Konojedy refra-čumendo
Re: Konojedy refra-čumendo
Jestli se to do večera nějak výrazně nezhorší nebo nenastane jiný průšvih, tak pojedu.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
- Ondra_z_hor
Hlášení: Zvláštní noc. Podmínky se měnily sem tam vlastně celou noc. Nejdřív to nevypadalo dobře, po 22:00 se to krásně vyčistilo , seeing nadějný, Lambda Cyg slušně rozštípnuta na 400x. Během hodiny se to zkazilo na mizernost. Poté před půlnocí chvíli opět slušné podmínky a poté rozsáhlá pomalá vysoká od západu zase prosvětlila oblohu. Podmínky se měnily dokonce i na krátkých časových škálách. Občas jsme se nemohli shodnout, co je vidět a co ne. A nebylo to rozdílnými schopnostmi pozorovatelů. Tma se pohybovala od 20,70 do 20,80 mag./arcsec.2 sem tam. Účast 5 ks.
Refraktor TEC 160 FL (160/1120), SCT C14 (356/3910)
Podmínky opravdu brutálně proměnlivé, jak z hlediska tmy a průzračnosti, tak seeingu. Krásně tmavá obloha s Mléčnou dráhou, chvíli koukám do mapy, podívám se nahoru a obloha je tak světlá, že Mléčnou dráhu sotva rozeznám. Když jsem pak ke konci zkoušel Saturn, chvíli ostrý jako břitva ve zvětšení 300x a na krajích vidím i Cassiniho dělení a během pár vteřin nezaostřím ani 177x tak, abych viděl mezeru mezi přední a zadní částí prstence.
Neměl jsem žádný systematický plán, spíš jsem jen tak nahodile zkoušel, co mne zrovna napadlo. Nějaké větší kulovky pro potěchu oka (M71, M15, M2), Řasy ve zvětšení 40x s OIII filtrem parádní (i když ne tak dechberoucí jako v Zubří), Helix dost slabý, ale s OIII se dal poznat i tmavší střed, Pacman sotva rozeznatelný, ale byl tam. Došlo i na galaxie (NGC7331 a NGC7457 a cvičně i M31 a spol a M33) a na závěr planety - Neptun, Uran a hlavně Saturn. V těch lepších chvilkách bylo vidět, že na planetách se mám na co těšit, ale bohužel těch lepších chvilek moc nebylo. Jupiter byl bohužel ještě moc nízko, ale už se nemůžu dočkat.
Neměl jsem žádný systematický plán, spíš jsem jen tak nahodile zkoušel, co mne zrovna napadlo. Nějaké větší kulovky pro potěchu oka (M71, M15, M2), Řasy ve zvětšení 40x s OIII filtrem parádní (i když ne tak dechberoucí jako v Zubří), Helix dost slabý, ale s OIII se dal poznat i tmavší střed, Pacman sotva rozeznatelný, ale byl tam. Došlo i na galaxie (NGC7331 a NGC7457 a cvičně i M31 a spol a M33) a na závěr planety - Neptun, Uran a hlavně Saturn. V těch lepších chvilkách bylo vidět, že na planetách se mám na co těšit, ale bohužel těch lepších chvilek moc nebylo. Jupiter byl bohužel ještě moc nízko, ale už se nemůžu dočkat.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
- Ondra_z_hor
Narazil jsem na fotku na FB amatérské snímky vesmíru, kde je poměrně silné airglow ze včera kolem 23hod. Tak možná že ta přesvětlená až zelená obloha se nám jen nezdála.
No, je fakt, že v tu chvíli, kdy jsem se po koukání do mapy rozhlédl a obloha se mi zdála nějak nezvykle světlá, měl jsem zároveň pocit, že "svítí zeleně". Ale přičítal jsem to automaticky tomu, že jsem do té mapy koukal s červenou čelovkou, i když jsem nikdy dřív takhle intenzivní pocit "zelené oblohy" neměl.
Zajímavé, vždycky jsem měl za to, že airglow, stejně jako protisvit a nejspíš i zvířetníkové světlo, je něco, co v našich podmínkách uvidím jen na fotkách ze šťastnějších končin, kde je pořád ještě v noci tma.
Zajímavé, vždycky jsem měl za to, že airglow, stejně jako protisvit a nejspíš i zvířetníkové světlo, je něco, co v našich podmínkách uvidím jen na fotkách ze šťastnějších končin, kde je pořád ještě v noci tma.

Nene, Airglow dokáže negativně ovlivnit oblohu i u nás.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

A letošní léto je díky velké sluneční aktivitě časté a silné, bohužel…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Muselo to opravdu být nezvykle silné, protože v tu chvíli zeleně působily i světlé "čepice" nad Prahou a dalšími městy. Až mi to trochu připomnělo červnový zážitek s polární září, ale tentokrát byla zelená všude po celé obloze.
Chystá se dneska někdo? Podle meteoblue to zatím vypadá dobře...
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
Dopoledne nedávám, musel jsem dospat deficit a taky musím ještě nakrmit rodinu. Když to půjde dobře, mohl bych dorazit kolem druhé a zůstal bych pak i na večer.
Za chvíli vyrážím, dorazit bych měl tak po půl třetí i se Zuzanou.
- Ondra_z_hor
Dobrý -splněno. Byl jsem tam od 10:00 do 15:00. Modeláři byli dostatečně ohromeni pohledem na Slunce v Kowě (32x) přes folii a ještě víc pohledem do refráku přes folii na fotosféru se spoustou skvrn a na 240x i slušnými podrobnostmi ve skvrnách - umbra a penumbra. Byli trochu zklamáni , neboť účast veřejnosti z Konojed a Nučic byla malá - asi 4ks, a kolem třetí už balili. Celkem tam bylo asi 10-15 lidí včetně dětí se spoustou modelů a létání.
Myslím, že účel - vstřícný krok - splněn. Jsem ale úplně vyšťaven z toho pobytu na slunci a výkladu a dnešní noc nedám.
Myslím, že účel - vstřícný krok - splněn. Jsem ale úplně vyšťaven z toho pobytu na slunci a výkladu a dnešní noc nedám.
Refraktor TEC 160 FL (160/1120), SCT C14 (356/3910)