Já si ještě kupodivuBill píše:Nevím, zda je něco vidět v 70/700 aspoň z těch nejjasnějších mhlhovin jako M57 nebo M27. Já jsem je v 70/700 nikdy nenašel...

Já si ještě kupodivuBill píše:Nevím, zda je něco vidět v 70/700 aspoň z těch nejjasnějších mhlhovin jako M57 nebo M27. Já jsem je v 70/700 nikdy nenašel...
Nechci rýpat, ale myslím si, že kdybys měl 250ku kanon jak píšeš, tak by se ti to líbilo hodně .. Ale všechno má svůj čas. Mně třeba připadá dobré, že máš to co máš a vidíš tam ty objekty a sbíráš informace. Není ale taky nic špatného na tom, když začátečník přeskočí menší dalekohledy a pořídí si dalekohled, který má dobrý výkon za slušnou cenu a lze ho v případě potřeby s malou ztrátou prodat.Lvíčátko píše:Mně by se asi nelíbilo, jako začátečníkovi mít 250 rouru, která je super, ale: Asi neznám oblohu (není to tam zmíněno), mám Kanón, co ukáže několik tisíc objektů, ale nemám vůbec žádné zkušenosti.Můj názor.
No ale já se nebavím o tisícovce objektů. Shodou okolností jsme pořádali před několika týdny se známým takové "intro" pro nováčka, který si chce koupit první dalekohled.Lvíčátko píše:mám Kanón, co ukáže několik tisíc objektů, ale nemám vůbec žádné zkušenosti.
AhojAďka26 píše:Dobrý deň.
Chcela by som od Vás názory na tento teleskop: http://www.astro-shop.sk/d/sky-watcher- ... i-1000079/
Je podľa Vás vhodny na pozorovanie hlbokého vesmíru ako sú napr. galaxie, planetárne hmloviny atd.? Alebo aký by ste mi odporúčili v zhruba v tejto cenovej vhladine? Za Vaše rady vopred ďakujem
S tím Dobsonem - to je věc názoru obecně je dobson dobrá volba ,ale ne každému vyhovuje...Ewers píše:Raději si za daleko menší peníze kup dobson 200/1200(GSO, SkyWatcher) a zbytek investuj třeba do lepších okulárů. A přečti si pár rad do začátku, protože rada na dobsona je tady asi 100x
Jseš si jistý, že tohle je dobrá volba?Shark píše:nebo tento s mont. exos1
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 9&idp=1863
EQ5 na vizuál samozřejmě stačí, ale pro začátečníka je určitě lepší dobson. Nic nemusí ustavovat a daleko rychleji se dá přejet po obloze na další objekt a vyhledat ho. Osobně se přiznám, že mi přínos EQ montáže pro začátečníka unikáShark píše:S tím Dobsonem - to je věc názoru obecně je dobson dobrá volba ,ale ne každému vyhovuje...Ewers píše:Raději si za daleko menší peníze kup dobson 200/1200(GSO, SkyWatcher) a zbytek investuj třeba do lepších okulárů. A přečti si pár rad do začátku, protože rada na dobsona je tady asi 100x
SW200/1000 na EQ5 je dobrá sestava k tomu časem 3 lepší okuláry (nějaký širokouhlý 82°) a je to parádní sestava
EQ montáže se postaví tak, aby směřovala k pólu ( = přibližně k Polárce) Má tam 2osy, které slouží k tomu, aby se přesně nasměrovala na pól, ale to tě moc při vizuálním pozorování nemusí zajímat - stačí když máš zhruba nastavenou zeměpisnou šířku ( na té výškové stupnici) a slušně odhadneš sever a tak tu celou trojnožku postavíš směrem polární osy k pólu. Víc se o to nemusíš starat. Dalekohled se potom ovládá ve 2 osách ( RA a DEC) - tím se míří na objekt. A když objekt nalezneš, dál se pohybuješ jenom kolem RA osy tak, jak plyne čas a otáčí se Země. V tom je sledování objektu proti azimutální montáži jednodušší, protože se pohybuje jen jedna souřadnice ( rektascenze ) a to naprosto plynule, takže je jednoduché napojit na ni "hodinový stroj" = rovnoměrný pohyb - 1 otáčka / hvězdný den. U azimutální montáží je nutno pohybovat oběmi osami a to nerovnoměrně, v závislosti na výšce a azimutu objektu.Lvíčátko píše:Jsem začátečník a dalekohledem jsem se podíval párkrát, ale už teď mi EQ montáž nevyhovuje, protože nevím jak tam funguje ta 3. osa .