Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Ok, takze nad zemi je tedycca 1,1m dlouha 200mm trubka, tloustka steny 5mm, to je ten pilir, prichyceny dole sroubama, ale co je pod tou zemi, jak hluboky to ma zaklady a co je na uplnym dne..a cim je vysypany okoli..prozatím vim, ze je to cca 90cm hluboko a cca 50-60cm siroky
Naposledy upravil(a) nosuh dne 14. 05. 2019, 23:33, celkem upraveno 1 x.
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
U mě je pod tím betonový sloup skrz celé přízemí zahradního domku. Takže to není tvůj případ. Co tam máš vykopat a vybetonovat ti popsal Homer (bude to chtít trochu studia stavební terminologie
)
Do té betonové patky je dobré zalít nějakou armaturu zakončenou čtyřmi závitovými tyčemi (já tam mám myslím M20) a na to pak přišroubovat základnu - plotnu s dírami a navařenou trubkou. Moje je 15mm tlustá.
Ty závitové tyče si to chce připravit do správné rozteče posvařováím nějakými dráty buď dopředu, a pak to celé zanořit do betonu, a nebo si jednotlivé tyče našroubovat do nějaké šablony, z kusu lamina, dřevotšísky a podobně, aby už byly ve správné rozteči, jako pak bude mít díry sloup.

Do té betonové patky je dobré zalít nějakou armaturu zakončenou čtyřmi závitovými tyčemi (já tam mám myslím M20) a na to pak přišroubovat základnu - plotnu s dírami a navařenou trubkou. Moje je 15mm tlustá.
Ty závitové tyče si to chce připravit do správné rozteče posvařováím nějakými dráty buď dopředu, a pak to celé zanořit do betonu, a nebo si jednotlivé tyče našroubovat do nějaké šablony, z kusu lamina, dřevotšísky a podobně, aby už byly ve správné rozteči, jako pak bude mít díry sloup.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
JAsne, takze vystupem ze země je nejaka betonova ploska se ctyrmi srouby 20mm cca 40x40cm..na to se pak prisroubuje pilir samotnej..a ty srouby 20mm jdou v podstate ode dna, tj, tech 90cm do hloubky..je to tak?
Naposledy upravil(a) nosuh dne 14. 05. 2019, 23:36, celkem upraveno 1 x.
to nosuh :
Tak to snad do detailu popsal Homer, ne ?
A je potřeba vůbec ten sloup šroubovat, když tu trubku lze zabetonovat přímo? K čemu vymýšlet ty všechny komplikace a spoje ?
Tak to snad do detailu popsal Homer, ne ?
A je potřeba vůbec ten sloup šroubovat, když tu trubku lze zabetonovat přímo? K čemu vymýšlet ty všechny komplikace a spoje ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
takze dole by byla lepsi rovnou 200mm trubka s final zakoncenim a nejakym privarenym Tckem dole pod zemi, aby se to nevyvyklalo, cca kolem 1m nad zem
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
MilAN: No třeba až tam budu chtít dát nějakou úplně jinou montáž (nižší vidlicovku a pdobně).
Samozřejmě, máš ale pravdu, pokud už s výměnou za něco jiného nepočítám, je nejlepší tu trubku zabetonovat, nevyžaduje to vypalování a svařování základny, závitové tyče atd... Nakonec, uříznout to a navařit tam v případě potřebu něco jiného, lze vždy.
Pokud to budeš betonovat přímo, bez patky k přišroubování, tak už bych tam snad ani nic nenavařoval, ta trubka se v betonu ani nehne, i když tam bude jen zanořená.
A výšku montáže nad zemí si musíš určit podle toho, co plánuješ za typ domečku, od jaké výšky chceš mít výhled na oblohu atd...
Samozřejmě, máš ale pravdu, pokud už s výměnou za něco jiného nepočítám, je nejlepší tu trubku zabetonovat, nevyžaduje to vypalování a svařování základny, závitové tyče atd... Nakonec, uříznout to a navařit tam v případě potřebu něco jiného, lze vždy.
Pokud to budeš betonovat přímo, bez patky k přišroubování, tak už bych tam snad ani nic nenavařoval, ta trubka se v betonu ani nehne, i když tam bude jen zanořená.
A výšku montáže nad zemí si musíš určit podle toho, co plánuješ za typ domečku, od jaké výšky chceš mít výhled na oblohu atd...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
To mame tedy sloup..200mm prumer, 5mm tloustka, cca kolem 1m nad zem, 90cm pod zemi, dole privareny na najekaou zakladnu, aby se nevyvratil..a ted.. jak ho zabetonovat..ciste ho vylit, nebo vnitrek necim vysypat nebo zustava duty?
To Homer:
co znamena "primastit tak 1:3"?
To Homer:
co znamena "primastit tak 1:3"?
K čemu to chceš zase přivařovat ? Ta trubka bude jen zalitá do betonu
Díky kolegům za připomínku - na možné zakopávání jsem nepomyslel. Ale myslel jsem na obrácený postup stavby - tedy že nejdříve bude pilíř a ten se obestaví stavbou, takže asi by bylo pohodlnější, aby při stavbě pilíř nepřekážel a byl tam volný prostor. To by vyřešil šroubovaný trubkový nástavec pilíře, zvl. pokud se bude jednat o nevelký prostor, což bývá dosti často.
Zakopávání a přitom dodatečnou pohodlnou montáž trubky v interiéru by vyřešila výška betonové části pilíře kousek pod určenou nášlapnou výšku budoucí podlahy - čímž opravuji svoji původní radu
. Myslím tak, aby podlaha akorát překryla osazovací plotnu ( matice ) na spodku trubky. S použitím niveláku ev. hadicové vodováhy žádný problém a při finální montáži by se člověk nemusel hrabat někde hlouběji pod podlahou. Podlaha kolem pilíře by mohla být s výřezem ze dvou půlek, který by se zapasoval kolem kulaté trubky. Ale to jsou už detaily mimo otázku a každý vymyslí své řešení...
Pokud by pilíř v prostoru nevadil, pak platí samozřejmě i Milanova rada.
Zakopávání a přitom dodatečnou pohodlnou montáž trubky v interiéru by vyřešila výška betonové části pilíře kousek pod určenou nášlapnou výšku budoucí podlahy - čímž opravuji svoji původní radu

Pokud by pilíř v prostoru nevadil, pak platí samozřejmě i Milanova rada.
Takze je to fakt jen dira v zemi, kde je do betonu zalitej sloup 200mm, s na zakladne navarenym nejakym třeba čtvercem 50x50cm, tl 1cm..je to tak? A uvnitř je teda duty az nahoru?
Teď čtu další příspěvky a vidím že to bude trochu složitější, asi jako když teď já za Martinova vedení začínám s astrofoto
. Beton se dělá v určitém poměru plniva a pojiva, kde plnivem je štěrkopísek ( tříděný nebo netříděný, tedy s většími oblázky nebo bez ). To znamená, že nebrat písek maltový, který obsahuje hlinité příměsi a je nevhodný pro výrobu betonu. Pojivem je běžný struskoportlandský cement a ten poměr pro laika je na lopaty, co jdou do míchačky. 1:3 se rozumí lopata cementu a 3 lopaty písku, pokud možno lopata jako lopata. Do země bude bohatě stačit 1:4. Prokládat kamenem, který se nerozpadá a drží pohromadě. Není to nutné, ale člověk si kolikrát uklidí kolem domu a ještě si ušetří míchání a kupování cementu, o jeho dopravě nemluvě. Zedník "přimaštěním" rozumí přidání cementu do směsi . zde u chudší směsi v zemi na bohatší nad zemí co do cementu.
Omluva za polopatický popis, pro většinu notoricky známý
.

Omluva za polopatický popis, pro většinu notoricky známý

Pokud by platila Milanova verze, pak trubka nemusí být takto až ke dnu výkopu, to je zbytečné. Pak postačí zabetonovat vlhkým betonem tak polovinu, dolů pod to dát cca 10 cm zásypu štěrkopískem, potom dát dovnitř nějakou dlaždici, starou cihlu či něco podobného rovného, na to položit ocelovou trubku, zajistit do svislice a postupně obetonovat, přitom kontrolovat svislost. Vlhkým betonem se rozumí taková směs, ze které se dá v ruce udělat koule - to aby se to nepropadalo a bylo stabilní.
Tak a jdu na kutě si chvilku číst
Tak a jdu na kutě si chvilku číst

JJ, tohle uz je i pro me smysluplnejsi, i když asi budu mit ještě par přihlouplých dotazu..precijen počet mnou zabetonovanych astropiliru je "0"
Diky

Diky
Tak já to zopakuji. Nic nepřivařovat, nic tam nedávat. Holá trubka se zalije do betonunosuh píše:T do betonu zalitej sloup 200mm, s na zakladne navarenym nejakym třeba čtvercem 50x50cm, tl 1cm..je to tak?
ok, diky Milane, tzn ze i vnitrek je zalitej betonem az nahoru k zemi..nad zemi to uz je ale asi duty ne, predpokladam, ze uvnitř sloupu povedou kabely od elektriky, co budou natazeny od země