Lidlskop

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od MMys »

řekl bych, že je úplně jedno (z hlediska funkce) kde je neutrální filtr, jestli před objektivem, nebo za ním, před okulárem.

Vada objektivu bude stále stejná, jen světla bude méně a barevná vada a difrakční efekty nebudou tak rušit. A to bude stejné bez ohledu na polohu filtru.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Alien_MasterMynd

Lidlskop

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

MMys napsal: řekl bych, že je úplně jedno (z hlediska funkce) kde je neutrální filtr, jestli před objektivem, nebo za ním, před okulárem.

Vada objektivu bude stále stejná, jen světla bude méně a barevná vada a difrakční efekty nebudou tak rušit. A to bude stejné bez ohledu na polohu filtru.Neni to tak, ze kdyz je filtr pred objektivem, tak v dusledku mensiho mnozstvi svetla vstupujiciho do objektivu bude absolutni projev barevne vady mensi, a kdyz je filtr za objektivem, tak uz jen zeslabuje projev barevne vady, protoze proste snizi celkovy jas obrazu s vadou? Naskyta se ovsem otazka, nakolik se potom lisi projev vady pri pohledu do dalekohledu pri pouziti filtru pred nebo za objektivem.

PS: nejsem optik, nebijte me ;-)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od MMys »

Tak na to zapomeň, pokud je filtr NEUTRÁLNÍ, je úplně jedno, jestli světlo nejdřív rozložíš, a pak přefiltruješ, nebo nejdřív přefiltruješ, a pak rozložíš. A když se nad tím tak zamyslím, ono to je dokonce stejně tak, i když filtr neutrální není.

Pomíjím jevy jako odrazy na plochách, a interferenční filtry, jejichž funkce je závislá na úhlu svazku.

Ale pro normální absorpční filtry to je jedno.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN
Věk: 76

Lidlskop

Příspěvek od MilAN »

Alien_MasterMynd napsal:
Neni to tak, ze kdyz je filtr pred objektivem, tak
Problém je v tom, že pokud chceš dát filtr před objektiv, musí být přísně planparalelní, a velký. V tom případě bude jeho cena převyšovat cenu objektivu.  Zatím co  za okulárem to mohou být  kvalitou v nejhorším případě i sluneční brýle
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od Cztwerec »

Zkoušel jsem i měsíční filtr, ale bohužel, nic moc...S tou reklamací tedy ještě počkám. Jen jsem myslel, že mám nějaký vadný kus.
Lectorem iustus...
MilAN

Lidlskop

Příspěvek od MilAN »

Můžeš porovnat s někým, kdo má také Lidlskop.
Ale barevný lem tam bude -  je to  poměrně světelný achromat .Pokud bude obraz do zvětšení  ve veliosti 1D ( = 70x) s přiměřeným barevným halem, je všechno O.K. , a není co reklamovat.
Pokud chceš, aby tam barevný lem nebyl, zaplatíš za OTA  dalekohled minimálně  9.000, a budeš moci použít zvětšení, blížící se 2D bez toho, aby Tě rušila barevná vada.
Tvůj případ= zvětšení  velikosti  2,5D  na  poměrně světelný ,  achromatický, laciný Lidlskop - je vysoko mimo reálné možnosti dané optiky.
Habl

Lidlskop

Příspěvek od Habl »

MMys napsal:
Vada objektivu bude stále stejná, jen světla bude méně a barevná vada a difrakční efekty nebudou tak rušit. A to bude stejné bez ohledu na polohu filtru.
Vady objektivu budou stejné, ale ztmavne pozadí a zlepší se trochu se kontrast. Nikde jsem nepsal, že se zmenší vada objektivu.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
hamr
Věk: 65

Lidlskop

Příspěvek od hamr »

Už jsem jednou Cztwercovi odpovídal v oddíle Venuše 2007. Lídlskopem je bezvadně vidět fáze bez barevných lemů, ale je třeba ji najít v podvečer na modré obloze, zkoušel jsem mezi 16-17hod. Obdobně píše i MilAN. Já viděl čistě ohraničený polokotouč - viz fotka v oddíle Venuše 2007.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od Cztwerec »

Já vím, jenže to není jen u Venuše, ale jak jsem zde již podotýkal také u Saturnu. Jde mi o to jestli tento dalekohled není vadným kusem, tedy alespoň ten můj. :(
Lectorem iustus...
MilAN

Lidlskop

Příspěvek od MilAN »

Můžeš napsat, jaké zvětšení jsi používal ? Velmi slušný achromat těchto parametrů snese tak zvětšení do 80x, a i tam už uvidíš barevné halo.Je ještě přijatelné, ale tady platí, že jak pro koho.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od Cztwerec »

Už při použití plosslu 20mm(který jsem dodal později k tomuto dalekohledu), teoreticky zvětšení 35 x jsem měl uváděný problém, který se mi zdál výraznější u větších zvětšení...Venuše měla nejen halo kolem kotoučku, ale i ducha v levé části(tj.západní při použití převracecícho zrcátka). Saturn vykazoval pouze duchy. Když se mi to podaří, zkusím to vyfotit, takhle se to popisovat asi nedá. :-/Pro mě to přijatelné není...
Lectorem iustus...
hamr
Věk: 65

Lidlskop

Příspěvek od hamr »

To tedy musí být problém v dalekohledu, mým Lídlem je vidět Saturn ostře v obou okulárech K12 i K20 dodaných s Lidlem (ten K4, který je ve skutečnosti 6mm nepoužívám) i v dokoupeném Plosslu 5mm (140x), pak je obraz už ale tmavší. Ale pořád ostrý bez lemů a duchů. Kdysi tu někdo problém s Lidlem měl, asi by to chtělo tedy reklamaci.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
michal.b

Lidlskop

Příspěvek od michal.b »

Pristi tyden budu mit sveho Lidlskopa v Praze, muzeme se domluvit a nekdy zvecera ty dalekohledy porovnat. Po opticke strance rozhodne neni idealni (ja mam konkretne objektiv se sferickou vadou a mirnym astigmatismem), ale jeho barevna vada je zcela v normalu a za tu cenu nabizi velmi mnoho.
3J

Lidlskop

Příspěvek od 3J »

skvělý nápad já vemu ten svůj a na Ořechu budou pak minimálně 3 k porovnání .
To už bude zajímavé porovnání ;D
quaovar

Lidlskop

Příspěvek od quaovar »

Od včera mají v Lidlu zase akci 10x50 Bresser.
Odpovědět