Potřebuji radu (začátečník)
Re: Potřebuji radu (začátečník)
Zdravím mám dotaz na pozorovanie slnka. Mám dobson 8 a pri pozorovani slnka mam pri vacsom zvacseny 140x + problem poriadne zaostrit slnecne skvrny. Pri pozorovani mesiaca problem nemam. Je to v poriadku ze dalekohlad pri vacsom zvacseni uz nedoostri slnecne skvrny ? Alebo moze byt problem ze pozorujem z vyhriateho balkona ?
Dobson 8in
Denní pozorování výrazně omezuje chvění ohřátého vzduchu a to nejen na tom balkóně, ale v celé vrstvě. Větší zvětšení lze na Slunce použít spíše málokdy…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Párkrát jsem zkoušel pozorovat z terasy. Tím, jak se nahřeje přes den, je tu i v noci znatelně horší seeing oproti pozorování v přírodě, takže tohle rozhodně může mít vliv.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Chtělo by to víc informací, čím se pozorovalo (typ a parametry dalekohledu, fólie vs Herschelův hranol atd.). Slunce až tak často nepozoruju, ale ještě se mi nestalo, abych měl ostrý obraz při zvětšení větším než 171x resp. 177x (a ani to není zdaleka vždy), zatímco Měsíc ve stejném dalekohledu za dobrých podmínek vypadá krásně ještě ve 240x resp. 300x. Navíc i těch ~170x vypadá dobře až s Baader fólií, původní filtr, který jsem dostal s dalekohledem (pravděpodobně Explorer Scientific), stačil s přimhouřením oka tak na 133x.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
- Stanislavxyz
Je to jak psal dvader- záleží na podmínkách, ale 140 x už může být pro některé chvíle moc. Takže nejde-li zaostřit, tak nezbývá, než ubrat na zvětšení. Mimo balkon by to mohlo být lepší, jak podotýká kolega kuceraz.Erik1402 píše: ↑17. 07. 2024, 17:56 Zdravím mám dotaz na pozorovanie slnka. Mám dobson 8 a pri pozorovani slnka mam pri vacsom zvacseny 140x + problem poriadne zaostrit slnecne skvrny. Pri pozorovani mesiaca problem nemam. Je to v poriadku ze dalekohlad pri vacsom zvacseni uz nedoostri slnecne skvrny ? Alebo moze byt problem ze pozorujem z vyhriateho balkona ?
Píše to tam- má 8" Newton na Dobsonově montáži, jestli tomu dobře rozumím. Tím můžeme vyloučit užití hranolu a zůstávají dvě otázky- jakou folii používá a zdali je v masce s menším otvorem a nebo využívá celou aperturu. Jaký vliv může mít (ne)kvalita folie si netroufám odhadovat, pokud vím, používal jsem vždy od Baaderu. Ovšem hlavní slovo budou mít patrně ty další okolnosti. Zvětšení kolem 150 x (s velmi kvalitním obrazem) prostě nemusí jít použít pokaždé.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
On někdo používá na Dobsonu Herschla?

Může to být kombinace více faktorů - slušný fóliový filtr pokud vím, dělá jen Baader, ostatní, ty co mají oranžový obraz Slunce, kvůli své silné tloušťce obraz degradují (tj. jsou vhodné na malá zvětšení, možná tak na triedry nebo sluneční brýle). Jak zjišťuji, on je problém sehnat i kvalitní skleněný chromový filtr.
Plus vyhřátý denní vzduch, betonové plochy také udělají své...
Ano, dobře, reagoval jen na samotný příspěvek a nepodíval se do patičky.
Tak či onak, to podstatné je, že logicky jsou problémy s tepelným prouděním, ať už před dalekohledem nebo přímo v něm, při denním pozorování větší než v noci. Často kvůli tomu dokonce bývá lepší obraz po ránu nebo před západem slunce, přestože je v tu dobu níž nad obzorem (tj přesně naopak než v noci). Před časem mi taky někdo popisoval, jak zkoušel porovnávat obraz ve stejném dalekohledu s Herschelovým hranolem a fólií; prý to typicky vypadalo tak, že na začátku byl hranol lepší, ale jen dokud se to celé neohřálo, potom už spíš vedla fólie.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Erik1402: tomu ako veľmi seeing ovplyvňuje obraz "napomáha" aj priemer. 20cm môže byť naozaj veľa. Pozorujem zo záhrady a moje posledné experimenty naznačujú, že refrák 125mm je tak nejak top strop a i ten vykazuje viditeľne vyššiu citlivosť na seeing než malý 8cm refraktor. Za lepších podmienok snáď ešte 150mm by ešte šlo. čokoľvek väčšie hádam v horách 
Ďalej, seeing sa mení v priebehu dňa a je to individuálne. Napr u mňa je to niekedy v pohode ráno, takmer nikdy medzi 11 a 16 a najlepšie po 18:00 až do západu Slnka (platí v lete). Vysvetľujem si to tým, že na východ mám mesto, nad ním sa rozpáli vzduch najviac a Slnko mi zapadá za lesy a lúky.
Plus ako dvader spomína - vyššie zväčšenie len málokedy. To potvrdzujem.

Ďalej, seeing sa mení v priebehu dňa a je to individuálne. Napr u mňa je to niekedy v pohode ráno, takmer nikdy medzi 11 a 16 a najlepšie po 18:00 až do západu Slnka (platí v lete). Vysvetľujem si to tým, že na východ mám mesto, nad ním sa rozpáli vzduch najviac a Slnko mi zapadá za lesy a lúky.
Plus ako dvader spomína - vyššie zväčšenie len málokedy. To potvrdzujem.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Rovníková montáž bez zaměření Polárky
Zdravím, do budoucna uvažuji o dalekohledu s rovníkovou montáží a chci se zeptat jestli existuje nějaká možnost jak ustavit montáž v případě že budu v situaci že neuvidím polárku. (např. budu chtít pozorovat jižní obzor a na severu budou stromy, dům apod.) Jak moc je to přesné podle kompasu nebo jestli existuje nějaký jiný fígl. Je mi jasný že přesnost asi nebude nic moc, ale jde mi o to aby mi objekt vydržel v zorném poli s použitím hodinového strojku alespoň několik minut aniž bych ho musel seřizovat.
Sky-Watcher DOBSON 130/650 Heritage
Kompas bude v tomto případě bohatě postačovat
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
To Portor: Existuje aplikace pro iPhone :
https://apps.apple.com/us/app/polar-sco ... d970161373
iphone nasunu do lišty ještě než nasadím teleskop a vycentruju kříž (daytime alignment - 3. obrázek.
Funguje to bezvadně, na místě, kde jsem poprvé to používám. S iPhonem se musí asi 20 vteřin kroužit a mávat aby se aktivovaly senzory.
Jinak samozřejmě stačí najít na obzoru sever kompasem.
Myslím, že něco podobného existuje i pro Android.
https://apps.apple.com/us/app/polar-sco ... d970161373
iphone nasunu do lišty ještě než nasadím teleskop a vycentruju kříž (daytime alignment - 3. obrázek.
Funguje to bezvadně, na místě, kde jsem poprvé to používám. S iPhonem se musí asi 20 vteřin kroužit a mávat aby se aktivovaly senzory.
Jinak samozřejmě stačí najít na obzoru sever kompasem.
Myslím, že něco podobného existuje i pro Android.
Refraktor TEC 160 FL (160/1120), SCT C14 (356/3910)
Dobrý deň,prosím mohol by my niekto poradiť?Mám heq5 pro a po kalibrácii na polarku podľa app my vždy ovládač syn scan ukazuje o 4min menej napr.ked skalibrujem montáž a dám polarku podľa appky a na apke je polar scope 00h 34m a 10h 50m tak na ovládací je zhruba 00h 30m a 10h a 50m a robí my to že keď dám po kalibrácii montáže teleskop do 0 polohy tak polarku vidím sice v hľadáčiku ale je dosť vyššie nad stredom hľadáčika a tým pádom v teleskope objekt ani nevidím neviete niekto dať radu ďakujem
Jak moc se liší zeměpisné souřadnice v ručce a v appce?
Súradnice sú rovnaké
Sú rovnaké teda keď ich zadavam ale po skalibrovani keď nastavím v polarnom hľadáčiku polarku na čas podľa app tak pri kontrole a potvrdzovani my ukazuje menej o 4min a druhý čas cca o 8viac