Dalekohled provozuji na NEQ6, snímám canonem 1000Dm, pointovat se pokouším přes klasický hledáček 9x50 s kamerou QHY5. Bohužel se mi nepodařilo za celé jaro nasnímat nic, u žádného objektu nemám víc jak hodinu použitelných dat. Není tomu tak, že bych zbrkle přeskakoval z objektu na objekt, naopak se snažím cílit vždy na jeden terč, pokud ho mám zrovna ve výřezu JV - JZ. je to způsobeno tím, že zase nic pořádně nefunguje... shořel mi noťas, tak jsem se donutil oprášit starý 11" netbook, který kupodivu po menším znásilňování (ovladače, mám tam winxP, sedmičky se prakticky nehýbají...)podařilo zprovoznit a pracuje spolehlivě, akorát to ukládání snímků je pomalejší... ale zase mám stroj, co mi vydrří běžet 5 hodin ze své baterky (vyzkoušeno). Nicméně řeším následující:
1) uchycení pointačního hledáčku. pro 600mm ohnisko jsem měl upravený klasický držák - gumový O kroužek + 2 stavěcí šrouby + kolík na pružince. pružinu jsem vyhodil a hledáček nafest usatil vyložením držáku zevnitř a přitařením šroubů. To fungovalo celkem dobře, metrové ohnisko to ale nedává. Existuje nějaký tovární bazmek pro pevnější uchycení hledášku nebo to budu muset sbastlit v dílně? (při stěhování jsem např potratil závitníky a nechce se mi je kvůli tomu kupovat znova...)
2) mám standardní Sky-watcher lištu 32cm. Zdá se mi, že se dalekohled poněkud "kroutí", pomůžu si výrazně přechodem na 3" losmandy systém? Pokud ne, má smysl alespoň koupit ještě jednu "obyč" lištu na hřbet a vytvořit jakousi klec? nebo spláchnu peníze do záchodu?
3) pointace obecně. Strašně bojuju s pointací v DE. Třičtvrtě snímků mám ujetých právě v deklinaci. Blbě se mi sestava vyvažuje - když nastavím výtah s DSLR co nejblíže kříži montáže (snařím se držet minimální moment setrvačnosti), tak je práce s sestavou strašná tortura, v jinám případě se mi nedaří deklinaci vyvážit. Je na to nějaký trik? Pointuji v PHD2, pointace je nastavená v DE jen ve směru driftu a stejně je to špatné...
Jinak ale cítím i pozitiva - nikdy by mě nenapadlo, jak moc snadnější bude ostření při F5 oproti F4 - rozdíl je propastný. Při F4 jsem přejížděl z jednoho rohu senzoru na druhý a snařil se chytit nějaký kompromis, tady u F5 mám odzkoušeno, že pečlivé zaostření přes Bahtinova na středu pole je většinou naprosto dostačující...
A taky ty galaxie už nejsou "nicotné" jako při f600mm, jen malé...
Pokud by někdo věděl, jak mi ulehčit bolestnou cestu, byl bych rád...