EQ6 PRO SkyScan
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
biker.fm
Citovat:
neni v rucce moznost nastavit intenzitu LEDky pro polarni hledacek ?
Nevím a neví to ani p.Zahájský. Je možné, že je to v těch funkcích, co nejsou popsány v manuálu, protože je jich tam víc než je v mém dotazu ad b)Uz delsi dobu jsem si rikal ze to musim overit a teprve vcera jsem si na to vzpomnel. Pokud mas montaz NEQ6, ta tam je moznost si nastavit uroven podsvice polarniho hledacku (vcera jsem to vyzkousel). Pokud mas EQ6, tak tam mas smulu, regulaci podsviceni si musi udelat sam, ovladac to nepodrporuje, protoze ta montaz nema zadnou elektroniku pro regulaci jasu ledky.
Citovat:
neni v rucce moznost nastavit intenzitu LEDky pro polarni hledacek ?
Nevím a neví to ani p.Zahájský. Je možné, že je to v těch funkcích, co nejsou popsány v manuálu, protože je jich tam víc než je v mém dotazu ad b)Uz delsi dobu jsem si rikal ze to musim overit a teprve vcera jsem si na to vzpomnel. Pokud mas montaz NEQ6, ta tam je moznost si nastavit uroven podsvice polarniho hledacku (vcera jsem to vyzkousel). Pokud mas EQ6, tak tam mas smulu, regulaci podsviceni si musi udelat sam, ovladac to nepodrporuje, protoze ta montaz nema zadnou elektroniku pro regulaci jasu ledky.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
EQ6 PRO SkyScan
Karle, jeste jednou Ti gratuluju k vyreseni vsech problemu s pointaci! Je uzasny, zes to nevzdal a dobojoval se do uspesneho konce...
Tesim se (a ze mam na co) na Tve dalsi snimky!
Tesim se (a ze mam na co) na Tve dalsi snimky!

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
EQ6 PRO SkyScan
Karel neměl problémy s vlastní pointací, ale s různými rádo-by pravdami, kterými se tu AF hemží. EQ6 stačí pořádně ustavit pomocí polárního hledáčku a jak je vidět, i s tím ohniskem si montáž nakonec poradí. Navzdory různým názorům. Buhužel, místo těch nejjednodušších postupů se tu radí různé krkolomnosti a vymýšlí, kolik set tisíc korun je potřeba, aby to šlo.
Karel dokonale zvládl ten nejjednodušší postup, a i když se to někdy v terénu třeba nepovede na 100%, je to zaručená a spolehlivá cesta.
Karel dokonale zvládl ten nejjednodušší postup, a i když se to někdy v terénu třeba nepovede na 100%, je to zaručená a spolehlivá cesta.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
EQ6 PRO SkyScan
biker.fm napsal dne 23.09.10 17:01:14 Pokud mas montaz NEQ6, ta tam je moznost si nastavit uroven podsvice polarniho hledacku (vcera jsem to vyzkousel).
Fajn, ale mě zajímá jaká je to volba. NEQ 6 SS Pro mám, bohužel s nedostatečným manuálem (jak jsem psal v původním dotazu # #233 ). Tak sem prosím dej to ,co jsi objevil.
Díky Petr
Fajn, ale mě zajímá jaká je to volba. NEQ 6 SS Pro mám, bohužel s nedostatečným manuálem (jak jsem psal v původním dotazu # #233 ). Tak sem prosím dej to ,co jsi objevil.
Díky Petr
Praha balkon: SWN 150/750 EQ 3-2, QHY 5T
Chalupa : Domeček s NEQ 6 SS, Orion UK 200/900, ED 80/600,QHY 5T, G2 8300C, G1 0300
Chalupa : Domeček s NEQ 6 SS, Orion UK 200/900, ED 80/600,QHY 5T, G2 8300C, G1 0300
- biker.fm
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
Díky PetrJe to v sekci nastaveni podsviceni ovladace, zitra to zapnu a napisu presne kde to je.
- biker.fm
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
Mam dotaz, nevi nekdo z Vas kde se da sehnat takovy ten uchyt co se dava na montaz a do nej se muze vlozit ovladac (rucka) ? Ja mam totiz jednu cast zlomenou a ted nemam kam bych ten ovladac odlozil.
EQ6 PRO SkyScan
Ahojte všichni. Vypadá to že jsem přišel na jednu z možných příčin problémů s focením mojí NEQ6. Podle všeho se zdá, že po ustavení s pomocí polárního hledáčku a zaaretování pomocí protilehlých šroubů na "podstavci" montáže a naložení techniky se polární osa ještě nějak usazuje.
Jak jsem na to přišel - ustavil jsem pomocí pol.hled., nasadil techniku, znovu zkntroloval zda jsem nehnul s montáží při osazování, a začal jsem fotit. První expozici jsem zkusil nepointovanou, výsledek byl překvapující - 4 minuty s vpodstatě kulatými hvězdami, pak jsem zapnul pointaci - výsledek stále slušný, ale při dalších expozicích se to postupně zhoršovalo až jsem se dostal na svoje obvyklé knedlíky ač čárky místo hvězd. Pak jsem se podíval do polárního hledáčku a zjistil jsem že polárka je posunutá v elevaci o pořádný kus jižně mimo kružnici v hledáčku.
Z toho mi vyplývá, že možná budu muset vymyslet nějakou větší úpravu jak osu po ustavení zafixovat. Napadá mě jen výměna "podstavce" montáže za nový ve tvaru profilu U s aretací nějakými šrouby z boku, jako to mívají dražší montáže...
Jak jsem na to přišel - ustavil jsem pomocí pol.hled., nasadil techniku, znovu zkntroloval zda jsem nehnul s montáží při osazování, a začal jsem fotit. První expozici jsem zkusil nepointovanou, výsledek byl překvapující - 4 minuty s vpodstatě kulatými hvězdami, pak jsem zapnul pointaci - výsledek stále slušný, ale při dalších expozicích se to postupně zhoršovalo až jsem se dostal na svoje obvyklé knedlíky ač čárky místo hvězd. Pak jsem se podíval do polárního hledáčku a zjistil jsem že polárka je posunutá v elevaci o pořádný kus jižně mimo kružnici v hledáčku.
Z toho mi vyplývá, že možná budu muset vymyslet nějakou větší úpravu jak osu po ustavení zafixovat. Napadá mě jen výměna "podstavce" montáže za nový ve tvaru profilu U s aretací nějakými šrouby z boku, jako to mívají dražší montáže...
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
EQ6 PRO SkyScan
Ahoj, biker.fm napsal 13.10.2010
Je to v sekci nastaveni podsviceni ovladace, zitra to zapnu a napisu presne kde to je.No, od toho zítřka už uplynulo hodně dní. Ale vzhledem k tomu, že zas tak moc nepospíchám, budu rád, když to napíšeš třeba i za měsíc. díky Petr
Je to v sekci nastaveni podsviceni ovladace, zitra to zapnu a napisu presne kde to je.No, od toho zítřka už uplynulo hodně dní. Ale vzhledem k tomu, že zas tak moc nepospíchám, budu rád, když to napíšeš třeba i za měsíc. díky Petr
- biker.fm
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
No, od toho zítřka už uplynulo hodně dní. Ale vzhledem k tomu, že zas tak moc nepospíchám, budu rád, když to napíšeš třeba i za měsíc. díky PetrSetup - Handset setting - LED backlight
Meni to podsviceni tlacitek na rucce a jestli si dobre pamatuji, tak se menil i jas ledky u polarniho hledacku.
Meni to podsviceni tlacitek na rucce a jestli si dobre pamatuji, tak se menil i jas ledky u polarniho hledacku.
EQ6 PRO SkyScan
To biker.fm: Díky Petr.
EQ6 PRO SkyScan
Můžete někdo zveřejnit rozměry profilu rybinové lišty Synta?
Díky MartinV
Díky MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
EQ6 PRO SkyScan
Hezky vecer preji. Mel bych dotaz na zkusenejsi uzivatele EQ6. Vlastnim starsi, cernou verzi, udelal jsem si upgrade na synscan - vymena motoru, elektronika, ovladac. Po nejake dobe jsem provedl kompletni vycisteni a namazani lithiovou vazelinou.
Od te doby, co tu montaz mam, zapasim s vuli v RA. Nedari se mi pomoci pritlacnych sroubku nastavit RA, aby byla bez vule anebo alespon tak, aby dle meho nazoru nebyla hroziva (jinou eq6 jsem nikdy v ruce nemel, nemuzu srovnavat.) Srovnavam s DE, kde se mi to dari seridit bez problemu. Posunem osy pomoci 2 protilehlych cerviku dosahnu budto vule, anebo cvakani motoru. Chtel bych se vas tedy zeptat, zdali nekde neprehlizim jeste nejaky prvek, ktery by to mohl ovlivnit, anebo je vule, kdy pri plnem nalozeni vezmu za zavazovou tyc a citim pohyb, noralni? Zatez je 12kg zavazi + cca 12kg vybava.
Od te doby, co tu montaz mam, zapasim s vuli v RA. Nedari se mi pomoci pritlacnych sroubku nastavit RA, aby byla bez vule anebo alespon tak, aby dle meho nazoru nebyla hroziva (jinou eq6 jsem nikdy v ruce nemel, nemuzu srovnavat.) Srovnavam s DE, kde se mi to dari seridit bez problemu. Posunem osy pomoci 2 protilehlych cerviku dosahnu budto vule, anebo cvakani motoru. Chtel bych se vas tedy zeptat, zdali nekde neprehlizim jeste nejaky prvek, ktery by to mohl ovlivnit, anebo je vule, kdy pri plnem nalozeni vezmu za zavazovou tyc a citim pohyb, noralni? Zatez je 12kg zavazi + cca 12kg vybava.
Vixen 130sf mod, GSO 200/800 mod, SW100/500, EQ6 Skyscan, EOS450Dmod, ATIK16
EQ6 PRO SkyScan
Je to normální a nesnažil bych se to zbytečně přitlačit. Takhle to ničemu nevadí,, leda při přechodu přes meridián. Až se přetočí šnekové kolo o 90 °nebo 180°, může být všechno jinak.
lepší rada žádná než špatná
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
Jo, to je celkem normální, dokud tam bylo napatlané místo vazelíny to "černé tuhé lepidlo" tak to trošku eliminovalo to vaklání, nebylo tak poznat.
Každé šnekové kolo (i na mém kusu) je asi trochu excentrické, takže když to naladíš tak, aby v nejtěsnějším místě nedrhlo a motory to ještě utočily, tak po otočení na druhou stranu tam je trošku vůle. S tím asi nic neuděláš, někdo ji má větší, někdo menší, ale ten jev tam podle mě bude vždycky.
Při focení nechávám montáž trošku rozváženou, aby to motory tlačily "do kopce" tedy proti směru převažování. Tím se vůle vymezí a odezva na pointační zásahy je okamžitá.
----------------
(koukám, Milan byl o něco rychlejší )
Každé šnekové kolo (i na mém kusu) je asi trochu excentrické, takže když to naladíš tak, aby v nejtěsnějším místě nedrhlo a motory to ještě utočily, tak po otočení na druhou stranu tam je trošku vůle. S tím asi nic neuděláš, někdo ji má větší, někdo menší, ale ten jev tam podle mě bude vždycky.
Při focení nechávám montáž trošku rozváženou, aby to motory tlačily "do kopce" tedy proti směru převažování. Tím se vůle vymezí a odezva na pointační zásahy je okamžitá.
----------------
(koukám, Milan byl o něco rychlejší )
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
EQ6 PRO SkyScan
Me se totiz ani po vylouceni snad vsech vlivu nedari pointovat 800mm ohnisko, vzdy mam hvezdy protazene v RA, tak tohle byla snad posledni vec kterou sem mohl vylepsit. Ted jsem jeste zjisil ze pokud RA otocim treba o 10, 15 st., vule postupne mizi, az zmizi. Dekuju za vase odpovedi, trosku me to uklidnilo, i tak nechapu proc je to v DE v poradku, mohla by tam mohla byt nejaka vnitrni nesouosost, ktera brani presnejsimu vymezeni?
Vixen 130sf mod, GSO 200/800 mod, SW100/500, EQ6 Skyscan, EOS450Dmod, ATIK16