Dotazy na levné dalekohledy

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
KEPLER2013

Příspěvek od KEPLER2013 »

Astro dalekohled BRESSER TAURUS 90/900 mm NG, poradí mi někdo s tímto dalekohledem z druhé ruky, prakticky nový v orig.balení za cenu do 2 tis.kč, má to smysl pro začátečníka, dá se tím vůbec něco vidět ?
Matyas

Příspěvek od Matyas »

Samozrejme, ze tam jde neco videt, ja koual 3 roky dalekohledem 7cm a protoze to byl muj prvni, tak jsem byl nadsen i tak, muzes tam videt jasne DSO, nejakou tu planetu a Mesic dobre take, samozrejme, ze by sis mohl rovnou koupit nejakyho vetsiho dobsona, ale ja myslim, ze takoveto mensi dalekohledy jsou dobre pro ziskani tech zakladnich zkusenosti pro pozorovani.

P.S. Muj nazor :)
Meade Lightbridge 1524/305, Bresser 700/70, Bresser 8X56,Nikon d3200+18-55mm, folie AstroSolar
okulary: PL26mm řada 5000, ts-planetary-hr-5mm, celestron-93424-xcel-lx-12mm
Filtr UHC Astronomik PROFI
Sedy filtr na Slunce a Mesic
KEPLER2013

Dík za zprávu, já jsem několikrát narazil na nelichotivé vyjádření k výrobci a jeho refraktorům, tak mě to trochu zarazilo.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

KEPLER2013: Jestli můžeš koupit ten dobson, tak ho kup. Jednak uvidíš mnohem víc a druhák, ten malej průměr Tě moc neposune. Menší refráky jsou dobrý doplněk k velkému dalekohledu. Někdy se nevyplatí, nebo se nechce tahat velkou rouru a pak je menší kukr dobrej.
V dnešní době není důvod začínat prckem, ale naopak nečím trochu větším a tak se třeba i připravit na velký dělo.
Malej dalekohled, můžeš koupit vždycky.  
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
KEPLER2013

to.ARTABAN
na toho Dobsona jsem celkem rozhodnut, je to spíše otázka času, ten Bresser mě zaujal spíše cenou a jak dobře píšeš "na záskok", ale nechtěl bych skladovat cosi co je horší kvality, s kvalitou Bressera nemám zkušenost a jak jsem psal, zrovna lichotky jsem na něj nečetl, dám spíše přednost názoru zkušenějších,
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 121141/2#2][splithere][/link][splithere_end]
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
KEPLER2013

Takže se blíží chvíle, kdy se stanu majitelem SW Dobson 200/1200, bude určen vizuálně na měsíc,planety, ale i na DSO objekty a sluníčko, můžete mi poradit co si mám k Dobsonovi přikoupit jako doplňky neboť si myslím, že to co je v základní sestavě bude asi potřeba rozšířit. myslím okuláry,filtry ....., děkuji
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Tak tento dotaz je tu odpovězen fakt asi tisíckrát. Stačí trochu pohledat... Obecně není nic moc navíc třeba snad okulár kolem 6-7mm na planety a Měsíc (a to dle financí, např nějaký Planetary nebo Omegen LE).
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

můžete mi poradit co si mám k Dobsonovi přikoupit jako doplňky neboť si myslím, že to co je v základní sestavě bude asi potřeba rozšířit. myslím okuláry,filtry ....., děkuji

A navíc je to hooodně individuální .. a u každého taky jinak dlouho trvá než bude potřebovat lepší okuláry, lepší hledáčky, lepší filtry, sezení, vyhřívání, lepší pozorovací místo .. no někomu vystačí třeba ten základ a někdo skončí na jiné polokouli v observatoři ..

Podle mě doplňky časem přibudou a nebude jich málo, ale není nutné je mít hned, ono se to nasčítá se zkušenostma samo ..
Lukas85

Příspěvek od Lukas85 »

Zdarec dostal jsem hvezdarsky dalekohled tubus celestron PowerSeeker 127EQ a vubec nevim jak ho poradne sestelovat poradte napiste kam nebo ke komu kdo tomu rozumi bych mohl s tim zajed jsem z jiznich cech respektive Dolni Dvoriste dekuju
Regulus

Příspěvek od Regulus »

to je uplne v pohode ahoj vemes jej a postavis na stativ nebo trojnozku mas nejakou pises totiz ze se jedna o tubus tak z toho neni jasne jestli mas jen tubus nebo i stativ a pozroujes je dobre s tim jit nekam na zahradu nebo na louku tak aby nerusily svetla a teteleni vzduchu z okna atd rozumis jak to myslim kdyz proctes par vlaken tady z fora pro zacetecniky treba neco pochytis dobre je si prostudovat odkazy v uvodnim tematu toho vlakna hodne stesti zalezi co od toho cekas
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Lukas85: Vítej na AF.
dobre je si prostudovat odkazy v uvodnim tematu toho vlakna hodne stesti zalezi co od toho cekas  
Tak tak. Záleží, co od dalekohledu čekáš. Nikdo tady včetně mě, Ti nechce kazit radost z dárku. Pravda je ale bohužel taková, že mnoho pěkných zážitků z pozorování tenhle dalekohled neumožní.  Jestli tedy učekáváš něco víc, tak rada zní, vrátit ho dokud je v záruce (a pokud ho vůbec lze vrátit) a koupit o asi 15 stovek dražší, ale mnohem lepší dobson 150mm http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... -dobson-6/

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Bill

Příspěvek od Bill »

Zdarec dostal jsem hvezdarsky dalekohled tubus celestron PowerSeeker 127EQ
Hmm. Měl jsi ježíškovi dát odkaz na tohle forum před vánoci. Společným úsilím se nám podařilo několika podobným nákupům zabránit. Pokud by šel vyměnit, tak to zkus zvážit - ne že by ten dalekohled byl úplně nepoužitelný, ale má několik omezení, která tě v budoucnu budou trápit a taky díky tomu je velice špatně prodejný, pokud si budeš někdy v budoucnu kupovat nějaký další.

1) má s největší pravděpodobnosti kulové zrcadlo místo parabolického, takže nepůjde použít největší zvětšení
2) má ve výtahu integrovaný optický člen, který zkracuje jeho délku, ale za cenu zhoršení obrazu
3) ten stojan + montáž je dost nestabilní, praděpodobně se to bude dost dlouho třást při každém doteku

Ale samozřejmě - pokud se vyměnit nedá, určitě i tak je s ním uvidíš spoustu zajímavých věcí.

Pro začátek bych se na nějaké velké seřizování vykašlal a zkusil ho použít tak, jak ho máš.

M:736 750 113
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jo, několik nesmyslů najednou od jednoho uživatele , o kterém nikdo nic neví.
Tímhle ale Lukasovi nijak nepomůžeš.

Je to dalekohled začátečnický, takže samozřejmě nesnese tvrdší měřítka některých zdejších uživatelů. Ale dalekohled je to použitelný a ukáže toho pro začátečníka na obloze dost. Není třeba se nijak trápit, není potřeba to nijak zvlášť seřizovat. Stačí k tomu přistoupit jako ke každému novému, neznámému zařízení. Začít zkoušet a cestou pokus/ omyl se dá příjít na to, jak s ním pozorovat.
To, jestli dalekohled snese jen zvětšení 120x na rozdíl od teoretického 230x by nemělo začátečníka nijak trápit, protože mu i tak bude trvat dost dlouho , než využije všechny vlastnosti toho přístroje. A nesmysly, že dalekohled má mít parabolické zrcadlo a pod. by se neměl vůbec zabývat .
Celé generace astronomů vyrostly na daleko menších a horších přístrojích, a přesto se na nich naučily možná více, než mnozí z dnešní na "velkých " dalekohledech.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
zbignieww
Věk: 83

Příspěvek od zbignieww »

Hmm!  Osobne mel bych jen jednu zasadni vyhradu k darku a nikdo se o tom nezminil. Zvlast je ( ta vyhrada ) dulezita pro uplneho novacka, ktery prece nemusi , krome spoustu zacatecnickych problemu, trapit se paralaktickou montazi, ktera se ridi "divnymi" pro novacka pohybami.

Lukasi ! Dej si do vyhledavace: "paralakticka montaz", pak "azimutalni montaż" . Ty mas paralaktickou a azimutalni je jina, intuitivni ( pri hledani, namireni a udrzeni objektu v okularu ) :  "do prava",  "do leva", "nahoru", "dolu". Zkus na te paralakticke, jestli to tak pujde. A pred Tebou moc prace, pokud by Te to bavilo.
Ale rika se: bez prace nejsou kolace !
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
Odpovědět