Podelím sa o skúsenosť s nákupom cez eBay po 1.7.2021, kedy sa zrušilo oslobodenie od platby DPH pri dovážanom tovare do 22 EUR.
Stručne. Z eBay mi prišla po 1.7. informačná správa, že pri nákupoch do 150 EUR pri tovaroch, ktoré sú oslobodené od platby iných daní
(napr. spotrebnej, ...), vyberá eBay DPH už pri realizovaní platby za tovar spôsobom, že si vypočíta DPH podľa sadzby DPH v cieľovej krajine EÚ a túto DPH pripočíta k cene za tovar. Platbu DPH následne rieši on s daňovým úradom, resp. colnou správou v EÚ. A že ja ako nakupujúci už nemusím nič riešiť a ani platiť. Tak som to vyskúšal a objednal tovar, kde cena v Číne činí asi tak 1/10 ceny v EÚ, že čo to spraví. Zásielka prišla, pri preberaní som samozrejme musel zaplatiť doručovateľovi údajne colný dlh. Doručovateľ mi k tomu nevedel nič povedať, tak som oslovil doručovateľskú firmu cez zákaznícky servis s dotazom, že za čo som platil, pretože DPH EÚ som platil už pri nákupe tovaru? Obratom mi prišla odpoveď v znení:
"... po overení údajov v informačnom systéme ..., pri zásielke s podacím číslom ... evidujeme účtovaný colný dlh vo výške 1,26 € a poplatok za poštový colný servis vo výške 2,- €. Na vyrubený colný dlh je možné podať reklamáciu na tlačive Reklamačný list (v prílohe). V časti "obsah (presný popis)" je potrebné uviesť, že žiadate o vrátenie vyrubeného colného dlhu k zásielke a zároveň uviesť aj podacie číslo zásielky. U odosielateľa zásielky je potrebné overiť číslo IOSS a spolu s faktúrou priložiť k reklamácii, ktorú podáte na .... Poplatok za poštový colný servis nie je možné vrátiť, účtovaný je pri všetkých zásielkach. ... zásielku predložila colným orgánom, uskladňuje ju vo svojich priestoroch určených na dočasné uskladnenie a zabezpečuje ju svojou zábezpekou. ..., prijíma, spracováva a uskladňuje danú zásielku bez ohľadu na to, kto podá colné vyhlásenie. Poplatok je za manipuláciou so zásielkou a teda reálnymi nákladmi ktoré vzniknú na túto manipuláciu. Ďakujeme za pochopenie.... "
Nechápal som, že čo je
"číslo IOSS", tak som zapátral. eBay má k tomu na svojich stránkach informačnú správu:
Changes to VAT import regulations for the EU in 2021 Pozeral som aj nejakú legislatívu EÚ, čo sa týka uvádzania IOSS
(číslo jednotného kontaktného miesta pre import), tak sa v nej uvádza, že ak predajca
(resp. organizátor trhu) vyberie pri nákupoch mimo EÚ DPH EÚ, má povinnosť uviesť na zásielke IOSS. Ak som správne pochopil článok na eBay, eBay len odporúča predajcom uvádzať toto číslo na zásielkach, inak môže byť kupujúcemu zásielka zadržaná a znova preclená. Kontaktoval som aj predajcu, číslo IOSS samozrejme od eBay dostal, len ho neuviedol na zásielke, pretože nevedel o povinnosti uvádzať toto číslo na zásielke do EÚ po 1.7.2021.
V každom prípade treba pri nákupoch mimo EÚ, ak je predajca zároveň aj platcom DPH v EÚ, upozorniť predajcu na nutnosť uvádzania IOSS na zásielkach do EÚ. V opačnom prípade sa pravdepodobne nevyhnete opakovanej platbe DPH za zásielku + ďalších poplatkov za preclenie tovaru.