NEAT

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

NEAT

Příspěvek od MaG »

Pozorujete kometu?
Dnes jsem byl u toho, když jsme si hráli nad Železným Brodem. Koukalo se triedrem 10x50, Binarem 25x100 a fotilo Canonem 10D přes Newton asi 160/1000. Montáž dalekohledu trochu jela, po minutě nebyly hvězdy bodové. Přesto se s tím dalo slušně vyhrát. To jsme si ověřili i na kulovce M 13.

Zatímco okem byl nějaký náznak ohonu při svitu Měsíce stěží viditelný, digitál světlo oblohy téměř ignoroval a ukázal nádhernou kometku. Na displeji foťáku se při expozici 30 s jevila krásná zelená nesymetrická koma se zřetelně silnou centrální kondenzací, ne však hvězdnou, možná s náznakem jakési fontánky. Vycházel z ní náznak ohonu velmi se rozšiřující.
Snímek expozicí 60 s ukázal ohon velmi zřetelně přes celou fotku. Pokud můj ohon na fotkách je duchařina, pak zde byl prostě perfektně vidět.
Prostě zapomeňte na klasický film. Nemá to s ním téměř cenu. Když potom trochu z údolí vystoupala mlha, daly se dělat úžasné fotky a to nejen proto, že tam byl vynikající digitál, ale především proto, že jej používal špičkový fotograf. (Nebojte se, já ne.. )

Večer v 21:00:06,30 jsme s Milanem viděli, jak byl Měsíc přetnut vejpůl pomocí ISS. Opravdu skvělé pozorování, které nás myslím příjemně překvapilo hlavně jasem ISS, přestože bylo těsně po západu Slunce. Byla vidět jako velmi jasná hvězda i mým triedrem. Poprvé jsem ji zahlédl asi 3 sekundy před průletem skrz Měsíc, protože jsem netušil kde je a nechtěl ji na Měsíci prošvihnout. Průlet skrz Měsíc byl velmi rychlý, přes osvětlenou část to bylo do půl sekundy, pokud se nemýlím. Opravdu byla na tu chvilku vidět na Měsíci velmi rychlá černá tečka. Pak se vynořila zas jasná hvězda a putovala dál.
V neděli máme v Jablonci průlet skrz Slunce tak držte palce. Jsem zvědav, zda tu "mouchu" co se tam mihne vůbec zaregistrujem, ale podle všeho ano.

A Venuše? Ta byla prostě super. Jak triedrem tak přes dalekohlídek z Rubinaru. Stále je vidět docela vysoko na nebi po západu Slunce, ale zkusíme ji v neděli ve dne.

Dobrou a hezké noci i dny.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
VooDooMaster
Věk: 51

NEAT

Příspěvek od VooDooMaster »

MaG napsal: Snímek expozicí 60 s ukázal ohon velmi zřetelně přes celou fotku. Pokud můj ohon na fotkách je duchařina, pak zde byl prostě perfektně vidět.
Prostě zapomeňte na klasický film. Nemá to s ním téměř cenu. Když potom trochu z údolí vystoupala mlha, daly se dělat úžasné fotky a to nejen proto, že tam byl vynikající digitál, ale především proto, že jej používal špičkový fotograf. (Nebojte se, já ne.. )

Dobrou a hezké noci i dny.
A kde je (bude) mozne videt vysledky ? Rad bych se podival.
Esprit 100ED, QHY268C ......
Elvenking

NEAT

Příspěvek od Elvenking »

2 MaG: Čau...kde si sehnal informace o tom přeletu ISS přes Slunce? Docela by mne to zajímalo...sem ještě začátečník a ISS přes Slunce nebo přes Měsíc by byla pro mne určitě podívaná...je to nádhera,že? :-)
I think,therefore i am
LbA

NEAT

Příspěvek od LbA »

Elvenking napsal: 2 MaG: Čau...kde si sehnal informace o tom přeletu ISS přes Slunce? Docela by mne to zajímalo...sem ještě začátečník a ISS přes Slunce nebo přes Měsíc by byla pro mne určitě podívaná...je to nádhera,že? :-)Skus tuto stranku
http://iss-transit.sourceforge.net/

Spustis si z nej java aplet. Su tam aj paradne fotky. Take nieco chcem nafotit aj ja. Skuste aj vy ;)
MaG
Kontaktovat uživatele:

NEAT

Příspěvek od MaG »

Ad fotky: Dělal je jeden profík, co má ten skvělý Canon 10D. Doufám, že nám časem nějaké zašle mailem, i když Milan říkal, že by to šlo snáz když bych mu poslal CD ;)

Ad ISS: opět Milanova práce. To on mi prostě takhle napsal, že poletí ISS přes Měsíc a přes Slunce a že s tím asi něco uděláme. A udělali jsme a já jsem nadšen. Ten výše uvedený zdroj by měl fungovat, ale já to tam prostě neumím najít. V neděli to zkusím z Milana vydolovat. Říkal že je s tím ještě trochu problém. Např. vyjede to sice souřadnice, ale ne už např. mapku.
Co se týče přeletů ISS přes planety, na to je prý třeba GPS, neboť dráha je úzká asi 20 metrů. U Měsíce je dráha široká asi 15 km.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
LbA

NEAT

Příspěvek od LbA »

MaG napsal: Ten výše uvedený zdroj by měl fungovat, ale já to tam prostě neumím najít. V neděli to zkusím z Milana vydolovat. Říkal že je s tím ještě trochu problém. Např. vyjede to sice souřadnice, ale ne už např. mapku.
http://liftoff.msfc.nasa.gov/RealTime/J ... /JPass.asp

tu je odklik rovno na java aplet. Dost pomaly nabieha :(
Ovladanie apletu je popisane na tej stranke co som uz link uviedol...
Luky

NEAT

Příspěvek od Luky »

Prave jsem se vratil z pozorovani. Pri svitu Mesice uz je slabnouci kometa jenom nevyrazny "flek". O viditelnosti pouhym okem se samozrejme neda mluvit. Odhad jasnosti - 5,3 mag (+- 0,2).

Hezky vecer
Luky

NEAT

Příspěvek od Luky »

Hezky vecer
Tak se mi dnes konecne dostal do ruky vyvolany film se snimkama komety Q4 NEAT. Jsem rad, ze se mi tam zachytila i s ohonem.

Fotky jsou uverejneny na mem webu - http://www.astro-web.info/?p=f_09&sekce ... Fotografie

Lukas :hi:
Myzer

NEAT

Příspěvek od Myzer »

Prave pred chvilou som si to prezeral. Aj ta Mliecna cesta v Labuti /20.5./ je uz pekna zalezitost. :nod:
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Libor

NEAT

Příspěvek od Libor »

Tak uz mohu take prispet svymi snimky komety z maksutovky. Ten spatne vyvolany (fialovy) film se nastesti dal docela pouzit a po oskenovani jsem ty barvy upravil. Ukazka asi nejpovedenejsi fotky zde:

dalsi fotky + popis zde:
http://home.zcu.cz/~smid/komety/q4.htm

:hi:
peta

NEAT

Příspěvek od peta »

Libor napsal: Tak uz mohu take prispet svymi snimky komety z maksutovky.pekny snimek!

vy, co jste si vsimli protazene carky dole v jedne tretine zachyceneho chvostu - neni to planetka jak jsem uvazoval, ale dve dvezdy 12mag jejichz stopy presne navazuji na sebe...
petr(zavinac)fajkos.com
Libor

NEAT

Příspěvek od Libor »

peta napsal:
vy, co jste si vsimli protazene carky dole v jedne tretine zachyceneho chvostu - neni to planetka jak jsem uvazoval, ale dve dvezdy 12mag jejichz stopy presne navazuji na sebe...Diky za dukladny pruzkum me fotky, ja bych si bez upozorneni niceho podezreleho nevsiml i kdyby to skutecne byla planetka. ;D
peta

NEAT

Příspěvek od peta »

overeno v starry night pro

btw. v chvostu jsou zachyceny hvezdy pres 14.2 mag
petr(zavinac)fajkos.com
Myzer

NEAT

Příspěvek od Myzer »

Foto z jednej znamej noci. Jimmy Westlake

http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
vasek

NEAT

Příspěvek od vasek »

To je krása, a ty bravy!
Já mám s focením této komety smůlu. Jediná fotka je opravdu v kontrastu s výše uvedenými. Je to ten naprosto opačný extrém. Jediné čím je zajímavá je datum pořízení: a to 8.5.04. exp.30s, Objektiv 300/4.

Je třeba přihmouřit obě oči...
Odpovědět