Saturn
- SIRIUS_758
Saturn 2016
Je to nádherně detailní snímek. To barevné odlišení pásů je úžasné ! Jen je to celé, resp. prstence, mírně do fialova.
Saturn 2016
Pavle paráda, i někteří z jižní polokoule by mohli závidět...
Hokle super snímek
V sobotu jsem po měsíci a půl byl u dalekohledu.. seeing byl na poměry "excelentní", tak snad něco složim taky
Hokle super snímek
V sobotu jsem po měsíci a půl byl u dalekohledu.. seeing byl na poměry "excelentní", tak snad něco složim taky
SW 250/1200, Celestron 6 SE, C11, EQ6
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2016
Moc pěkný, myslím, že všem je nyní jasný, že pro focení planet je potřeba bydlet na sídlišti!
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2016
Myslím, že tohle je maximum co jsem v ČR viděl. Fakt neuvěřitelný. Akorát jak se projevila rotace? 30 videí nebo snímků v jakém rozmezí? Viděl jsem na netu někde až necelou hodinu derotace. Při tom rozlišení v pásech mi tam totiž "chybí" zřetelnější hexagon.
Psion: to je vtip viď?
Psion: to je vtip viď?
Lectorem iustus...
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2016
Jedny z nejlepších snímků co jsem viděl jsou sídlištní typu KpS nebo proky. Neříkám, že tu nebylo více hezkých snímků, ale tohle je celkem známá věc, že v Praze je na planety výborný seeing, mnohokrát jsem si to ověřil.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2016
Já prostě s tvým tvrzením nesouhlasím to je všechno. Ale to, že mají pěkné snímky je pravda. Zeptal bych se spíš na jinou věc. Jak často fotografují? Ono totiž to procento snímků, kdy to prostě vyjde pak výrazně stoupá. Do toho se připojí zkušenosti, seřízená technika a výška nad zemí a spousty jiných faktorů. Já jsem bydlel na Lukách (v podstatě nedaleko od obou) a fotil jsem také z balkonu. Podmínky byli čas od času velmi dobré, ale abych řekl pravdu s mým současným pozorovacím stanovištěm je to v podstatě stejné. Akorát s tím rozdílem, že se tam dostanu jednou za měsíc (a to jsem rád) a místo na Mars čumím do plotu.
Lectorem iustus...
Saturn 2016
Jen pro info fotím z balkónu v pátém patře. Snažím se snímat pokaždé když je jasno a je trochu slušný seeing což je v poměru tak 2:1. Snímám přes park a střechy domů které jsou vzdálené cca. 200m. Karel (KpS) je na tom o dost hůř protože má jižním směrem teplárnu.
Martine těch třicet snímků je od 20:38UT do 21:33UT takže skoro hodinová derotace. Bohužel neznám algoritmy WinJuposu pro složení snímků derotací, ale předpokládám, že by se plocha planety měla po derotaci překrývat, takže ani hexagon by to nemělo moc ovlivnit. Faktem je, že jsem ještě nikdy tak dlouhou derotaci nezkoušel, ale také jsem snad ještě nikdy neměl takovou dobu stabilní seeing abych to mohl vyzkoušet.
Martine těch třicet snímků je od 20:38UT do 21:33UT takže skoro hodinová derotace. Bohužel neznám algoritmy WinJuposu pro složení snímků derotací, ale předpokládám, že by se plocha planety měla po derotaci překrývat, takže ani hexagon by to nemělo moc ovlivnit. Faktem je, že jsem ještě nikdy tak dlouhou derotaci nezkoušel, ale také jsem snad ještě nikdy neměl takovou dobu stabilní seeing abych to mohl vyzkoušet.
Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2016
Pak je to potom jasné. Ať se mi tady pochlubí někdo kdo fotí pokaždé, když je jasno, přeci jen moc těch lidí nebude i proto chci dostavět pozorovatelnu. Nejen s DSO je to výhodou. Já jsem pod horizontem, také cca. 200 metrů přede mnou jsou baráky s krásně sálajícími střechami (občas vidím doslova provazy vzduchu sálajícího teď dlouho přes půlnoc na rozostřeném obraze planet, či Měsíce), kde fotím na zahradě vypotil nějaké ty snímky Saturnu a Marsu, bohužel s menším průměrem (rozhodl jsem se totiž upgradovat VX 12L, ne na krásu, ale v optice), ale nemohu si stěžovat na to, že i přes papírově horší podmínky než máte Vy, nebo jsem měl já v devátém patře paneláku na Lukách měl horší seeing. A to jsem tam fotil nějakých 8 let. V současné době vidím velký přínos v kamerkách. Protože (samochála smrdí) mi některé snímky co jsem upravoval pocitově připomínají data jako z sct 9,25" co jsem měl, ikdyž teď fotím s tripletem 130/900...
Lectorem iustus...
Saturn 2016
Jenom poznámku k té statistice. Od poloviny dubna mám hodně často vyndaný dalekohled na terase. Takže pokud je jasno, tak rychle mrknu, zda je seeing vhodný na snímaní, či ne. Saturn se mi od té doby povedl (podle mě) 4x v cca stejné kvalitě. Úspěšnost bych odhadl tak na 1:5. Jinak od JV až k Z mám všude střechy rodinných domů a Saturn se plazí tak 5° nad nimi a bohužel při kulminaci ho stíní náš barák.
Proky: Pavle, nádherný Saturn.
Proky: Pavle, nádherný Saturn.
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2016
Tak já to mám zhruba tak, že se dostanu opravdu 1 x za měsíc k dalekohledu a focení. Zborka rozborka ve cviku cca. 15 minut, to je největší záděr. Proto plánuju pozorovatelnu. Možná tedy 15 opravdu hodnotných (vyloženě fotografických) seancí do roka, mezi tím jen pozorovací seance bez cíle, těch může být 20 - 25 do roka s menším přístrojem, jen čumenda. A to se mi musí sejít, čas, chuť odjet na zahradu pozorovat, počasí a seeing.
Pokud počítám ty fotografické noci z pohledu kvality, z těch mi skoro každá vyjde alespoň průměrně či až nadprůměrně (ovšem s nejistým fotografickým výsledkem), a 3 - 5 ročně jako vyjímečných - v podstatě nemohu říct, že se nacházím v místě se špatným seeingem, proto jsem nechápal poznámku o seeingu a Praze. Protože - bohužel, statisticky se nedostanu ani na tu danou mez, kdybych to mohl pořádně zhodnotit, nebudu to dále komentovat. Abych řekl pravdu, ze svých podmínek (a četnosti pozorování) vlastně doluji maximum Doufám, že se to změní stavbou pozorovatelny... v tuto chvíli uvažuji i o jiném místě než teď jsem, hlavně kvůli pozici v terénu, kdy prostě přijedu, otevřu, nafotím a s klidem odjedu. Měl bych to cca. 75 kilometrů z domu, ale na druhou stranu, když si vyhradím celý víkend ta četnost by mohla být vyšší. Ono i pak ty serepetičky okolo trvají delší čas. Ikdyž, pořád mě to baví, zatím...
Dobycz1: pěkný Saturn, ikdyž bych zvýšil kontrast a pohrál si se saturací a barevným vyvážením. Zase na druhou stranu mi to připomíná Saturn jako při vizuálním pohledu.
Pokud počítám ty fotografické noci z pohledu kvality, z těch mi skoro každá vyjde alespoň průměrně či až nadprůměrně (ovšem s nejistým fotografickým výsledkem), a 3 - 5 ročně jako vyjímečných - v podstatě nemohu říct, že se nacházím v místě se špatným seeingem, proto jsem nechápal poznámku o seeingu a Praze. Protože - bohužel, statisticky se nedostanu ani na tu danou mez, kdybych to mohl pořádně zhodnotit, nebudu to dále komentovat. Abych řekl pravdu, ze svých podmínek (a četnosti pozorování) vlastně doluji maximum Doufám, že se to změní stavbou pozorovatelny... v tuto chvíli uvažuji i o jiném místě než teď jsem, hlavně kvůli pozici v terénu, kdy prostě přijedu, otevřu, nafotím a s klidem odjedu. Měl bych to cca. 75 kilometrů z domu, ale na druhou stranu, když si vyhradím celý víkend ta četnost by mohla být vyšší. Ono i pak ty serepetičky okolo trvají delší čas. Ikdyž, pořád mě to baví, zatím...
Dobycz1: pěkný Saturn, ikdyž bych zvýšil kontrast a pohrál si se saturací a barevným vyvážením. Zase na druhou stranu mi to připomíná Saturn jako při vizuálním pohledu.
Lectorem iustus...
Saturn 2016
Tak já to mám zhruba tak, že se dostanu opravdu 1 x za měsíc k dalekohledu a focení. Zborka rozborka ve cviku cca. 15 minut, to je největší záděr. Proto plánuju pozorovatelnu. Možná tedy 15 opravdu hodnotných (vyloženě fotografických) seancí do roka, mezi tím jen pozorovací seance bez cíle, těch může být 20 - 25 do roka s menším přístrojem, jen čumenda. A to se mi musí sejít, čas, chuť odjet na zahradu pozorovat, počasí a seeing.
Tak to jsme na tom podobně. Seeing mi dost ovlivňují okolní střechy domů a to jsem podlahou hvězdárny 2m nad zemí. Snad se mi brzo podaří (plánovaná přestavba dílny) se dostat ještě výš, abych se úhlově zlepšil, zvláště na jihu.
Je fajn, že se Martine do plánování stabilní hvězdárničky pouštíš, výhody jsou obrovský a zvláště planety tak můžeš vystihnout v každou volnou a vhodnou chvilku. Sice to mám já tak dva kroky ze dveří, ale jsem rád, že aspoň na půl hoďky 1x za týden, odsunu střechu a jen letmo číhnu co se nahoře děje. Víc fakt nedávám... :-X Na focení stylem Hokle - Proky fakt čas není.
Tak to jsme na tom podobně. Seeing mi dost ovlivňují okolní střechy domů a to jsem podlahou hvězdárny 2m nad zemí. Snad se mi brzo podaří (plánovaná přestavba dílny) se dostat ještě výš, abych se úhlově zlepšil, zvláště na jihu.
Je fajn, že se Martine do plánování stabilní hvězdárničky pouštíš, výhody jsou obrovský a zvláště planety tak můžeš vystihnout v každou volnou a vhodnou chvilku. Sice to mám já tak dva kroky ze dveří, ale jsem rád, že aspoň na půl hoďky 1x za týden, odsunu střechu a jen letmo číhnu co se nahoře děje. Víc fakt nedávám... :-X Na focení stylem Hokle - Proky fakt čas není.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Saturn 2016
Cztwerec díky, v podstatě máš pravdu, je tam potlačen barevný šum, protože jinak by byly pásy namodralé a načervenalé. Určitě by z toho šlo dostat víc, možná to ještě zkusím.
SW 250/1200, Celestron 6 SE, C11, EQ6
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2016
Asi jsem dospěl do fáze, kdy sem pošlu na odkaz můj možná nejlepší Saturn tuto sezónu. Víc s tím totiž asi neudělám, radost u mě spočívá hlavně v tom, že je to fotografováno dalekohledem o průměru 130 mm, čili jsem moc rád, že to "dělo" mohu trápit i v těchto extrémech. Pořád nevím zda - li se stěhovat z tohoto stanoviště jinam.
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=C ... 585352.png
Martin
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=C ... 585352.png
Martin
Lectorem iustus...
Saturn 2016
Jakube trochu mě tam ruší ta modrá na pravé straně (ale mám blbej displej, tak možná proto), ale jinak skutečně parádní výsledek!
Martine na tu 130 paráda!
Martine na tu 130 paráda!
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm