Nechal jsem si z minulého auta doma taky 100Ah z auta jako záložní - nebyla vyloženě špatná, s nefunkčním žhavením dokázala točit motorem v -16 celkem asi minutu (po 20s pokusech). Po opravě žhavení už to tak slavné zdaleka nebylo, tak jsem ji vyřadil. Byla doma v pokoji nabitá asi rok, občas jsem ji kontroloval a dobil, ale pak jsem na ní asi půl roku nesáhl. A když jsem zjistil, že mám vybitou gelovku k aku vrtačce (dlouhý příběh

), tak jsem si říkal, že použiju tu autobaterii. A konečná, prostě si tam v rožku bez zatížení umřela, měla nějakých 8V (asi vnitřní průraz) a už nešla nabít.
Pointa příběhu je - ač může stará autobaterie vypadat ok, může být fakt už dost načatá a já bych ji bez zálohy neriskoval.
Apropo bavil jsem se s kámošem, který pracuje ve firmě, kde vyrábějí plastové šasi pro výrboce autobaterií. Ukazoval mi snímky, jak vypadá šasi pro baterii určenou do obchodu a jako prvovýroba - mají tam prý výstupky aby se tam mohlo dát míň olova, protože prvovýroba je požadována v nejlepší kvalitě i za cenu vyšších nákladů (v novém autě se to ztratí), jenže to by jako druhovýrobu nikdo za cenu prvovýroby nekoupil. Takže to, co prodává konkrétní automobilka stojí sice ranec, než když se koupí stejný výrazně levnější kus od stejného dodavatele, ale vydrží déle. Není to tak vždy, ale je to dost časté. Já to teda zas tak moc nezkoumal, ale je fakt, že v autech z druhé ruky mi začly baterie protestovat nejdřív tak při 10 letech stáří (podle vyraženého data výroby baterie stejný rok výroby jako auto)