Autoguider Skywatcher SynGuider

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Rozdíl je v barevném provedení :)
Willi
Věk: 49

Příspěvek od Willi »

Dostal som sa k Celestronovskej verzii a tak to testujem. Prve co som vyriesil bolo napajanie. Nemal som po ruke nove baterky tak som vybral spekacky z montaze ktoru som uz mal prehodenu na zdroj. Guider sa zapol, nahodil prve menu, vypol, zapol, nahodil menu a stale dokola. Prve co ma napadlo ze je chybny ale bolo to len baterkami. Tak som modifikoval jednu z nabijaciek z mobilu (pozor, treba merat vystup, nasiel som aj taku co mala napisane 3,7 V a davala cez 9 V. Nasiel som taku co dava 6,5 V, prerobil jack...). Druhy problem bol na montazi, nesedelo rozhodenie na vstupe, musel som to prekablovat (mam starsiu HEQ5 a vstup na guider je na rucnom ovladaci dobastleny, predchadzajuci majitel mal zjane inak zapojeny guider). Teraz uz je vsetko ok a cakam na dobru oblohu. Ale pri pokusoch sa mi aj tak nezdal obraz hviezdy. Preto mam otazku:
Skusal som pointovat cez refra 110/660, priemer je asi ok ale nebolo to kratke? Obraz bol dost deformovany a slaby. Co myslite, nebolo by lepsie pointovat napriklad maksutovom s dlhsim ohniskom? Lebo som chcel kupit malokuka aleobavam sa ze to guider nezvladne. Vdaka z rady.
Dobson 254/1200, SCT 8, ED 80/600, MAK127/1500, Refra TS 110/660, HEQ5, EQ SKY, AZ3 atď........
Slávek

Příspěvek od Slávek »

660mm je dost, ale jaké je foto ohnisko? Mám vyzkoušené, že tenhle guider pointuje s dobrým výsledkem jen podobná ohniska. Poloviční už je málo. Takže s 660mm ohniskem upointuješ tak ohnisko do 1m, raději do 750mm. Jinak je opravdu citlivý na vybité baterky. Mě to taky dělalo - že se furt zapíná a vypíná při slabším napájení. Ale není to rozbité, jen to tak vypadá :)
Willi

Příspěvek od Willi »

Fotit budem ed 80/600. Takze takmer zhodne. Ta hviezda na display nebola kruhova,, nedala sa zaostrit. Noise som ale musel dat z predvolenych 9 na 5-6 inak tam neboli ani tie najjasnejsie. Takze to mohlo byt aj malou tmou a zlym seeingom. Budem este testovat. Len ma napadlo co si myslite o pointovani dlhsim ohniskom. Urcite skusim aj MAK s 1500 mm coto povie. Ci by nebolo napriklad lepsie pointovat napriklad s mensim maksutovom okolo metra ako s refra okolo pol metra. Lebo je jasne ze tento guider pri tej cene asi nebude uplne blbuvzdorny a range moznych ohnisk kedy ide naj bude daleko uzsi ako pri drahsich cipoch.
Dobson 254/1200, SCT 8, ED 80/600, MAK127/1500, Refra TS 110/660, HEQ5, EQ SKY, AZ3 atď........
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Pokud fotíš ohniskem 600 a pointuješ ohniskem 660 tak to URČITĚ fungovat bude. Použít toho Maka podle mě nemá cenu. Jedině pokud by byl ten Mak lehčí, tak by to bylo přínosem pro montáž (ale nebude tak světelný). Hvězdy na displeji (na displeji guideru) taky nemám zpravidla kulaté, je to normální a vůbec to pro účel pointace nevadí (důvodů může být víc). Pro tenhle guider je ale trochu problém najít opravdu optimální hvězdu. Moc jasná se nehodí (je to příliš velká přepálená tečka a to snižuje přesnost) a na druhé straně ten guider není tak citlivý, aby našel i velmi slabé hvězdy. Optimální je ale spíš ne moc výrazná hvězda a dávat trochu delší expozice - aspoň 1s, spíš 2. Taky (pokud to jde) nastav na montáží menší pointační rychlost. Původní je tam 0,5, ale mě se při dobrém ustavení (hledáčkem) zdá tato rychlost jako moc agresivní a dávám 0,25 nebo dokonce 0,125 a to se mi zdá tak akorát při podobných ohniscích (foto i pointačního).
Willi

Příspěvek od Willi »

Vďaka za rady, skúsim keď bude jasno. Ešte mi poradil kamoš skúsiť zacloniť objektív, to by mohlo zvýšiť kontrast. Pre potreby AG je 110 mm zbytočné. Mohlo by to trošku znížiť aj ten šum.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

šum to rozhodně nesníží. Naopak. Pokud přicloníš, budeš potřebovat delší expozice a to znamená naopak šumu víc. Kontrast se cloněním ale asi vůbec nezlepší (a pokud ano, tak to nepoznáš), naopak může vlivem difrakce clony klesnout. Navíc je kontrast při pointaci zpravidla absolutně vedlejší parametr. Lepší guidery si ho ale navíc nastavují digitálně samy. Podle mě je clonit pointer blbost. Jediné co se může zlepšit je barevná vada, ale ani ta u pointace nemá skoro žádný význam.
Willi

Příspěvek od Willi »

Tak vcera som sa dostal uz po chytenie hviezdy a kalibraciu :-). Zase o krok blizsie k uspechu. Zaraza ma ale jedna vec. Guider zachyti na display len tie najjasnejsie hviezdy a to len ak dam sum dole na 5-6 co ale uz vnasa do obrazu mnozstvo falosnych svetiel. Zatial testujem len na sidlisku z okna. To asi ma silny vplyv. Po vychytani much behnem niekam do vacsej tmy. S cim pointujes ty? Ja som skusil aj dlhsie ohnisko ale vobec nic. Taze mi to vychadza ze co sa tyka jeho dlzky menej je asi viac :-).
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Podle mě je SynGuider (NexGuide) celkem drahá hračka a rozuměl bych ceně tak 2.500,-. Kvalitní autoguider (napr. Lacerta, TV Guider MMys, SmartGuider 2 apod.) dokáže upoitovat rozdíl ohnisek i 1:4, tedy metrové ohnisko lze pointovat 250mm ohniskem. Dosah kvalitního guideru je přes malý dalekohled je 7-9 mag, což bohatě dostačuje pro pointaci kdekoliv na obloze.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Guider zachyti na display len tie najjasnejsie hviezdy
Problém může být špatné zaostření. Mě to chvíli trvalo, abych to trefil a pak se to významě zlepšilo. Při ostření sleduj parametr Bri (Brightness - světlost) napoví ti, jak máš dobře zaostřeno, protože podle toho náhledu to nepoznáš. Ten displej má strašně mizerné rozlišení. Čím je lépe zaostřeno, tím bude hodnota Bri větší. Takže se snaž o co nejvyšší hodnoty Bri. Pak budeš mít jistotu (taky zpravidla zmizí křivé hvězdy) a pak už to najde i velmi slabé hvězdy. Doporučil bych mít nastavenou hodnotu expozice 2 nebo 4 s a potlačení šumu nechat na guideru. Co se citlivosti týče, není to o moc horší než LVI II, ktertý jsem měl, ale kvůli složitosti jsem ho prodal.
Willi

Příspěvek od Willi »

A s cim pointujes? Ja aj kvoli hmotnosti rozmyslam ze zoberiem nieco mensie. Rozmyslam medzi 80/400 a 70/500. Ten prvy je svetelnejsi a ma vacsie oko ale zase kratsie ohnisko. Aj ked pri foteni s 80/600 este dostatocne. Takze je otazka s cim ten guider bude viac zadobre ci s 400 mm alebo radsej dat 500 mm. Nemam to ako odskusat.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Pointuju přes malokuka (80/400) když fotím ohniskem 350, nebo 432mm. V obou případech funguje na 100%. Myslím, že i na 600mm ohnisko to bude dobře použitelné. Mám pointační kruhy a zatím jsem nikdy neměl problém najít hvězdu. Takže i 70/500 bude dobře použitelný a díky vetšímu ohnisku budeš mít ještě přesnější výsledky. Horší světelnosti bych se tolik nebál. Je to podle mě jedno, pro co se rozhodneš. Ale je rohodně rozumné dát ten 110mm pryč.

Mimochodem jednou jsem zkoušel přes ten 80/400 pointovat ohnisko 1000mm, ale tam už byly snímky ujeté asi o 2-3 pixely, ne že by se to nedalo použít vůbec, ale dobré to nebylo. Pak jsem tam dal pointer 72/432 a drift hvězd ve snímcích byl už cca do 2 pixelů, takže pouhých 32mm pointačního ohniska navíc zlepšilo pointaci o 50%, takže na 1 m ohnisko by podle mě vlastně stačilo pointační ohnisko 500mm. Většina snímků by měla být velmi dobře použitelná. Takže na ohnisko 600mm půjdou použít oba pointery. (80/400 i 70/500)
JIRKAZ

Příspěvek od JIRKAZ »

ahoj

hele potrebuji poradit kde koupim ten propojovaci kabel guidieru s montazi mam neg 6ss

diky moc

J.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

A on nebyl v balení? Tak určitě se zeptej v Supře. http://www.supra-dalekohledy.cz/
JIRKAZ

Příspěvek od JIRKAZ »

ahoj

no nebyl jsem to koupil z druhe ruky
a nekdo by ten kabel nemohl udelat?

diky

J.
Odpovědět