Rada - teleskop jako dárek
Magnova:
Jak píše Regulus, Dobson 200/1200 by byla opravdu dobrá volba. U dalekohledu jde hlavně o průměr, na kterém závisí množství zachyceného světla. A to je zrovna to, čeho je v noci málo, přes den zase moc. Dalekohled o průměru 200 mm má sběrnou plochu 31 400 mm2, zatímco 76 mm jenom 4 534 mm2. Lze tedy zjednodušeně říci, že 200/1200 zachytí cca 7x více světla, zatímco cena je pouze 5.7x vyšší. Navíc je to už bytelný dalekohled, který ještě není nijak těžký, když se nese ve 2 kusech. A jdou do něj 2" širokoúhlé okuláry vhodné na kochání se třeba Mléčnou dráhou... Akorát je třeba promyslet, aby se do auta (s dalekohledem většinou v krabici a bedýnkou zvlášť) vešlo vše co je třeba a nikdo nemusel pěšky ;) Certifikát v příslušné hodnotě pak by určitě udělal větší potěchu než teď ten Cometron.
Jak píše Regulus, Dobson 200/1200 by byla opravdu dobrá volba. U dalekohledu jde hlavně o průměr, na kterém závisí množství zachyceného světla. A to je zrovna to, čeho je v noci málo, přes den zase moc. Dalekohled o průměru 200 mm má sběrnou plochu 31 400 mm2, zatímco 76 mm jenom 4 534 mm2. Lze tedy zjednodušeně říci, že 200/1200 zachytí cca 7x více světla, zatímco cena je pouze 5.7x vyšší. Navíc je to už bytelný dalekohled, který ještě není nijak těžký, když se nese ve 2 kusech. A jdou do něj 2" širokoúhlé okuláry vhodné na kochání se třeba Mléčnou dráhou... Akorát je třeba promyslet, aby se do auta (s dalekohledem většinou v krabici a bedýnkou zvlášť) vešlo vše co je třeba a nikdo nemusel pěšky ;) Certifikát v příslušné hodnotě pak by určitě udělal větší potěchu než teď ten Cometron.
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
Já si koupil jako první dalekohled právě toho prcka 70/300. Následně za dva měsíce jsem měl doma Dobsona 150/1200, déle jsem čekat nevydržel, a onen první dalekohled od té doby leží v krabici. Kdybych měl tehdy aspoň trošku větší jistotu, že mě pozorování bude bavit, nerozmýšlel bych se a šel bych rovnou do dospěláckého Dobsona...
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Nějak si neumím představit, že bych kupoval dárek někomu, aniž bych věděl, že se mu můj dárek bude líbit nebo že ho užije. A už vůbec bych nechtěl být na místě toho, kdo to má poradit. Dotyčný bude určitě překvapen, když místo třeba tabletu dostane dalekohled, když ho to vůbec nezajímá. Protože když zajímá, tak už by o tom dávno mluvil a alespoň si ho vybíral.
Takže vážení, raďte dobře, ať tu po Vánocích jsou zase inzeráty :"prodám dalekohled - nevhodný dárek "
Takže vážení, raďte dobře, ať tu po Vánocích jsou zase inzeráty :"prodám dalekohled - nevhodný dárek "

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
a z dalekohledu bude určitě nadšený Může to někdo z nás posoudit víc než dotyčná? Asi ne, takže musíme vyjít z toho, co uvádí. A z toho co uvádí je velmi pravděpodobné, že obdarovaný dalekohled ocení. Ostatně, rozhodnutí je už na ní, nás prosila o radu a myslím že nějaké zajímavé informace dostala. Šance, že se dar nebude úplně líbit je vždy a všude v kategorii darů "neočekávaných", ale takové zas umí potěšit více, než dary které jsou jaksi očekávané 

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII

Tak toto ma pobavilo V podstate suhlasim. Zaciatocnik to ma tazke aj ked sa tomu sam venuje, lebo informacie sice su, ale vlastna skusenost je nenahraditelna. A kupovat niekomu darcek takymto sposobom je koledovanie si o problemy.
Magnova: Nebolo by lepsie sa s manzelom o tom porozpravat ? Prekvapenie bude aj tak ked ukazes zaujem a aspon budete mat chvilu co preberat ine ako kazdodenne problemy

Celestron 15x70 Skymaster, Bresser AR 102S/600, TS Individual 152/990
Celestron X-cel LX 25,18,7,5
Celestron X-cel LX 25,18,7,5
Moc Vám všem děkuji za rady a určitě tedy počkám až na ty narozeniny, spolčíme se tchýní a složíme se na něj 
Děkuji i těm, co případně o mé volbě pochybují. Nechtěla jsem tu svou volbu nějak obhajovat, ale budiž Když nějakou věc chceme, nebo potřebujeme, tak si jí prostě koupíme, ať už jsou to ponožky, kniha, telefon, v podstatě cokoli. Dárky si s mužem dáváme takové, u kterých víme, že by po nich ten druhý toužil, ale sám by si je nekoupil, máme malé dítě a tak už si člověk přeci jen leccos odpustí.. Ale nakonec se to k němu stejně nějakou oklikou dostane
Mně třeba dal manžel k narozeninám dárek o kterém jsem si byla jistá, že jsem se ani slovem nezmínila a přitom mi tím splnil jeden z mých "snů", ačkoli šlo o zážitek na pár hodin a není z něj žádný užitek (šlo o kurz molekulární kuchyně)
Navíc u takhle vysoké investice bych do toho nešla úplně naslepo, už mám manžela trochu "oťukaného", ale samozřejmě i tak nemůžu na 100% tvrdit, že to nebude šlápnutí vedle, ale sám o tom nemluví určitě proto, že si uvědomuje, že to není jen "blbinka" a možná i proto, že si myslí, že bych pro to neměla pochopení, když se dívá třeba na astro-pořady na Zoomu apod., tak vždycky fňukám ať to přepne a nakonec si jdu po svých a on spokojeně cestuje vesmírem aspoň skrze TV
A navíc díky Vaším radám, které mě utvrdily v tom, že bude lepší počkat, mám ještě pár měsíců čas si to nechat uležet v hlavě, spolčit se s tchýní a ještě zkusit občas nenápadnou narážku a ujistit se, že je to přesně ten pravý dárek
Ještě jednou moc děkuji!

Děkuji i těm, co případně o mé volbě pochybují. Nechtěla jsem tu svou volbu nějak obhajovat, ale budiž Když nějakou věc chceme, nebo potřebujeme, tak si jí prostě koupíme, ať už jsou to ponožky, kniha, telefon, v podstatě cokoli. Dárky si s mužem dáváme takové, u kterých víme, že by po nich ten druhý toužil, ale sám by si je nekoupil, máme malé dítě a tak už si člověk přeci jen leccos odpustí.. Ale nakonec se to k němu stejně nějakou oklikou dostane

Mně třeba dal manžel k narozeninám dárek o kterém jsem si byla jistá, že jsem se ani slovem nezmínila a přitom mi tím splnil jeden z mých "snů", ačkoli šlo o zážitek na pár hodin a není z něj žádný užitek (šlo o kurz molekulární kuchyně)
Navíc u takhle vysoké investice bych do toho nešla úplně naslepo, už mám manžela trochu "oťukaného", ale samozřejmě i tak nemůžu na 100% tvrdit, že to nebude šlápnutí vedle, ale sám o tom nemluví určitě proto, že si uvědomuje, že to není jen "blbinka" a možná i proto, že si myslí, že bych pro to neměla pochopení, když se dívá třeba na astro-pořady na Zoomu apod., tak vždycky fňukám ať to přepne a nakonec si jdu po svých a on spokojeně cestuje vesmírem aspoň skrze TV

A navíc díky Vaším radám, které mě utvrdily v tom, že bude lepší počkat, mám ještě pár měsíců čas si to nechat uležet v hlavě, spolčit se s tchýní a ještě zkusit občas nenápadnou narážku a ujistit se, že je to přesně ten pravý dárek

Ještě jednou moc děkuji!

Zapomněla jsem tam připsat, že když naposledy koukal na ten Zoom, tak si tak postesknul, že kdyby měl na terase svůj telskop, tak bych se mohla koukat na co chci
A můj muž určitě není z těch, který by "chtěl poníka" a jen tak plácal do větru, takže to považuji za nevědomě vyslovené přání, kterým rikuje, že ho prostě jednou dostane
A můj muž určitě není z těch, který by "chtěl poníka" a jen tak plácal do větru, takže to považuji za nevědomě vyslovené přání, kterým rikuje, že ho prostě jednou dostane

- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No, jenom jde o to, že to, co uvidí v tom dalekohledu, klidně i velkém 40cm zrcadlovém, je na hony vzdálené těm obrázkům co pouštějí na Zoom. Má tušení, že to tak je ? A hlavně, z Prahy z té terasy z mlhovin a galaxií neuvidí takřka nic (s vyjímkou pár nejjasnějších, a to mizerně), smrskne se to v podstatě na Měsíc, planety, a možná tak nějaké ty hvězdokupy.
Tuší to vůbec ?
Tuší to vůbec ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
takže to považuji za nevědomě vyslovené přání, kterým rikuje, že ho prostě jednou dostane
A Vy tím tak trochu riskujete, že bude pak ten čas trávit ve východních čechách a nebo v jiných částech republiky .. a nebo v jiné republice jen proto, že ho to třeba nadchne a bude jezdit za tmou... tady se často pochybuje o kupování "někomu" pro nejistotu správné volby, ale tato nejistota zákonitě obsahuje i tu druhou možnost a to je nadšení pro astropozorování - nakupování astrotechniky - hledání optimálního příslušenství převyšující několikanásobně cenu samotného dalekohledu, trávení nocí pod hvězdami, ježdění na astrosrazy atd .. A to nemluvím o stěhování rodiny na lepší místo, stavění si hvězdáren na střeše domu a nebo na zahradě ;) .. Tak to jen tak pro úplnnost .. Dejte vědět jak to dopadlo ..
ps: ale jinak se tento koníček dá kloubit docela dobře i s rodinou ke vší spokojenosti.
A Vy tím tak trochu riskujete, že bude pak ten čas trávit ve východních čechách a nebo v jiných částech republiky .. a nebo v jiné republice jen proto, že ho to třeba nadchne a bude jezdit za tmou... tady se často pochybuje o kupování "někomu" pro nejistotu správné volby, ale tato nejistota zákonitě obsahuje i tu druhou možnost a to je nadšení pro astropozorování - nakupování astrotechniky - hledání optimálního příslušenství převyšující několikanásobně cenu samotného dalekohledu, trávení nocí pod hvězdami, ježdění na astrosrazy atd .. A to nemluvím o stěhování rodiny na lepší místo, stavění si hvězdáren na střeše domu a nebo na zahradě ;) .. Tak to jen tak pro úplnnost .. Dejte vědět jak to dopadlo ..
ps: ale jinak se tento koníček dá kloubit docela dobře i s rodinou ke vší spokojenosti.
Dejte vědět jak to dopadlo ..Taky bych se za to přimlouval :)
Jinak Martin má pravdu o tom rozdílu fotografie vs to co člověk uvidí v okuláru, to srovnání může vypadat třeba nějak takto:
nutně to ale nemusí znamenat problém, přece jen vidět něco na vlastní oči je o něčem jiném...a třebas takový Měsíc vypadá v obou případech prakticky stejně :D
Jinak Martin má pravdu o tom rozdílu fotografie vs to co člověk uvidí v okuláru, to srovnání může vypadat třeba nějak takto:
nutně to ale nemusí znamenat problém, přece jen vidět něco na vlastní oči je o něčem jiném...a třebas takový Měsíc vypadá v obou případech prakticky stejně :D
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Zdravím!
Musím říct, že si opravdu vážím toho, jak se mi snažíte pomoci, fakt
Včera jsme s mužem už nemohli mít konkrétnější rozhovor, úplnou náhodou mi naběhl na vidle a rozhovor nakonec dopadl takto:
"A ty jsi nikdy neuvažioval o tom, že by sis ten teleskop pořídil?"
"No už několikrát, ale vždycky do toho vlezlo něco jiného, ale jednou si ho určitě pořídím, třeba až budeme mít ten barák za Prahou"

Určitě si neumím představit, co všechno by to obnášelo, kdyby se do toho můj muž nějak víc zainteresoval, ale třeba jezdit z Prahy mi určitě nevadí, to děláme tak jako tak. Zhruba v horizontu jednoho až dvou let plánujeme dům mimo Prahu, možná i v těch VČ. A i kdyby se můj manžel rozhodl pro jinou zemi, o čemž pochybuji, tak bych neměla problém ho následovat (a to z jakéholi důvodu) Ačkoli u nás jsme to já, dko žil a pracoval v zahraničí
Co se týče toho pozorování vs. TV, i mně jako totální astrolamě je jasné, že bych nemohla na obloze vidět to, co v TV, takže si myslím, že manžel si je toho určitě vědom.
A samozřejmě mám v plánu se sem určitě vrátit, jakmile by došlo k zásadní změně
Ještě jednou moc děkuju všem za rady a připomínky, jste báječní
Musím říct, že si opravdu vážím toho, jak se mi snažíte pomoci, fakt

Včera jsme s mužem už nemohli mít konkrétnější rozhovor, úplnou náhodou mi naběhl na vidle a rozhovor nakonec dopadl takto:
"A ty jsi nikdy neuvažioval o tom, že by sis ten teleskop pořídil?"
"No už několikrát, ale vždycky do toho vlezlo něco jiného, ale jednou si ho určitě pořídím, třeba až budeme mít ten barák za Prahou"

Určitě si neumím představit, co všechno by to obnášelo, kdyby se do toho můj muž nějak víc zainteresoval, ale třeba jezdit z Prahy mi určitě nevadí, to děláme tak jako tak. Zhruba v horizontu jednoho až dvou let plánujeme dům mimo Prahu, možná i v těch VČ. A i kdyby se můj manžel rozhodl pro jinou zemi, o čemž pochybuji, tak bych neměla problém ho následovat (a to z jakéholi důvodu) Ačkoli u nás jsme to já, dko žil a pracoval v zahraničí

Co se týče toho pozorování vs. TV, i mně jako totální astrolamě je jasné, že bych nemohla na obloze vidět to, co v TV, takže si myslím, že manžel si je toho určitě vědom.
A samozřejmě mám v plánu se sem určitě vrátit, jakmile by došlo k zásadní změně

Ještě jednou moc děkuju všem za rady a připomínky, jste báječní

- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
V tom případě bych klidně risknul něco jako 200-ku dobsona. Ten je i v případě toho, že by ho to nechytlo, výborně prodejný a naopak je u něj velká šance, že ho to chytne 

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Není to sice úplně taková "pecka" pod stromeček, ale myslím, že nejlepší dárek by byl, domluvit společné pozorování se zkušeným astroamatérem od Prahy. Většinou se zkušení rádi podělí o své poznatky se začínajícími. Manžel i Vy na vlastní oči vše uvidíte, dozví/te se proč je ten typ dalekohledu preferovanější než onen, vyzkouší/te si ovládání dalekohledu, možná se podívá/te více typy dalekohledů, utříbí si názor, možná se podívá do okuláru, a uvědomí si, že to není tak cool jako v televizi... Manžel určitě bude kvitovat snahu z vaší strany a předešlo by se tím možnému rozčarování z Vámi v nejlepší snaze vybraného, které nemusí splňovat manželovy sny.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Eleon:Není to sice úplně taková "pecka" pod stromeček, ale myslím, že nejlepší dárek by byl, domluvit společné pozorování se zkušeným astroamatérem od Prahy.Tím by ovšem úplně zmizel moment překvapení pro narozeninový dárek...
No, ale když Tě třeba po mnoha letech vytáhne manželka možná v zimě a po tmě někam na louku k lesu k cizímu chlapovi - to může být překvapení :)