Jak jsem psal v novém vlákně " VIXEN ED 81S ", tento malý dalekohled mne velice příjemně překvapil. Široko daleko ho nikdo nemá, tudíž ho nebylo možné předem vyzkoušet. Německý prodejce TS ho velmi vychvaluje, neřadí mezi "ED", ale rovnou do třídy "APO" s tvrzením, že svou kvalitou strčí do kapsy kdejaký triplet. No, moc jsem tomu nevěřil... Odborná recenze s nějakým tím měřením taky žádná.. Tak jsem to riskl a objednal. A teď mi vrtá hlavou ten poměrně velký kvalitativní rozdíl od klasického SW ED 80, tedy objektivu de facto stejných parametrů a ze stejným sklem S-FPL 53. Začal jsem tedy zjišťovat, jaká skla jsou skutečně ve kterém objektivu. Zprvu jsem myslel, že když v poslední době SW inzeruje, že začal používat skla o německého Schotta, nebude v EDčkách FPL-53 od Ohary, ale jeho ekvivalent od Schotta, tedy sklo N-FK 56. Ale samotná Synta na svém webu uvádí, že používá nadále sklo S-FPL 53 Ohara a poukazovaného Schotta se týká to druhé sklo a tím je N-BK 7. To já si zase myslel, že tam je sklo Schott N-KZFS4, protože jeho ekvivalent S-NBM51 od Ohary se často používá v ED dubletech právě v kombinaci s S-FPL 53. Jisté je tedy to, že v klasických SW EDčkách je kombinace FPL 53/BK7 a to, že v tom Vixenu ED81 je také FPL 53 nebo jeho HOYA ekvivalent FCD100 ( protože lepší fluoro-crown sklo už není...a krystal fluoritu vápen. tam není ). Otázkou zůstává, jaké je v tom Vixenu to sklo partnerské.. I když přihlédnu k výrobním tolerancím a faktu, že japonský dublet bude vyroben přesněji, než čínský, tak se mi ten rozdíl zdá příliš velký. A klasických EDček jsem viděl spoustu na to, abych dokázal posoudit, že to testované SW ED80 vůbec špatné nebylo. Na druhé straně - než se objevila tato moderní skla, tak na špičce dominovaly dublety s pravým fluoritem ( CaF2 ), které poskytovaly velmi kvalitní obraz. Pakliže dosud nejkvalitnější sklo S-FPL 53 má Abbého číslo v podstatě stejně velké, jako krystal fluoritu, měly by být kvalitní dublety se sklem FPL 53 stejně výkonné. Proto i v mnohých tripletech výpočtem vychází, že náhradou skla FPL 53 za CaF2 se nic nezíská. V důsledku tohoto se na poměrně dlouhou dobu do popředí dostaly triplety TMB-LZOS se sklem OK4 ( ruská obdoba skla FPL 53 ) a podobné koncepce několika dalších výrobců, které byly kvalitnější, než CaF2 dublety.
A dnes jsem objevil v bulletinu od VIXENa zprávu, že dává na trh inovovaný model ED 81S II s novým SD sklem pro ještě lepší brilanci..
A při té příležitosti jsem dnes zjistil, že už půl roku firma OHARA nabízí úplně nové sklo S-FPL 55, kterému se předvídá masové rozšíření... Toto nové sklo má sice malinko menší Abbého číslo, ale výrobci optiky ocení jeho lepší obrobitelnost, včetně snadnějšího leštění, a lepší "tepelné" vlastnosti. To vše s příslibem celkově menších nákladů. Tak uvidíme..