Připravovaný dokument o světelném znečištění

Diskuze o fenoménu přesvícené oblohy a všem souvisejícím.
Odpovědět
Artaban
Věk: 59

Re: Připravovaný dokument o světelném znečištění

Příspěvek od Artaban »

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
vicky79
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Ačkoliv nerad, musím se přidat ke kritice tohoto dokumentu. Je to už pět let a zhlédnutí na YouTube je pouze 4,7 tisíce. Ani nevím, jestli se to dostalo někam do televize nebo jinam. Kolik to vůbec celé stálo?

Dokument lze nazvat skutečně promarněnou příležitostí. Pokud to byl pouze studentský projekt, na kterém se měli kluci něco naučit, tak OK — v tom případě to chápu; ale šlo to natočit i na YouTube za nepatrný peníz. Za tyto peníze je to však katastrofa.

Všiml jste si také, že v prvních dvou minutách dokumentu se vůbec nic neděje? Proč?

Ze statistik svého YouTube kanálu vím, že pokud během 5–10 sekund od začátku diváky nepřikováte k monitoru něčím, co je zaujme, odejdou, a ani ten nejlepší následný obsah to vlastně už nezachrání.

Lidi dnes vůbec nezajímá, že někde chcípají želvy, a nebo že ropný tanker vysypal někde miliony barelů ropy.
Lidi zajímá jen to co se jich osobně a maximálně jejich blízkých bezprostředně týká. Je to zlá doba. Jediné, čím je zaujmete, je okamžitě je v úvodu informovat o tom, že ONI osobně přišli o něco důležitého, a že je pro NĚ velice důležité, aby se dozvěděli jak to získat zpět a proto by se měly koukat aby se to dozvěděly. (v našem případě by šlo o tmu).

A v dokumentu právě chybí hlas který by to v úvodu hned řekl, a který by nás celým tímto dokumentem vlastně provedl a vyplňoval i časy mezi mluvícími hlavami aby si mysl diváka mohla odpočinout od informací.

Hned mě napadla Michaela Tišková, jež se věnuje voice-overu, a jejíž hlas často zaznívá na YouTube. Třeba zde:

Já jsem její hlas před lety použil například při předčítání Žalmu 91 zde:

Co vím, před pěti lety si účtovala za pět minut předčítání 25 €; s tím že jedno přepracování intonace bylo již v ceně.

Kdyby nás například její hlas provedl tímto dokumentem, stálo by to jen o pár eur navíc, ale celý dokument by byl úplně jiný level.

Ještě poznamenám, že jsem si dokument musel pustit dvakrát, abych stihl vstřebat, co pánové vlastně říkají. Ačkoliv rozumím a chápu, co zaznělo, informace byly podané v takové hustotě a během tak krátké doby, že se to hůře vstřebávalo, zatímco první dvě minuty byly prázdné.

Ale abych jen nekritizoval, musím pochválit střih — nikdy jsem nedosáhl takové kvality. A abych trochu pomohl a ne jen kritizoval, popřemýšlím, jak by se dalo s fenoménem světelného znečištění bojovat, a pokusím se něco malého dát dohromady a podělit se o to zde. Je to pro mě výzva a trápí to mnoho astronomů.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Za 81000 Kč nikdo nic dnes točit kvalitního nebude, to je tak na 60 sekundový šot s velkou slevou. Studentský projekt, který neměl velké ambice. Natoč to lépe a zadarmo, to bude tvůj přínos lidstvu, místo řečí a stovek zbytečně popsaných A4 :)
Odpovědět