Milane, tak to som naozaj nepochopil. A narušil si mi koncept kolimátorového hľadáčiku.
Zatiaľ síce stále neviem ako to myslíš, ale jeden vezmem von a idem sa s tým pohrať - hľadať červený bod mimo toho menisku a pokúsiť sa vidieť ho oboma očami.
Je to jednodušší, než si myslíš. Samozřejmě, jedno oko musí mít červený bod, tak abych ho viděl "na menisku" , a druhým okem vidíš celou oblohu. Mozek si to spojí, oba obrazy jsou v nekonečnu- s tím oko nemá problém a přesně to je principem kolimátoru.
Jen je potřeba se oprostit od myšlenky, že ten bod je na skle nebo na menisku/zrcadlu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Aha, tak to som sa mobil snažiť! ďakujem za vysvetlenie.
Skúsim to teda týmto spôsobom, len mám isté pochybnosti, či to moje oči dokážu. Ľavé je silné dominantné a pravé musím tak trochu nútiť keď chcem aby sa poriadne zapojilo.
Idem na to, druhý pokus...
Nepsal jsem, že se musí dívat oběma očima - to opravdu není podmínka.
Pro ty, kteří nechápou, jak kolimátor funguje je tu odkaz na Wiki, kde top je i s obrázky : https://cs.wikipedia.org/wiki/Kolim%C3% ... ova%C4%8D).
A mohli bychom ppřestat ten nasmyslný název : LASAEROVÝ hledáček /zaměřovač (i když je to běžný trik některých prodejců jak zvýšit důležitost zboží).S laswerem to nemá nic společného a ani by to s ním nemohlo fungovat.
Laserové je jen to zelené ukazovátko, které lze také použít a svítit si na oblohu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Milane, vďaka! Včera som to skúsil tak ako si mi naznačil a vcelku to funguje. Musím teda presviedčať pravé oko (teda vlastne mozog) aby sa viac zapájalo do videnia, ale dá sa to!
Tak mi napadá, pred nejakým časom sa tu viedli vášnivé diskusie o tom ako ten červený bod "zatieňuje" hľadaný objekt. Nezatieňuje, pochopiteľne, zrejme šlo len o nešťastne použité slovo. Ale rozhodne ho dokáže prežiariť. Avšak touto metódou hľadania pomocou oboch očí ani (mierne) jasnejší červený bod až toľko nevadí. a rozhodne potom nie je problémom ani tmavé sklo kolimátoru.
Inak na 100% súhlasím s výtkou použitia slova "Laser" v označení týchto hľadáčikov. Už dávnejšie som sa zamýšľal nad tým ká je to blbosť.
armichael píše:
- hľadať červený bod mimo toho menisku a pokúsiť sa vidieť ho oboma očami.
Michal, ten červený bod predsa nemôžeš vidieť oboma očami naraz, môžeš ho vidieť len jedným okom, tzv. vodiacim a už vôbec nie mimo okna menisku. V podstate vodiacim okom sa mieri (a to je intuitívne) či už cez mieridlá alebo kolimátor a tým druhým vnímaš cieľ ( v tomto prípade hviezdu) alebo terč (to je jedno).
Billy, samozrejme že ho takto ani nevidím. Skúsil som to aj keď som tušil že to nepôjde, ale nasledovný Milanov príspevok mi objasnil ako to mám robiť. Na prvý raz som to proste nepochopil.
armichael píše: ↑09. 11. 2024, 15:26
To vyzerá výborne, nielen je funkčne ale aj esteticky!
Chcel by som sa opýtať: niektoré hľadáčiky tohto typu majú sklo pomerne tmavé a v noci cez to vidno o dosť menej. Ako je na tom tento mrňous?
Jak psal Milan, koukám do toho oběma očima, takže popravdě ani nevím, ale vyzkouším a napíšu sem.
Teď jsem si i ztmavil diodu, která v původním stavu i při pohledu oběma očima lehce (nic hrozného, dalo se to v pohodě používat i tak) přesvěcovala hvězdy, takže nyní to bude i více vypovídající.
Tak já se taky pochlubím s hledáčkem, tentokrát na bino APM 82. Použil jsem stejný jako kuceraz, protože je malý a lehký. K uchycení jsem si na 3D tiskárně vytiskl RIS lištu, kterou jsem přišrouboval k madlu dalekohledu. Zároveň lišta trochu prodlouží to nevelké madlo a také vepředu jsem na ní udělal takový jako zobák, který zabrání vyklouznutí dalekohledu z ruky při manipulaci. Fotky přikládám níže.
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO