Prosím poraďte

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
pavelseb
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Prosím poraďte

Příspěvek od pavelseb »

Bohužel, reklamace v tomto případě je prej dost špatná, prej to svedou že se to poškodil přílišným  dotažením při kolimaci. Spíš to vypadá na koupi nového :'(.

Abych pravdu řekl, s newtonovým systémem nemám mnoho zkušeností. Nečekal jsem že je to tak náchylný,....
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
MilAN
Věk: 76

Prosím poraďte

Příspěvek od MilAN »

Příchytky jsou z gumy které přitlačuje tenký plíšek a nezdálo se to nějak extra utáhlý. Spíš jen tak aby to drželo.

Dokud pod těmi příchytkami nepůjde protáhnout na tlouštku papír, tak to není ještě dost volné a nedělal bych žádné předčasné závěry a katastrofické scénáře.
Jde také o to , jak dlouho to bylo přetažené a proč ( byla to tvoje práce nebo jsi to tak již koupil ?)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Slávek

Prosím poraďte

Příspěvek od Slávek »

Abych pravdu řekl, s newtonovým systémem nemám mnoho zkušeností. Nečekal jsem že je to tak náchylný
Ale ono to podle mě teda není zase až tak náchylný na deformaci, spíš si měl asi opravdu pech na velmi špatný kus (špatně sestavený, možná od výroby přetažený, křivý držák sekundáru...) Hlavně takto malá zrcadla se deformují hůře, samovolně skoro vůbec, takže tam je možnost jen silnějšího a trvalého přetažení. Ale pokud jsi ho pořídil nedávno, nemělo by se nic projevit. Uchycení toho zrcadla je po obvodu - jsou kolimační šrouby na okraji zrcadla? Pokud ano, je to u takto malého zrcadla dost blbuvzdorné, protože zpředu tlačí packy zrcadlo přímo na držák sekundáru, který je přímo pod nimi a nedochází tam k nijak velkému plnutí/páce. Jen jednou se mi podařilo zrcadlo přetáhnout, ale to bylo po vynesení do silného mrazu. Dělalo to přesně to, co si ukazoval na předešlé stránce. Ale to taky byl rozdíl teplot dobrých 35st a hlavně to bylo u zrcadla od OO, kde jsou zespoda kolimační šrouby v trojúhelníkové konfiguraci více na středu zrcadla a zepředu jsou packy po obvodu, takže je tam páka...

"Bohužel, reklamace v tomto případě je prej dost špatná, prej to svedou že se to poškodil přílišným  dotažením při kolimaci. Spíš to vypadá na koupi nového"

Monžá se tě snaží od reklamace odradit, aby s tím měl co nejméně práce. Neboj se to reklamovat a nenech se! Byl k tomu Newtonovi nějaký podorobný návod při koupi? Pokud tam není jasná výstraha, že se kolimací (event. utažením držáku) může zrcadlo deformovat, není to tvoje chyba, pokud to tam je, prostě řekni, že si si na to dával velký pozor, udělal si vše podle návodu a hlavně, že to bylo tak už od začátku. Kolimace je nezbytné seřízení, nemůžou se vymlovat, že jsi jí udělal možná špatně a tím si to určitě celé zkazil ty. To je prostě alibismus, já bych se teda hádal :)
vla

Prosím poraďte

Příspěvek od vla »

Bohužel, reklamace v tomto případě je prej dost špatná, prej to svedou že se to poškodil přílišnýmdotažením při kolimaci. Spíš to vypadá na koupi novéhoTo bych se teda hodně bránil, pokud jsi to na nějakou dobu přetáhl mělo by se vše za pár dní vrátit do původní polohy. Navíc mám pocit, že tyhle malé dalekohledy nejsou na deformaci při kolimaci až tak náročné, protože se pohybuje celou objímkou a ta deformace spíš vypadá jako příliš dotažené zrcadlo v té objímce, což by při kolimaci tohoto typu uložení primáru a použití rukou jak píšeš nemělo nastat. Kdopak ti to prodal? Kdyžtak prosím jen soukromě, ať nezadávám podněty k veřejným pomluvám. Díky, Vla.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Prosím poraďte

Příspěvek od pavelseb »

Jde také  o to , jak dlouho to bylo přetažené a proč ( byla to tvoje práce nebo jsi to  tak již koupil ?)No kupoval jsem to na konci dubna, do půli května jsem na to vůbec nesáhnul, protože jsem musel provést úpravu na prodlužovacím tubusku (jiná kapitola). Jenže právě kvůli tomu tubusku jsem začal zkoušet fotit až začátkem června a právě tuto chybu přikládal chybné kolimaci.

Ale kolimoval jsem normálně rukou, vždy vše šlo pěkně povolit i utáhnout, nikde nebylo nic na doraz.
Prodejce mě ujistil když zasílal dalekohled že je zkolimován a seřízen, takže sem to spíš rozkolimoval, protože sem neměl laserový kolimátor. Pak mě čekala dovolená, během níž mi právě laserový kolimátor přišel a proto jsem vyloučil i tu kolimaci a pak mi to začalo být ji divné. Takže zhruba během měsíce jsem párkrát ruzně povolil a dotáhl ale jestli jsem to v nějaké poloze pokřivil a na jak dlouho, opravdu nedokáži říct.
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
Slávek

Prosím poraďte

Příspěvek od Slávek »

Samotnou kolimací je ale skoro nemožný zkřivit zrcadlo. Kolimace je jen natočení zrcadla, kde hýbeš celým systémem uchycení primáru. Zrcadlo se může pokřivit:

příliš silným uchycením zrcadla v držáku (to je ale z výroby)
křivým držákem primáru (taky z výroby)
samozřejmě může být samotné zrcadlo křivé už z výroby

a z tvojí strany můžeš zrcadlo zkřivit jen zpravidla špatným skladováním například položením a trvalým skladováním třeba na bok, ale tak se zrcadlo zdeformuje až po několika letech (pokud vůbec) a platí to hlavně u větších průměrů. 150mm je prostě moc lehoučký, aby se samo bortilo a už vůbec to nepřipadá v úvahu po měsící/dvou... samozřejmě to můžeš pokřivit kdyby si hodně přitáh zrcadlo v držáku (zepředu ty packy), ale to si myslím nedělal, vlastně si ho dokonce povolil, takže závěr je pro mě jasný - je to křivý z výroby a to už je jedno kde. Není to tvoje chyba.
mich1

Prosím poraďte

Příspěvek od mich1 »

Ja bych rek ze je klidne mozny, ze to mas jen blbe zkolimovany, nakrivo vytah + nakrivo korektor + pokus o kolimaci laserem klidne muze vypadat takhle.
newton 30 cm, eq6
Bartik

Prosím poraďte

Příspěvek od Bartik »

Zdravim, nikde jsem se nedocetl, jestli jsi zkousel zrcadlo otacet v objimce a co to delalo s tim obrazcem. Pokud se obrazec neotaci, chyba bude jinde.
Vixen 130sf mod, GSO 200/800 mod, SW100/500, EQ6 Skyscan, EOS450Dmod, ATIK16
MilAN

Prosím poraďte

Příspěvek od MilAN »

Slávek : možná by bylo vhodnější zdržet se ukvapených závěrů, a to zvláště tehdy , přečteš-li si, příspěvky od pavla.
Jestliže se obaz po povolení kolimačních šroubů citelně vylepšil

potom nebude platit :
příliš silným uchycením zrcadla v držáku (to je ale z výroby)
křivým držákem primáru (taky z výroby)
samozřejmě může být samotné zrcadlo křivé už z výroby

závěr je pro mě jasný - je to křivý z výroby a to už je jedno kde. Není to tvoje chyba.

Tvar hvězd také jasně vylučuje to, co píšeš tady :
a z tvojí strany můžeš zrcadlo zkřivit jen zpravidla špatným skladováním například položením a trvalým skladováním třeba na bok
Zrovna tak v případě těchto dalekohledů příliš neplatí

Samotnou kolimací je ale skoro nemožný zkřivit zrcadlo. Kolimace je jen natočení zrcadla, kde hýbeš celým systémem uchycení primáru.
,protože tady není žádná podložka, která by držela zrcadlo a nedovolila jeho deformaci, ale je to spíš naopak : zrcadlo drží tu lehce deformovatelnou, která vše přenáší na zrcadlo.
Zrovna tak si myslím, že není úplně v pořádku to, co tvrdí mich 1:
a bych rek ze je klidne mozny, ze to mas jen blbe zkolimovany, nakrivo vytah + nakrivo korektor + pokus o kolimaci laserem klidne muze vypadat takhle.
protože rozkolimovaný obraz nevytvoří po celé ploše vzhledově velmi podobné a stejně orientované komatické obrazy.

.........

Tím samozřejmě nechci tvrdit,, že za vše může pouze pavelseb a že výrobce za nic. Obě varianty jsou možné, ale vzhledem k tomu, co s tím pavel dělal, bych to procentuelně neviděl na rovno.

Bylo by zajímavé se podívat, kterým bodům v konstrukci odpovídají ty tvary hvězd. zrovna tak, jak píše Bartík: zkusit se zrcadle pootočit třeba o 180 °- rovněž by bylo vidět, k čemu přiřadit ty obrazy.
Osobně jsem přesvědčen , že po úplném uvolnění zrcadla půjde o vratný jev
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Prosím poraďte

Příspěvek od pavelseb »

Ahoj, otáčet jsem právě ještě nezkoušel,.....
Bartik

Prosím poraďte

Příspěvek od Bartik »

Ja resil neco dost podobneho, nakonec jsem to, pan traged, nechal merit, abych zjistil, ze zrcadlo je velmi presne (GSO 200/800) a chyba byla jinde, nakonec se vse zklidnilo po vymenene sekundaru (ponekud vetsi rozmer), jestli to s nim melo co docineni, to uz netusim, sem rad ze to ukazuje :-)
Vixen 130sf mod, GSO 200/800 mod, SW100/500, EQ6 Skyscan, EOS450Dmod, ATIK16
Slávek

Prosím poraďte

Příspěvek od Slávek »

okok trochu víc jsem se rozpovídal, aniž bych dobře věděl, jak je ten newton sestaven. Nevěděl jsem, že zrcadlo nemá tu podložku, u obou newtonů co jsem měl tam byla. Pak je samozřejmě vše jinak, než co jsem tvrdil. A ač jsem si předešlé stránky přečet dobře, asi jsem si nevšim toho tvrzení, že se po povolení kolimačních šroubů obraz vylepšil, pak je opravdu možné, že se zrcadlo kolimací/aretací mohlo zdeformovat.
Je to ale v tom případě poměrně nešťastné řešení, když se komerčně prodávaný produkt může takto lehce poškodit. Přeci jen dalekohledy si už dávno nekupují jen dobře zasvěcení do problematiky a mělo by to tomu být lépe přizpůsobené, minimálně aby se kolimací nedalo nic zkazit. Je to samozřejmě základní verze dalekohledu, ale pár "bezpečnostních" opatření by to mít mohlo, aby se právě takovéto věci nestaly.
MilAN

Prosím poraďte

Příspěvek od MilAN »

A ač jsem si předešlé stránky přečet dobře, asi jsem si nevšim toho tvrzení, že se po povolení kolimačních šroubů obraz vylepšil,
viz příspěvek #270 i s obrázky. A kolimace je OK, viz poslední obrázek tohoto příspěvku .
MilAN

Prosím poraďte

Příspěvek od MilAN »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 336209/0#0][splithere][/link][splithere_end]
to MAF : není potřeba tu ze sebe dělat šaška ani fórum používat jako chat.
mischu

Prosím poraďte

Příspěvek od mischu »

Ahoj,
V noci z pondělka na úterý jsem si zkusmo nacvakal mlhoviny ve Střelci. bohužel, když jsem se pak podíval na nafocení snímky, zjistil jsem, že se obraz postupně k jedné straně rozostřuje - viz následující dva snímky:

http://astrofotky.cz/gallery.php?show=m ... 339524.jpg
zde odspodu směrem nahoru

http://astrofotky.cz/gallery.php?show=m ... 339724.jpg
a zde směrem dolů

(oba snímky nejsou nijak ořezány)

Kdyby se to takhle rozostřovalo symetricky směrem od středu k okrajům tak to ještě pochopím, ale takovéhle rozostřování k jednomu okraji? Nevíte tedy náhodou někdo v čem může být problém? Je ten objektiv nějak poškozený? Dalo by se toho nějak zbavit?

Předem díky za jakýkoliv tip nebo postřeh
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
Odpovědět