Potřebuji radu (začátečník)
To máš tak, jak teleskop koupíš, budeš se chtít podívat na krásné objekty, které vidíš na fotografiích a knihách. Především to co je na fotografiích v životě očima neuvidíš. je to nafoceno a složeno v počítači z mnoha snímků s expozicí několika minut. Pokud chceš něco slušně vidět, musíš mít co největší průměr teleskopu. Pokud máš velký průměr, klidně přiber GoTo navigaci (taky by se mi líbila, některé oblekty se špatně hledají). Prví co se budeš dívat je měsíc a planet. Tam je to celkem jedno čím se díváš. Teď k ránu je vidět Jupiter, před odchodem do práce se můžeš kochat. Mars a Saturn tak za půl roku, teď nic. Zde máš východ západ planet http://www.observatory.cz/static/Obloha ... lanety.php Měsíc průběžně ve fázích. Slunce se speciálním filtrem pořád. a tím to končí. Uran a Neptun jsou hodně daleko a uvidíš malé uvidíš jenom modré tečky. Zbytek tisíce objektu jsou desítky, stovky, tisíce bilionu kilometrů od nás. Světlo je velice slabé. 114, 130 jsou malé průměry a uvidíš malé chomáčky něčeho. Proto ti každý řekne VELKÝ průměr.
deneb: hmm, takže asi budu muset přehodnotit svůj výběr. Tak se jdu dívat na velký průměr teleskopu a stativ. No zase mám co studovat . Nicméně děkuji za rady, jsou velmi užitečné. Kouknu na ty, co jsi mi doporučoval minule. Jen na "štaflích tam byla 150.
To gad11: Nechcem veľa radiť, predsa som len aj ja začiatočník, ale podľa mňa je GO-TO blbosť na vizuál.
Mňa najviac láka to hľadanie DSo. Čím tmavšie DSO, tak tým väčšia radosť z toho, že som ju našiel. Go-to by som nechcel na vizuál ani zadarmo.
PS: Skúšal som pricloniť dobsona na menšie rozmery a musím povedať, že menej ako 15cm sa nevyplatí kupovať, pokiaľ máš dosť peňazí.
Pricloňoval som na 130cm a musím povedať, že na 8" dobsonka sa ani nehrabe.
EDIT: Pozerám že chceš kúpiť refrák 130 f/5.
F/5 je vraj max na zv. 100x. Pri tom zv. to bude moc farbiť.
Mňa najviac láka to hľadanie DSo. Čím tmavšie DSO, tak tým väčšia radosť z toho, že som ju našiel. Go-to by som nechcel na vizuál ani zadarmo.
PS: Skúšal som pricloniť dobsona na menšie rozmery a musím povedať, že menej ako 15cm sa nevyplatí kupovať, pokiaľ máš dosť peňazí.
Pricloňoval som na 130cm a musím povedať, že na 8" dobsonka sa ani nehrabe.
EDIT: Pozerám že chceš kúpiť refrák 130 f/5.
F/5 je vraj max na zv. 100x. Pri tom zv. to bude moc farbiť.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Takže přátelé - vraťte se na svůj začátek, máte v kapse 15 litrů a jdete si koupit dalekohled na pozorování. Nicméně máte už současné zkušenosti. Co si koupíte? ( nemusí to být nutně 15 ) 

- Honza Ebr (honza42)
Tak když to stavíš takhle, tak to je odpověď jasná.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3655.html
To, co jsem si koupil, když jsem poprvý začal mít peníze na dalekohled. Kdybych byl v tý situaci znova, nevybral bych jinak. (Jediný důvod, proč mám něco jinýho je, že mám těch peněz víc
)
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3655.html
To, co jsem si koupil, když jsem poprvý začal mít peníze na dalekohled. Kdybych byl v tý situaci znova, nevybral bych jinak. (Jediný důvod, proč mám něco jinýho je, že mám těch peněz víc

Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
- jakubmertus
honza 42 : no fajn a na co by jsi to postavil?
Takhle to je komplet.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
honza 42 : no fajn a na co by jsi to postavil?
Dobson se prostě postaví na zem. Ta spodní část, do které je tubus zasunut, je azimutální montáž. Díky nízkému těžišti přístroje je také velmi stabilní, mnohem stabilnější, než nějaké 150mm na EQ 3-2. Je ideální dobson postavit na alespoň trochu rovnou plochu, stačí, aby to nebyl prudký svah, mírný svah nevadí. Obrovskou předností dobsonu je, že jeho ovládání je velmi intuitívní a snadné, je to navíc jediný přístroj, kde platíš prakticky a jen pouze za optiku, montáž vyrobená z voděodolné překližky nestojí skoro nic. Díky tomu mají dobsony bezkonkurenční poměr cena/výkon.
Dobson se prostě postaví na zem. Ta spodní část, do které je tubus zasunut, je azimutální montáž. Díky nízkému těžišti přístroje je také velmi stabilní, mnohem stabilnější, než nějaké 150mm na EQ 3-2. Je ideální dobson postavit na alespoň trochu rovnou plochu, stačí, aby to nebyl prudký svah, mírný svah nevadí. Obrovskou předností dobsonu je, že jeho ovládání je velmi intuitívní a snadné, je to navíc jediný přístroj, kde platíš prakticky a jen pouze za optiku, montáž vyrobená z voděodolné překližky nestojí skoro nic. Díky tomu mají dobsony bezkonkurenční poměr cena/výkon.
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Ahoj, rozhodujem sa medzi Bresser Pollux 150/1400 a Bresser Galaxia 114/900, čo by ste si vybrali medzi tymto? Dik
Ani jeden. Ten první je krám s integrovaným barlowem a slabou montáží, ten druhý má taky slabou montáž, malý průměr a stojí nepřiměřeně mnoho. Jaký máš cenový limit?
Ani jeden. Ten první je krám s integrovaným barlowem a slabou montáží, ten druhý má taky slabou montáž, malý průměr a stojí nepřiměřeně mnoho. Jaký máš cenový limit?
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Tak ještě zkusím zajít do ostravské hvězdárny a načerpám nějaké vědomosti i tam. Věděl jsem, že to nebude jednoduché - ale toto 

honza42: Peněz pravda trochu je, jen nechci hned ze začátku koupit něco zbytečně drahého. Jak už jsem psal, nevím jak to chytne mě a holky a pokud, tak jak dlouho to bude trvat. Pak jsem ochoten investovat i více.
Buby: možná hloupá otázka - když Dobsna postavím na zem, jak se pak kouká? Stativ je jasný. Fakt to nevím a na obrázcích jsem to neviděl.
Uvidíš, co ti poví na hvězdárně. Obecně třeba počítat s tím, že pokud budeš zařízení i zánovní prodávat přijdeš cca o 25% investice. Pokud se bavíme o dalekohledech v tvé cenové relaci. Špatnou volbou taky není pohlídat si místní bazar, tam se právě nabízejí kousky majitelů, které to nechytlo, nebo naopak těch, které to chytlo a kupují větší průměr optiky. Stav bývá většinou 100% a mnohdy je ještě rozšířené příslušenství oproti koupě originálu. 

tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Buby: možná hloupá otázka - když Dobsna postavím na zem, jak se pak kouká? Stativ je jasný. Fakt to nevím a na obrázcích jsem to neviděl.
http://www.youtube.com/watch?v=bDY8extsWH8
http://www.youtube.com/watch?v=IU1UImyvdds
http://www.youtube.com/watch?v=bDY8extsWH8
http://www.youtube.com/watch?v=IU1UImyvdds
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy