MRAW - pokus o další program pro práci s RAW
prave experimentujem s tymto programom,
len mi to vyhadzuje hlasku cant allocate CFA image data for file
po zadani prikazu mraw light*.cr2 -d dark*.cr2 -b bias*.cr2 -g4.5t
sice vysledny TIFF mi spravi ale neviem teraz,ci data zkalibruje alebo nie.
A este by ma zaujimalo... ako zaciatocnika,aky prinos to ma,ak mraw zmeni gamma korekciu na 4.5?
Dakujem
len mi to vyhadzuje hlasku cant allocate CFA image data for file
po zadani prikazu mraw light*.cr2 -d dark*.cr2 -b bias*.cr2 -g4.5t
sice vysledny TIFF mi spravi ale neviem teraz,ci data zkalibruje alebo nie.
A este by ma zaujimalo... ako zaciatocnika,aky prinos to ma,ak mraw zmeni gamma korekciu na 4.5?
Dakujem
NEQ6 Pro, Newton SW 150/750, Canon 550D mod., Astronomik CLS CCD, Travelscope 70mm, QHY5L-II
Omlouvam se za pozdni odpoved, jsem ted trochu mimo :)
Tedy prevazne fyzicky, obcas i dusevne.
K problemu :
Ta hlaska znamena, ze program nema dostatek pameti. Bohuzel, jeho narocnost na pamet se uz snizit neda, aby si mohl vytvorit master bias a dark frame, musi mit v pameti vsechny darky najednou a pak vsechny biasy najednou a jeste misto na ty master framy. A to vse v 16 bitech na pixel, vcetne maskovanych okraju obrazu apod.
Cela kalibrace urcite provedena neni, jde o to, kdy se ta hlaska objevi. Pokud je to pri zpracovani DF, pak se DF nepouziji, pokud pri zpracovani biasu, nepouzije se bias. Pro podrobnejsi informaci o tom, kde pamet chybela, lze pouzit volby -v, -vv atd. v prikazovem radku. Pomuze bud vice pameti v pocitaci nebo mensi pocet DF a biasu. Zvetsovat strankovaci soubor virtualni pameti muze pomoci take, ale VELMI to program zpomali.
K druhemu dotazu : gamma korekce zjednodusene zvysuje kontrast ve spodni casti rozsahu urovni a snizuje v horni. Tedy cim vyssi gamma, tim je obraz celkove svetlejsi a tmave casti kontrastnejsi, ale je v nem i vice sumu apod. Pri 16 bitech na pixel je to celkem jedno, nakonec urovne a krivky stejne doladime v nejakem editoru. Spis je hned na prvni pohled videt, co jsme vyfotili. Linearni prevod (gamma=1) dava dost tmave obrazky, standardni uroven pro ovladace monitoru ve Windows je gamma=2.22, ale u astrofotek uroven gamma pri upravach stejne vetsinou vytahneme vys.
Tedy prevazne fyzicky, obcas i dusevne.
K problemu :
Ta hlaska znamena, ze program nema dostatek pameti. Bohuzel, jeho narocnost na pamet se uz snizit neda, aby si mohl vytvorit master bias a dark frame, musi mit v pameti vsechny darky najednou a pak vsechny biasy najednou a jeste misto na ty master framy. A to vse v 16 bitech na pixel, vcetne maskovanych okraju obrazu apod.
Cela kalibrace urcite provedena neni, jde o to, kdy se ta hlaska objevi. Pokud je to pri zpracovani DF, pak se DF nepouziji, pokud pri zpracovani biasu, nepouzije se bias. Pro podrobnejsi informaci o tom, kde pamet chybela, lze pouzit volby -v, -vv atd. v prikazovem radku. Pomuze bud vice pameti v pocitaci nebo mensi pocet DF a biasu. Zvetsovat strankovaci soubor virtualni pameti muze pomoci take, ale VELMI to program zpomali.
K druhemu dotazu : gamma korekce zjednodusene zvysuje kontrast ve spodni casti rozsahu urovni a snizuje v horni. Tedy cim vyssi gamma, tim je obraz celkove svetlejsi a tmave casti kontrastnejsi, ale je v nem i vice sumu apod. Pri 16 bitech na pixel je to celkem jedno, nakonec urovne a krivky stejne doladime v nejakem editoru. Spis je hned na prvni pohled videt, co jsme vyfotili. Linearni prevod (gamma=1) dava dost tmave obrazky, standardni uroven pro ovladace monitoru ve Windows je gamma=2.22, ale u astrofotek uroven gamma pri upravach stejne vetsinou vytahneme vys.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- Alien_MasterMynd
Ahoj, jak to vypada se SuperCCD podporou? 
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
Ahoj, jak to vypada se SuperCCD podporou?Zatim nevypada. Vazne jsem se k tomu jeste nedostal. Ale vedu v patrnosti (stejne, jako dalsich nekolik desitek veci, ktere bych mel udelat) 
- Alien_MasterMynd
No jo, klasika, to mam taky 
Tr. 8x30,10x50,20x50
Tr. 8x30,10x50,20x50
- Alien_MasterMynd
Tak co SuperCCD? 
PS: Ja vim, ze zase prudim....
PS: Ja vim, ze zase prudim....
Tr. 8x30,10x50,20x50
Tr. 8x30,10x50,20x50
Ja vim, ze zase prudim.... No to teda jo :D
Fakt ted nemam cas vubec na nic. K tradicnimu zahlceni praci se pridaly nejake zdravotni problemy a tak me resty stale narustaji ... a timhle se prece jenom nezivim. Takze je mi lito, ale na nejakou dobu (mozna navzdy nebo dokud bude vyhovovat mne osobne :) ) je MRAW u ledu.
Fakt ted nemam cas vubec na nic. K tradicnimu zahlceni praci se pridaly nejake zdravotni problemy a tak me resty stale narustaji ... a timhle se prece jenom nezivim. Takze je mi lito, ale na nejakou dobu (mozna navzdy nebo dokud bude vyhovovat mne osobne :) ) je MRAW u ledu.
- Alien_MasterMynd
No jo, no jo, v nejhorsim si stahnu zdrojak, prece jen jsem silna natura a pustim se do toho 
Tr. 8x30,10x50,20x50
Tr. 8x30,10x50,20x50
Ako sa dá stiahnuť program a spustiť?
65/420 Quadruplet, Triplet APO 80/480
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
http://fjfi.cce.cz/astro/mraw/mraw.html
Klikni nahoře na stažení a použití. V principu se to dělá tak, že
a) spustíš příkazovou řádku Windows (start-spustit-cmd) a zadáváš to tam ručně
b) vytvoříš si textový soubor a uložíš ho s koncovkou bat a uvedené dávky si tam zkopíruješ.
Nejčastěji to děláme tak, že přejmenujeme vstupní data na
obrazová data: o1 až o(n)
darkframy: d1 až d(n)
flatfieldy: f1 až f(n)
a dávka je potom: mraw o*.CR2 -d d*.CR2 -f f*.CR2 -vt
Jseš si jist, že ti to pomůže, když si program neumíš přes google ani najít?
Klikni nahoře na stažení a použití. V principu se to dělá tak, že
a) spustíš příkazovou řádku Windows (start-spustit-cmd) a zadáváš to tam ručně
b) vytvoříš si textový soubor a uložíš ho s koncovkou bat a uvedené dávky si tam zkopíruješ.
a dávka je potom: mraw o*.CR2 -d d*.CR2 -f f*.CR2 -vt
Jseš si jist, že ti to pomůže, když si program neumíš přes google ani najít?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
trosku jednoduzsi je si ty soubory roztridit do podadresaru (light, dark a flat, pripadne jeste bias, sam si to takto tridim uz pri samotnem snimani) a prikaz pak napsat takto:
mraw ./light/*.CR2 -d ./dark/*.CR2 -f ./flat/*.CR2 -vt
edit: btw mozna by stalo za to, aby nekdo schopnejsi vytvoril GUI pro mraw ... ona ta prikazova radka neni tak slozita, ale ne kazdy s ni ma potrebne zkusenosti. ja si takove jednoduche GUI vytvoril v pythonu, kdyz jsem jeste mraw pouzival na kalibraci snimku ... ale nikdy se mi to nepodarilo zkompilovat do podoby exe souboru, ktery by jsem mohl vypustit do sveta (precijen naposledy jsem programoval v pascalu nekdy pred 18 lety).
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
MaG:
Ja a programovanie a podobné veci to je ako neandrtálec a logaritmické pravítko ale bežne pracujem a ovládam programy.
Samozrejme, že program som si našiel a "nainštaloval" ale tam som skončil.Bežný windows postup nefunguje a preto sa pýtam.
Príkazový riadok v počítači som naposledy vypisoval v roku 1996 než som nainštaloval Comander a ani neviem, kde ho vo WIN 7 najdem.
Neviem-pýtam sa.
Ja a programovanie a podobné veci to je ako neandrtálec a logaritmické pravítko ale bežne pracujem a ovládam programy.
Samozrejme, že program som si našiel a "nainštaloval" ale tam som skončil.Bežný windows postup nefunguje a preto sa pýtam.
Príkazový riadok v počítači som naposledy vypisoval v roku 1996 než som nainštaloval Comander a ani neviem, kde ho vo WIN 7 najdem.
Neviem-pýtam sa.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
trosku jednoduzsi je si ty soubory roztridit do podadresaru (light, dark a flat, pripadne jeste bias, sam si to takto tridim uz pri samotnem snimani) a prikaz pak napsat takto:
mraw ./light/*.CR2 -d ./dark/*.CR2 -f ./flat/*.CR2 -vt
Podle mně ten dotaz byl přínosem, protože mně donutil sem uvést postup, který používám a ty jsi evidentně díky tomu uvedl úplně nejjednodušší postup. Doporučuju ho všem, kdo to s mrawem neumí.
Zde si můžete stahnout bat soubor s příkazem, který uvádí ogami (stahnu, poklepáním spustím ve složce, kde mám stažený mraw a vytvořené složky obsahující data).
Martin Gembec, Astronomické události
Tak ten príkazový riadok som našiel idem sa trápiť.
ďakujem za rady.
ďakujem za rady.
Podle mně ten dotaz byl přínosem, protože mně donutil sem uvést postup, který používám a ty jsi evidentně díky tomu uvedl úplně nejjednodušší postup.
nejelegantnejsi je to podle me takto, neni potreba neustale kopirovat bat soubor, muzete pustit z jakehokoli adresare (musi v nem byt i mraw.exe). tato davka se vas zepta na vsechny parametry nutne ke kalibraci (cesty ke snimkum, priponu a parametry) a spusti kalibraci:
@ECHO OFF
set /p light= Zadej cestu k Light snimkum. (napr. c:obrazkym31light):
set /p dark= Zadej cestu k Dark snimkum. (napr. c:obrazkym31dark):
set /p flat= Zadej cestu k Flat snimkum. (napr. c:obrazkym31flat):
set /p bias= Zadej cestu k Bias snimkum. (napr. c:obrazkym31bias):
set /p ext= Zadej priponu raw snimku. (napr. cr2):
set /p par= Zadej parametry (napr. -vt):
echo Parametry a cesty nastaveny.
pause
mraw %light%*.%ext% -d %dark%*.%ext% -f %flat%*.%ext% -b %bias%*.%ext% %par%
echo Kalibrace dokoncena.
pause
jednou napsanou cestu k souborum si muzete u dalsiho parametru vyvolat sipkou nahoru, takze neni potreba ty cesty psat 4x dokola, staci jen na konci prepsat ten spravny podadresar.
Ondřej Kozáčik