Meteor až bolid
- K.Polakowski
Meteor až bolid
Hi neighbors !
Polish fireball station was registered a flash on the southern sky (from Szamotuły near Poznań). Two polish observers was saw big flash at ~22:25 UT from Tarnów.
Polish Fireball Network: Szamotuły, Poland M.Reszelski
22:24:49 UT 28.02.2010
http://www.pkim.org/?q=pl/node/1298
S pozdravem,
Krzysztof Polakowski
Polish fireball station was registered a flash on the southern sky (from Szamotuły near Poznań). Two polish observers was saw big flash at ~22:25 UT from Tarnów.
Polish Fireball Network: Szamotuły, Poland M.Reszelski
22:24:49 UT 28.02.2010
http://www.pkim.org/?q=pl/node/1298
S pozdravem,
Krzysztof Polakowski
Meteor až bolid
Dziękuję bardzo

Meteor až bolid
Thanks for the link Krzyzstof. That Hungarian video is the only one that captured the fireball itself so far. It seems I was really fortunate to see it with my own eyes. It outweighted all the bad weather we have had here in past months 

UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
- blizenec21
Meteor až bolid
Ja mám tiež nejaké zábery,ktoré možno potešia. Pochádzajú z maďarského letiska Inárcs
link:
http://www.youtube.com/watch?v=jn_aWxmd ... r_embedded
Inak bývam v obci Plešivec,ktorá je vzdialená asi 8km od dediny bretka. O nej sa hovorí,že epicentrum výbuchu mohlo byť práve nad jej katastrom.
V nedeľu som práve sledoval hokejové finale olympijských hier a o 23,25 som spozornel na obrovskú žiaru,ktorá preletela nad obcou.Po prelete následovala proste taká šupa (cca.10s -čo podľa mojich výpočtov 10x330m/s=3300m ),plastovými oknami až zatriaslo a bolo cítiť aj tlakovú vlnu.
Príjemné sledovanie.
link:
http://www.youtube.com/watch?v=jn_aWxmd ... r_embedded
Inak bývam v obci Plešivec,ktorá je vzdialená asi 8km od dediny bretka. O nej sa hovorí,že epicentrum výbuchu mohlo byť práve nad jej katastrom.
V nedeľu som práve sledoval hokejové finale olympijských hier a o 23,25 som spozornel na obrovskú žiaru,ktorá preletela nad obcou.Po prelete následovala proste taká šupa (cca.10s -čo podľa mojich výpočtov 10x330m/s=3300m ),plastovými oknami až zatriaslo a bolo cítiť aj tlakovú vlnu.
Príjemné sledovanie.
Meteor až bolid
Diky. No, tak toto uz je zaujimava informacia o tych 10 sekundach. Zatial sa vsade hovorilo o minute a pol a tych 30 km nad povrchom sa da povazovat iba za nejaku maximalnu vysku na zaklade info z nejakej lokality, lebo nie je k dispozicii smer - proste tych 30 km je len vzdialenost vybuchu z daneho miesta - na to by trebalo aj vizualne vidiet meteor - na urcenie vysky vybuchu kolmo od povrchu podla vysky nad obzorom.
V kazdom pripade, tych 10 sekund ale dava maximalnu vysku tie 3 aj daco kilometre
V podstate explozii mohlo byt viac ako jedna, v roznych vyskach - 2, 3 ako to blyslo...
V kazdom pripade, tych 10 sekund ale dava maximalnu vysku tie 3 aj daco kilometre

V podstate explozii mohlo byt viac ako jedna, v roznych vyskach - 2, 3 ako to blyslo...
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
Meteor až bolid
Trosku na odlahcenie..... V poste som nasiel aj takyto report o udalosti z 28.2
Dobry den,
Tymto by som Vam rad sprostredkoval kontakt na odhodlaneho vesmirneho pozorovatela (v kopii) , ktory udajne videl pristanie mimozemskych materskych lodi v nedelu pred polnocou. Zaujima nas predovsetkym moznost a stupen nasho pripadneho ohrozenia ak tam niekde v lesoch o tomto case klici mimozemsky zivot.
no ;D
Dobry den,
Tymto by som Vam rad sprostredkoval kontakt na odhodlaneho vesmirneho pozorovatela (v kopii) , ktory udajne videl pristanie mimozemskych materskych lodi v nedelu pred polnocou. Zaujima nas predovsetkym moznost a stupen nasho pripadneho ohrozenia ak tam niekde v lesoch o tomto case klici mimozemsky zivot.
no ;D
Meteor až bolid
TO LaBa: Je videt, ze jsi pracovne vytizen. Jaky si z toho vyvodil zaver a co jsi doporucil? (mohlo by se to presunout pak do astrohumoru).
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Meteor až bolid
aky si z toho vyvodil zaver a co jsi doporucil? (mohlo by se to presunout pak do astrohumoru).Radsej som neodpovedal, ale strasne ma svrbeli ruky... .Chcel som napisat.. .ze to len E.T volal domov 
A chcel som nieco aj o pani ministerke Tomanovej
.... ale .. to uz je mimo ramec fora ...
Moderator ked chce nech zakroci

A chcel som nieco aj o pani ministerke Tomanovej
.... ale .. to uz je mimo ramec fora ...
Moderator ked chce nech zakroci

Meteor až bolid
Sekciu "Politically incorrect humor" tu nemame, tak snad do astrohumoru by sa to presunut mohlo. 

Meteor až bolid
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Meteor až bolid
Video bolidu je aj v madarskej televizii
Skoda, ze po madarsky neviem
[media]http://www.youtube.com/watch?v=Y2e3qgjtmnU[/media]
Asi zatial najlepsi zaber bolidu
Skoda, ze po madarsky neviem

[media]http://www.youtube.com/watch?v=Y2e3qgjtmnU[/media]
Asi zatial najlepsi zaber bolidu
- Stefan K
- Věk: 65
- Kontaktovat uživatele:
Meteor až bolid
Záber je získaný priemyselnou kamerou z jednej stavby RD pri Budapešti a to celkom náhodou. Kamera je zacielená na časť dvora pri dome a naštastie zachytáva i časť oblohy nad plotom...
Podľa vyjadrenia Kristiána Sárneczkého, astronóma ktorý komentuje v správe zachytený preletu bolidu, takýto jasný bolid v Maďarsku od existencie digitalnych pozorovaní nebol zachytený.
Zo spomaleného záberu je vidieť výbuch, ktorý vytvoril plazmovú gulu a podľa Sárneczkého teleso sa rozplynulo v atmosfére a na povrch Zeme nedopadlo nič.
Teraz pracujú na tom, aby vďaka 3 rôznym záznamom preletu, ktoré majú k dispozícii určili presnejšie pohyb telesa a jeho rýchlosť.
Stefan
Podľa vyjadrenia Kristiána Sárneczkého, astronóma ktorý komentuje v správe zachytený preletu bolidu, takýto jasný bolid v Maďarsku od existencie digitalnych pozorovaní nebol zachytený.
Zo spomaleného záberu je vidieť výbuch, ktorý vytvoril plazmovú gulu a podľa Sárneczkého teleso sa rozplynulo v atmosfére a na povrch Zeme nedopadlo nič.
Teraz pracujú na tom, aby vďaka 3 rôznym záznamom preletu, ktoré majú k dispozícii určili presnejšie pohyb telesa a jeho rýchlosť.
Stefan
Stefan
-------------------------------------------
"Ten pohľad ... je ďaleko to najvznešenejšie čo nám astronómia poskytuje." Edmund Halley
www.skaw.sk - svet asteroidov a komét
"Ten pohľad ... je ďaleko to najvznešenejšie čo nám astronómia poskytuje." Edmund Halley
Meteor až bolid
Teraz pracujú na tom, aby vďaka 3 rôznym záznamom preletu, ktoré majú k dispozícii určili presnejšie pohyb telesa a jeho rýchlosť.Madari maju 3 rozne zabery? Fuh! Dufam, ze sa tie zabery dostali k Dr. Spurnemu (vcera mi pisal, ze ma len jediny zaznam k dispozicii).... Chcelo by to tych madarov nakontaktovat. Dr. Spurny mi vcera pisal, ze okrem ineho analyzuju seizmologicke data...
Razovu vlnu hlasili ludia z dost velkej oblasti...(Kosice, Roznava, Moldava, Revuca, Plesivec)... takze asi tak ...
A nemam to prezradzat, ale dam to tu. Uz mam nepotvrdene info, ze v Roznave snad nieco nasli (stale cakam na potvrdenie --- zdroj neprezradim, ale je velmi doveryhodny)
Razovu vlnu hlasili ludia z dost velkej oblasti...(Kosice, Roznava, Moldava, Revuca, Plesivec)... takze asi tak ...
A nemam to prezradzat, ale dam to tu. Uz mam nepotvrdene info, ze v Roznave snad nieco nasli (stale cakam na potvrdenie --- zdroj neprezradim, ale je velmi doveryhodny)
- Stefan K
- Věk: 65
- Kontaktovat uživatele:
Meteor až bolid
2 zábery z Madarska + 1 z Čiech. Ku kontaktom (CZ+SK+HU) už došlo. Uvidíme čo to prinesie ...
Stefan
- blizenec21
Meteor až bolid
LaBa:
Nejak sa mi nechce veriť,že niečo mohli nájsť v Rožňave. Totiž dráha preletu a najväčši jas bol viditeľný práve smerom na Juh od Plešivca smerom k madarským hraniciam...(iba pripominam,že Rožňava je na SV od Plešivca).
A podľa mojej teórie a čo je vidno pri výbuchu bolidu z madarskej RTL televiizie neverim žeby sa našli nejake vyraznejšie pozostatky...ale pátračom držím place:)
Nejak sa mi nechce veriť,že niečo mohli nájsť v Rožňave. Totiž dráha preletu a najväčši jas bol viditeľný práve smerom na Juh od Plešivca smerom k madarským hraniciam...(iba pripominam,že Rožňava je na SV od Plešivca).
A podľa mojej teórie a čo je vidno pri výbuchu bolidu z madarskej RTL televiizie neverim žeby sa našli nejake vyraznejšie pozostatky...ale pátračom držím place:)