Farebná chyba je tam asi taká ako pri 80/400, ktorý mám tiež, čiže je značná a rozhodne nič na planéty. Začiatočníkov by som od takého ďalekohľadu skôr odhováral, pretože človek musí vopred vedieť, čo čakať a začiatočníka budú asi zaujímať práve tie planéty. Na to, na čo to používam a ako to používam (lineárna binohlava, O-III filter, malé zväčšenia), takýto krátky achromát stačí. Prioritou bol pre mňa pevný a silný okulárový výťah.
Fotky našich miláčků...:-))
Re: Fotky našich miláčků...:-))
Mal som tento ďalekohľad a nedávno som ho tu predal.
Veril by som tým ED sklám, inak by to pri svetelnosti f/4.6 a 100mm objektíve bolo asi oveľa horšie. Nie je to pochopiteľne planetárny špeciál ale vcelku som ho prevetral a je dobre použiteľný na širokouhlé pohľady a s istou dávkou tolerancie i na Mesiac. Ďalej sa mi osvedčil na dovolenke na Kapverdy, kde som bol už dostatočne na juhu aby som si mohol vychutnať hmlovinu Eta Carinae, jej okolie a parádnu Omega Centauri. Bez problémov sa zmestil do batožiny aj s fotostatívom.
Citujem zo svojho vlastného príspevku viewtopic.php?p=523529#p523529 :
Veril by som tým ED sklám, inak by to pri svetelnosti f/4.6 a 100mm objektíve bolo asi oveľa horšie. Nie je to pochopiteľne planetárny špeciál ale vcelku som ho prevetral a je dobre použiteľný na širokouhlé pohľady a s istou dávkou tolerancie i na Mesiac. Ďalej sa mi osvedčil na dovolenke na Kapverdy, kde som bol už dostatočne na juhu aby som si mohol vychutnať hmlovinu Eta Carinae, jej okolie a parádnu Omega Centauri. Bez problémov sa zmestil do batožiny aj s fotostatívom.
Citujem zo svojho vlastného príspevku viewtopic.php?p=523529#p523529 :
Rozhodne to nie je ďalekohľad na Mesiac a planéty, ale urobil som pred nedávnom test, pozoroval som Mesiac pred prvou štvrťou. Farebná chyba bola tolerovateľná (*) s okulármi 11 alebo 7mm, hraničná ohnisková vzdialenosť tak cca 5mm. Čo ma ale naozaj prekvapilo bol pohľad po zaradení filtra Baader contrast booster. Jednak jas prirodzene o málo klesol, získal príjemný teplý odtieň, ale hlavne rapídne znížil farebnú chybu. Resp najmä jej fialovú zložku, ktorá najviac irituje. Sirius o tých filtroch píše v staršom článku na POSECu, a i to ma inšpirovalo.
(*) tolerancia k farebnej chybe je samozrejme individuálna. Tu som sa snažil o pohľad "nenáročným" okom.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Áno! a zlé jazyky hovoria že je to vlastne okulárový výťah s naprd optikou

Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Súhlasím. Mať ho ako jediný ďalekohľad by nebolo ono. 10 cm priemer by mi aj stačil, ale tie väčšie zväčšenia by tam chýbali. Na to mám iné kusy zo zbierky. Môj 6" Newton by v pohode nahradil všetko ostatné, čo mám, ale nie vždy sa mi ho chce vyťahovať von, lebo s ním musím chodiť na dvakrát, čiže čokoľvek väčšie by som už vôbec nijako nevyužil. Ten refraktor 102/460 je môj najnovší prírastok kvôli tomu, lebo binohlava bola na 80/400 malokuk mechanicky priveľa. Zaumienil som si, že môj ďalekohľadový park je úplne skompletizovaný.
Co to máč na tom Newtonu v okulárovém, výtahu? Jak je to celé od tubusku skutečně dlouhé ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Baader Hyperion 13mm s dvomi predžovacími krúžkami 28 a 14mm, čo z neho robí fyzicky dosť dlhý okulár s ohniskovou dĺžkou 8,1mm. Dal som to tam kvôli fotke a ešte nafotil z takého uhlu, aby to vyzeralo dlhé

Máš asi rovnakú filozófiu ako ja.Bresser N150/750,Bresser Ref.102/600,Meade Ref.70/350 goto /cestovný/.Len Bresseri poużívam s goto alebo ako dobson.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
-
Jedno docela zásadní vylepšení sestavy s SCA260 - bazarový mobilní pilíř AstroPhysics (8") s 20cm zvyšovacím tubuskem ZWO.
Petr Mirčev mi vyrobil adaptér který uzavírá trubku AP a nahoře je protikus co používá ZWO. Takže povolením 3 šroubů můžu tubusek použít se stativem.
Pilíř je naprosto stabilní a neomezuje úhly jako stativ (zejména s delším refrákem). Přitom je přenosný i ve složeném stavu. U stativu mě vždycky trnulo jestli to při meridian flipu nenarazí do nohy apod.
Petr Mirčev mi vyrobil adaptér který uzavírá trubku AP a nahoře je protikus co používá ZWO. Takže povolením 3 šroubů můžu tubusek použít se stativem.
Pilíř je naprosto stabilní a neomezuje úhly jako stativ (zejména s delším refrákem). Přitom je přenosný i ve složeném stavu. U stativu mě vždycky trnulo jestli to při meridian flipu nenarazí do nohy apod.
— Sharpstar SCA260, APM LZOS 105/650, ASI 2600MCPro, AsiAir Pro, AM5 ---
- SIRIUS_758
Sladěná dvojice skvělých refraktorů Takahashi... Menší 60tka je doplněná optimalizovaným prodlužovačem, takže celková ohnisková vzdálenost je celých 900 mm, tedy F15. Více o větším 100/800 se dozvíte v připravované recenzi...
Paráda, už se těším na recenzi. Jsou to oba vynikající refraktory na visuální pozorování. Pár věcí by vylepšit šlo, ale to jsou drobnosti. Optika je prvotřídní.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Miláčkové Daystar 60/930 na celodisky a Vixen 90/F15 (ohnisko 2,7 m) na detaily v akci.
Doplnil jsem druhý náklopný etalon od Lunta, takže obojí je double stack a přehazuji jen Quark s kamerou.
Ještě se ale musím hodně učit jak ve focení, tak hlavně zpracování..
Doplnil jsem druhý náklopný etalon od Lunta, takže obojí je double stack a přehazuji jen Quark s kamerou.
Ještě se ale musím hodně učit jak ve focení, tak hlavně zpracování..

- Přílohy
-
- Slunecniky2.jpg (438.65 KiB) Zobrazeno 2782 x
-
- Slunecniky1.jpg (342.28 KiB) Zobrazeno 2782 x
-
- sun_skvrny1_RGB.jpg (921.17 KiB) Zobrazeno 2782 x
-
- Sun_disk.jpg (1.42 MiB) Zobrazeno 2782 x
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
- Stanislavxyz
Martine, ten Vixen vypadá luxusně, kde se dá takový tubus opatřit? Vixen je v nabídce nemá, tuším, že se kdysi omezeně vyráběly snad pouze pro japonský trh? Tzn. jedině z druhé ruky a ještě to bude velká vzácnost? Předpokládám, že konverzi provedl Pupák, tak bych to typoval na nějaký německý bazar? Má tubus, nebo objektivová objímka nějaké značení? Budu to muset více sledovat, dlouho ohniskový refraktor je dnes vzácnost a já bych nějaký naprosto nutně potřeboval...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Ahoj. Je to tak.. Polaris 90L. Německý bazar a vyráběly se v 90-kách.. Tenhle je v perfektním stavu, jen vyměněný výtah za 2", takže vzácnost. Ještě řeším prodloužení tubusu o 10cm abych eliminoval průhyb s těžkou kamerou - teď tam mám 2" prodlužku v 2" výtahu a není to ono, je krátká a nelze úplně zasunout ten dlouhý nástavec s telecentrem..
Kde sehnat netuším, etiketa níže..

- Přílohy
-
- Bez názvu 3.jpg (1011.49 KiB) Zobrazeno 2556 x
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
- Stanislavxyz
Myslel jsem si to, vážně moc pěkný přístroj a málo vídaný. Pro takovou konverzi jako stvořený. Tak ať dobře slouží! A děkuji za fotku toho štítku.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Ten Vixen je nádhernej. Viděl jsem takový před časem na francouzském astrofóru.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta