dobře děkuji vyzkoušímMilAN píše: ↑01. 06. 2024, 18:05 Začal bych tím, že vyndám vše, co tam nepatří. Jen barlow do výtahu a zkusil bych zaostřit s okulárem. . Pokud to půjde, tak to půjde i se zrcadlovkou. Jenom bez toho mezitubusu. A hlavně, je potřeba ve dne ostřit na předmět v nekonečnu- tedy někulok set metrů od tvého dalekohledu.
Ten mezikus před zrcadlovkou tam určitě nesmí být
Potřebuji radu (začátečník)
Re: Potřebuji radu (začátečník)
Dobrý deň prajem všetkým. Možno si ma niektorí pamätáte, minulé leto v auguste som sa v tejto téme pýtal na zahmlievanie triédra a uvádzal som tu ten výpočet objektov, ktoré som cez môj 10x50 odpozoroval.
Keďže začalo leto a mám momentálne menej pracovných povinností, práve túto noc mám v úmysle ísť von pozorovať. Chcel by som skúsiť galaxiu M101 vo Veľkej medvedici, o ktorej som myslím aj minulý rok písal sem na fórum. Uvažujem však nad tým, v ktorej etape noci by bolo najlepšie ju pozorovať? V lokalite, kde pozorujem, podľa Heavens-Above začne astronomická noc niekedy cca okolo 00:00. Pred 02:00 sa už začne astronomický východ. Ak ju skúsim nájsť krátko po polnoci, môže ešte doznievať astronomický súmrak a nemusí byť úplne viditeľná. Ak ale budem čakať napr. do 00:45, tak M101 už medzitým klesne cca 45 stupňov nad obzor, čo mi tiež môže komplikovať pozorovanie...
Čo by ste mi odporúčali? V záznamoch z pozorovania mám uvedené, že M101 som skúšal pozorovať v lete 2022 (konkrétne to bolo 19.7.2022), ale nepodarilo sa mi ju vtedy nájsť. V záznamoch mám uvedené, že na cca 50 % pozorovacieho času som na danom mieste videl nejaký objekt. Nebol som ale schopný potvrdiť, či je to M101 alebo blízka hviezda HD 122601 (pričom poloha indikovala skôr hviezdu).
Alebo by ste mi prípadne odporúčali iný objekt? Rád sa pokúsim o čokoľvek, čo navrhnete, čím väčšia duchárčina, tým lepšie
Pozorujem triédrom 10x50, obloha Bortle 5.
V záznamoch mám uvedené, že za doterajších šesť rokov pozorovania sa mi doposiaľ podarilo pozorovať tieto objekty: M13, M31, M45, M5, "chi a h", NGC 663, NGC 654, M57 (dvakrát úspešne, trikrát neúspešne), M27, M71, NGC 457, M103, M81, M82, M3, M94, M51, IC 4665, M12, M10, M92, M29, IC 1396, M52, M15, NGC 752, Melotte 20, "Vlasy Bereniky", M56, NGC 6826, NGC 7789, NGC 6940, IC 1396, NGC 7243, NGC 7209, M39, NGC 559, M2, M33, M34, NGC 1245, NGC 1545, NGC 1528, Hyády, M14, IC 4756, NGC 6633, M11, M26, NGC 6712, M24, M17, M16, M18, M25, M8, M20, M21, M22, M28, M30, Severná Amerika (len Mexický záliv, Kanadu som nevidel), M36, M38, NGC 1647
Naopak, neúspešný som bol pri: M101, NGC 7293, Pelikán, Riasová hmlovina, M53, NGC 2403
Vďaka všetkým za rady!
Keďže začalo leto a mám momentálne menej pracovných povinností, práve túto noc mám v úmysle ísť von pozorovať. Chcel by som skúsiť galaxiu M101 vo Veľkej medvedici, o ktorej som myslím aj minulý rok písal sem na fórum. Uvažujem však nad tým, v ktorej etape noci by bolo najlepšie ju pozorovať? V lokalite, kde pozorujem, podľa Heavens-Above začne astronomická noc niekedy cca okolo 00:00. Pred 02:00 sa už začne astronomický východ. Ak ju skúsim nájsť krátko po polnoci, môže ešte doznievať astronomický súmrak a nemusí byť úplne viditeľná. Ak ale budem čakať napr. do 00:45, tak M101 už medzitým klesne cca 45 stupňov nad obzor, čo mi tiež môže komplikovať pozorovanie...
Čo by ste mi odporúčali? V záznamoch z pozorovania mám uvedené, že M101 som skúšal pozorovať v lete 2022 (konkrétne to bolo 19.7.2022), ale nepodarilo sa mi ju vtedy nájsť. V záznamoch mám uvedené, že na cca 50 % pozorovacieho času som na danom mieste videl nejaký objekt. Nebol som ale schopný potvrdiť, či je to M101 alebo blízka hviezda HD 122601 (pričom poloha indikovala skôr hviezdu).
Alebo by ste mi prípadne odporúčali iný objekt? Rád sa pokúsim o čokoľvek, čo navrhnete, čím väčšia duchárčina, tým lepšie

Pozorujem triédrom 10x50, obloha Bortle 5.
V záznamoch mám uvedené, že za doterajších šesť rokov pozorovania sa mi doposiaľ podarilo pozorovať tieto objekty: M13, M31, M45, M5, "chi a h", NGC 663, NGC 654, M57 (dvakrát úspešne, trikrát neúspešne), M27, M71, NGC 457, M103, M81, M82, M3, M94, M51, IC 4665, M12, M10, M92, M29, IC 1396, M52, M15, NGC 752, Melotte 20, "Vlasy Bereniky", M56, NGC 6826, NGC 7789, NGC 6940, IC 1396, NGC 7243, NGC 7209, M39, NGC 559, M2, M33, M34, NGC 1245, NGC 1545, NGC 1528, Hyády, M14, IC 4756, NGC 6633, M11, M26, NGC 6712, M24, M17, M16, M18, M25, M8, M20, M21, M22, M28, M30, Severná Amerika (len Mexický záliv, Kanadu som nevidel), M36, M38, NGC 1647
Naopak, neúspešný som bol pri: M101, NGC 7293, Pelikán, Riasová hmlovina, M53, NGC 2403
Vďaka všetkým za rady!
Já bych to zas tolik nehrotil, pokud se nedíváš těsně po nautickém soumraku nebo není galaxie vyloženě nízko, rozdíly nebudou dramatické.
O půlnoci bude M101 vysoko cca 51st., v 1:00 o nějakých 8 stupňů níže.
Reálně to nepoznáš, roli by hrálo třeba 20-30 stupňů nebo právě pozorování na světlé obloze na konci nautického soumraku.
Reálně to nepoznáš, roli by hrálo třeba 20-30 stupňů nebo právě pozorování na světlé obloze na konci nautického soumraku.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
A proč pozorovat teď? Proč si nevybrat období, kdy objekt vrcholí i ve vhodnou dobu. Ideílně přelom dubna/května
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ďakujem, asi máte pravdu. Vyskúšam tesne po polnoci, prípadne potom napíšem, či som bol úspešný.kuceraz píše: ↑09. 07. 2024, 15:06 Já bych to zas tolik nehrotil, pokud se nedíváš těsně po nautickém soumraku nebo není galaxie vyloženě nízko, rozdíly nebudou dramatické.
Z osobno-pracovných dôvodov, veľa pracovných povinností spolu s workoholizmom je dosť nepriaznivá kombinácia pre akékoľvek voľnočasové aktivity počas roka...
Myslím si, že má zmysel skúsiť pozorovať M101 i v túto ročnú dobu, najmä vzhľadom na premenlivosť priehľadnosti atmosféry.
Zmenil by som ale prístup, z odškrtnutia ďalšej méty na to, že si proste vyjdem von s ďalekohľadom, budem chvíľu v kľude stáť/sedieť/ležať, pozerať sa na oblohu... a keď nič zaujímavé neuvidím, zas tak veľa sa nestane.
Minulé dva večery som si vyšiel na svietivky (světlušky) a miesto nich som najprv videl NLC a potom sovu. V oboch prípadoch tiež kosáčik Mesiaca a mal zážitok.
Zmenil by som ale prístup, z odškrtnutia ďalšej méty na to, že si proste vyjdem von s ďalekohľadom, budem chvíľu v kľude stáť/sedieť/ležať, pozerať sa na oblohu... a keď nič zaujímavé neuvidím, zas tak veľa sa nestane.
Minulé dva večery som si vyšiel na svietivky (světlušky) a miesto nich som najprv videl NLC a potom sovu. V oboch prípadoch tiež kosáčik Mesiaca a mal zážitok.
Z zvědavosti jsem jí včera/dnes 3x zkoušel v triedru 8x42, MSA v zenitu jsem měl okolo 21,26.
Ve 23:00 ihned po výstupu z auta, bez noční adaptace očí - byla vidět špatně ale vidět byla.
0:00 - oči přivyklé na tmu, byla vidět výrazně lépe.
0:50 - nepoznal jsem rozdíl oproti půlnoci.
Takže těch 8st. a hodina času skutečně nehraje roli, rozdíl není vidět.
Ve 23:00 ihned po výstupu z auta, bez noční adaptace očí - byla vidět špatně ale vidět byla.
0:00 - oči přivyklé na tmu, byla vidět výrazně lépe.
0:50 - nepoznal jsem rozdíl oproti půlnoci.
Takže těch 8st. a hodina času skutečně nehraje roli, rozdíl není vidět.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Dobrý deň, pre troška systematickejšie pozorovanie triedrom skúste pozrieť napríklad tu, možno Vás to inšpiruje:
https://iasindy.org/documents/astronomy ... ndbook.pdf
Tiež súhlasím s Yarkhom a jeho prístupom. Ale chápem, že každý si užíva astronómiu svojím spôsobom.
TS-Optics 125/975 SD APO, Newton SW 250/1200-domoUL, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, TV 2x
Ještě k těm doporučením:
Na triedr jsou super otevřené hvězdokupy z Collinderova katalogu - u 10x50 vybírat ty jasné a rozsáhlé (není jich úplně málo).
Např.:
Cr 23 v Andromedě
Cr24/25 - známá h a chí Persei
Cr31 v Perseu (M34)
Cr39 v Perseu (Alfa Persei)
Cr54 v Býku
Cr189 v Raku (M44)
Cr256 (Vlasy Bereniky)
Cr349 v Hadonoši
Cr354 ve Štíru (M7)
Cr356 ve Střelci (M24)
Cr359 v Hadonoši
Cr382 ve Střelci (M25)
Cr399 v Lištičce (asterismus Ramínko na šaty)
Cr438 v Labuti (M39)
Cr439 v Kefeu (Sloní chobot)
Určitě má smysl projít hvězdokupy z Messierova a Caldwellova katalogu
Na triedr jsou super otevřené hvězdokupy z Collinderova katalogu - u 10x50 vybírat ty jasné a rozsáhlé (není jich úplně málo).
Např.:
Cr 23 v Andromedě
Cr24/25 - známá h a chí Persei
Cr31 v Perseu (M34)
Cr39 v Perseu (Alfa Persei)
Cr54 v Býku
Cr189 v Raku (M44)
Cr256 (Vlasy Bereniky)
Cr349 v Hadonoši
Cr354 ve Štíru (M7)
Cr356 ve Střelci (M24)
Cr359 v Hadonoši
Cr382 ve Střelci (M25)
Cr399 v Lištičce (asterismus Ramínko na šaty)
Cr438 v Labuti (M39)
Cr439 v Kefeu (Sloní chobot)
Určitě má smysl projít hvězdokupy z Messierova a Caldwellova katalogu
Vďaka všetkým za rady, osobitne @vpadysak a @kuceraz; z tých objektov, ktoré zmienil kuceraz, som cca polovicu už videl, na zvyšné upriamim svoju pozornosť koncom augusta, keď sa už budú dať v druhej polovici noci pozorovať aj objekty jesennej a zimnej oblohy.
Určite niekedy vyskúšam aj to, čo radí Yarkho. Hviezdna obloha má svoju nepopísateľnú romantiku aj bez pozorovania objektov; a tiež sa niekedy zvyknem sám seba pýtať, či by som si lepšie neoddýchol ležaním na karimatke a premýšľaním o možnostiach riešenia Fermiho paradoxu, než duchárčením objektov. Môj prístup asi vyplýva z určitého osobnostného nastavenia - v pracovnom živote som veľmi výrazne nastavený na výkon a asi si to prenášam aj do voľnočasovej aktivity. Inšpirovali ste ma, ďakujem za tip.
Tá M101 mi dala v noci neskutočne zabrať, hľadal som ju cca hodinu a vo finále si nie som úplne istý, či som ju pozoroval. Skôr si myslím, že asi áno, ale ťažko povedať... Keď som cca o 00:00 začínal, v prvých desiatkach minút som tam nevidel absolútne nič. Cca okolo 00:30 sa mi už začínalo cca na 50 % pozorovacieho času zdať, že pri hviezde HD 122865 vidím veľmi mierne zjasnenie. Niekedy som si bol úplne istý, že tam niečo vidím, niekedy som pri priložení triédra k očiam nevidel absolútne nič. Skôr som naklonený tomu, že som ju videl, ale nedal by som za to ani prst, nie to ešte ruku do ohňa. Potom okolo 01:00 som už usúdil, že lepšie to už nebude a aj tak objekt postupne klesá, tak som išiel domov.
Na Slovensku máme jedno krásne úslovie - čo sa babe chcelo, to sa babe snilo...
@kuceraz - chcem sa najmä teba spýtať, ako tá M101 v triédri vyzerá? Keďže je to galaxia, tak som predpokladal, že to asi bude niečo difúzne, nejaké mierne zjasnenie, prípadne obláčik... Ja som mal oblohu Bortle 5, presnejšie údaje, žiaľ, naozaj neviem uviesť.
Vďaka ešte raz všetkým!
P.S.: Ešte som sa včera pokúšal aj o M63 v Poľovných psoch, ale to som zabalil už po pár minútach, keďže som nerozoznával ani význačnejšie hviezdy...
Určite niekedy vyskúšam aj to, čo radí Yarkho. Hviezdna obloha má svoju nepopísateľnú romantiku aj bez pozorovania objektov; a tiež sa niekedy zvyknem sám seba pýtať, či by som si lepšie neoddýchol ležaním na karimatke a premýšľaním o možnostiach riešenia Fermiho paradoxu, než duchárčením objektov. Môj prístup asi vyplýva z určitého osobnostného nastavenia - v pracovnom živote som veľmi výrazne nastavený na výkon a asi si to prenášam aj do voľnočasovej aktivity. Inšpirovali ste ma, ďakujem za tip.
Tá M101 mi dala v noci neskutočne zabrať, hľadal som ju cca hodinu a vo finále si nie som úplne istý, či som ju pozoroval. Skôr si myslím, že asi áno, ale ťažko povedať... Keď som cca o 00:00 začínal, v prvých desiatkach minút som tam nevidel absolútne nič. Cca okolo 00:30 sa mi už začínalo cca na 50 % pozorovacieho času zdať, že pri hviezde HD 122865 vidím veľmi mierne zjasnenie. Niekedy som si bol úplne istý, že tam niečo vidím, niekedy som pri priložení triédra k očiam nevidel absolútne nič. Skôr som naklonený tomu, že som ju videl, ale nedal by som za to ani prst, nie to ešte ruku do ohňa. Potom okolo 01:00 som už usúdil, že lepšie to už nebude a aj tak objekt postupne klesá, tak som išiel domov.
Na Slovensku máme jedno krásne úslovie - čo sa babe chcelo, to sa babe snilo...
@kuceraz - chcem sa najmä teba spýtať, ako tá M101 v triédri vyzerá? Keďže je to galaxia, tak som predpokladal, že to asi bude niečo difúzne, nejaké mierne zjasnenie, prípadne obláčik... Ja som mal oblohu Bortle 5, presnejšie údaje, žiaľ, naozaj neviem uviesť.
Vďaka ešte raz všetkým!
P.S.: Ešte som sa včera pokúšal aj o M63 v Poľovných psoch, ale to som zabalil už po pár minútach, keďže som nerozoznával ani význačnejšie hviezdy...
ArcturusD: veľmi pomôže trieder primontovať na statív.
S tým nastavením na výkon bacha na vyhorenie či už v práci, alebo v koníčkoch. Ani supernovy nesvietia stále na plné pecky (iba odľahčenie, samozrejme je to každého vec).
S tým nastavením na výkon bacha na vyhorenie či už v práci, alebo v koníčkoch. Ani supernovy nesvietia stále na plné pecky (iba odľahčenie, samozrejme je to každého vec).
TS-Optics 125/975 SD APO, Newton SW 250/1200-domoUL, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, TV 2x
Mne veľmi pomáha toto vlákno https://www.czsky.eu/
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
Ve své 40ce triedru jsem jí včera viděl jako kulové zjasnění pravidelného tvaru, mírně jasnější uprostřed, než po stranách.
Moc jasné to nebylo, byla to poměrně špatně viditelná duchařina a poprvé jsem si nebyl úplně jistý, jestli je to skutečně ona a ověřoval to raději ještě na mapě ve SkySafari přes okolní hvězdy.
M101 by si člověk s hvězdou splést neměl, problém je právě v tom, že je poměrně velká a je vidět "na plocho", takže plošná jasnost není nic moc, chce to hlavně dostatečně tmavou oblohu. Hledá se docela snadno: když prodloužím spojnici Mizar - Alcor, je tam hvězda asi 5-6m (tj. o něco slabší než Alcor, v triedru krásně viditelná) a od ní pak skoro v přímce a v rovnoměrných odstupech další tři podobně jasné (je potřeba "zahnout trochu doleva", asi o 45°); od té poslední zhruba ve stejném směru a vzdálenosti jako od Mizaru k první je pak M101. Pokud je vidět, měla by to být mlhavá kulatá skvrnka.
V triedru 10x56 už jsem ji párkrát viděl, důležitá je hlavně tma a výška nad obzorem také pomáhá (ale 50° by mělo stačit).
V triedru 10x56 už jsem ji párkrát viděl, důležitá je hlavně tma a výška nad obzorem také pomáhá (ale 50° by mělo stačit).
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Ďakujem ešte raz všetkým za rady. Myslím si na základe toho, čo ste tu uviedli, že som včera M101 aspoň na tých 50 % pozorovacieho času videl.