Saturn
Saturn 2014
Na ty snímky byl nadprůměrný, tak že i při natáčení videa bylo vidět cassiniho dělení v celé délce + podnebné pásy.... včera byl seeing hoodně špatný, proto jsem nic nesnímal.
SW 250/1200, Celestron 6 SE, C11, EQ6
Saturn 2014
Muj první pokus o fotku (z videa) Saturnu, je to webkamerou:
http://www.czc.cz/microsoft-lifecam-hd- ... 57/produkt
s vyjmutou optikou v dalekohledu v primárnim ohnisku 2800mm
Je to teda z domova z okna takže seeing byl strašnej i je tu docela přesvětleno od lamp.
Jen mě zarazilo jak strašně moc to "přibližuje" přes tuhle webku.. když bych to měl přirovnat k zvětšení přes okulár tak je to kolem 700x výše tu čtu že se to moc takhle brát nedá, to chápu. Takže teoreticky kdybych k tomu napojil dejme tomu cannon 600D tak by měl být ten obraz menší?
http://www.czc.cz/microsoft-lifecam-hd- ... 57/produkt
s vyjmutou optikou v dalekohledu v primárnim ohnisku 2800mm
Je to teda z domova z okna takže seeing byl strašnej i je tu docela přesvětleno od lamp.
Jen mě zarazilo jak strašně moc to "přibližuje" přes tuhle webku.. když bych to měl přirovnat k zvětšení přes okulár tak je to kolem 700x výše tu čtu že se to moc takhle brát nedá, to chápu. Takže teoreticky kdybych k tomu napojil dejme tomu cannon 600D tak by měl být ten obraz menší?
Schmidt-Cassegrain 280/2800mm, Okulár Baader Hyperion 68° 21mm, Nikon 10x25 , Fomei 20x50
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2014
No, máš to dost strašný, ale osobní zkušenosti ti pomohou nejvíc.
Hlavně příště nefoť otevřeným oknem, to je k ničemu.
Dále můžeš zapomenout na myšlenku, že okolní lampy vadí na focení planet a v neposlední řadě, že obraz planety bude v ohnisku dalekohledu jinak velký na webce a jinak na DSLR. Na obou čipech bude samozřejmě stejně velký, otázka je, jaký mají "zorné pole" proto se ti pak z webky zdá hodně zvětšený.
Hlavně příště nefoť otevřeným oknem, to je k ničemu.
Dále můžeš zapomenout na myšlenku, že okolní lampy vadí na focení planet a v neposlední řadě, že obraz planety bude v ohnisku dalekohledu jinak velký na webce a jinak na DSLR. Na obou čipech bude samozřejmě stejně velký, otázka je, jaký mají "zorné pole" proto se ti pak z webky zdá hodně zvětšený.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Saturn 2014
když bych to měl přirovnat k zvětšení přes okulár tak je to kolem 700x výše tu čtu že se to moc takhle brát nedá, to chápuNa mém monitoru má kotouč Saturnu 2,5cm. Na ten monitor koukám ze vzdálenosti 70cm a tak kotouč vidím pod úhlem 2°.
Když to poměřím s úhlovou velikostí Saturnu na obloze 18,1", vychází mi, že na monitoru vidím tvůj Saturn 400x větší než na obloze.
Ale při ohnisku 2800mm bude mít vždy kotouček o úhlové velikosti 18,1" velikost na senzoru 0,25mm.
To je celkem prťavé, takže předpokládám, že když ta webkamera má malinký senzor, kde je natěsnáno 0,9Mpix, bude z C600D ten obraz planety vskutku menší, zvlášť, když budeš natáčet video. Pro přesné poměry by to chtělo znát velikost pixelu té webky, ale to asi prodejci neuvádějí.
Budeš to muset vyzkoušet v praxi.

Když to poměřím s úhlovou velikostí Saturnu na obloze 18,1", vychází mi, že na monitoru vidím tvůj Saturn 400x větší než na obloze.
Ale při ohnisku 2800mm bude mít vždy kotouček o úhlové velikosti 18,1" velikost na senzoru 0,25mm.
To je celkem prťavé, takže předpokládám, že když ta webkamera má malinký senzor, kde je natěsnáno 0,9Mpix, bude z C600D ten obraz planety vskutku menší, zvlášť, když budeš natáčet video. Pro přesné poměry by to chtělo znát velikost pixelu té webky, ale to asi prodejci neuvádějí.
Budeš to muset vyzkoušet v praxi.

Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Saturn 2014
Martinuss:Tak na první snímek proč ne,ale máš opravdu dělo na planety tak to tak nedegraduj.Pokud chceš fotit s okna tak dej aspon tubus at trčí co nejdál ven s okna je to sice pitomá rada protože tohle není profesionální bo venku je seeing někde jinde.Jinak pouvažuj o koupi nějaké normální kamerky vím každy začínal na něčem,ale uvědom si co vlastníš za mašinu a co ti jde ven. Snímky 150kou tě snadno strčí do kapsy a přitom hardware na to máš abys konkuroval těm nejlepším.Jinak lampy vůbec nevadí snímání planet a měsíce,já sám mám lampu 15m od místa kde snímám.Jinak tím otevřeným oknem moc nefot je to o ničem protože seeing jde do pryč.Budu se těšit na ty opravdové perfektní super snímky s 280ky. .Jasnou oblohu a super seeing přeje Alexis 

Saturn 2014
Haled, jestli máš možnost, dej si dalkohled na zahradu přehod před něho plachtu a nech ho tam pár dní... a uvidíš rozdíl.... hlavně v tom, že bude ready hnedka po setmění...pokud nemáš možnost zahrady, zkus za včas někam vyjet, tak abys vše měl připravené a začal snímat ještě za denního světla, jak najdeš saturn... jinak určo bych koupil i kamerku 

Saturn 2014
Moc děkuji za odpovědi a rady opravdu si toho cením. Zatím jsem právě omezován tím že nemam notebook takže mam webku napojenou na stolní pc. Nějakou tu kamerku přímo na snímání planet bych si rád pořídil, ještě musím pořádně prozkoumat jakou. Co myslíte byla by pro mě lepší mono nebo color?
Ale ted mě napadlo že na zahradě bych mohl postavit jak dalekohled i stolní pc zatím a zkusit něco natočit tam, elektrika tam je
Ještě k těm lampám, ta mi právě svítí přímo kolmo přes okno a připadá mi že ten Saturn má docela silnej nádech barvy tý lampy.
Ale ted mě napadlo že na zahradě bych mohl postavit jak dalekohled i stolní pc zatím a zkusit něco natočit tam, elektrika tam je

Ještě k těm lampám, ta mi právě svítí přímo kolmo přes okno a připadá mi že ten Saturn má docela silnej nádech barvy tý lampy.
Schmidt-Cassegrain 280/2800mm, Okulár Baader Hyperion 68° 21mm, Nikon 10x25 , Fomei 20x50
Saturn 2014
Ak je lampa zlta/oranzova, moze mat docela silnej nadech farby Saturna.
Saturn 2014
no tak si vyrob rosnici (karimatka stočená a slepená chemoprénem) a tu nasad na dalekodled.... prodloužíš tubus a tím i eliminuješ lampu. Jestli barevnou a nebo mono je otázka, jak peněz, tak i složitější zpracování (ale lepší výsledky, ale někdy nestihneš všecky barvy např. mraky a seeing), postav stůl a něco natoč na zahradě a pak uvidíš rozdíl 

Saturn 2014
Ještě k těm lampám, ta mi právě svítí přímo kolmo přes okno a připadá mi že ten Saturn má docela silnej nádech barvy tý lampy.To je jen náhoda. Světlo té lampy nemůže ovlivnit světlo, které přichází od Saturnu. To světlo lamp se rozptyluje v ovzduší a tak přezáří temné pozadí. Toho si ale u planet prakticky nevšimneš, jelikož světlo z planet je mnohem silnější než rozptýlené světlo lamp. Pokud ti světlo z lampy svítí do tubusu a vytváří nějaké odlesky na fotkách, lze to řešit tou rosnicí, o které psal Dobycz1, a nakonec si jí stejně pořídíš, jelikož venku záhy zjistíš, jak snadno se korekční deska orosí. 

Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Saturn 2014
Maser to napsal dobře, jen ještě doplním, že pro mono kameru bych si pořídil filtrové kolo pro více filtrů, než 4 a to už jsi na více než dvojnásobku ceny barevné kamerky 

Saturn 2014
Ještě k té kameře Zwo vydalo další ještě levnější barevnou kamerku ASI 034 MC která má celkem dobré parametry na planetární astrofoto nedosahuje sice kvalit ASI120mc,ale zas má pozoruhodnou cenu sca 130euro levnější.Na planety myslím je dostačující a oproti webce obrovský skok.přidávám odkaz.
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... 0-FPS.html
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... 0-FPS.html
Saturn 2014
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2014
Jinak pokud se jedná o snímání s DSLR (notebook též nezbytný) zkuste pohledat na AF snímky Honzy Klečky. Výsledky má s DSLR na planetách pomocí videa famózní! Kamerka je něco jiného, nicméně že by to s DSLR nešlo se taky říci nedá.
Lectorem iustus...
Saturn 2014
DSLR se dá provozovat i bez notebooku. Akorát třeba Canon ukládá video do formátu MOV, který například takový AutoStakkert neuznává. Dá se to ale vyřešit třeba převodem do sekvence PNG souborů (pod Linuxem na to používám avconv). Monochromatické planetární kameře se DSLR samozřejmě v rozlišení rovnat nemůže.
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50