Jestli mne paměť neklame, tak tohle jsou ale měření toho, jak to v daném místě svítí při pohledu shora. To sice souvisí s tím, jak světlá bude obloha při pohledu z povrchu, ale ne až tak přímo, jak by bylo potřeba.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Samozrejme v tom grafe sú namerané ako veľmi to svieti dohora. Z týchto hodnôt sa potom cez počítačový model vyráta ako veľmi sa to rozptýli a bude svietiť dole. Stačí porovnať mapu VISIR kde je kopec tmavých miest aj tu u nás a World Atlas kde sú tmavé len púšte a oceány.
Ano to měření je z hora , to znamená radiace povrchu. Docela mi to sedí s měřením magnitudy Word Atlas 2015 . Poměr mezi slušnou oblohou 21.6m a okrajem města 20,6m, tedy rozdíl 1 m což je 2.5x rozdílný jas. Tento rozdíl jsem i naměřil na pozadí při focení luminiscence( UV-IR cut). V dobrém místě 1500-1700ADU a na okraji města 4800-5200 ADU. Z toho vyplývá, že na okraji města musím mít cca 2,5-3x více expozic na stejný výsledný šum.
V době, kdy se dá použit RC modul NoiseXTerminátor to nebude asi tak rozhodující. Bude, vždy je důležité mít co nejlepší data, ne spoléhat, že to opraví software.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
navážu na předchozí příspěvky k lightpollutionmap.info a výměně pouličního osvětlení v mé obci.
Data na webu zatím nejsou aktualizovaná a já bych rád zkusil za použití dat VIIRS a programu QGIS vytvořit mapy světelného znečištění pro určité časové období - chci si zkusit udělat nějaké srovnání.
Nedaří se mi ale v QGIS zarovnat vrstvy vytvořené z dat VIIRS. Zkoušel jsem nastavovat SRS/CRS pro rastrové vrstvy, ale nedaří se mi. Ani podle metadat obsažených v souboru nejsem asi schopný vrstvy správně nastavit a zarovnat k podkladové mapě OpenStreetMap.
Chci se tedy zeptat, jestli by tu byl někdo ochotný mě nějak nasměrovat. Výsledné mapy rád nasdílím.
Podařilo se mi překonat několik překážek (správná orientace obrazu, přibližné přiřazení souřadnic) a dostal jsem se do bodu, kdy mám převedené data z VIIRS(NetCDF) do TIF, snad i se správným SRS, ale nevím, jak udělat finální zarovnání a taky budu muset zjistit, jak ze zdrojového souboru vytáhnout data tak, abych měl v TIF odstíny a ne jen "černá/bílá".