Povrch Měsíce - detaily

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Oko1

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Oko1 »

Tak já asi určitě pochalu nedostanu - mozaika, kde mi jedno pole při ručním skládání maličko ujelo, vykousnutí srpku a viditelné okraje jednotlivých snímků... a tak vůbec... je to moje měsíční "druhotina" a podle toho je to zmatlané. Ale stejně mám radost:-) Nakonec ten Měsíc není tak špatnej objekt, ikdyž normálně deep sky fotografy spíš štve.

Fotil jsem to tak trochu ze zoufalství, tak trochu jako testík refraktoru a kamery.

EDIT: trochu jsem to přepracoval na zakladě rad od zkušenějších planetářů. Takže F5:-)

Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Alexis

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Alexis »

A tak není špatný jen by chtěl ořezat kraje a pak složit jdou vidět ty čáry při skládání.škoda toho malého kousku že chýbí,ale to i mě se často stane a pak to pěkně naštve při složení. ;)
Alexis

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Alexis »

jj ted už je to mnohem lepší.:)
mitovka

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od mitovka »

Nevidel som to predtým, ale teraz je to veľmi pejná mozaika.

Chýbajúci kúsok pekne naštve, stával sa aj mne zo začiatku. Určite si začínal z dola že? Ja som ho mával vykusnutý presne tam kde Ty...

A odhadujem, že ešte nebola celkom tma keď si začínal? Spraví to potom problém pri snahe dosiahnuť rovnaký jas pozadia v celom snímku.

Inak ozaj dobrá práca. Aký je tam teraz seeing?
mitovka
FunTomas

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od FunTomas »

Honzo, ty sa po mne opakuješ. To som s jedným chýbajúcim poľom tak inšpiratívny? ;D
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od MMys »

Nojo, jenže tady to nejde tak snado dodělat jindy. Je potřeba chytit stejnou libraci, a pokud možno i podobnou fázi.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Oko1

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Oko1 »

Tma už byla úplná, to mě tedy taky zaujalo, že jas snímků byl maličko jiný, přestože expozice baly stejné. Ale je možné že se postupně nasouval nějaký bordel ve vyšších vrstvách, dneska bylo horko a vypadalo to jako že zase se sem zase hrne vzduch s pískem od Afriky. A k tomu jsou snímky nekalibrované, takže šum z kamery jak se postupně zahřívala může taky sehrát roli. Prostě neplánovaná mozaika a podle toho to dopadlo:-)

Na té mozaice jsem udělal ještě jednu kardinální chybu - každé pole je 4000 snímků, a já vybral 400 nejlepších, ale bývalo by stačilo třeba 50. Zkusil jsem to na jednom poli, a je v detailech jasně lepší kontrast - poučení pro příště.

Samozřejmě tyhle data už doplňovat nebudu, jak píše Martin, nemá to tak nějak smysl:-) Spíš si pohraju s nějakou úplně novou mozaikou až se odporoučí oblačnost. Pokusím se lépe naplánovat rozvržení polí a hlavně žádné nevynechat.

Seeing je dost mizerný momentálně, trochu se tu mele počasí, horké vlny od Afriky, do toho vlhký vzduch ze severu a stále se to přetahuje. Vizuálně Saturn na difrakčním limitu krásný, Cassiniho dělení a odstíny prstenců jednoznačně viditelné, minimálně jeden výrazný pás na kotoučku, ale dost celkově neklidné. Ovšem skutečně mizerný seeing tady vypadá jinak, jak jsem demonstroval v jiném tématu někdy na podzim na snímku M78 - to bylo až k neuvěření (vizualizace zde http://files.astropix.webnode.cz/200000 ... mage03.jpg)

Mitovko, přesně tak, je to focené odzdola a trochu na přeskáčku, to se pak chybička vloudí, že...  
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Oko1

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Oko1 »

EDIT: Vyměnil jsem po konstruktivních komentářích za jinou verzi, a už ty data zahodím. Příště to musí jít lépe a radostněji nasnímat:-)

Reparát na včerejšek, tentokrát 10 polí. Zpočátku po rozpuštění oblačnosti překvapivě vynikající seeing (Kavkaz a Alpy- tam bych řekl, že je rozlišení blízko limitu sestavy). Ale pak se to začalo dost zhoršovat, škoda. Možná ještě zpracuji samostatně tu horskou oblast, data by snesla ostřejší zásah než zbytek mozaiky.

Deaily:
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=O ... 640919.jpg
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Cztwerec »

Abych byl upřímnej limitu sestavy se ještě rozhodně neblížíš... a udělej něco s gammou, protože mi to přijde celkem dost kontrastní na krajích i v šedé vlastně se stačí podívat na kráter Proclus a je jasné že to chce trošku poladit. Až bude lepší seeing stoupne i rozlišení. Takhle zmenšené je to docela v pohodě  ;)
Lectorem iustus...
mitovka

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od mitovka »

Je to parádna mozaika, v mnohých ohľadoch lepšia ako predchádzajúca.

Normálne by som viac nepísal, ale keď už postrádame na AF konštruktívnu kritiku, musím trochu súhlasiť so 4com, ktorý ma predbehol.

Proste by to vyzeralo prirodzenejšie, keby ten Mesiac bol smerom od terminátora ku oslnenému okraju postupne jasnejší a jasnejší. Aj keď aj teraz tam máš až prepálené miesta, ale ich okolie je neprirodzene tmavé. Možno práve to nastavenie gamma na kamere alebo počas spracovania to takto vypľulo. Ale dačo sa s tým dá určite spraviť aj teraz.

A áno v malom to vyzerá dobre, ale vo veľkom tomu chýba ostrosť. A to mám pocit že nám neukazuješ plnú veľkosť ani na astrofotkách že? Buď ten seeing bol ozaj biedny, alebo si to doostril veľmi málo. V čom skladáš a doostruješ?

Michal
mitovka
Oko1

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Oko1 »

EDIT: Vyměnil jsem za jinou verzi, a už ty data zahodím. Příště to musí jít lépe a radostněji nasnímat:-)

Ještě že jsi něco napsal, Mitovko. Poté co jsem se zhroutil po komentáři od Cztwerce mi svitla alespoň jiskřička naděje:-) S tím kontrastem je to nepochybně moje chyba, udělal jsem tam přes L masku Local Hostogram Equalization a maličko ještě pohnul křivkama. A Gamma při snímání byla "auto"...

No nevím zda se mi povede co do detailů ze sestavy vymáčknout víc, nechce se mi věřit že to jde líp:-) Jinak na astrofotkách je to v plném rozlišení, je to krátkým dalekohledem.  

Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Cztwerec »

Gammu při snímání drž max. na hodnotu 100%, jestli jsi dal autorežim kamerky DMK/DBK dělají to, že ji stahují skoro až na 85 - 90% - Měsíc má rozdílné jasy a co se v té tmavé části (terminátoru, mořích apod.) ztratí už nikdy z dat nevyloudíš. To samé v bílé viz. na tvém snímku Proclus, Stevinus A a Furnerius C, které vytvářejí homogenity paprsků kráterů. Příště to půjde určitě lépe, i bez toho aby jsi z toho měl stav podobný mrtvici :D

Tím končím, a přeji hodně štěstí hlavně při snímání!
Lectorem iustus...
Oko1

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Oko1 »

S tou gammou nevím, musím polaborovat, poslední pokus (9 dní starý Měsíc) níže asi ještě taky není ani blízko ideálu. K tomu seeing dost na prd. Ale nějak mě ta mozaika dráždí, že jí jednou musím udělat pořádně! Nyní jen 75% originálu.

Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Cztwerec »

První světlo do nové roury, seeing určitě průměrný na moje místo... nepřekvapil, byl hodně neklidný, v nejklidnějších okamžicích vždy problém s "roztaháním" obrazu. Na druhou stranu se mohu těšit na to, co přístroj ukáže při opravdu vyjímečných podmínkách. Po hrubé kolimaci jsem zjistil, že vše sedí tak jak má, jak opticky tak mechanicky, lze i dobře zaostřit, bohužel, než jsem se dostal k Jupiteru, už bylo skoro světlo, nedařilo se mi jej už zaměřit.

Takže první testovací snímek kráter Copernicus

... a druhý kráter Aristarchus

Martin
Lectorem iustus...
mitovka

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od mitovka »

Oko1 veľmi pekná mozaika, nejako mi unikla. O dosť lepšia ako predchádzajúce, jediné čo by som vyčítal je pozadie - na niektorých miestach proste čierna nie je čierna a vidno to dosť výrazne. S čarovnou fotošopvou paličkou to je raz dva odstránené.

To 4ec: Krásne snímky, veľmi mi sedí aj spracovanie. Akou kamerou snímaš a čím naťahuješ ohnisko?
mitovka
Odpovědět