Úzkopásmové fotografování
Re: Úzkopásmové fotografování
Pokus o zpracování pouze v Pixi. Nechal jsem se vést video tutoriálem na YT. Je to trochu jiné, ale pořád to není ono.
- Přílohy
-
- NGC6800_pixi.jpg (260.33 KiB) Zobrazeno 675 x
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Barevně OK, pěkný bi-colour. Možná jen maličko přitlačit na saturaci mlhoviny, hlavně té H-alfa, nebo zvednout její podíl, pokud se ti to nepříčí. Ale neodšumuj tolik to pozadí, přijde mi to už hodně. Ale vrácení hvězd top trochu spraví, v jejich pozadí není čistá 0, ale i trochu šumu, který se tak do snímku vrátí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
To Seestar : už se mi to začíná opravdu líbit. Jak píše Martin...uvidíme jak to dopadne po vložení těch hvězd...psal jsem, že dost často to nakonec změní charakter snímku (hlavně tedy pozadí a míru viditelných mlhovin).
David
David
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
Zkusím nasbírat ještě nějaká data, abych měl alespoň 2 hod na kanál a pak to znovu zpracovat. Prognóza počasí ale není nic moc, tak snad do Vánoc.
Tak jsem zkusil přidat hvězdy, ale moc jsem to nevylepšil. 
- Přílohy
-
- final6888st.jpg (1.33 MiB) Zobrazeno 574 x
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Co to máš s těma hvězdama ? Skoro všechny mají nějaké ocásky vpravo nahoru, a s hvězdami se tam dostala nějaká zelená, která v té mlhovině předtím nebyla.
Mimochodem, k bi-colour snímku, který je vlastně skoro v pravých barvách, se líp hodí RGB hvězdy. Ten snímek je pak daleko hezčí (alespoň pro mé oči).
Mimochodem, k bi-colour snímku, který je vlastně skoro v pravých barvách, se líp hodí RGB hvězdy. Ten snímek je pak daleko hezčí (alespoň pro mé oči).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ty ocásky dělá kabel od kamery. Ještě jsem nebyl schopen udělat na něj držák, takže tam různě plandá a dělá bordel. Já hvězdy zatím neřeším. Primárně se musím naučit zpracování SHO a pak budu řešit hvězdy.
Stejně si říkám, že u mlhovin je lepší, když tam hvězdy nejsou vůbec. Fotím přece mlhovinu, ne část hvězdné oblohy s mlhovinou. V 90% přidání hvězd krásu mlhoviny pokazi. Za pár let budou fotky mlhovin převážně bez hvězd.
Stejně si říkám, že u mlhovin je lepší, když tam hvězdy nejsou vůbec. Fotím přece mlhovinu, ne část hvězdné oblohy s mlhovinou. V 90% přidání hvězd krásu mlhoviny pokazi. Za pár let budou fotky mlhovin převážně bez hvězd.
A já myslel, že se snažíme fotit realitu.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Fotíme virtuální realitu Vláďo
navíc i zrcadlově otočenou 
Jen pro zajímavost vystav složené snímky Ha a O3, aby to mohly zpracovat i ostatní. Každý používá trochu jiné techniky. Pak se můžou porovnat výsledky co se těch dat dá dostat.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
To záleží na tom, jestli se považuješ za astronoma, nebo fotografa. Astronom se snaží o co nejrealističtější zachycení toho, co fotí, kdežto fotograf má nějaký záměr. Když budu fotit hezkou holku, nebudu jí fotit přes větve křoví.
Když dnes umíme ty hvězdy elegantně vygumovat, není důvod toho nevyužít a odhalit mlhovinu v celé své kráse. U SHO se o realitě stejně mluvit nedá. Pro mě je to estetický objekt a tak k tomu přistupuji. Dokonce se ani nezhroutím z toho, že je to zrcadlově obráceně, protože mám systém jen s jedním zrcadlem.
Jak by moje data zpracoval někdo jiný, mě moc nezajímá. Víc mě zajímá, najít rozumný způsob zpracování pro sebe, což je důvod, proč sem něco píši, protože se občas najde někdo, kdo ti poradí, aniž by ti dával najevo, že si idiot, protože hned nevíš to, co on se 20 let učil.
Ono je úplně jedno, jaký máš systém, stejně v 1/2 případů je potřeba otočit nebo překlopt. Pokud to neuděláš, tak je to buď opomenutí, nebo záměr nebo lenost nebo ignorance . A cokoliv z toho si o tobě si mohou myset ti, kteří se na to dívají a vědí, že se jedná o 1 klik.
A protože jsme na astronomickém fóru, tak bych osobně preferoval ctít astronomickou realitu, než se považovat za umělce. Protože tím umělcem je sám vesmír, my jsme jen ti patlalové
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Já ty fotky tady používám jako ilustrační k problematice, kterou tady řeším, takže je mi opravdu šumák, jestli jsou, nebo nejsou zrcadlově převrácené. Jiná situace je, pokud dám fotku do sekce "fotografie". Tam platí to, co říkáš. Nicméně nikdo učený z nebe nespadl, začátečnické chyby dělají všichni.
Tak jsem posbíral ještě necelou hodinu Ha a OIII a zkusil to znova zpracovat v Pixi. Tentokrát je to hrubá složenina s normalizací bez dalšího postprossingu. Bohužel převod do JPG vypadá barevně o dost jinak než původní 32 bitový fits v Pixi. To je další problém, jak to dostat ven, aby se zachovala kvalita snímku.
- Přílohy
-
- HOO3 kopie.jpg (686.45 KiB) Zobrazeno 284 x
- Skontrolovať či nie je aplikované STF. Resetnúť cez Ctrl+F12
- V Process->ColorManagmentSetup si skontrolovať čí je nastavený profil na sRGB.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač