Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
jozefitko

Příspěvek od jozefitko »

Zdravim!

Rozhodol som sa splnit si svoj sen a kupit si nejaky ten dalekohlad.
Som zaciatocnik ale od mala som mal k astronomii blizko. Vela krat som pozoroval oblohu triedrom, ako tak sa orientujem v suhvezdiach.
Pozorovať by som chcel najmä Mesiac ale aj nejake DS určite.
Podmienky na pozorovanie mam vyborne byvam na kraji dediny.

Cenovo do 200 EUR, nečakám nič svetoborného, hľadám len to najlepšie čo by sa mi hodilo ako začinajucemu v takejto cenovej kategorii.

zatial som uvazoval nad tymto: http://www.bwelectronics.sk/foto/celest ... 00mm-250x/

Dakujem vopred za rady :)
vla

Příspěvek od vla »

V dané cenové kategorii tohle. TSC/SKY NEWTON 150/1200mm 6” DOBSON 5.790 Kč
vč. DPH
Dalekohled optické konstrukce Newton 153/1200, 8”, f/8, Dobsonova azimutální montáž, hledáček 6x30, okulárový výtah s výstupem 1.25”, 2 okuláry 25 a 10mm (48x a 120x).
Dobsony jsou vynikající volbou pro ty, kteří nechtějí fotografovat a chtějí pozorovat zejména deep-sky objekty. Pro srovnání - dalekohled o průměru 150mm shromáždí o 30% více světla než 130mm . Dalekohled je vhodné doplnit o měsíční filtr a pro pokročilé pozorování objektů vzdáleného vesmíru o mlhovinové filtry např. UHC-S/E.

tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Case

Příspěvek od Case »

Nejsem sice zrovna začátečník, ale bohužel mi v tohle ohledu chybí hodně zkušeností, neměl jsem a nemám přístup ke skoro žádné technice, takže "potřebuji radu".

Před časem jsem konečně doma povýšil z Lidlskopu alespoň na Skywatcher 130/650 - po dlouhém váhání, jestli raději ještě neodhadnutelně dlouhou dobu nepočkat a nejít do dražšího 150/750. Věděl jsem zhruba, do čeho jdu, v tomhle ohledu zklamaný nejsem. Ale jak už to bývá, záhy ve mně začaly hlodat pochybnosti, jestli jsem neměl přece jen investovat do těch dvou centimetrů navíc, a kromě toho samozřejmě zafungoval zákon schválnosti a v současné situaci bych si tu stopadesátku dovolit mohl. Těsně, ale mohl. Ta 130 má navíc problém s nedostatečným backfocusem při focení v primárním ohnisku - zaostří jen s Barlow a jedinou možností by tak bylo uříznout kus tubusu a posunout tím zrcadlo kus dopředu, k čemuž jsem se zatím neodhodlal (ale v případě potřeby to zvládnu, o to nejde). Ten 150 by měl být v současné verzi schopen zaostřit normálně, bez modifikací.

Dotaz je asi jasný - má podle vás smysl upgrade ze 130mm na 150mm? Je mi jasné, že ten 130/650 se bude dost špatně prodávat. Nic většího než tu 150 určitě mít nemůžu z víc důvodů, takže o tom nemá smysl uvažovat (a nemusíte mi tedy doporučovat upgrade rovnou na 200-250 Dobsona, jak je tu obvyklé). Věnuju se všehochuti pozorování a zoufalých pokusů o focení, jak planetární, tak alespoň jasnějších DSO. Pozoruju přitom víceméně ze sídliště na okraji Olomouce a nemám příliš možnost cestovat za tmou. Projevily by se ty dva centimetry navíc nějak dostatečně na to, aby ten upgrade stál za to? A při focení planet z té 130 dostanu třeba něco takového: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 5465/32#32 Poznal bych aspoň trochu "navýšení" na 150mm? Z porovnávání fotek a simulací vizuálního pozorování na netu se mi zdá, že to spíš asi můžu pustit z hlavy, ale simulace jsou jedna věc a realita druhá.

Díky za názory.
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

Ahoj, podľa mňa tam pri tom planetárnom fotení bude malý posun, ale neviem či to stojí za to trápenie predajom a tak. Ako ti ponesie ten väčší montáž EQ2? Či to by si aj s montážou menil? Viem, že nie dobsona, ale predsa tá 150ka dobson by bola možno lepšia a lacnejšia varianta, výrobu eq plošiny zmákneš ja by som si pozrel snímky prokyho alebo furace

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 039846/750

viem že to nie je newton a že fotia inou kamerkou, ale to je zhruba to +/- kam sa môžeš posunúť.
Dobson GSO DX 880 254/1250; eq plošina; ASI 120MM, Astronomik RGB filtre
elon254

Příspěvek od elon254 »

Pro Case: 2cm vizuálně určitě nepoznáš, to bys musel mít "netopejří oči". V diskuzích na AF se dá dohledat(z vlastní zkušenosti při pozorováních s více dalekohledy mám potvrzeno), že  aby si vizuálně poznal rozdíl většího dalekohledu, měl bys na průměru skočit alespoň o 10 cm(5cm je málo). Pro Tebe tedy min. Newton 200/1000, a budeš-li fotit, ještě vhodná montáž. Měj na mysli, že jeden "fajn" nákup už si udělal, tak přišetři, jdi do většího rozdílu průměru než 2cm-to nic není. Pak budeš sedět vedle 150mm a když spočítáš náklady a ztráty za oba kusy zjistíš, že si mohl mít .....
Ted máš čím pozorovat i fotit, tak zatím sleduj zdejší bazar, jsou tam někdy zajímavé nabídky za velmi přijatelné ceny.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Nic většího než tu 150 určitě mít nemůžu z víc důvodů, takže o tom nemá smysl uvažovat (a nemusíte mi tedy doporučovat upgrade rovnou na 200-250 Dobsona,
Jestli opravdu nebudeš chtít nic většího než 150mm, tak asi tak. Myslím, že máš velký talent na foto planet a byla by škoda to nevyužít. Zatím používej co máš a můžeš do budoucna přemýšlet o nějaké vytuněné 150tce na foto. Něco, z čeho se dá dostat max. a čeho by si 130tkou asi nikdy nedosáhl. Rozdíl 2cm sice není mnoho, ale trochu rozdíl to je.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
vla

Příspěvek od vla »

Dva centimetry určitě poznáš, je to nárůst plochy cca o 34%, u takto malých průměrů je znát každý centimetr, jiné by to bylo třeba u průměru 300/302, tam je to nesmysl. Záleží i jakou máš montáž, aby to aspoň nějak zvládala. Pokud máš jak se zde spekuluje EQ2 tak je to bída. Ohledně úpravy stávajícího dalekohledu, zaříznutí tubusu by problém sice pořešilo, ovšem je zde reálné nebezpečí, že při té příležitosti neodrazí sekundár celý svazek paprsků do ohniska a budeš mít reálně třeba jen 120 mm primár, zbytek dopadne mimo sekundár.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Case

Příspěvek od Case »

Bezva, tak nějak jsem tušil, že to dopadne takhle "nerozhodně" Ale i tak díky za názory.

Jazzmen: Montáž jsem záměrně vůbec nezmiňoval, protože její brzký upgrade alespoň na EQ3-2 (a raději na něco lepšího, byť jsem dost limitovaný hmotností a teda taky pochopitelně cenou) je od začátku hotová věc, takže v tomhle konkrétním dilematu nehraje v podstatě žádnou roli. Na druhou stranu ta EQ2 není až TAK špatná, jak se často říká, pokud si s ní jeden trochu pohraje. Ano, zázrak to nikdy nebude, na to je zkrátka příliš lehká a nepřesná, ale úplně k ničemu, jak bývá prezentována, taky není.

Artaban: "Nebudeš chtít" není správný výraz. Pochopitelně, že bych si moc rád koupil dvěstěpadesátku nebo třístovku Dobsona. Akorát to není příliš reálná možnost. Co chci nebo nechci v tom hraje dost malou roli.

vla: Problémů s případným zkrácením tubusu jsem si vědom. Ale je to v podstatě jediná možnost, jak dosáhnout primárního ohniska. Nebo na tu 130 nějak dobastlit low profile výtah, ale to není finančně zrovna výhodné řešení, nemluvě o přece jen větší náročnosti úpravy samotné. Ale jak jsem psal, zatím s tím řezáním váhám, není kam spěchat, možnosti focení v primárním ohnisku jsou s tím zatím stejně velmi omezené.
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Artaban: "Nebudeš chtít" není správný výraz. Pochopitelně, že bych si moc rád koupil dvěstěpadesátku nebo třístovku Dobsona. Akorát to není příliš reálná možnost. Co chci nebo nechci v tom hraje dost malou roli.

Case: Dostal jsi pár odpovědí na jasnou otázku. Já a kolega vla, jsme jasně pro větší průměr. Já neřeším jestli nechceš, nemužeš, nebo jiné důvody. Mně je to fuk. Odpověď jsi dostal na Tvůj problém a ostatní neřeším. Jinak větší dalekohled přeju každému hvězdáři, včetně Tebe.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
bos6

Příspěvek od bos6 »

Dobrý den chtěl jsem se zeptat který z těchto teleskopů je lepší: Celestron AstroMaster 130 EQ Motor Drive nebo : Galaxia - 114/900mm EQ
Chtěl bych náký na pozorování všeho.Jsem ale začátečník.Případně jestli je náký lepší než tyto dva do 7000kč..Díky moc za rady :)
freex

Příspěvek od freex »

Ani jeden.
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... uot-pyrex/
S týmto toho uvidiš oveľa viacej, a nebude sa ti to triasť ako tvoje uvedené ďalekohľady.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Bill

Příspěvek od Bill »

Mrkni se i do "prodám". Třeba tohle: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1343665381
M:736 750 113
had11

Příspěvek od had11 »

Ahoj všem nováčkům. Chtěl bych poradit s výběrem dalekohledu - Celestron NEXSTAR 130 slt, nebo 127 slt? Bude to můj první !
Díky za radu
had11

Příspěvek od had11 »

Takže, jsem naprostým nováčkem, který se chce dívat na hvězdy, popřípadě i nějaké další objekty na obloze. Chci své nadšení přenést trochu i na dvě malé holky a přítelkyni. Nechci kupovat levné věci a po 5 dnech studování, když jsem si myslel, že mám rozhodnuto, tak mám akorát v hlavě větší zmatek. Jsem víceméně rozhodnutý pro Celestron, někde mezi 10 - 14.000,- Kč. Co na to zkušení, nebo zkušenější hvězdáři? Díky za radu
Petr
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Petre, zacni posim zde: ČTĚTE - První informace pro začátečníky
Odpovědět