Barlow

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
duri_jk

Barlow - Nikon EiC-16 - idealna barlowka?

Příspěvek od duri_jk »

Cez vikend som sa pohral s Nikon EiC-16 barlowkou.
Prelozil som sosovky do ineho "puzdra" z nejakej no-name barlowky co som nasiel v krabici. Ma to standarny filtrovy zavit, takze som ziskal moznost namontovat tuto optiku na cokolvek. S vysledkom som nadmieru spokojny.
Doma som meral zvacsenie v roznych konfiguraciach s okularom Vixen SLV 20mm.
Ked budem uvadzat "EiC" tak myslim, optiku v novom puzdre. Vysledky
Vixen + EiC = 1.3x
Vixen + 25mm predlzovaci tubus + EiC = 1.52x
Vixen + telo GSO barlowky + EiC = 1.73x
Vixen + telo GSO barlowky + 25mm predlzovaci tubus + EiC = 1.97x

Na 1 cm vzdialenosti pripada zvacsenie ~0.1x
Najlepsie na celkom tomto pokuse je, ze pri kazdej konfiguracii bol obraz uplne ostry v celom zornom poli.

Zvacsenie vzdialenosti od okulara zvladaju barlowky velmi dobre, ale zmensovanie im robi problem - ostrost v strede pola sa drzi dobre, ale kraje sa zacinaju rychlo zhorsovat.
Toto je prva barlowka, ktora po naskrutkovani priamo na okular dava uplne ostry obraz v celom zornom poli.
V sobotu v noci som ju skusal na APM XWA 13mm okulari, cize z toho bolo cca 10mm 100stupnov (na 350/1600 newtone). Hviezdy vyzerali rovnako dobre s barlowkou ako bex barlowky. Pri pouziti barlowky, boli hviezdy rovnake v celom zornom poli - ziadne extra skreslenie pri krajoch.
Zial seeing bol katastrofalny, takze som nevedel uplne detialne posudit ostrost - double double sa v ten vecer nedal rozdelit nicim.
Toto pre mna vyzera zatial ako idealna univerzalna barlowka, s ktorou by som si mal uplne vystacit.
Odpovědět