a je jedno, jaký rovnač na to hodím).
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
Na ED80 jsem nikdy žádný roh ujetý neměl, ta ASIna má čip rovně
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Já myslím, že úvaha v příspěvku č.30 není správná. Ten backfokus nastavuješ na té stupnici. A vzdálenost rovnač /čip bude vždy konstantní . Předpokládal bych, podle toho jejich obrázku, že by to mělo být 56 mm . Proč to v Americe měří od čoček a ne od dosedací plochy jako všude jinde, chápu tak, že v zemi, kde u auta na zpětném zrcátku musí být upozortnění, že předmět je blíže, než se jeví, je to možné 
Ale alespoň tak, dá se to tedy ověřit měřením
Ale alespoň tak, dá se to tedy ověřit měřením
Naposledy upravil(a) MilAN dne 16. 06. 2020, 13:18, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nelépe je to popsané tady :
https://williamoptics.com/hot-tech-adju ... -flattener
https://williamoptics.com/hot-tech-adju ... -flattener
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Ať to čtu, jak to čtu, asi to pořád nechápu. Tím nastavovátkem (nebo jak to nazvat) se mění vzdálenost čoček od zadní strany rovnače.
Takže když mám FLT110, tento reduktor a ASI294Mc tak kolik kroužků tam mám mít? O jaké celkové vzdálenosti? A jakou hodnotu mám nastavit na té stupnici?
Takže když mám FLT110, tento reduktor a ASI294Mc tak kolik kroužků tam mám mít? O jaké celkové vzdálenosti? A jakou hodnotu mám nastavit na té stupnici?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- Dansemacabre
Hades: neřeš to výpočtama, dej tam ten 21mm prodlužovací kroužek, co už máš, a pak otáčej, dokud neuvidíš, že je to ono - ušetříš si čas i nervy 
Lukáši je to jednoduché : podle těch obrázků 122- nastavení 66 = 56mm.
Pak 142-86= 56 mm . Jak na to koukám, tak asi klasika u ASIny 55mm nebude problém . Ta stupnice na korektoru má jen 3 hodnoty a ostatní by si musel jen odhadnout , to platí i o těch 73,5mm . V tom případě ta změna z 56 na 55 mm čipu od korektoru je bezpředmětná .
Pak 142-86= 56 mm . Jak na to koukám, tak asi klasika u ASIny 55mm nebude problém . Ta stupnice na korektoru má jen 3 hodnoty a ostatní by si musel jen odhadnout , to platí i o těch 73,5mm . V tom případě ta změna z 56 na 55 mm čipu od korektoru je bezpředmětná .
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Prosím tě, jak zjistíš, jestli to je ono ? A proč kroužek 21 mmm, když by tam měl být 38,5 mm ? Zkus popsat tu logiku.Dansemacabre píše:Hades: neřeš to výpočtama, dej tam ten 21mm prodlužovací kroužek, co už máš, a pak otáčej, dokud neuvidíš, že je to ono - ušetříš si čas i nervy
- Dansemacabre
Třeba protože jsem tak tento konkrétní reduktor 4 roky spokojeně používal? Délka mezikroužku se dá kompenzovat otočením stupnice na reduktoru, a tedy posunem vnitřní optiky reduktoru v rozmezí backfocusu 66-86mm. Dám tam kratší mezikroužek = nastavím vyšší hodnotu na korektoru a naopak.

To jsem celkem pochopil. Jenže, pokud tam mám dát 73,5 mm ( podle výrobce ) , tak to nevyjde. Není už kde přidat dalších 17,5 mm.
Tak jak ?
Tak jak ?
Pročetl jsem si tento odkaz: https://stargazerslounge.com/topic/1354 ... v-spacing/
A vychází mi z toho následující:
Mezi zadní stranou korektoru a čipem mám mít 55mm - toho dosáhnu pomocí kroužků, co jsou v balení kamery.
Pak nastavím na korektoru 73,5 - a to buď od oka, nebo si na něj nalepím nějakou škálu. Tím nastavením totiž udělám to, že posunu čočky uvnitř korektoru do vzdálenosti 18,5mm od konce korektoru. A celková optická délka pak bude požadovaných 73,5mm.
To co psal Dansemacabre by vedlo k cíli, jenže: Když vypustím poslední kroužek a nechám tam 6,5mm (šachta kamery), 11mm první a 21mm druhý kroužek, tak budu mít za korektorem 38,5mm optickou délku. Na korektoru bych pak musel nastavit 90 (73,5+16,5) a to už je mimo rozsah.
A vychází mi z toho následující:
Mezi zadní stranou korektoru a čipem mám mít 55mm - toho dosáhnu pomocí kroužků, co jsou v balení kamery.
Pak nastavím na korektoru 73,5 - a to buď od oka, nebo si na něj nalepím nějakou škálu. Tím nastavením totiž udělám to, že posunu čočky uvnitř korektoru do vzdálenosti 18,5mm od konce korektoru. A celková optická délka pak bude požadovaných 73,5mm.
To co psal Dansemacabre by vedlo k cíli, jenže: Když vypustím poslední kroužek a nechám tam 6,5mm (šachta kamery), 11mm první a 21mm druhý kroužek, tak budu mít za korektorem 38,5mm optickou délku. Na korektoru bych pak musel nastavit 90 (73,5+16,5) a to už je mimo rozsah.
Astrofotky
Astrofotky
Ten odkaz na ten nákres jsem již presentoval výše.
V nákresu je jako minimum 122 mm na korektoru je nastaveno 66 tak 122-66=56
To též pak u druhého nastavení 142-86 =56 .
Těch 56 je poloha čipu vůči zadní stěně korektoru . Je vlastně klasika pro většinu korektorů .
Je jasné , že po každé změně bude nutné přeostření ,posuvy budou asi malé .
V nákresu je jako minimum 122 mm na korektoru je nastaveno 66 tak 122-66=56
To též pak u druhého nastavení 142-86 =56 .
Těch 56 je poloha čipu vůči zadní stěně korektoru . Je vlastně klasika pro většinu korektorů .
Je jasné , že po každé změně bude nutné přeostření ,posuvy budou asi malé .
Včera jsem využil chvilky, kdy byla alespoň částečně volná obloha a nafotil pár testovacích expozic s reduktorem v různých polohách.
Nešel jsem na to moc systematicky, jen jsem si doma na reduktor nalepil stupnici s vyznačenou hodnotou 73,5 (tu jsem odvodil trojčlenkou z původní stupnice) a udělal snímky zhruba na těchto hodnotách: 73,5 / 76 / 80/ 70.
Výsledek je takový nejistý, nebyla ještě moc tma a fotil jsem bez pointace, takže jenom 10-ti sekundové expozice.
Podle subframe selectoru v PI má nejlepší excentricitu snímek v pozici 80.
Budu to muset ještě udělat pořádně, dám na reduktor stupnici pro celý rozsah 66-76-86 a udělám snímky včetně pointace pro všechny hodnoty.
Kdo by se na ty snímky chtěl podívat najde je tady
Nešel jsem na to moc systematicky, jen jsem si doma na reduktor nalepil stupnici s vyznačenou hodnotou 73,5 (tu jsem odvodil trojčlenkou z původní stupnice) a udělal snímky zhruba na těchto hodnotách: 73,5 / 76 / 80/ 70.
Výsledek je takový nejistý, nebyla ještě moc tma a fotil jsem bez pointace, takže jenom 10-ti sekundové expozice.
Podle subframe selectoru v PI má nejlepší excentricitu snímek v pozici 80.
Budu to muset ještě udělat pořádně, dám na reduktor stupnici pro celý rozsah 66-76-86 a udělám snímky včetně pointace pro všechny hodnoty.
Kdo by se na ty snímky chtěl podívat najde je tady
Astrofotky
Astrofotky
Lukáši , tak jsem se nato koukal . Globálně v Subframe selectoru , není nějak velký rozdíl v excentricitě mezi všemi snímky. Já to nejprv posuzuji okem jak se mi to jeví . Pak použiji DinamicPSF a koukám na r poměr x,y pološiřek a thea úhel náklonu . Prvně střed , abych viděl pokud to neujelo celkově - pointace, sing. Když ano , tak se to již špatně posuzuje , raději dělám víc expozic . r 0,9 není okem postřehnutelný ,hlavně když je pološiřka kolen 2 pixelu , odchylka je jen 0,2. Globálně nevidím velké rozdíly ve všech polohách . Taky trochu dojde ke změně při delší expozicí , hlavně větší pološířka.
70- je hnutý vertikálně o 0,7 pixelu , pološířka cca 2,2-3pix střed , nejlepší LH roh .
73,5- hůře zaostřeno 3-3,5 pix proto r středu je lepší cca 0,85. Jen okem se mi jeví ujetí směrem k PH rohu, asi pointace .
76 - zaostření dobré 2,1-2,7px. r cca 0,85-0,9, okem se mi jeví mírně vertikální ujetí , jinak v rozích r podobné jako střed .
80 - zaostření nejlepší. 2-2,5px r kol 0,9. Protože je zaostření lepší , tak se mi zdá trochu patrná koma ve všech rozích směr ven .Víc by mi napověděli rozostřené expozice . Ano , tato pozice vypadá nejlepší .
Je to jen moje hodnocení , ostatní mohou mít jiný názor.
Doplnění : Pro posouzení jsem udělal debayer a pak převod do odstínu šedé.
70- je hnutý vertikálně o 0,7 pixelu , pološířka cca 2,2-3pix střed , nejlepší LH roh .
73,5- hůře zaostřeno 3-3,5 pix proto r středu je lepší cca 0,85. Jen okem se mi jeví ujetí směrem k PH rohu, asi pointace .
76 - zaostření dobré 2,1-2,7px. r cca 0,85-0,9, okem se mi jeví mírně vertikální ujetí , jinak v rozích r podobné jako střed .
80 - zaostření nejlepší. 2-2,5px r kol 0,9. Protože je zaostření lepší , tak se mi zdá trochu patrná koma ve všech rozích směr ven .Víc by mi napověděli rozostřené expozice . Ano , tato pozice vypadá nejlepší .
Je to jen moje hodnocení , ostatní mohou mít jiný názor.
Doplnění : Pro posouzení jsem udělal debayer a pak převod do odstínu šedé.
Díky Milane,
já jsem se nad tím ještě více zamyslel a zvolil jsem (kupodivu) podobný postup jako ty - tedy DynamicPSF. Nedělal jsem to tedy nad debayerovanými snímky. Vybral jsem snímky 016, 003, 007 a 011 (tedy vždy jeden snímek pro pozici reduktoru, v pořadí 70 / 73,5 / 76 a 80).
Zobrazil jsem si je v matici 2x2 a v plném rozlišení. Najel jsem do rohu, pustil DynamicPSF a vybíral vždy stejnou hvězdu z každého snímku. Model function jsem zvolil Lorentzian, u Moffat mi to některé hvězdy nechtělo označit. Trochu problém je u snímku 016, zrovna přes něj přecházela oblačnost. Ignoroval jsem rozdíly v zaostření. Pro naklikané hvězdy jsem si vypsal FWHMx a FWHMy a spočítal jejich poměr - vychází to trochu odlišně od toho, co počítá Pixi v poli Aspect ratio.
Následně se mi jako nejlepší - tedy s nejlepším poměrem FWHMx a FWHMy - vychází snímek 003, tedy pozice 73,5 na reduktoru. Je ale jenom o chlup lepší než snímek 011 v pozici 80.
Budu to muset zopakovat, zapojit pointaci, udělat delší expozice a více snímků na stejné pozici, tak jak radíš. Taky si tam nalepím stupnici (s dílky po 1mm) ať přesně vím, na které pozici který snímek vznikal. A snad mi i do té doby přijde od Pavleho adaptér na AF3 ať to ostření je co nejpřesnější.
já jsem se nad tím ještě více zamyslel a zvolil jsem (kupodivu) podobný postup jako ty - tedy DynamicPSF. Nedělal jsem to tedy nad debayerovanými snímky. Vybral jsem snímky 016, 003, 007 a 011 (tedy vždy jeden snímek pro pozici reduktoru, v pořadí 70 / 73,5 / 76 a 80).
Zobrazil jsem si je v matici 2x2 a v plném rozlišení. Najel jsem do rohu, pustil DynamicPSF a vybíral vždy stejnou hvězdu z každého snímku. Model function jsem zvolil Lorentzian, u Moffat mi to některé hvězdy nechtělo označit. Trochu problém je u snímku 016, zrovna přes něj přecházela oblačnost. Ignoroval jsem rozdíly v zaostření. Pro naklikané hvězdy jsem si vypsal FWHMx a FWHMy a spočítal jejich poměr - vychází to trochu odlišně od toho, co počítá Pixi v poli Aspect ratio.
Následně se mi jako nejlepší - tedy s nejlepším poměrem FWHMx a FWHMy - vychází snímek 003, tedy pozice 73,5 na reduktoru. Je ale jenom o chlup lepší než snímek 011 v pozici 80.
Budu to muset zopakovat, zapojit pointaci, udělat delší expozice a více snímků na stejné pozici, tak jak radíš. Taky si tam nalepím stupnici (s dílky po 1mm) ať přesně vím, na které pozici který snímek vznikal. A snad mi i do té doby přijde od Pavleho adaptér na AF3 ať to ostření je co nejpřesnější.
Astrofotky
Astrofotky