Nejsem sice zrovna začátečník, ale bohužel mi v tohle ohledu chybí hodně zkušeností, neměl jsem a nemám přístup ke skoro žádné technice, takže "potřebuji radu".
Před časem jsem konečně doma povýšil z Lidlskopu alespoň na Skywatcher 130/650 - po dlouhém váhání, jestli raději ještě neodhadnutelně dlouhou dobu nepočkat a nejít do dražšího 150/750. Věděl jsem zhruba, do čeho jdu, v tomhle ohledu zklamaný nejsem. Ale jak už to bývá, záhy ve mně začaly hlodat pochybnosti, jestli jsem neměl přece jen investovat do těch dvou centimetrů navíc, a kromě toho samozřejmě zafungoval zákon schválnosti a v současné situaci bych si tu stopadesátku dovolit mohl. Těsně, ale mohl. Ta 130 má navíc problém s nedostatečným backfocusem při focení v primárním ohnisku - zaostří jen s Barlow a jedinou možností by tak bylo uříznout kus tubusu a posunout tím zrcadlo kus dopředu, k čemuž jsem se zatím neodhodlal (ale v případě potřeby to zvládnu, o to nejde). Ten 150 by měl být v současné verzi schopen zaostřit normálně, bez modifikací.
Dotaz je asi jasný - má podle vás smysl upgrade ze 130mm na 150mm? Je mi jasné, že ten 130/650 se bude dost špatně prodávat. Nic většího než tu 150 určitě mít nemůžu z víc důvodů, takže o tom nemá smysl uvažovat (a nemusíte mi tedy doporučovat upgrade rovnou na 200-250 Dobsona, jak je tu obvyklé). Věnuju se všehochuti pozorování a zoufalých pokusů o focení, jak planetární, tak alespoň jasnějších DSO. Pozoruju přitom víceméně ze sídliště na okraji Olomouce a nemám příliš možnost cestovat za tmou. Projevily by se ty dva centimetry navíc nějak dostatečně na to, aby ten upgrade stál za to? A při focení planet z té 130 dostanu třeba něco takového:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 5465/32#32 Poznal bych aspoň trochu "navýšení" na 150mm? Z porovnávání fotek a simulací vizuálního pozorování na netu se mi zdá, že to spíš asi můžu pustit z hlavy, ale simulace jsou jedna věc a realita druhá.
Díky za názory.