Poor man Astrofoto - hvězdy na stativu
Tak aby jsete nerekli, ze jsem toto sve vlakno nadobro opustil, zkusil jsem si predecirem v noci na Krete take stred Mlecne drahy:
A mam astrofotku za 6 minut a "zadarmo"
A mam astrofotku za 6 minut a "zadarmo"
Pavel Vabrousek
A proč by měl být střed Galaxie červený ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
A proc ne? U fotek ze stativu jsem si opravdu z barevnym vyvazenim nijak poctive nehral. Proste to tam takhle vylezlo primo z fotaku, vcetne te zelene po stranach (jedina vetsi uprava, mimo obvyklych krivek, urovni... bylo uplatneni umeleho flatu).
V timto tematem jsem chtel upozornit zacatecniky, kteri obvykle dostavaji odpoved typu, ze na astrofoto je treba nejdrive investovat desitky tisic do vybaveni, ze to jde i jinak (byt samozrejme s odpovidajicimi - kompromisnimi vysledky). Urcite by se z toho dalo udelat malinko vice lepsim/pracnejsim zpracovanim, ale ruku na srdce stoji tech 6 minut expozic za to?
PS: mam totoez jeste jako 20x60s z Astrotracu za stejnych podminek. Tam si dam na barvy vetsi pozor...slibuji
V timto tematem jsem chtel upozornit zacatecniky, kteri obvykle dostavaji odpoved typu, ze na astrofoto je treba nejdrive investovat desitky tisic do vybaveni, ze to jde i jinak (byt samozrejme s odpovidajicimi - kompromisnimi vysledky). Urcite by se z toho dalo udelat malinko vice lepsim/pracnejsim zpracovanim, ale ruku na srdce stoji tech 6 minut expozic za to?
PS: mam totoez jeste jako 20x60s z Astrotracu za stejnych podminek. Tam si dam na barvy vetsi pozor...slibuji
Pavel Vabrousek
viktor : super fotky, ja teraz pojdem na dovolenku a rozmyslam ci brat montaz ci nie ked sa daju taketo aj zo stativu, len chudak fotak sa nacvaka.
1. S 50 objektivom to zvladne 8 sekund zo stativu?
2. A 180 mm ohnisko bez pointacie na EQ6 ??Bude to este ostre?
Vdaka, som rad ze sa paci - sam som bol prekvapeny.. Ja som fotil so 100mm m42 a galaxiu v andromede.. m42 bola pri 8sec maznuta, no m31 este relativne bodova.. pri ohnisku 50mm by to malo byt OK
na otazku 2 neviem odpovedat, ale ja osobne by som uz pointoval.
na otazku 2 neviem odpovedat, ale ja osobne by som uz pointoval.
- Honza Ebr (honza42)
viktor : super fotky, ja teraz pojdem na dovolenku a rozmyslam ci brat montaz ci nie ked sa daju taketo aj zo stativu, len chudak fotak sa nacvaka.
2. to je otázka dýlky expozice, vkusu, deklinace, ustavení a osobních nároků. já s montáží, která je o třídu horší než EQ6 na takový ohnisko dám bez pointace tak 2 minuty, čímž už se ale dá ledacos nacvakat. petan123 na HEQ5 zuřivě pointuje
2. to je otázka dýlky expozice, vkusu, deklinace, ustavení a osobních nároků. já s montáží, která je o třídu horší než EQ6 na takový ohnisko dám bez pointace tak 2 minuty, čímž už se ale dá ledacos nacvakat. petan123 na HEQ5 zuřivě pointuje
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Jako odpověď si ti dovolím dát odkaz na můj příspěvek:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 04/239#239
Tak z toho odhadni, jak moc je potřeba guidovat 180mm.
A záleží samozřejmě na precizním ustavení montáže a na poloze, kde se zrovna expozice promítá do křivky PE. A kolik expozic jsem ještě ochoten vyhazovat a jak velký knedlík mi nevadí.
Je to jasne, od ustaveni zalezi, ale ci ta periodicka chba ktora je pri eq6 mozno nadstandardne velka ci prave ta to nerozhadze uz.
Karel: neviem jak to robis ::)
Karel: neviem jak to robis ::)
Jak "nadstandardně" velkou máš PE ?
No este som to nemeral, ale tak co som cital EQ6 tipujem +- 30 - 40.
Tak nečti a necituj ani netipuj ale zkus. . Takovou PE měla původní EQ6. Dnesky je standard cca +/- 15".. U průměru šnekového kola 90 mm je tohle pro poměrně těžkou montáž celkem špičkové hodnota -.
Při 2x tak velkém šnekovém kole a za 5 násobek ceny se dá PE dostat k 5"
- Honza Ebr (honza42)
Tak nečti a necituj ani netipuj ale zkus. . Takovou PE měla původní EQ6. Dnesky je standard cca +/- 15".. U průměru šnekového kola 90 mm je tohle pro poměrně těžkou montáž celkem špičkové hodnota -.
Já se teda omlouvám za vykolejování vlákna (ale tohle je FpZ, tady tolik schopných moderátorů
), ale tohle mi už dlouho vrtá hlavou: čim to je, že ta PE nejde dostat na nulu? Proč není možný vyrobit dokonalý převodový kolo?
Já se teda omlouvám za vykolejování vlákna (ale tohle je FpZ, tady tolik schopných moderátorů
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
To je strojařina. Na soustruhu je velmi dobrýh výsledk , pokud je ovalita 0,01mm ( dáno vůlí ložisek, tuhostí a ostrostí nástroje, homogenitou materiálu). Brušením se dá dostat k 0,001 mm
O tolik bude házet "dokonale" opracovaný válec. A tak je to u všech převodů. Čím menší průměr, tím to házení ma za následek větší úhlovou chybu- 1/2 otáčky má menší obvod než druhá - a je hned PE. Každá techologie má nějaké meze - a nula je nedostižným ideálem
O tolik bude házet "dokonale" opracovaný válec. A tak je to u všech převodů. Čím menší průměr, tím to házení ma za následek větší úhlovou chybu- 1/2 otáčky má menší obvod než druhá - a je hned PE. Každá techologie má nějaké meze - a nula je nedostižným ideálem