ISS (popř. s dalšími objekty)

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Pro Maser,
"jdi do pytle"! ty obrázky jsi si snad namaloval - PERFEKTNÍ! Zvlášť ta ISS je krásně ostrá. Napiš nějaké ISO a čas. Když to vidím budu to muset taky zase někdy zkusit (moc mi to zatím nešlo, pravda zkoušel jsem jen asi 3x).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to Maser :
Ta videa pěkně ukazují, jaký je poměr při snímání mezi "dobrými" a "špatnými" snímky, které znehodnocuje seeing a nesouhlasná rychlost satelitu a montáže.
Předpokládám, že používáš navádění montáže za satelity. Jaké máš s ní zkušenosti ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tulen
Věk: 54

Příspěvek od Tulen »

Maser: fakt dobrý! Zkušenosti s naváděním za satelity tu budou zajímat víc lidí, tak je sem napiš.
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

Asi vás překvapím, ale žádné automatické navádění nemám.
Vše jsem naváděl ručne pomocí obyčejného hledáčku, proto mi taky chybý některé zenitové snímky. Nešlo to, lámal sem si krk.  :P
Jen bych doplnil Milana, že rozdíl mezi špatnými a dobrými snímky je způsoben také rozdílnou polohou v zorném poli SCTčka. Uprostřed pole je snímek ostrý a na kraji pole je protažený, klasická vada SCT.
Videa sem vytvořil ruční registrací jednotlivých snímků na sebe v Paint Shop Pro. Je to pracné, ale jde to dobře. Ostatně na tom pozadí (když si zesvětlíte monitor) je to vidět. Špatně sem to ztmavil.
Stanice se povedla skvěle, byl dobrý seeing, ale raketoplán je podle mě vidět v rovině křídel, tak jde těžko rozlišit známý tvar letounu. :-/

Tady je odkaz na astrofotky, jsou tam ty detaily.

Díky za reakce. ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Proč  nezkusíš automatické navádění - montáž i Autostar tohle umožňují - je to přeci  předností montáží  od Meade
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Mates
Věk: 63

Příspěvek od Mates »

Maser, je to nádhera. Až dnes jsem se dostal na net a zírám jako puk. O Endeavour jsem se taky pokoušel (ve stejnou dobu) Tvarově je foto podobné tvému (ne tak výrazné). Myslím že tam vyčuhuje robotické rameno při inspekci povrchu raketoplánu. Prohlídka myslím probíhala zhruba v době focení.
Maser

Příspěvek od Maser »

Pročnezkusíš automatické navádění - montáž i Autostar tohle umožňují - jeto přecipředností montážíod Meade
To mě nenapadlo. Nevim ani jak to udělat. :-/
V databázi Autostar sice mám i družice, ale ISS tam není a navíc bych musel nějak upgradeovat elementy oběžné dráhy.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nevím jestli to umí přímo autostar, ale každopádně pro to existuje software. Zkoušel jsem ho kdysi s mojí EQ6-kou s LX200 kompatibilním řídícím systémem, a chodilo to. Jenomže to ve vyšších výškách už ISS-ku nestíhalo, a navíc je to německá montáž, takže vadily často nohy. Ve vidlici to není problém.

SW je nyní zdarma, řešilo se to zde, včetně elementů družic:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1222956184
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

Vy stím taky všichni naděláte  :) Vždyť na tom nic není... Dnes jsem se rozhodl že Vám všem astrofotografům natřu zrak. Zde můžete vidět pořádnou ISS. Přemýšlel jsem že bych mohl tento snímek odeslat do nějaké světové astronomické soutěže.

ps:doufám že jsem nikoho neurazil , trochu legrace
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Regulus

Příspěvek od Regulus »

No aspoň máš neco! Já když se o ni posledně pokoušel tak jsem se ani nepodíval ani nevyfotil, hledat ISS v zorném poli bez afokálního držáku když mě zlobilo utažení zenitového zrcátka a když mě žerou komáři fakt nešlo  ;D
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

a když mě žerou komářijo priroda je ... ;-)

caribic10: tak to je naprosto dokonale no neni to skvele? je to skvele ;D :D
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Taky mám jednu fotku, doslova v polních podmínkách. Nakonec to ale docela ujde. Je to asi 6 min expozice přes zrcadlo položené na balíku slámy nad kterým bylo hejno komárů.

15.7.2009 po 23. hodině. Canon 300D

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Maser

Příspěvek od Maser »

Nevím jestli to umí přímo autostar, ale každopádně pro to existuje software. Zkoušel jsem ho kdysi s mojí EQ6-kou s LX200 kompatibilním řídícím systémem, a chodilo to. Jenomže to ve vyšších výškách už ISS-ku nestíhalo, a navíc je to německá montáž, takže vadily často nohy.Ve vidlici to není problém.
No, zkoumal sem tyto možnosti a věřím, že by to chodilo. Jenže to nejspíš znamená mít dost přesně ustavenou montáž a to je problém.
Moje poslední snímky vznikly v době, kdy byly vidět teprve ty nejjasnější hvězdy, takže bych neměl čas ustavit montáž driftovou metodou.
Myslím, že radši investuju do vylepšení hledáčku a vycvičím se v ručním navádění. Je to jednodušší a s trochou cviku i štěstí se dá dosáhnout srovnatelných výsledků. ;)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Na co driftovou metodou ? Ty ji máš s paralaktickým klínem ?
Ale to je úplně jedno. Sledování objektů funguje i v AZ režimu i v jakémkoli obecném jiném.

Prostě když to jakkoli, klidně i nakřivo, postavíš a precizně ustavíš na alespoň dvě hvězdy, mělo by to fungovat.

Transformační vztahy mezi obecnou a polární polohou montáže Autostar umí, takže nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat.

Přesnost si vyzkoušej klidně na nějakém jiném, slabším i pomalejším satelitu. Je jich hromada.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Prda

Příspěvek od Prda »

Ahoj, taky si myslím, že je to škoda nevyužít. Je jedno, jestli je ustavení AZ nebo polární. Do Austostaru vložíš  nebo upravíš údaje o sledovaném objektu (nebo to za tebe udělá Autostar Suite na PC propojeném s montáží; umí samozřejmě i navigovat). Před pozorováním vybereš v Autostaru sledovaný satelit a odpálíš GO-TO. Dalekohled najede pár stupňů nad obzor, v dráze satelitu. Pokud ti tam bude něco zavazet, tak pomocí Enter se začne dalekohled pohybovat po dráze až do dalšího Enter. Pár vteřin před průletem je třeba sledovat hledáček. Až se v něm objeví sledovaný satelit, je třeba zmáčknout Enter a V KLIDU pomocí navigačních šipek dostat satelit do středu záměrného kříže. Toť vše. Já to mám ještě jednodušší - díky GPS modulu má autostar přesnou informacni o čase, takže mě sám upozorní na blížící se událost. Je pravda, že bych to mohl po letech zase zkusit....
Odpovědět