Jupiter
Jupiter 2011-2012
Včera se u nás (okr. Jičín) seeing postupně zlepšoval, krátce po půlnoci byl slušný, i když ne vynikající - odhaduju to tak na 3-4 "Damianovy stupnice". Bohužel mi právě pak zkolaboval notebook, ale jednu sérii jsem ještě chytil - čas 0:16.
SW 355/1600, Bino APM ED 100, Sony A7s, DMK21AU04
Jupiter 2011-2012
Tak ještě další, zase dnes brzo ráno, těsně po půlnoci, když je ten víkend jasný
. V týdnu to bude horší,vstává se do rachoty, ale aspoň jeden ještě chci v PO nebo ÚT zkusit, měl by mi dorazit kratší okulár.
Koukám časově to odpovídá Stacerovu snímku.

Koukám časově to odpovídá Stacerovu snímku.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2011-2012
Podmínkou je motorové ostření. Pak s dá experimentovat s přeostřením v rámci hloubky ostrosti. Většinou se nalezne poloha, ve které je vliv seeingu minimální.Motorové ostření by se hodilo. Někdo přeostřuje při snímání planet často a taky při každé změně filtru. Tam jsou ale posuvy pro danou sestavu konstantní a jednou změřené. Správné zaostření je kritické a vždy se dělá za daného stavu atmosféry. Těžko pak posoudit, jestli je optimální fokus kvůli seeingu na několik desítek sekund nějak významně posunut od polohy s nulovým seeingem. Dopadající vlnoplocha se mění s rychlostí v oblasti 100Hz.
Bylo by určitě zajímavé seeing měřit. Mám dva několikaminutové klíny z jakéhosi dálkoměru, stačilo by vyrobit masku. Software na vyhodnocení existuje. Trochu mrzuté by ale bylo měřit a nefotit v době, kdy je seeing vynikající.
Bylo by určitě zajímavé seeing měřit. Mám dva několikaminutové klíny z jakéhosi dálkoměru, stačilo by vyrobit masku. Software na vyhodnocení existuje. Trochu mrzuté by ale bylo měřit a nefotit v době, kdy je seeing vynikající.
Karel
Jupiter 2011-2012
Mitovka: Díky, to potěší.
Jinak dnes ráno konečně pěkný seeing, i když to nikdy nevydrželo ani celou minutu, hodně to kolísalo. Snímáno mezi 4:16 - 4:19
DMK21AU04, Powermate 5x, 8 pixelů/1", kanály po 1 minutě 30 framů/s, Registax 6, PS
Jinak dnes ráno konečně pěkný seeing, i když to nikdy nevydrželo ani celou minutu, hodně to kolísalo. Snímáno mezi 4:16 - 4:19
DMK21AU04, Powermate 5x, 8 pixelů/1", kanály po 1 minutě 30 framů/s, Registax 6, PS
Jupiter 2011-2012
Pánové,super sezona!Čumím,jak puk na vaše fotky.
Dovolím si mezi velikány zařadit i svúj počin ze soboty na neděli,kdy byl seeing již po 23h velmi kvalitní.Zatím stále snímáno mak-cass 180/2700mm a kompaktem Canon A560 za okulárem LE 20mm
Tomas
Dovolím si mezi velikány zařadit i svúj počin ze soboty na neděli,kdy byl seeing již po 23h velmi kvalitní.Zatím stále snímáno mak-cass 180/2700mm a kompaktem Canon A560 za okulárem LE 20mm
Tomas
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
Jupiter 2011-2012
stacer: Tak to je už ozaj pekný výsledok. Len pre zaujímavosť ja som dnes ráno približne v rovnakom čase nedosiahol ani taký výsledok:
Ale ten tvar mesiaca máte nejaký nepravidelný, skúste v R6 zadať aj mesiac ako aligment point, či to bude stále takéto čudné.
Ale ten tvar mesiaca máte nejaký nepravidelný, skúste v R6 zadať aj mesiac ako aligment point, či to bude stále takéto čudné.
mitovka
Jupiter 2011-2012
Vybral sem asi nejlepší snímek z 2.10.
více na klik
A taky sem konečně dodělal tu animaci.
Je to v rozsahu 4 a třičtvrtě hodiny, takže téměř půlka otočky planety.
Kuriozita je, jak se z pravé strany vynoří do záběru měsíc Europa a okamžitě zajede do stínu Jupitera. Je to jen na dvou snímcích a sotva postřehnutelné.
Je vidět jak se měnil seeing a taky zaostření. :-[
Ale jinak :D
více na klik
A taky sem konečně dodělal tu animaci.
Je to v rozsahu 4 a třičtvrtě hodiny, takže téměř půlka otočky planety.
Kuriozita je, jak se z pravé strany vynoří do záběru měsíc Europa a okamžitě zajede do stínu Jupitera. Je to jen na dvou snímcích a sotva postřehnutelné.
Je vidět jak se měnil seeing a taky zaostření. :-[
Ale jinak :D
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Jupiter 2011-2012
mitovka: S tím měsícem je to problém. Ta azimutální montáž nedokáže držet Jupitera pořádně v záběru, neustále to honím směrovými šipkami a měsíc je na naprosté většině framů mimo záběr. Někdy se to sice povede, že to celou minutu krásně drží, ale to je spíš výjimka. Takže jsem ho tam dal na základě jen několika vteřin vlastně z jiné série videí, kde jsem ve virtualdubu vystřihl jen tu část s měsícem (jen červený kanál), registroval ho úplně separátně, ale stejně to moc nedopadlo. Pak jsem ho prolnul v PS do finální fotky. Upravovat ho do kulata už mi ale přišlo poněkud příliš... 
Ta montáž je největší problém, snímání tímhle způsobem je docela stres. Navíc nemám motorické ostření, to bude další krok.

Ta montáž je největší problém, snímání tímhle způsobem je docela stres. Navíc nemám motorické ostření, to bude další krok.
Jupiter 2011-2012
Dnes 3. 10. ráno byly celkem dobré podmínky. Ověřil jsem si, že dokážu zaostřit pohledem na displej kompaktu stejně jako při použití ostřící masky. Při zpracování videa Registaxem 6 jsem zjistil, že nepříjemný cibulový efekt lze velmi potlačit kombinací různých variant nastavení filtrů, křivek, atd. Je potřeba jen mít trpělivost a dostatečné množství snímků na hraní Horší je, že při určitých úpravách obrazu mi z fotky mizel kotouček Ganymedu.
Jupiter se stínem od Ganymedu
Jupiter se stínem od Ganymedu
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Jupiter 2011-2012
Maser
pěkná a dlouhá animace [smiley=thumbsup.gif]!
Letos se opravdu teď roztrhl pytel s Jupitery. Napočítal jsem jen tak namátkou aspoň 15 fotičů. Ráno jsem taky zkoušel, dodám večer.
pěkná a dlouhá animace [smiley=thumbsup.gif]!
Letos se opravdu teď roztrhl pytel s Jupitery. Napočítal jsem jen tak namátkou aspoň 15 fotičů. Ráno jsem taky zkoušel, dodám večer.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Jupiter 2011-2012
Konecne jsem se dostal k hrani s Jupiterem, sice nedosahuje prumerne kvality zdejsich uzasnych snimku, ale urcite to je muj nejlepsi Jupiter :]
Nejvetsi starosti mi dela barva, nejak nejsem schopnej ji poradne z QHY-5T vydolovat.
Info a animace (v horsi kvalite) na klik
Nejvetsi starosti mi dela barva, nejak nejsem schopnej ji poradne z QHY-5T vydolovat.
Info a animace (v horsi kvalite) na klik
NWT SW Quattro-250P, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2011-2012
Ta montáž je největší problém, snímání tímhle způsobem je docela stres.Mě to zajímá, tak když si mi neodpověděl po SZ zeptám se veřejně, jak moc se ti projevuje rotace pole při fotografování? Přeci jen AZ montáž dělá své...
Lectorem iustus...
Jupiter 2011-2012
Teprve začínám, nového Dobsona SW 200/1200 mám méně než týden, ale zkusil jsem včera po 23h fotit Jupiter (kompaktem se zoomem, ISO 800, 1/60s, okulár 6mm SWA Planetary) a i při pozorování okem se mi zdá že je na něm vidět nějak málo detailů, podobně jako na fotce viz níže, jen je v dalekohledu o dost menší a jasnější.
Je možné že je to seeingem (Praha-Vysočany z terasy pod střechou paneláku), nebo je dalekohled špatně zkolimovaný?
Fotek jsem udělal několik a vybral tu nejlepší, žádné skládání fotek Registaxem jsem s tím nedělal (k tomu se dopracuju časem).
Nebo takhle v 200mm Dobsonu z velkoměsta vypadá Jupiter normálně?
Je možné že je to seeingem (Praha-Vysočany z terasy pod střechou paneláku), nebo je dalekohled špatně zkolimovaný?
Fotek jsem udělal několik a vybral tu nejlepší, žádné skládání fotek Registaxem jsem s tím nedělal (k tomu se dopracuju časem).
Nebo takhle v 200mm Dobsonu z velkoměsta vypadá Jupiter normálně?
Dobson 200/1200
Jupiter 2011-2012
Mě to zajímá, tak když si mi neodpověděl po SZ zeptám se veřejně, jak moc se ti projevuje rotace pole při fotografování? Přeci jen AZ montáž dělá své... To se omlouvám, nějak jsem úplně přehlédl, že mi přišla zpráva, jinak bych samozřejmě reagoval. Rotace pole třeba při snímání Jupitera nijak nevadí, Registax si s tím zřejmě poradí, navíc během jedné minuty na kotoučku o průměru 50" to je prakticky zanedbatelné.
Zkoušel jsem i pár deepsky objektů, tam už je to daleko větší problém - větší plocha čipu a délka jednotlivých expozicí. Použitelné to je tak do 30 sekund, při APS-C čipu a zmenšení na polovinu. Navíc nepřesnosti té naváděné montáže jsou výrazně větší než u ekvatoriální. Takhle to vypadá při 80 s:
http://img41.imageshack.us/img41/4291/rotacepole.jpg
Rozhodující ovšem je, kde se daný objekt nachází. Při focení M31 27.9. se 30 s expozice dělané kolem 20:30 nerozmazávaly rotací téměř vůbec, zato k půl druhé, když byla docela vysoko, to bylo mnohem výraznější. To je i případ té 80 s expozice v odkazu.
Zkoušel jsem i pár deepsky objektů, tam už je to daleko větší problém - větší plocha čipu a délka jednotlivých expozicí. Použitelné to je tak do 30 sekund, při APS-C čipu a zmenšení na polovinu. Navíc nepřesnosti té naváděné montáže jsou výrazně větší než u ekvatoriální. Takhle to vypadá při 80 s:
http://img41.imageshack.us/img41/4291/rotacepole.jpg
Rozhodující ovšem je, kde se daný objekt nachází. Při focení M31 27.9. se 30 s expozice dělané kolem 20:30 nerozmazávaly rotací téměř vůbec, zato k půl druhé, když byla docela vysoko, to bylo mnohem výraznější. To je i případ té 80 s expozice v odkazu.