Prosím poraďte
- pavelseb
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Tak sem to včera vyzkoušel. Zrcadlo jsem úplně povolil (jak aretační tak kolimační šroubky) a pak jsem jen opatrně zrcadlo zkolimoval (aretační šrouby jsem neutahoval). Tvar se zlepšil v podstatě do pravidelného trojúhelníku, ale pořád nemohu dostat kulaté tvary.
Přecházím z tohoto tvaru do trojúhelníkového.
Navíc jsem vyloučil koma korektor. Tím jak sem povolil hlavní zrcadlo tak se posunulo dál a já s povytaženým okulárem na plně vysutým výtahu jsem byl vizuálně schopen zaostřit i bez kolimátoru. Chovalo se to stejně.
Rozostřený obrazec vypadá takto. Nevím jestli takhle má vypadat když na internetu většinou rozostřené obrazce jako pravidelné kruhy. Ten ořez na horní straně je od okulárového výtahu.
Přecházím z tohoto tvaru do trojúhelníkového.
Navíc jsem vyloučil koma korektor. Tím jak sem povolil hlavní zrcadlo tak se posunulo dál a já s povytaženým okulárem na plně vysutým výtahu jsem byl vizuálně schopen zaostřit i bez kolimátoru. Chovalo se to stejně.
Rozostřený obrazec vypadá takto. Nevím jestli takhle má vypadat když na internetu většinou rozostřené obrazce jako pravidelné kruhy. Ten ořez na horní straně je od okulárového výtahu.
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
- Asellus Borealis
Prosím poraďte
V jednej z múdrych kníh som videl rozpísané čo presne ten ktorý obrazec znamená a čo s tým treba robiť. Ak bude v práci trochu času skúsim to pohľadať a naskenovať to.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
To vypadá (tedy pokud je to nyní opravdu úplně volné), že zrcadlo zůstalo už trvale zdeformované. Jak dlouho to bylo takhle utažené ?
A nebo není to přitažené ještě někde ? Shora, od pokovené plochy, takovými packami, co brání vypadnutí ? Taky to povol aby to bylo jen s lehkou vůlí, pokud to není.
Pokud takto kreslí zrcadlo, které leží úplně volně na podložce, tak je vadné.
A nebo není to přitažené ještě někde ? Shora, od pokovené plochy, takovými packami, co brání vypadnutí ? Taky to povol aby to bylo jen s lehkou vůlí, pokud to není.
Pokud takto kreslí zrcadlo, které leží úplně volně na podložce, tak je vadné.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- pavelseb
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Asellus Borealis: pokud něco dohledáš, bude to prima,...
MMys: No, právě já s tím bojuji už aspoň dva měsíce, a pokaždé sem si myslel že mám špatně zkolimováno. Tak jsem teď zakoupil normální lserovej kolimátor.
Takže jsem tak různě utahoval a dotahoval. Ale nikdy jsem nepoužíval šrobovák vždy jen ručně. Nenapdalo mě že to takhle můžu poškodit :'(
Možná se zkusím domluvit prodejcem co na to říká. Možná že bych mu to poslal, jestli by se na to nepodíval.
EDIT:Vyhodil jsem jméno prodejce (zde to nemá co dělat, neuvědomil jsem si to)
MMys: No, právě já s tím bojuji už aspoň dva měsíce, a pokaždé sem si myslel že mám špatně zkolimováno. Tak jsem teď zakoupil normální lserovej kolimátor.
Takže jsem tak různě utahoval a dotahoval. Ale nikdy jsem nepoužíval šrobovák vždy jen ručně. Nenapdalo mě že to takhle můžu poškodit :'(
Možná se zkusím domluvit prodejcem co na to říká. Možná že bych mu to poslal, jestli by se na to nepodíval.
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
Prosím poraďte
Dokud se zrcadlo nebude viklat, ak bych na nic neusuzoval.Opravdu uvolni všechno, včetně boků a pacek zpředu. Po tom povolení by se ohnisko nemělo přeci nijak extra posunout ( tak 1-2 mm )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- pavelseb
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Ano, posunulo se trochu, ale akorát abych mohl okulár krajíčkem chytit do výtahu i redukce byla povysunutá, samotný výtah na maximum. Na druhé straně to stačilo k tomu abych se zrcadlovkou nezaostřil.
Ještě se zeptám ty packy, to musím vytáhnout zrcadlo ven, předpokládám,....
Ještě se zeptám ty packy, to musím vytáhnout zrcadlo ven, předpokládám,....
Prosím poraďte
Co to máš za stroj ? U každého systému to je trochu jinak
lepší rada žádná než špatná
- pavelseb
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Zakoupil jsem u TS (přes jednoho našeho prodejce (info případně na SZ)) newton GSO 150/750 + TS Coma corrector
- Asellus Borealis
Prosím poraďte
Tak tu to je : http://www.ulozisko.sk/536013/Dalekohlad.rar
Dúfam, že to pomôže.
Dúfam, že to pomôže.
- pavelseb
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Díkec, podle těch obrázků to opravdu vypadá na deformaci zrcadla. Může být deformován i sekundární zrcádko?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
čistě teoreticky ano, ale pokud je nalepené za střed na držák, tak je takováhle deformace nereálná. Ta by hrozila jen pokud by bylo vloženo v dutém držáku (taková "plechovka" s packami na hraně, a shora přitlačno pružinou) ale to jsem u těchto dalekohledů nikdy neviděl.
Prostě uvolni vše kolem zrcadla, co se dá, a pokud to ani potom nebude dobré, tak s tím šup na reklamaci. Nicméně si nedokážu představit, že by GSO pustilo takovýhle kus skla ven. Chyba bude podle mě jinde.
Prostě uvolni vše kolem zrcadla, co se dá, a pokud to ani potom nebude dobré, tak s tím šup na reklamaci. Nicméně si nedokážu představit, že by GSO pustilo takovýhle kus skla ven. Chyba bude podle mě jinde.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- pavelseb
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Vědomě jsem s tím nic neudělal, ani mě to nespadlo nebo tak. Tak snad to dopadne dobře. Zkusím vše povolit.
- pavelseb
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Tak jsem včera vytáhl primár a zkusil povolit ty příchytky.
Bohužel sem nemohl odzkoušet na hvězdě, bo bylo oblačno. Nic méně se obávám že v tom asi problém nebude. Příchytky jsou z gumy které přitlačuje tenký plíšek a nezdálo se to nějak extra utáhlý. Spíš jen tak aby to drželo.
Zkusil jsem napsat prodejci na jeho názor a uvidíme. Každopádně díky za pomoc
Bohužel sem nemohl odzkoušet na hvězdě, bo bylo oblačno. Nic méně se obávám že v tom asi problém nebude. Příchytky jsou z gumy které přitlačuje tenký plíšek a nezdálo se to nějak extra utáhlý. Spíš jen tak aby to drželo.
Zkusil jsem napsat prodejci na jeho názor a uvidíme. Každopádně díky za pomoc
- pavelseb
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Prodejce mně potvrdil problém s primárem, ale zmínil se že je teoretická šance že se zrcadlo ještě narovná po nějakém čase (někdy i pár měsíců)
Má s tím někdo zkušenost?
Má s tím někdo zkušenost?
- Alien_MasterMynd
Prosím poraďte
Jestli to po vyndani ukazuje stejne, tak bych necekal s nejistym vysledkem a reklamoval....
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com