Kolimace

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Vejr

Kolimace

Příspěvek od Vejr »

Videt cele je. Moc jsem si neuvedomil chod paprsku, takze jsem si neuvedomil, ze to je vlastne ta kontrola. Takze to snad mam nastavene dobre. Diky moc za trpelivost, zase je clovek o trochu chytrejsi... ;)
Jsem zacatecnik, ale lecim se :-)
Aladin

Kolimace

Příspěvek od Aladin »

Chci si vyrobit k novému dobsonu jednoduchý kolimátor z krabičky od kinofilmu. U dalekohledu byl návod (odříznout dno, dírku do víčka...).
Vrtá mi ale hlavou, proč nestačí vyvrtat otvor ve dnu krabičky?
SW dobson 200/1200. Okuláry: 32mm, 25, 13 (Hyperion), 10, 8 (Hyperion), barlow 2x. Triedr: 7x50.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Kolimace

Příspěvek od MMys »

Protože okraj krabičky má širší vystouplý lem a ten nevleze do okulárového výtahu ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Aladin

Kolimace

Příspěvek od Aladin »

Asi mám nějakou starší krabičku, žádný lem nemá. Do okulárového výtahu vleze celá. Takže kolimátor můžu udělat jednuše.
SW dobson 200/1200. Okuláry: 32mm, 25, 13 (Hyperion), 10, 8 (Hyperion), barlow 2x. Triedr: 7x50.
caribic10

Kolimace

Příspěvek od caribic10 »

Když jsem si vyráběl kolimátor z krabičky od kinofilmu, tak jsem zjistil že jsou dva (možná více) druhů krabiček. Některé jsou o nějaký milimetr větší a těsně se do šachty nevejdou.
Ve fotolabu o tom ani paní nevěděla že jich je více druhů. Pořád si stála za svým, že tomu strašně rozumí a nikdo jiný nemá pravdu...
Tak mi na pult dala papírovou krabici abych si vybral jaká se mi bude hodit.
Nakonce se zadařilo a našel jsem oba druhy. Docela koukala.
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Aladin

Kolimace

Příspěvek od Aladin »

Citace z kapitoly: Sky-Watcher nebo GSO Dobson
k dotazu: Dělal jsem první kolimaci (krabičkou od filmu). Dírku jsem vystředil s označeným středem na primáru. Ale obraz okulárového výtahu není ve středu sekundáru - vadí to?

Nevadi, je to tak spravne. Dulezite je, aby se pri pohledu skrz dirku sekundar jevil vycentrovany vuci trubce okularoveho vytahu.

Nene, opticka osa soustavy nema prochazet stredem sekundaru - to by vedlo presne k tomu, pred cim varujes. Proto se u sekundaru dela tzv. offset (at uz castecny, nebo uplny).
Je tohle onen "offset"?
Myslím, že je to důležitá informace. Všechny návody - nákresy kolimování mají všechno vycentrováno, pak je to zavádějící.

Stejně se mi stále nedaří doostřit tak, aby hvězdy byly bodové. Chce to přesnější kolimaci např. laserovým kolimátorem nebo je to normální u Newtona f/5.
astromilos
Věk: 65

Kolimace

Příspěvek od astromilos »

Věděl jsem, že opatřením Newtona f/4 na focení mně začnou problémy. Snažil jsem se pozorně prostudovat tuto kapitolu. Při druhém pokusu o kolimaci jsem se snažil co nejlépe sladit geometrické osy s optickými. Začal jsem od značek středů obou zrcadel atd. Též se mi metoda pohledu do OV přes dirku neshodovala s laserovým postupem. Konečné doladění jsem provedl pod oblohou, zvětšení 133x. Hvězdu rozostřil zasunutím OV, symetrického rozložení difrakčních kroužků docílil stavěcími šrouby primáru. PROBLÉM nastane, pokud nyní vysunu OV, difr. kroužky jsou nesymetrické. Je to v nekolmosti OV? Jeho geom. osa není identická s optickou? Poraďte prosím, nebo skončím u "Chocholouše". Dík Astromilos
Montáž EQ6-R, Newton 200/800, Carl Zeiss AS 100/1000, Carl Zeiss AS 80/1200, Carl Zeiss 50/540 pointační, Canon 400Da (MMys), Canon 450D, TV guider MMys.
michal.b

Kolimace

Příspěvek od michal.b »

k dotazu: Dělal jsem první kolimaci (krabičkou od filmu). Dírku jsem vystředil s označeným středem na primáru. Ale obraz okulárového výtahu není ve středu sekundáru - vadí to?

Je tohle onen "offset"?
Myslím, že je to důležitá informace. Všechny návody - nákresy kolimování mají všechno vycentrováno, pak je to zavádějící.

Stejně se mi stále nedaří doostřit tak, aby hvězdy byly bodové. Chce to přesnější kolimaci např. laserovým kolimátorem nebo je to normální u Newtona f/5.
Ano, takhle vypada pohled do zkolimovaneho dalekohledu s offsetem.

Kolimace nezaruci ze budes mit hvezdy bodove, je to pouze nutna podminka dobreho obrazu, nikoliv postacujici. Pokud mas spatny seeing nebo zanedbas temepraci, tak budou hvezdy vypadat jako knedliky bez ohledu na to jak dobre si zkolimoval.
michal.b

Kolimace

Příspěvek od michal.b »

Věděl jsem, že opatřením Newtona f/4 na focení mně začnou problémy. Snažil jsem se pozorně prostudovat tuto kapitolu. Při druhém pokusu o kolimaci jsem se snažil co nejlépe sladit geometrické osy s optickými. Začal jsem od značek středů obou zrcadel atd. Též se mi metoda pohledu do OV přes dirku neshodovala s laserovým postupem. Konečné doladění jsem provedl pod oblohou, zvětšení 133x. Hvězdu rozostřil zasunutím OV, symetrického rozložení difrakčních kroužků docílil stavěcími šrouby primáru. PROBLÉM nastane, pokud nyní vysunu OV, difr. kroužky jsou nesymetrické. Je to v nekolmosti OV? Jeho geom. osa není identická s optickou? Poraďte prosím, nebo skončím u "Chocholouše". Dík  Astromilos
Tak popis podrobneji a krok po kroku co si delal, z tutoho nic nepozname.
MilAN
Věk: 77

Kolimace

Příspěvek od MilAN »

Hvězdu rozostřil zasunutím OV, symetrického rozložení difrakčních kroužků docílil stavěcími šrouby primáru. PROBLÉM nastane, pokud nyní vysunu OV, difr. kroužky jsou nesymetrické. Je to v nekolmosti OV? Jeho geom. osa není identická s optickou?Ani jedna odpověď není naprosto správná. Ani optická osa nemusí být striktně osou okulárového výtahu, ale určitě musí být tyto osy paralelní. Řešení je buď ve správné poloze sekundáru vůči OV, nebo - což lze také použít - naklonění OV tak , aby osy byly paralelní. Obě metody kolimace= pomocí okulárových přípravků nebo laserem = musí notně vést k naprosto stejnému výsledku. To, že to tak není, je opět pouze jeden z mýtů AF. Většinou to znamená pouze 2 věci :
1/ OV není kolmý k optické ose přístroje , což je většinou zapřičiněno tím, že spojnice středu primáru a středu sekundáru (u ofsetu potom středový bod ofsetu sekundáru), která tvoří optickou osu, nejde paralalně s tubusem
2/ sekundár je posunut v optické ose
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Aladin

Kolimace

Příspěvek od Aladin »

Tak jsem včera dělal "kolimaci na hvězdě" a něž padla mlha, podařilo se mi to jen pěkně rozhrabat. Dnes za světla jsem to zase vycentroval krabičkou od filmu. Asi bude nutný laserový kolimátor.
Je kolimace laserem výrazně přesnější než dírkou v krabičce ?
Aladin

Kolimace

Příspěvek od Aladin »

:-/
Kup si kolimátor a uvidíš (jestli to jsou vyhozené peníze).
Tharos

Kolimace

Příspěvek od Tharos »

Ani laserový kolimátor není samospásný. To, že laserový kolimátor při zasunutí do výtahu svítí odrazem na střed primáru a vrací se zpět do středu okulárového výtahu totiž ještě vůbec neznamená, že dalekohled je dobře zkolimovaný (jak si spousta lidí myslí).

No, já osobně mám radši klasickou krabičku s dirkou, vyhovuje mi víc a umožní opravdu dobře nastavit sekundár (což je poměrně důležité). Laser používám již jen k dolazení či ověření. Nutný ale není.

Nejlepší ale asi je vlastnit jak krabičku, tak i laser - při dobré kolimaci totiž dalekohled musí nutně přes obě tyto pomůcky vypadat jako zkolimovaný.

P.S. Jakým způsobem si kolimoval na hvězdě? Pozor na to, že kolimace na hvězdě se používá prakticky jen k dolazení náklonu primáru.
MilAN
Věk: 77

Kolimace

Příspěvek od MilAN »

. To, že laserový kolimátor při zasunutí do výtahu svítí odrazem na střed primáru a vrací se zpět do středu okulárového výtahu totiž ještě vůbec neznamená, že dalekohled je dobře zkolimovaný (jak si spousta lidí myslí).

Bude dobře zkolimovaný, jen může mít špatný ofset.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tharos

Kolimace

Příspěvek od Tharos »

Ano, ale já od dobře zkolimovaného dalekohledu vyžaduji i symetrickou vinětaci. Prostě si myslím, že je chyba, když si řada lidí myslí, že pouhým dostáním paprsku laserového kolimátoru do středu primáru a zpět vše končí a že to je veškerá alchymie ohledně kolimace. Protože tak jednoduché to prostě není a myslím si, že zrovna kolimace je věc, do které by každý majitel Newtonu měl vidět alespoň trošku hlouběji.
Odpovědět