Dalekohled pro začátečníka
Porovnanie Meade LT-6 a ETX125
Pozdravujem uzivatelov fora,zvazujem kupu teleskopu s GoTo navadzanim,do mojho najuzsieho vyberu sa dostali Meade LT-6 a ETX125,rad by som sa poradil a informoval od uzivatelov ktory maju s tymito modelmi prakticke skusenosti,ake su ich hlavne vyhody a nevyhody,ktore by ma pripadne mohli odradit od kupy.ci uz po optickej stranke alebo mechanickej,presnosti a jednoduchosti systemu GoTo...Vyuzitie bude cisto rekreacne,zrejme sa bude prevazat kvoli pozorovaniu,planety a najvyraznejsie deep sky objekty,kvoli pohodlnosti system GoTo,pripadne uvazujem nad jednoduchym fotenim planet.Dakujem
- SIRIUS_758
Re: Porovnanie Meade LT-6 a ETX125
Ahoj,
není jednoduché v této věci tady začátečníkovi poradit, protože dotyčný většinou nemá moc ponětí o tom, co ho čeká... Většinou netuší, že každá technika má svá omezení a ideální, tedy univerzální, dalekohled neexistuje. Týká se to v tomto případě především té problematiky fotografování planet. LT-6 je systém Schmidt-Cassegrain, který je vhodnější na pozorování DSO - nejen větším průměrem, ale hlavně širším zorným polem a možností dosáhnout snáze menšího zvětšení. Na planety bude ale dávat méně ostrý a méně kontrastnější obraz - má hodně velké centrální stínění a obecně je tento systém méně ostrý, než Maksutov-Cassegrain, kterým je ten ETX-125. Obráceně řečeno - ETX bude mít lepší obraz na planetách, i při větším zvětšení, ale dá menší zorné pole, které bude chybět u menších zvětšení.
Co se týče toho focení, tak vhodné budou oba dalekohledy na první pokusy o jednoduché snímky Měsíce, Slunce - půjde to jak v ohnisku např. zrcadlovkou, tak mobilem nebo digikompaktem za okulárem. Na planety je potřeba velmi prodloužit ohnisko nebo fotit za okulárem s velkým zvětšením - a zde už začnou netušená omezení především v nedostatku světla a pravděpodobně i mechanickou konstrukcí montáže. Tím neříkám, že to nepůjde vůbec - najdou se na webu slušné fotografie největších planet jednoduchými kamerkami, které byly pořízeny přes ETX-125. Jen nemůže člověk čekat velké kotoučky a v nich spoustu detailů.
Na jako kompromisní je nutno pohlížet na použité montáže - nedá se čekat bezvůlové provedení s úžasnou stabilitou, bohužel ani odolné provedení s dlouhou životností. Zkušenosti na netu se určitě najdou. Vidlice pod SC6" je poměrně dost mohutná, protože původně byla použita u SC8". Není to tedy žádný drobeček a pokud vím, nedává se k tomu kufřík. Dvojitá vidlice pod ETX-125 je o dost kompaktnější a pokud si dobře pamatuji, tak se dodávala v šikovném kufříku. Ale jak je to teď popravdě nevím. Velkým omezením se může stát u těchto montáží i to, že dalekohledem nepůjde hýbat pouze ručně, jen pomocí elektroniky...
Jinak oba dalekohledy půjdou snadno použít i na terestrické pozorování ( dokoupí se 45°hranol pro správně orient.obraz ) a půjde s nimi i dobře fotit jako teleobjektivem.
není jednoduché v této věci tady začátečníkovi poradit, protože dotyčný většinou nemá moc ponětí o tom, co ho čeká... Většinou netuší, že každá technika má svá omezení a ideální, tedy univerzální, dalekohled neexistuje. Týká se to v tomto případě především té problematiky fotografování planet. LT-6 je systém Schmidt-Cassegrain, který je vhodnější na pozorování DSO - nejen větším průměrem, ale hlavně širším zorným polem a možností dosáhnout snáze menšího zvětšení. Na planety bude ale dávat méně ostrý a méně kontrastnější obraz - má hodně velké centrální stínění a obecně je tento systém méně ostrý, než Maksutov-Cassegrain, kterým je ten ETX-125. Obráceně řečeno - ETX bude mít lepší obraz na planetách, i při větším zvětšení, ale dá menší zorné pole, které bude chybět u menších zvětšení.
Co se týče toho focení, tak vhodné budou oba dalekohledy na první pokusy o jednoduché snímky Měsíce, Slunce - půjde to jak v ohnisku např. zrcadlovkou, tak mobilem nebo digikompaktem za okulárem. Na planety je potřeba velmi prodloužit ohnisko nebo fotit za okulárem s velkým zvětšením - a zde už začnou netušená omezení především v nedostatku světla a pravděpodobně i mechanickou konstrukcí montáže. Tím neříkám, že to nepůjde vůbec - najdou se na webu slušné fotografie největších planet jednoduchými kamerkami, které byly pořízeny přes ETX-125. Jen nemůže člověk čekat velké kotoučky a v nich spoustu detailů.
Na jako kompromisní je nutno pohlížet na použité montáže - nedá se čekat bezvůlové provedení s úžasnou stabilitou, bohužel ani odolné provedení s dlouhou životností. Zkušenosti na netu se určitě najdou. Vidlice pod SC6" je poměrně dost mohutná, protože původně byla použita u SC8". Není to tedy žádný drobeček a pokud vím, nedává se k tomu kufřík. Dvojitá vidlice pod ETX-125 je o dost kompaktnější a pokud si dobře pamatuji, tak se dodávala v šikovném kufříku. Ale jak je to teď popravdě nevím. Velkým omezením se může stát u těchto montáží i to, že dalekohledem nepůjde hýbat pouze ručně, jen pomocí elektroniky...
Jinak oba dalekohledy půjdou snadno použít i na terestrické pozorování ( dokoupí se 45°hranol pro správně orient.obraz ) a půjde s nimi i dobře fotit jako teleobjektivem.
Dakujem za cenne informacie.Napr. info o nemoznosti pohybu tychto montazi mimo elektroniky je dost podstatna.V suvislosti s tym,ako vlastne je na tom znacka Meade co sa tyka servisu a nahradnych dielov na SK,CZ ked sa nieco v takejto montazi pokazi? A ak by sa mali porovnavat tieto dva dalekohlady co sa tyka narocnosti udrzby/nastavovania optiky,ktory z nich by vychadzal lepsie? A co napriklad tolko spominanie rosenie tychto typov,je niektory z nich na to lepsie?
- SIRIUS_758
Co se týče servisu, tak se obávám, že ten se bude odehrávat v Německu. Pokud se s uvedenými dalekohledy bude zacházet aspoň trochu ohleduplně, tak kolimovat časem nebude potřeba. LT-6 se kolimuje třemi šroubky vepředu na sekundáru, ETX-125 vzadu naklápěním hlavního zrcadla pomocí třech šroubů ( zde se dá očekávat komplikace - asi bude potřeba nejdřív sundat ten plastový kryt se sklápěcím zrcátkem ). Pravděpodobnost, že bude potřeba kolimovat tohoto Maksutova, je velice malá ( menší než u toho Schmidt-Cassegraina ). Oba dalekohledy budou stejně, a to tak, že poněkud více, náchylné na rosení menisku/korekční desky. Na druhou stranu půjde tento neduh z větší části eliminovat nasazením rosnice - dá se koupit přímo pro daný typ dalekohledu, nebo se dá snadno vyrobit.
Re: Dalekohled pro začátečníka
Ahoj všem. Už to tu pročítám několikátý den a čím více to pročítám, tím více se ztrácím. Proto sem vložím přímou otázku, přestože vím, že už zde asi byla mnohokrát zodpovězena a omlouvám se za to.
Chci dalekohled vhodný pro pozorování především měsíce a pozemní pozorování, případně letadel, ale to není priorita. Při pozemním pozorování nechci mít převrácený obraz. Pozemní pozorování bude v okruhu asi tak do 3km a nevylučuji, že ho někdy dám do tašky a odnesu na asi 1km vzdálený kopec a budu s ním pozorovat krajinu desítky km daleko. Takže po všem tom pročítání tohoto fora to bude asi čočkový dalekohled na AZ montáži?
Vybral jsem si zatím tento http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3494.html
Mám k němu následující otázky:
Jaká minimální pozemní vzdálenost s ním lze pozorovat?
Co s ním uvidím na vzdálenost např 2km - např. lišku jako kdybych stál u ní?
Uvidím s ním v této konfiguraci toto nebo je pak ještě potřeba něco přikoupit?
https://www.youtube.com/watch?v=GLAtnflozHU
https://www.youtube.com/watch?v=re8EisqFgCE
Byl by nějaký vhodnější nebo lepší dalekohled v této cenové relaci pro moje účely? Tzn do 6000kč
Jinak - bydlím ve velmi malé vesničce s pár chalupami, nejbližší město 30km.
Ještě jednou se omlouvám za otázku, která už tu byla asi mockrát zodpovězena ale já z těch odpovědí opravdu nejsem moudrý. Jsem totální laik, který už léta sní mít hvězdářský dalekohled.
Všem děkuji za případné odpovědi.
Chci dalekohled vhodný pro pozorování především měsíce a pozemní pozorování, případně letadel, ale to není priorita. Při pozemním pozorování nechci mít převrácený obraz. Pozemní pozorování bude v okruhu asi tak do 3km a nevylučuji, že ho někdy dám do tašky a odnesu na asi 1km vzdálený kopec a budu s ním pozorovat krajinu desítky km daleko. Takže po všem tom pročítání tohoto fora to bude asi čočkový dalekohled na AZ montáži?
Vybral jsem si zatím tento http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3494.html
Mám k němu následující otázky:
Jaká minimální pozemní vzdálenost s ním lze pozorovat?
Co s ním uvidím na vzdálenost např 2km - např. lišku jako kdybych stál u ní?
Uvidím s ním v této konfiguraci toto nebo je pak ještě potřeba něco přikoupit?
https://www.youtube.com/watch?v=GLAtnflozHU
https://www.youtube.com/watch?v=re8EisqFgCE
Byl by nějaký vhodnější nebo lepší dalekohled v této cenové relaci pro moje účely? Tzn do 6000kč
Jinak - bydlím ve velmi malé vesničce s pár chalupami, nejbližší město 30km.
Ještě jednou se omlouvám za otázku, která už tu byla asi mockrát zodpovězena ale já z těch odpovědí opravdu nejsem moudrý. Jsem totální laik, který už léta sní mít hvězdářský dalekohled.
Všem děkuji za případné odpovědi.
SW 80/400 AZ3, Silva Pocket Scope 7x18
Tak en Měsíc tím dalekohledem uvidíš určitě výrazně lépe, než je na těch videích.
K tomu, abys měl správně orientovaný obraz při pozemských pozorováních, je potřeba použít amici hranol . např. http://www.supra-dalekohledy.cz/hranol- ... -4491.html
pokud jde o tu lišku a pod., je potřeba si uvědomit, že tady je největším nepřítelem turbulence vzduchu nad terénem, která neumožní zpravidla větší zvětšení než 80x ( a i to je už za velmi slušných podmínek - spíše to ve dne bude tak do 60x) Takže si potom tu vzdálenost, na kterou se budeš dívat vyděl tím zvětšením a vyjde ti, jak daleko by ten objekt ( liška) byl stejně vidět bez dalekohledu.
Ta nejkratší vzdálenost , na kterou se s tím dalekohledem dá dívat trochu záleží na příslušenství, ale určitě to bude blíže jak nějakých 8 m. Pokud bys chtěl pozorovat objekt blíže, stačí okulár více vysunout směrem ven z okulárového výtahu - buď jen pouhým vysunutím nebo nějakou trubičkou, která ten okulárový výtah prodlouží.
K tomu, abys měl správně orientovaný obraz při pozemských pozorováních, je potřeba použít amici hranol . např. http://www.supra-dalekohledy.cz/hranol- ... -4491.html
pokud jde o tu lišku a pod., je potřeba si uvědomit, že tady je největším nepřítelem turbulence vzduchu nad terénem, která neumožní zpravidla větší zvětšení než 80x ( a i to je už za velmi slušných podmínek - spíše to ve dne bude tak do 60x) Takže si potom tu vzdálenost, na kterou se budeš dívat vyděl tím zvětšením a vyjde ti, jak daleko by ten objekt ( liška) byl stejně vidět bez dalekohledu.
Ta nejkratší vzdálenost , na kterou se s tím dalekohledem dá dívat trochu záleží na příslušenství, ale určitě to bude blíže jak nějakých 8 m. Pokud bys chtěl pozorovat objekt blíže, stačí okulár více vysunout směrem ven z okulárového výtahu - buď jen pouhým vysunutím nebo nějakou trubičkou, která ten okulárový výtah prodlouží.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Díky moc za odpověd. Pokud jde o tu minimální vzdálenost, myslel jsem tím třeba 50m sedící dravec, tak to by tedy mělo jít.
A pokud jde o ten hranol, není už součástí toho dalekohledu? Píšou tam 1.25” převracecí hranol 45°. A pokud jde o ostatní součásti dalekohledu, nebudu pro moje účely muset nic dalšího dokupovat? Např jiné okuláry apod. Nerad bych se tak dostal na dvojnásobek ceny dalekohledu.
A ten hranol se používá jak. Ten se někam našroubuje? A když budu pozorovat měsíc, musím ho zase odstranit?
A pokud jde o ten hranol, není už součástí toho dalekohledu? Píšou tam 1.25” převracecí hranol 45°. A pokud jde o ostatní součásti dalekohledu, nebudu pro moje účely muset nic dalšího dokupovat? Např jiné okuláry apod. Nerad bych se tak dostal na dvojnásobek ceny dalekohledu.
A ten hranol se používá jak. Ten se někam našroubuje? A když budu pozorovat měsíc, musím ho zase odstranit?
- Shark
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Ahojmidii píše:... Píšou tam 1.25” převracecí hranol 45°. A pokud jde o ostatní součásti dalekohledu, nebudu pro moje účely muset nic dalšího dokupovat? Např jiné okuláry apod. Nerad bych se tak dostal na dvojnásobek ceny dalekohledu.
1.25” převracecí hranol 45°, okuláry SUPER 25mm (16x) a 10mm (40x), toto by mělo být v sadě (dle popisu Supry)

SCT 203/2032, SW Evostar ED80, CG5, SW EQ3-2, AZ4 GSO, 20x80,10x50, 8x30
GSO 70°/15,20,30 -TS 4 UWA 82°- Baader Ortho 6,10 - Hyperion 8-24 Mark IV - APM Lunt - Baader Neodymium, Fringe Killer, Solar Continuum, UHC, CLS
Astronomie pro každého
GSO 70°/15,20,30 -TS 4 UWA 82°- Baader Ortho 6,10 - Hyperion 8-24 Mark IV - APM Lunt - Baader Neodymium, Fringe Killer, Solar Continuum, UHC, CLS
Astronomie pro každého
Díky moc za rady, hodně jste mi pomohli. Chtěl jsem pro něj dnes jet, ale mají dnes zavřeno, tak zítra 

No, pozorovat se s tím dá, ale ten levný převracecí od SW trochu kazí obraz - na Měsíci jsem to viděl i u takto světelného refraktoru... Ale chápu že utrácet ještě za zrcátko se asi už nechce... Nebo se dá podívat i napřímo bez hranolu, ale to není vždy pohodlné 

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Tak uvidím, co v tom uvidím a pak kdyztak uvidim
co s tim. Ale já myslím, že budu spokojený, do teď jsem pozoroval srnky divadelním kukátkem
Ještě si v prodejně nechám poradit, jestli je k tomuto dalekohledu vhodné dokoupit nějaký barlow hlavně kvůli pozemnímu pozorování. No fakt se nemůžu dočkat.

Ještě si v prodejně nechám poradit, jestli je k tomuto dalekohledu vhodné dokoupit nějaký barlow hlavně kvůli pozemnímu pozorování. No fakt se nemůžu dočkat.
Vidět půjde určitě dost
Ten barlow bych skoro bych řekl že ne, on ten refraktůrek moc na velké zvětšení dělaný není a během dne se moc velká zvětšení taky použít nedají. Nějaké větší zvětšení třeba na Měsíc nebo Saturn by se hodilo, ale přes 80-100x bych moc nechodil...

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
- Shark
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
ZdarRegulus píše:Vidět půjde určitě dostTen barlow bych skoro bych řekl že ne, on ten refraktůrek moc na velké zvětšení dělaný není a během dne se moc velká zvětšení taky použít nedají. Nějaké větší zvětšení třeba na Měsíc nebo Saturn by se hodilo, ale přes 80-100x bych moc nechodil...

http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... 18221.html
měl jsem i 5mm, ale to se již začala projevovat bar. vada (při poz. Měsíce). Na přehlídku noční oblohy je to dobrý pomocník - podívej se na M42 v Orionu stačí i tím 10timm setovým Plosslem (zvět. 40x) a uvidíš...

SCT 203/2032, SW Evostar ED80, CG5, SW EQ3-2, AZ4 GSO, 20x80,10x50, 8x30
Astronomie pro každého
Astronomie pro každého
Ahoj, díky všem za rady. Dalekohled jsem si dnes přivezl. Barlow jsem nakonec po konzultaci s p. Zahajským nebral, místo toho jsem vzal okulár SWA-58-4 WA Plossl Eyepiece 4mm. Ted jsem to rozbalil, zatím bez montáže, Je to fakt paráda. Jen trošku nerozumím těm s dalekohledem dodávaným okulárům, jejich konstrukce je taková, že k nim nejde úplně přiložit oko, chtělo by to, aby ta čočka byla hlouběji. Ten výše uvedený dokoupený okulár je v tomto ohledu lepší, ten okolní obal té čočky (nevím jak to nazvat) se dá povytáhnout a oko se tam vejde. Vím, že to popisuji špatně, ale asi chápete, co tím myslím. K těm dvou okulárům, které u dalekohledu byly, zkusím vyrobit nebo koupit nějaký váleček a na ten okulár ho nasadit tak, abych ho mohl přiložit přímo k oku a nemít řasy na čočce
Jinak, bohužel mám sice vybaleno a sestaveno, kromě montáže, ale je u nás totálně zataženo, takže zatím se stále jen těším 

Nevím přesně co je tam za ty v základu dodávané okuláry, ale obvykle jde očnice (takové o gumové kolem čočky
) vztyčit (resp. ohnout), takže se někdy líp dívá když je složená, někdy/někomu když je naopak překlopená (zvýšená).

Viz levá část ilustračního obrázku...
Jinak ale když dáš oko daleko od okuláru, tak se sice nezametá řasami po oční čočce okuláru ale zase člověk nevidí celé zorné pole...

Viz levá část ilustračního obrázku...
Jinak ale když dáš oko daleko od okuláru, tak se sice nezametá řasami po oční čočce okuláru ale zase člověk nevidí celé zorné pole...