MHV (Mezní hvězdná velikost)

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
Odpovědět
Mareczech

Příspěvek od Mareczech »

S myšlenkou RETRO jsem jednoznačně pro, přestože žádným historickým klenotem nedisponuji (leda tak 8x30 made in DDR :). Ale strašně rád se kouknu přes jakoukoliv klíčovou dírku či galileovskou trubku...
Celestron SkyMaster 25x100 na stativu Vanguard Tracker 2
Canon 15×50 IS
KOWA YF 8x30
Genira 8×30 made in DDR
filtry TS #80A a #21, Omegon LPR
vodička Baader a hadřík Meade
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Možná bude hodně lidé překvapeno, jak pěkný obraz planet či Měsíce dají 50 let staré dalekohledy Unitron nebo 100 let starý achromát.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

no tak ja jsem samozrejme pro, ze. Jestli nedobuduju sveho Merze, pak privezu aspon tricet let stary newton Tasco. A nebo se mi muj mosazny refraktor bude pocitat?
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Ty to máš jednoduchý, používaš retro každé MHV! Je pravda, že to není originální, ale to nevadí, je to retro. Pořád musím myslet na ten Tvůj dřevěný foták, ten je naprosto úchvatný.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Taky podporuji. Jestli mi jarni MHV vyjde a vse se vleze do auta, tak bych privezl AS110 z roku 1924. Bude se to sice na montazi hodne chvet (mam ho normalne v pozorovatelne), ale snad to nebude tak hrozne.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Super, těším se na něj, já bych vzal Broadhurts Clarkson z roku 1908 :)

MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Že bych koupil nějakej film, a nasadil na astrograf Prakticu ? A ještě bych měl zahodit TVGuider, a místo kamery dát do pointéru pointační okulár, a ručně pointovat, aspoň 2x po jedné hodině expozice

Ale jen za předpokladu, že mi někdo bude nosit z baru grog :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Janek
Věk: 61

Příspěvek od Janek »

To bys to měl moc jednoduchý, půjčím Ti Pentaxe 6x7, ale chce to bytelnej výtah s velkou dírou ;)
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

No jo, ale chce to při tom fotit rychlou kometu, aby byla nějaká zábava.
Jenže tohle není pro nás , co jsme tak fotili, tuhle zábavu by si měli odzkoušet ti, co tak básní o filmu a tak podobně....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Bohužel to dnes došlo tak daleko, že si zaplatíš kredit, přes internet se připojíš k dalekohledu, zvolíš co chceš vyfotit a druhý den si stáhneš fotku. Automatizovaná kopule s dálkovým ovládáním z křesla u televize od toho není moc daleko, takže podobný návrat ke kořenům není občas na škodu :)
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LKamarad »

To mi zrovna připomnělo, že bych konečně měl vyhrabat a naskenovat ty čb desky 9x12 cm, co jsem exponoval na Kleti mezi lety 1982 a 1986. Byly to desky ORWO NP 27.
V primárním ohnisku Maksutovky se zrcadlem o průměru 80 cm se musely ve speciálním držáku násilím ohnout do poloměru blízkému zakřivení primáru, což +- každá 10. deska nepřežila a rupla. Mám nafocenu Rozetu, Koňskou hlavu v Orionu a ještě pár dalších snímků, co jsem si "cvaknul" mezi expozicemi asteroidů. Tyto snímky jsem pointoval pomocí paralelního refraktoru na osvětlený kříž okuláru po dobu 1 hodiny. Párové snímky asteroidů jsem exponoval 2 x 30 minut a po vyvolání se prohlížely ve stereokomparátoru. Hvězdy se v binokuláru "spárovaly" a byly "klidné", kdežto objekty s vlastním pohybem byly "neklidné - rozjeté" a ihned vylezly mezi tisícema hvězd. Nalezené objekty se poté co nejpřesněji proměřily a data nadatlovaly na děrnou pásku, která se vezla do Ondřejova na zpracování pomocí sálového počítače .....
Během jasných zimních nocí teplota často klesala pod -20 a jistila to péřovka a vyhřívaná stolička pod prdelí ...
Jak to tehdy na Kleti celé probíhalo, mám též zdokumentováno na několika čb filmech - je to dost originální a neformální reportáž, kde je zachycen m.j. rapl Mrkos v nejrůznějších momentech a náladách .....
Furt si říkám, že to konečně musím vše naskenovat. Materiál má již dost značnou "historickou" hodnotu a bezkonkurenční exkluzivitu zachycení této výrazné, i když dost rozporuplné osobnosti, kterou jsem měl to štěstí zblízka poznat .....  ;)
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Samy skvely prispevky a prisliby! Uz se tesim! A jestli dodelam toho Merze, budu tam nejspis mit tu nejvetsi historii.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

LKamarád: To by byla zajímavá přednáška s ukázkami desek a filmů!!
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LKamarad »

Dnes jsem vyhrabal asi 12 zvětšenin z negativu (Fomapan F27 převyvolaný na cca 33 DIN - 1600ISO) formátu 30x40cm. Kupodivu jsem našel i negativy a jejich naskenováním a zpracováním bych vytáhnul daleko více detailů, než jsem zvládal v roce 1985 pod zvětšovákem. Byla by to ale příšerná jebačka na mnoho dnů ...  :-[
Jedna přefocená narychlo debilem zde - Mrkos prohlíží exponovanou desku a identifikuje objekty na ní s pomocí hvězdného atlasu:

www.horolezec.cz/uschovna/Historie/Mrko ... r_1984.jpg

Je to celé dlouhé story, které by vydalo na román. Mrkose jsem poznal opravdu dobře a mohu objektivně posuzovat. Poznal jsem též toho, koho těžce nenáviděl - Viléma Erharta a o jejich sporu vím asi více, než bych vědět měl (z obou stran + znám soudní spisy) ....
Z hlediska "příběhu" byla observatoř na Kleti opravdu "temným labyrintem zákoutí lidských duší" a je otázkou, nakolik si mohu dovolit pustit "hubu na špacír", neb někteří aktéři tohoto "dramatu" ještě žijí .....  :D
Kyblik

Příspěvek od Kyblik »

a ja si lamal hlavu nad tim, proc nektri, co "makali" na Kleti jsou svym zpusobem paka, tys to rozlouskl Lado, dik :-)
Odpovědět