AstroTrac TT320

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

AstroTrac TT320

Příspěvek od Psion »

Jak vlastně začít? Asi bych zdůraznil výhody a nevýhody jednotlivých zařízení..

Vixen Photoguider (dále jen VP) má kompaktní stabilní RA hlavu a vychází z dobré montáže GP2 se slušnou nostností. Já jsem si nechal k VP vyrobit delší závažnovou tyčku a tak není problém dát na ni i těžší vybavení než doporučuje výrobce - celkově kolem 4-5kg. VP má průměrný hledáček a ustavení je pouze na Polárku. Zde je výhoda AstroTrac (dále jen AT), který má hledáček uzpůsobený na ustavení na 3 hvězdy - tedy s větší přesností.

AT má dvě základní nevýhody. Uživatel zakoupí montáž, která má nejen nezkolimovaný hledáček, ale i rameno hledáčku není v rovině kolmé na polární osu a tedy pokud toto uživatel neseřídí, je ustavení montáže AT dílem náhody. Druhá nevýhoda je v nestabilitě montáže. Ani klín TW3100 není zdaleka tak stabilní jako hlava montáže VP a při přesunu dalekohledu nebo objektivu do jiné pozice než byla ustavena montáž AT způsobí rozhození ustavení (což vylučuje ustavení rotací kolem severního pólu). Pokud se chce této záležitosti uživatel vyhnout, musí pořídit ultrapevnoý klín + kvalitni stativ, čímž ale zase uživatel ztratí mobilitu.

Montáž AT má minimální peridodickou chybu, montáž VP má cca +/-3.5", tedy pro ohniska 200-300mm zanedbatelnou.

Celkově jsou obě montáže použitelné v rozumném vybavení stejně těžké, záleží na uživateli co upřednostní. VP má asi základní výhodu, že lze tuto montáž rozšířit o deklinační hlavu a to včetně GoTo systému.
Peter S. (cactae)

AstroTrac TT320

Příspěvek od Peter S. (cactae) »

Pred viac ako rokom ked som sa chystal kupit bud Astrotrac, alebo Vixen photoguider som mal moznost otestovat si obe zariadenia u priatelov v Polsku. Kupil som nakoniec Astrotrac aj ked ma presvedcovali aby som siel do VP,a to preto ze som mal hlavy Manfr. 405 a Manfr.488. a nejake stativy, a bol lacnejsi ako VP. Dnes po roku uzivania viem, ze to bola chyba a mal som si kupit VP.
Psion
Kontaktovat uživatele:

AstroTrac TT320

Příspěvek od Psion »

Já myslím, že tak jak je AT vyroben, tak je ideální na lehký pevnejší stativ s lehkým fotákem a objektivem 50-100mm. Používat na tom např. 400mm ohnisko je už něco, na co to není stavěné. Dávat to na těžký stativ s těžkým a pevným klínem sice lze, ale podle mě to ztrácí tu lehkost a jednoduchost pro kterou to bylo vyrobeno. Stejně tak VP není vyrobena na velké zatížení a pokud budu chtít fotit delšími ohnisky, vezmu Celestron CG-5 GT a mám to vyřešené a levnější.
vla

AstroTrac TT320

Příspěvek od vla »

A můžeš napsat proč konkrétni bys dnes koupil VP? Mě přijde astrotak ideální, vlastně mu nemám co vytknout.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Peter S. (cactae)

AstroTrac TT320

Příspěvek od Peter S. (cactae) »

vla:pre foto do 200mm a exp. 4-6min Astrotrac je fajn vec. Ale ked ta to zacne tahat k dlhsim ohniskam 300-400mm a to ta bude tahat, tak VP ma navrch.

Psion
Kontaktovat uživatele:

AstroTrac TT320

Příspěvek od Psion »

Já myslím, že pokud se AT vyladí a posadí na pevnou montáž, tak lze ustavit i na delší expozice. Nejvíce jsem fotil na VP ohniskem 500mm, ale žádná sranda to teda nebyla a s ustavením jsem si hrál dlouho a nakonec jsem stejně fotil na 4 minuty.

AstroTrac se dá provozovat i takto, ale jak říkám, je to "výroba" klasické paralaktické montáže bez jejích výhod focení s "neomezeným časem" a následně pointace, GoTo apod.

Vabra

AstroTrac TT320

Příspěvek od Vabra »

Pekny klin, to se da koupit nebo je to nejaky pekny bastl?
PS: neco podobneho se prave pokousim doladit pred cestou do Chile
Pavel Vabrousek
Psion
Kontaktovat uživatele:

AstroTrac TT320

Příspěvek od Psion »

Viděl jsem to na CN, podle mě bastl, ale pěkně udělanej.

Pro doplnění, ještě existuge Kenko montáž se zajímavými parametry:

http://www.sciencecenter.net/hutech/ken ... /index.htm

Ještě odkaz na majitele klínu : ZDE
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

AstroTrac TT320

Příspěvek od LKamarad »

Tak jsem dneska srovnal to křivý rameno držící PH:

Vytlačil jsem ty malý magnety asi o 0.2mm dozadu a pak je postupně mikrometrem zastrkával a stále kontroloval otáčením hledáčkovýho ramene - byla tam dost děsivá chyba okolo 40 minut - dostal jsem to do nuly a poněvadž sem to dělal při sklonu asi 10 stupňů tak jsem ten horní magnet nakonec po zalití (zafixování) vteřiňákem ještě asi o 0.02mm zbrousil (aby to kompenzovalo váhu PH při sklonu 50st.
Vabra

AstroTrac TT320

Příspěvek od Vabra »

Viděl jsem to na CN, podle mě bastl, ale pěkně udělanej.Jo pise tam ze to je bastl a odrazuje dalsi zajemce ze jim to vyrabet nebude ;)
Skoda ze jsem si to nenasel pred ideovym zamerem sve kolebky, ta bude az prilis kopirovat provedeni klasicke EQ montaze...

Uvidime...
Pavel Vabrousek
Vabra

AstroTrac TT320

Příspěvek od Vabra »

Vytlačil jsem ty malý magnety asi o 0.2mm dozadu a pak je postupně mikrometrem zastrkával a stále kontroloval otáčením hledáčkovýho ramene - byla tam dost děsivá chyba okolo 40 minut - dostal jsem to do nuly a poněvadž sem to dělal při sklonu asi 10 stupňů tak jsem ten horní magnet nakonec po zalití (zafixování) vteřiňákem ještě asi o 0.02mm zbrousil (aby to kompenzovalo váhu PH při sklonu 50st.Tohle jsem uz take vyresil; naucil jsem se ustavovat bez PH... ;D ;D ;D
Pavel Vabrousek
Psion
Kontaktovat uživatele:

AstroTrac TT320

Příspěvek od Psion »

Vytlačil jsem ty malý magnety asi o 0.2mm dozadu a pak je postupně mikrometrem zastrkával a stále kontroloval otáčením hledáčkovýho ramene - byla tam dost děsivá chyba okolo 40 minut - dostal jsem to do nuly a poněvadž sem to dělal při sklonu asi 10 stupňů tak jsem ten horní magnet nakonec po zalití (zafixování) vteřiňákem ještě asi o 0.02mm zbrousil (aby to kompenzovalo váhu PH při sklonu 50st.
Tak tomu nějak nerozumím, máš namysli malé magnety, které drží PH?
Psion
Kontaktovat uživatele:

AstroTrac TT320

Příspěvek od Psion »

Škoda ze jsem si to nenasel pred ideovym zamerem sve kolebky, ta bude az prilis kopirovat provedeni klasicke EQ montaze
Tak tam dej EQ hlavu a nemusíš nic vyrábět :)
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

AstroTrac TT320

Příspěvek od LKamarad »

Tak tomu nějak nerozumím, máš namysli malé magnety, které drží PH?
jo přesně ty malinký válečky o průměru 3mm a 4mm vysoký
Psion
Kontaktovat uživatele:

AstroTrac TT320

Příspěvek od Psion »

Aha už to chápu, Ty jsi kompenzoval nerovnost držáku pomocí magnetů, já jsem rovnal samotný držák.
Odpovědět