Měsíc
Měsíc
tak jsem si včera konečně vychutnal pohled přes EDčko a jako první pořádně pozorovaný objekt jsem si dal Měsíc, byla to nejspíš velká shoda náhod a neuvědomil jsem si to dokud jsem to neuviděl, ale povedlo se mi ho vychytat přesně ve chvíli kdy procházel těsně kolem Plejád, takže i spolubydlič musel uznat že to je opravdu nádherný pohled, škoda že na fotce v mobilu Plejády vidět nejsou
V každém případě to byl hodně příjemný okuk a kukátko kreslí fakt parádně
V každém případě to byl hodně příjemný okuk a kukátko kreslí fakt parádně
Newton, 203 mm/1 200 mm, Dobson
SKY RF ED-80 BLACK DIAMOND, AZ3
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
SKY RF ED-80 BLACK DIAMOND, AZ3
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
Měsíc
Na měsíc jsem se taky včera kukl. I když se to bere jako zajímavý úkaz (měsíc a Plejády blízko u sebe), Plejády byly vidět slabě. V hledáčku jsem viděl Měsíc i s Plejádami dohromady, ale v dalekohledu jsem to musel štelovat. O focení jsem taky uvažoval. Jelikož fotím mobilem, tak jsem se radši díval než to nějak marně zkoušet.
Sky-Watcher Newton 254/1200 Dobson, Sky-Watcher refraktor 90/910, triedr 12x25, hledáčky k dalekohledům, okuláry 25mm, 10mm, 15mm, 13mm, 6,5mm a 6mm, filtry: žlutý, červený, zelený, šedý, UHC Profi, Baader O III, folie Baader Astrosolar
Měsíc
Jakkol- ja som sa vcera tiez pozeral na mesiac a plejady som videl velmi pekne aj v dalekohlade pri zvacseni 35x. Tiez som myslel ze to odfotim ale ja fotim obycajnym digitalnym fotoaparatm tak som tiez radsej nechal tak. O ktorej si sa dival na mesiac ze si ich v dalekohlade nevidel? este jedna poznamka nepatri to sem ale aj saturn bolo vcera vidno perfektne. 
Powerseeker 60/700 AZ, okulary 20mm, 4mm, barlow 3x, digitalny fotoaparat+doma vyrobeny drziak, celovka s cervenou foliou, Trieder 8x40
Měsíc
Tak mi v sobotu přišel nový okulár Meade UWA 8,8 a musím dodat že je to nejneuvěřitelnější okulár, který mám... Dokonale bez okrajů, bez hranice, vynikající propustnost světla. Naprosto úchvatný...
Když jsem ho vytáhl z krabice, ani jsem nevěřil svým očím... A už vůbec když jsem se do něj podíval přes dalekohled... Připadal jsem si jakobych tam byl......
Ale když jsem se s ním podíval v neděli na měsíc tak od té doby mi to úplně změnilo moje znalosti a vzpomínky z pozorování měsíce...
Opravdu s tímto okulárem se vám promění špatný dalekohled (co se týče optiky) v dobrý.
Když jsem ho vytáhl z krabice, ani jsem nevěřil svým očím... A už vůbec když jsem se do něj podíval přes dalekohled... Připadal jsem si jakobych tam byl......
Ale když jsem se s ním podíval v neděli na měsíc tak od té doby mi to úplně změnilo moje znalosti a vzpomínky z pozorování měsíce...
Opravdu s tímto okulárem se vám promění špatný dalekohled (co se týče optiky) v dobrý.
- denis.marc
Měsíc
Vypadá to na slabší malé halo kolem Měsíce právě teď - Pardubice, jdu o omrknout. 
- denis.marc
Měsíc
Tak nakonec docela pěkné malé halo hlavně mezi 0:30 a 1:00 SEČ.
http://tinyurl.com/yzkzwpr možný horní dotykový oblouk?
http://tinyurl.com/yhlqd9m možný dolní dotykový oblouk?
Oproti situaci z konce prosince bylo malé halo spíše slabší a rozhodně nevydrželo tak dlouho, ale zase tam bylo cosi, co vypadalo jako dotykové oblouky, to minule nebylo a u Měsíce jsem to snad ještě neviděl.
http://tinyurl.com/yzkzwpr možný horní dotykový oblouk?
http://tinyurl.com/yhlqd9m možný dolní dotykový oblouk?
Oproti situaci z konce prosince bylo malé halo spíše slabší a rozhodně nevydrželo tak dlouho, ale zase tam bylo cosi, co vypadalo jako dotykové oblouky, to minule nebylo a u Měsíce jsem to snad ještě neviděl.
Měsíc
Mam jednu otazku ohladom velkosti Mesiaca. Ked Mesiac vychadza tak sa mi zda ze je vacsi ako ked je niekde vysoko. Je ozaj vacsi nizko nad obzorom alebo sa mi to iba zda?
Powerseeker 60/700 AZ, okulary 20mm, 4mm, barlow 3x, digitalny fotoaparat+doma vyrobeny drziak, celovka s cervenou foliou, Trieder 8x40
Měsíc
To tomcraft : Větši neni. Je to jen opticky klam. Udělej fotku Měsice u obzoru a pak když vystoupá výš. Pořad bude mit stejny průměr.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Měsíc
Uvidim. Zajtra sa chystam fotit vychod Mesiaca tak potom to porovnam. Podla predpovedi ma byt zajtra brutalne jasna obloha 
- denis.marc
Měsíc
2 stupně? To je nějak hodně. 
To, že při obzoru vypadá větší je optický klam, způsobený atmosférou, pokud je Měsíc blízko obzoru, pozorujeme ho přes mnohem širší vrstvu vzduchu než když je více nad obzorem a zdá se větší, u Slunce je to samozřejmě stejné.
To, že při obzoru vypadá větší je optický klam, způsobený atmosférou, pokud je Měsíc blízko obzoru, pozorujeme ho přes mnohem širší vrstvu vzduchu než když je více nad obzorem a zdá se větší, u Slunce je to samozřejmě stejné.
Měsíc
Atmosféra způsobí vlivem refrakce deformaci, zvedne dolní okraj více než horní a Měsíc (Slunce) se pak jeví zploštělé a deformované částečně do tvaru pyramidy. Zvětšení je ale optický klam, vysvětlovaný různými příčinami (hlavně možností porovnat u obzoru rozměry Měsíce s jinými tělesy, vysoko na obloze tato možnost není. I souhvězdí se jeví nízko nad obzorem větší). Na fotce větší rozměry nejsou.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....