Počasí
- BiF
- Věk: 54
- Kontaktovat uživatele:
Počasí
Samozrejme dosledok prudkeho oteplenia su lokalne zaplavy...A u nás se nepříjemně zvyšuje rychlost větru...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Počasí
Samozrejme dosledok prudkeho oteplenia su lokalne zaplavy...Dnes poobede som zasiel k Laborcu.... uz voda opadava ale je jej stale dost
http://picasaweb.google.com/ladislav.ba ... Voda261209#
Toto je len 1. povodnovy stupen..... skor som sa k Laborcu neodvazil ist
http://picasaweb.google.com/ladislav.ba ... Voda261209#
Toto je len 1. povodnovy stupen..... skor som sa k Laborcu neodvazil ist
Počasí
jo jo, během pěti dnů rozdíl teplot 35 stupňů.....
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Počasí
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Počasí
Tak u nás se vyjasnilo! Ale dle snímků z družice ne nadlouho takže newtona už nestihnu vytemperovat.
Pozorovatelé planet netruchlete i jasná hvězda Capella v zenitu pěkně bliká,stejně by seeing pozorování pokazil,ale kdoví...
Pozorovatelé planet netruchlete i jasná hvězda Capella v zenitu pěkně bliká,stejně by seeing pozorování pokazil,ale kdoví...
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Počasí
Tak trochu naviažem na toho zamračené počasie. Vediem si také jednoduché záznamy o počasí už pár rokov. Nieje to nič extra presné, robím to len tak pre svoje potešenie. Všimol som si ale, že za posledné roky sa výrazne zvýšil počet dní zamračenej oblohy v zimných mesiacoch. Teda samozrejme je to hlavne ten December a Január. Viem, že je tu minimálne pár ľudí, čo si tiež robia takéto záznamy, resp. majú vlastnú automatickú stanicu. Vedeli by mi k tomuto povedať niečo bližšie? Hlavne, či tiež za posledné 3 roky tiež zaznamenali tento zvýšený počet zamračených dní v zime? Prikladám obrázok, ktorý znázorňuje počet zamračených dní v jednotlivých mesiacoch od roku 2003:
Počasí
Poměrně často pro zajímavost sleduji klimatické hodnoty naměřené přímo stanicemi CHMÚ - v tomto případě jde o trvání slunečního svitu. Za sebe mohu říci, že v mém regionu je prosinec a leden v průměru za roky 2007 až 2009 jen cca 4 hodiny pod dlouhodobým průměrem, což je tak nějak úplně v normálu.
Jaké používáš přesně měřítko pro jasno/polojasno/zataženo? Provádíš měření třeba alespoň každou hodinu? Co třeba den, kdy je ráno zataženo, ale po druhé odpoledne se vyjasní?
Jaké používáš přesně měřítko pro jasno/polojasno/zataženo? Provádíš měření třeba alespoň každou hodinu? Co třeba den, kdy je ráno zataženo, ale po druhé odpoledne se vyjasní?
Počasí
Amatérsky sem sledoval nějaké meteorologické parametry v letech 94 až 06. Aspoň tady pro Prostějov platí, že přes zimu vždycky bylo aspoň pár jasných nebo polojasných dní/nocí. Ale samozřejmě je to nejoblačnější odbobí. Některé příklady(klasická osminová stupnice 0=jasno, 8=zataženo): leden2004:5,90; prosinec 2004:7,60; leden 2005:5,35; prosinec 2005:6,19
V posledních dvou letech sem si všiml, že tady klidně bylo dva měsíce zataženo a nevyhne se nám žádná mlha, ale nevím jak velkou váhu bych tomu přikládal krom toho, že je to otravně hnusné
V posledních dvou letech sem si všiml, že tady klidně bylo dva měsíce zataženo a nevyhne se nám žádná mlha, ale nevím jak velkou váhu bych tomu přikládal krom toho, že je to otravně hnusné
N200/800; EQ-6SS; ED80/600; Philips ToUcam 840K; EOS 30D; Atik 314L+; QHY-5mono; filtry
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Počasí
Co třeba den, kdy je ráno zataženo, ale po druhé odpoledne se vyjasní?
Vďaka za ten zaujímavý link. Tie moje "merania" sú len orientačné. Proste večer tak nejak zhodnotím, koľko času bolo zamračené, či polojasno/jasno a zapíšem. Napr. v tvojom prípade by som teraz v zimnom období (Slnko zapadá skoro) napísal ešte "zamračené", ale v letnom období, by som to hodnotil ako polojasno... Ja viem, je to len také hranie sa ;D. Len mi proste pripadá divné, že sú tieto zimy také zamračené, čo si pamätám ostatné roky, tak aj v zime tu bývali tlakové výše a dlhšiu dobu stabilné jasné počasie (bez inverzie). Teraz buďto len sneží, alebo je zamračené väčšinu zimy, čo mi už občas trocha vadí
Počasí
No vida, tak ale zase aspoň sněží! Nedávno tady proběhla podobná diskuze ohledně úbytku sněhové pokrývky. 
Určitě to neber z mé strany jako žádné rýpání, spíš jako takové zamyšlení. Já si totiž myslím, že v oblasti počasí dost funguje jistý psychologický efekt, kdy člověk má tendenci vidět minulost v trošku lepším světle. Já si taky vzpomínám na krásné zimy s tlakovými výšemi, s metry sněhu a běžkováním až někdy do dubna... až by člověk řekl, že to všechno kráčí nějakým špatným směrem. Jenomže pohled na objektivní data jasně říká, že zas tak dramatické (zatím) ty změny nejsou.
Co se té oblačnosti týče, její objektivní měření je opravdu technicky dost náročné - chce to kontinuálně měřit dobu slunečního svitu každý den a po několik let. Pouze na základě takových měření má význam usuzovat na nějaké změny, méně dokonalá měření a jejich interpretace jsou bohužel spíš jen takovými výkřiky do tmy...
Ale čemu osobně opravdu věřím je to, že se v přírodě skutečně rodí nějaká přímá úměrnost mezi fází Měsíce a tlakem přepočteným na hladinu moře...
Určitě to neber z mé strany jako žádné rýpání, spíš jako takové zamyšlení. Já si totiž myslím, že v oblasti počasí dost funguje jistý psychologický efekt, kdy člověk má tendenci vidět minulost v trošku lepším světle. Já si taky vzpomínám na krásné zimy s tlakovými výšemi, s metry sněhu a běžkováním až někdy do dubna... až by člověk řekl, že to všechno kráčí nějakým špatným směrem. Jenomže pohled na objektivní data jasně říká, že zas tak dramatické (zatím) ty změny nejsou.
Co se té oblačnosti týče, její objektivní měření je opravdu technicky dost náročné - chce to kontinuálně měřit dobu slunečního svitu každý den a po několik let. Pouze na základě takových měření má význam usuzovat na nějaké změny, méně dokonalá měření a jejich interpretace jsou bohužel spíš jen takovými výkřiky do tmy...
Ale čemu osobně opravdu věřím je to, že se v přírodě skutečně rodí nějaká přímá úměrnost mezi fází Měsíce a tlakem přepočteným na hladinu moře...
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Počasí
Jasne, ja tie moje "merania" beriem s rezervou. Len keď mi tam v tom mojom grafe vyskočili také krivky, tak bol som zvedavý, či to má niečo spoločné s realitou ::). Inu, na ten vzťah oblačnosť - fáza Mesiaca musí nadávať asi každý dso fotič ;D.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Počasí
Takhle se to asi porovnat nedá, potřeboval bys porovnávat tak 20 - 30 roků aby to vůbec něco možná vypovídalo. Prostě jsou dobré a špatné roky a jsou průměrné roky. Narychlo jsem koukl, jak to vypadalo v Jablonci, podíval jsem se vždy na leden a únor a vyšlo mi to +/- takto (noci alespoň SJ, rel. vhodné k pozorování):
2004 - 11
2005 - 12
2006 - 22
2007 - 7
2008 - 11
2009 - 9
2010 leden - 3
Takže rok 2006 byl nadprůměrný, naopak si vzpomínám na šílený rok 2007 a jak vidno ani loni žádná sláva. Letoše spěje k tomu, že to bude podobné. Nicméně výjezdama na hory či za hory si bilanci jasných nocí výrazně vylepšujeme.
2004 - 11
2005 - 12
2006 - 22
2007 - 7
2008 - 11
2009 - 9
2010 leden - 3
Takže rok 2006 byl nadprůměrný, naopak si vzpomínám na šílený rok 2007 a jak vidno ani loni žádná sláva. Letoše spěje k tomu, že to bude podobné. Nicméně výjezdama na hory či za hory si bilanci jasných nocí výrazně vylepšujeme.
Martin Gembec, Astronomické události
Počasí
2006 - 22To pokud se nepletu byla treskuta zima. Vetsinou jasno a priliv chladneho vzduchu jako je tomu v dnesnich dnech. Mam k te zime nekolik zazitku, ktere sem vsak uplne nepatri.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650