Poor man Astrofoto - hvězdy na stativu

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Panove,

nechcete si jit resit PE EQ montaze do vlakna, ktere je k tomu vhodnejsi?
Pri foceni ze stativu je periodicka chyba vzdy stejna cca 360st a perioda je 24h.  ;)

PS: Zadam moderatora aby to nekam presunul...
Pavel Vabrousek
jezevec

Příspěvek od jezevec »

Tak nečti a necituj ani netipuj ale  zkus. . Takovou PE měla původní EQ6. Dnesky je standard cca +/- 15".. U průměru šnekového kola 90 mm je tohle pro poměrně  těžkou montáž celkem špičkové hodnota -.Skusim dam vediet, nebudem uz rusit v tomto vlakne. :)
viktormt

Příspěvek od viktormt »

dnes som vytiahol novu montaz a kedze este nemam motory, trochu som sa hral (ustanovenie na polarku, rucny pohon, atd).. nafotil som so 100mm objektivom 3x30sec, povodne som chcel aspon 3x60sec, ale sledovat oblohu jemnymi pohybmi rucne nema zmysel, ale aspon ako-taka fotka :)

Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasnovidec »

Tak zpátky k POOR man astrofoto - hvězdy na stativu, ne na montáži, ne s dalekohledem.....

Včera se mi poštěstilo, že v obci, kde jsem se nacházel byla porucha na VN od cca. 20:00 - 24:00 a byla to paráda. Mléčná dráha a hvězdy svítily tak, že nebylo třeba svítilen. Měl jsem sebou jen triedr 16x50 a stativ, tak jsem ho hned využil M13, M92 a nějaká další (měl jsem sebou jen otočnou mapu, kde toho moc k identifikaci nebylo) krásně zářily. Pohled na M31 byl konečně takový, jako o něm píší, byla viditelná i pouhým okem a v triedru jádro vypalovalo oči a nad ní se bočním pohledem rýsovala M110.

Bohužel můj kompaktík zvládá max. 8s expozice, ale u nich jsou už hvězdy jako úsečky a v DSS se mi to nechce vyskládat (skládá to jen 1 z 44). Tak jsem zkusil 4s na iso 6400. Výsledek..., nevim jestli by se dalo z použité techniky dostat víc, průměr objektivu je asi 3,5mm zoom 24x.

Vím, že tu jsou zastánci toho, že s těmito daty se nemá smysl zdržovat, ale já zatím nemám nástroje pro pořízení lepších. Včerejší večer jsem si astronomicky užil a to je hlavní. Jen škoda, že ten vadný VN izolátor kluci našli tak brzo a o půlnoci se mohlo opět rozzářit veřejné osvětlení (bílásvětla v lampách!)
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tahle poslední skládačka se ti povedla. Rozhodně to není z těch, kterými se nemá cenu zdržovat. Bohužel expozici by to chtělo trošku delší. Nedalo by se odzoomováním dosáhnout alespoň třeba nižší clony? Nejsi jediný, kdo si tu noc hrál s kompaktem na stativu a užíval si to... můžeš mi věřit ;)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasnovidec »

Mohu příště vyzkoušet, ale přijde mi, že když tam nemám zoom na max, tak na výsledné fotce je objekt sotva vidět. Taky když dám vysoké iso 6400 8s, tak levá strana je celá zašumělá - pravá jen v rozích. Je to dost vidět na té černobílé. No P90 je pořád přeci jenom kompakt a určitě ho inženýři neprojektovali na noční focení.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
RomanNZ

Příspěvek od RomanNZ »

Zdravim vsechny stativare  Jako lama jsem se predstavil v jinem vlakne, tak sem hned hodim svoje prvni koukatelne obrazky ze stativu.

Prvni je NGC 3372 + Jizni plejady + neco okolo
CANON EOS 1000D, 27x12s setovy objektiv EF 70-300 F4-5,6 na 135mm, ISO 1600, F5,6  + nejake darky, flaty a bias. Slozeno a upraveno v IRIS (prvni hratky)

A druhy pokus je Velke Megalenovo mracno
51x20s, 70mm, ISO 1600, F4 + darky, flaty a bias pouzity z prvniho sminku (nechtelo se mi delat dalsi)

Jinak objekty jsou blizko jizniho polu, tak jsem si mohl dovolit delsi expozice. Ale i tak ty mrchy utikaji

Tak sup kritiku, at vim, co zlepsovat. Rozhodne zpracovani :D
viktormt

Příspěvek od viktormt »

Mne sa to paci, vzdy ked som fotil zo stativu som si prial vyfotit "nieco cervene" alebo podobne nikdy sa mi to nepodarilo..
petrbohus

Příspěvek od petrbohus »

mne sa tiež páčia, ja by som tiež chcel spraviť super fotky, ale nemám dobrú kameru :S ale teraz stojím pred kúpou nového mobilného telefónu, vybral som si sony ericsson xperiu neo, o ktorom som videl video, kde s ním dokázali natočiť aj padajúcu hviezdu. neviem, či to je pravda, ale ked ho budem mať v ruke, určite si to vyskúšam :)
martavykro

Příspěvek od martavykro »

Co že? Mobilem natáčet hvězdy? Tak na to video bych se rád podívala Můj telefon sotva umí natáčet něco ve dne. V noci bych to s ním radši ani nezkoušela :P
Jack

Příspěvek od Jack »

Jistě, mobilem jsem fotil Měsíc přes binokulár, před soumrakem. Z bílého fleku na normální fotce vzniklo něco, co vypadá jako Měsíc, samozřejmě to stálo za houby, jen mobil má foťák v takové poloze, že obraz promítaný okulárem pokryje většinu plochy snímače, narozdíl od kompaktu v našem případě.
Zeiss 8x30, Pentax K-r, Pentax 18-55 mm, Sigma 70-300 mm APO
lejkito

Příspěvek od lejkito »

ahoj ja mám zrkadlovku Canona EOS 500D a k nemu vynikajúci objektiv
Canon EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM , a mám kvalitný statív, tak ma zaujíma na čo sa mám zamerať s takto dlhým ohniskom?! čo by bolo najlepšie fotiť?! Díky
viktormt

Příspěvek od viktormt »

ahoj ja mám zrkadlovku Canona EOS 500D a k nemu vynikajúci objektiv
Canon EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM , a mám kvalitný statív, tak ma zaujíma na čo sa mám zamerať s takto dlhým ohniskom?! čo by bolo najlepšie fotiť?! Díky
hm, mliecna draha, hviezdokopy, m8, galaxia andromeda, m42 orion..
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Fotky souhvězdí, Mléčné dráhy, seskupení planet, srpek Měsíce s krajinou, přelety a zjasnění družic, jasné komety (jednou za pár let), otáčení hvězd kolem pólu (startrails), polární záře, postupky zatmění. Vše tohle máš dostupné svým současným vybavením.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ještě  zhruba před rokem by byla odpověď velmi jednoduchá. Kompaktní digitální foťák  je kompaktní tím, že má pevně montovaný objektiv ( ať pevný nebo zoom)  a malý čip.  Z toho vyplývá i malý průměr objektivu ( nenechat se plést velkou vstupní čočkou). Průměr objektivu je skutečná ohnisková vzdálenost / clonou.  Z malého průměru objektivu vyplývá totéž, co u malého průměru dalekohledu = malý dosah. Ruku v ruce s tím malým průměrem objektivu, malým čipem jde i  velký šum a nemožnost  použít delší časy. A nelze připojit k dalekohledu - pouze afokálně = za okulár.
Teď se situace výrazně mění. Dělají se foťáky bez zrcadel , s velkými čipy ( ať 4/3" nebo formátu APS-C), se všemi dobrými vlastnostm digitální zrcadlovky. Jediné, v čem je zatím problém, je  názvosloví těchto foťáků : kompakt s výměnnými objektivy, digitál bez zrcadla .....takže si občas nemusíme  hned rozumnět, o čem mluvíme  :)
P.S : nebudu více odpovídat začátečníkům, kteří napíší dotaz a pak ho zase  smažou. Škoda času. Najděte si to sami.
Otázka zněla :jaký je rozdíl mezi digi zrcadlovkou a digitálním foťákem
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět